Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Ού γάρ οίδασοι
Η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία «απέκτησε διοίκηση αλλά λόγω της επίσχεσης εργασίας δε μπορεί να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς και θα το κάνει αφού λήξει η επίσχεση. Ποιο πολύ από όλους, οι εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ θα κατανοήσουν φέτος την ευχή «Καλή Ανάσταση». Όσο για τους τοπικούς φορείς, ε αυτοί δεν είναι στο σταυρό…
Ούτε ένα νηπιαγωγείο
Ο δήμαρχος Κομοτηνής συνεχίζει τις φυσιολατρικές του βόλτες με προσκεκλημένους και δημοσιογράφους. Από έργο δεν έχει να επιδείξει αλλά και σφυρίζει αδιάφορα που ούτε ένα από τα πολλά νηπιαγωγεία που ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης ως υπουργός παιδείας, δε μπόρεσε να βάλει μπροστά για υλοποίηση. Και ας υπήρχε χώρος, τουλάχιστον στη περίπτωση του νηπιαγωγείου δίπλα στο οποίο βρέθηκε το Σάββατο.
Προστιθέμενη αξία
Σακούλα με καπνό αναμένεται να θέσει στη κυκλοφορία η ΣΕΚΑΠ. Είναι η προστιθέμενη αξία την οποία ποτέ δε μπόρεσε να απαιτήσει ο καπνός που παράγεται στη Ροδόπη. Και δε μιλάμε για κάποια κολοσσιαία επένδυση. Αλλά μετά πως θα είχαμε τις φιλονικίες με τους εμπόρους για τη τιμή που δίνουν κάθε χρόνο;
Ψηλά ο πήχης
Όπως τα λέγαμε, πάλι με ψηλά τα χέρια έχασε ο Πανθρακικός στη Τρίπολη. Έτσι, ένα παιχνίδι του μένει για να τον θυμούνται για τη φετινή του παρουσία στη Σούπερ Λίγκα, αυτό με τον Ολυμπιακό στη Κομοτηνή. Πάντως θα μείνει στην ιστορία ως η ομάδα που έκανε δύο εκτός έδρας νίκες και τελικά υποβιβάστηκε πρώτη και με διαφορά. Αυτή η διαφορά των βαθμών από τους τελευταίους του βαθμολογικού πίνακα είναι που έχει ανεβάσει τον πήχη για τη σωτηρία. Και δύο νίκες μπορεί να κάνει η Ξάνθη και να μη της φθάσουν για να σωθεί.
Όλα παίζονται…
Ρεπορτάζ αθηναϊκής εφημερίδας φέρει τους Καλαντζή, πρώην υπουργό και πρώην βουλευτής Καβάλας, και Σταμάτη, πρώην Περιφερειάρχη, να διεκδικούν το χρίσμα για να είναι υποψήφιοι για τη θέση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ. Από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ επικρατέστεροι ο βουλευτής Δράμας Αηδόνης και οι νομάρχες Έβρου Ζαμπουνίδης και Ροδόπης Γιαννακίδης. Ωστόσο εξαιτίας της μέχρι τώρα επιτυχούς πορείας, δεν αποκλείεται και μια υποψηφιότητα εκ μέρους της κ. Κόκλα. Όλα παίζονται…
Άστραψαν στον Έβρο
Για όποιον κατάλαβε, οι αντιδράσεις στον Έβρο ήταν η αιτία να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για τον αγωγό πετρελαίου. Στη Ροδόπη όπου πολλοί υποστηρίζουν πως πρέπει να έχουμε λόγο για τον αγωγό, ακούσατε τίποτε; Καμιά διαβούλευση έστω;
Θα δακρύσουν κιόλας;
Πανθρακικός και ΓΑΣ. Δύο ομάδες της Κομοτηνής. Ο ΓΑΣ μετά το περσινό «ξεπούλημα» της γυναικείας ομάδας, κινδυνεύει με διπλό υποβιβασμό. Ο Πανθρακικός έχει ήδη υποβιβαστεί. Αλλά (και μάλιστα πολλοί) μόχθησαν για να τις δουν να ανεβαίνουν ψηλά και άλλοι (επίσης πολλοί) ωφελήθηκαν πολλαπλά. Ευκαιρία τη Τετάρτη να κλάψουν όλοι μαζί, οι ωφεληθέντες και να ευχηθούν την αγωνιστική ανάσταση των δύο ομάδων. Από κοντά και η πολιτικός αρμόδια του επικοινωνιακού φιάσκου, η οποία ποτέ δε ξέρει, δε γνωρίζει… Πάντως καλύτερη επιλογή από την Εβδομάδα των Παθών δε θα μπορούσαν να κάνουν. Και άντε τα πάθη δικαιολογούνται, οι διαχωρισμοί και οι αποκλεισμοί;
Αναλόγως του χρόνου
Περίεργο ενταύθα: Όχι αγαπητέ, η πολιτική πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται από τη χρονική στιγμή κατά την οποία εκδηλώνεται. Όταν ο Μίχαλος έλεγε για το δώρο των μισθωτών ήταν νεοφιλελεύθερος και εκπρόσωπος του κεφαλαίου, σήμερα το να κοπεί ένας μισθός και να φορολογηθούν άγρια οι μη έχοντες και μη κατέχοντες, είναι νέα εθνική παλιγγενεσία.
Λάσπη και χώμα
Πράγματι πολιτισμός να τίθενται σε λειτουργία νέα απορριμματοφόρα, ωστόσο καλό θα ήταν να τεθούν σε λειτουργία και μερικά γκρέιντερ ώστε να απομακρύνουν τους τόνους σκόνης από δρόμους της Κομοτηνής. Μάλιστα σε περιπτώσεις όπως η Ανδρονίκου, οι κάτοικοι ζουν καθημερινά το φαινόμενο της άμμου από τη Σαχάρα. Ένα στρώμα λάσπης, όταν βρέχει, και χώματος όταν έχει ήλιο καλύπτει επί μήνες το δρόμο και ένας θεός ξέρει τι αναπνέουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Και αν συμβεί;
Πως το είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης; Να μη βιαστούμε για τις χρυσοφόρες επενδύσεις πιεζόμενοι από την ανεργία και την οικονομική κρίση; Ακριβώς, δηλαδή, εκεί που πατάει και εταιρεία του χρυσού στην Αλεξανδρούπολη προσπαθώντας την επένδυση της. Και αν αύριο, λέμε τώρα, γίνει μια διαδήλωση 200 ατόμων που θα υποστηρίζουν ότι είναι άνεργοι αλλά θα πιάσουν δουλειά μόλις ξεκινήσει η επένδυση; Και αν οι διακόσιοι έχουν μαζί τους συζύγους και παιδιά; Στην ερώτηση τους, «εσείς ζείτε, εμείς πως θα ζήσουμε», είναι προετοιμασμένοι να απαντήσουν οι φορείς;
Μένει μόνο η ανακοίνωση
Μπορεί τα ονόματα των διοικητών στα ιδρύματα της υγείας, να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, όμως η εφημερίδα μας έχει ορισμένα ονόματα απ’ αυτά που θα ανακοινωθούν. Έτσι στο νοσοκομείο Κομοτηνής αναλαμβάνει διοικητής η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρίες Ροδόπης η Νικολέτα Πετκίδου, ενώ στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής η Χρύσα Παπατζή, η Υποδιευθύντρια της Διοικητικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείο Κομοτηνής!
Στα γειτονικά νοσοκομεία «τελειωμένες» πρέπει να θεωρούνται οι θέσεις των διοικητών στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης και Καβάλας. Οι κ.κ. Παπαϊωάννου, Ραφτόπουλος, Μπαμπαλίδης και Κοσμίδης (με την σειρά που γράφονται) αναλαμβάνουν σύντομα τα πόστα τους. Πάντως όσο οι θέσεις είναι συνυφασμένες με την πολιτική και το «πόκερ» που παίζεται πάντα σ’ αυτήν, μην παραξενευτείτε αν δείτε κάτι διαφορετικό!...
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι προαναφερόμενοι, έχουν ήδη δεχθεί τηλεφωνήματα από τα γραφεία της υπουργού και της υφυπουργού και περιμένουν απλώς την σχετική ανακοίνωση!
Θα υπολειτουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής
Τετράωρη πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα από τις 11.00 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Δήμο Κομοτηνής, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Οι εργαζόμενοι διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ουσιαστικές αυξήσεις, δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, στήριξη του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) και ενιαίο πλαίσιο αμοιβών και όρων απασχόλησης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των ΟΤΑ, καθώς και πλήρη, μόνιμη και ενιαία σταθερή εργασία.
Και η Κόκλα φροντιστήριο;
Από «φροντιστήριο» για τη διαχείριση κρίσεων περνούν από χθες οι υπουργοί, περιφερειάρχες και κομματικά στελέχη της κυβέρνησης και ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει σ’ αυτό ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι το γεγονός ότι σε κάποια φάση των εντατικών μαθημάτων θα παραστεί και ο ίδιος. Το πρωτότυπο, δίχως άλλο, «φροντιστήριο» πραγματοποιείται, στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ και με εντολή του πρωθυπουργού θα το παρακολουθήσουν τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης, κορυφαία κομματικά στελέχη και οι περιφερειάρχες.
Στόχος είναι η επιμόρφωση των μελών της κυβέρνησης και των κομματικών στελεχών στο πώς πρέπει να αντιδρούν στην περίπτωση που έχουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση, είτε στο υπουργείο ή στην περιφέρεια είτε σε ένα κοινωνικό ζήτημα. Βασικός «φροντιστής» των υπουργών, των περιφερειαρχών και όσων άλλων μετάσχουν στο «φροντιστήριο» είναι ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στην έδρα Τζων Κέννεντυ, Ρόναλντ Χάιφετζ, ο οποίος μετακλήθηκε ειδικά από τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να μεταδώσει τις γνώσεις του στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Χάσαμε όλοι
Αναρωτιέμαι τι θα κάνει η Αριστερά της παρακμής απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας. Πως θα καταφέρει να εξηγήσει με πολιτικούς όρους και εστιαζόμενη στην κοινή λογική πως επιλύεται η τραγική ανασφάλεια που κυριαρχεί στην κοινωνία μας. Τον ίδιο δύσκολο ρόλο έχει και η Δεξιά. Πως θα καταφέρει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι έχει αποτύχει να έρθει αντιμέτωπη και να επιλύσει με όρους πρόληψης και όχι καταστολής την εγκληματικότητα και τον φόβο που κυριαρχεί στην κοινωνία μας.
Το βράδυ της Κυριακής, χάσαμε όλοι ένα κομμάτι της ανθρωπιάς μας και της αλληλεγγύης μας. Υποδεχθήκαμε ένα παιδί από το Αφγανιστάν που προσπαθούσε να σωθεί από την ανασφάλεια της περιοχής του και το προσφέραμε θάνατο και ανασφάλεια που αναζητούσε στους κάδους σκουπιδιών. Για αυτό ίσως εκτός από την Αριστερά και την Δεξιά, θα πρέπει αυτές τις ημέρες και για αυτό το περιστατικό να κοιτάξουμε μέσα. Και να δούμε τι πολίτες είμαστε και τι κοινωνία χτίζουμε.
Μην τους ξεχάσουμε
Άγιες μέρες έρχονται και ας μην ξεχάσουμε κάποιους ανθρώπους στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και στην ΕΑΣ Ροδόπης που έχουν να πληρωθούν κάτι χρόνια, στην κυριολεξία! Ας μην ξεχάσουμε κι αυτούς που δουλεύουν, αλλά πάλι δεν πληρώνονται, λόγω κρίσης και ξεροκεφαλιάς των αφεντικών! Ας μην ξεχάσουμε κι αυτούς που προσπαθούν να βρουν μια δουλειά για να ζήσουν αυτοί και η οικογένεια τους! Ας μην ξεχάσουμε και τους συνταξιούχους που με τα ελάχιστα που παίρνουν προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να δώσουν και στα εγγόνια τους. Αλλά σίγουρα να μην ξεχάσουμε … να βρούμε αυτόν που έδωσε τον 14ο μισθό του στον πρωθυπουργό. Να του πούμε δυο λόγια βρε αδελφέ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: