Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Με χρυσό περιτύλιγμα
Λοιπόν, μάλλον έφθασε η ώρα της τελικής μάχης με τα χρυσωρυχεία, τις εταιρίες χρυσού στη Θράκη. Η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε τη χρήση κυανίου και η τωρινή δεν ακούγεται καθαρά, σε αντίθεση με όσα έλεγε ως αντιπολίτευση. Η εταιρία, αυτή στον Έβρο, προχωράει τις μελέτες και παίρνοντας αφορμή από την ιδανική , για να περάσει την επένδυση της, οικονομική συγκυρία, έχει σαν σύνθημα «αντέχει ο τόπος άλλη μια χαμένη ευκαιρία»; Το ζήτημα είναι ποιος θα βρεθεί εκ μέρους των φορέων να κάνει πίσω όταν τόσο σε Ροδόπη όσο και στον Έβρο, όλοι είπαν «όχι». Μάλλον κανείς, από τους φορείς. Γι΄αυτό και η εταιρία στοχεύει πλέον απευθείας στο κόσμο. Και για να πούμε και την πικρή αλήθεια, ο κόσμος κάθισε και χώνεψε όλα τα μέτρα της κυβέρνησης, θα αρνηθεί σε μια επένδυση με χρυσό περιτύλιγμα;
Δεν θα επηρεαστούν τα εθνικά μας θέματα
Ως επιτυχή χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, τονίζοντας από τη Νέα Υόρκη ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η οικονομική κρίση να επηρεάσει τα εθνικά μας ζητήματα. Αναφερόμενος δε στα εθνικά θέματα και τις προοπτικές που παρουσιάζονται, είπε ότι «είμαστε κάθετοι σ’ αυτά τα ζητήματα. Δεν πρόκειται να τα αφήσουμε να πάνε πίσω και δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες που θα σημαίνει ότι αφού δεν μπορούμε να σταθούμε οικονομικά, τότε θα πρέπει να δώσουμε 'ανταλλάγματα' για τα εθνικά μας ζητήματα. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση».
Υπάρχουν διαφορές;
Η φωτογραφία που πριν μερικές ημέρες βγήκαν οι θεσμικοί στο μέγαρο, με αφορμή την επίσκεψη της κ. Μενδώνη, σε τι διαφέρει από την ίδια φωτογραφία που είχαν βγει οι ίδιοι θεσμικοί προεκλογικά όταν το μέγαρο επισκέφτηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης;
Μήπως…
Μήπως, κ. Πρωθυπουργέ, χρειάζεται μια γλώσσα έξω από τα δόντια. Και μια κόκκινη γραμμή, βαθιά χαραγμένη, για τις παραχωρήσεις που μπορεί, πλέον, να κάνει η Ελλάδα. Διότι ο Απρίλης έφτασε και οι δανειοδότες καραδοκούν….
Καθημερινοί προσκυνητές
Εντωμεταξύ, ποιος εφαρμόζει τη μειονοτική πολιτική στη περιοχή; Μα ο ένοικος του γκέτο της Ιώνων φυσικά. Σήμερα αποτελεί δυστυχώς, τον πιο δυνατό πόλο εξουσίας και στη κυριολεξία αλωνίζει αυτός, η σύζυγος του και τα τσιράκια του οι τουρκόφρονες. Και ακόμη πιο δυστυχώς, (δυστυχότερα λέγεται;), έχει πλήθος συνομιλητών οι οποίοι σχεδόν καθημερινά περνούν τη πόρτα του γκέτο για να τα πουν με τον πάτρονα τους , να πάρουν γραμμή αλλά και να τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα.
Θέλουμε πραγματικά να πάρει η κυβέρνηση πίσω τα μέτρα;
Γιατί γίνονται οι απεργίες; Προχθές ήταν η τρίτη φορά που απεργήσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων, μέσα σε ένα μήνα. Με ποια λογική κηρύσσεται μια απεργία; Για να ξεθυμάνουμε; Για να ξεχαρμανιάσουμε; Για να βγάλουμε το άχτι μας; Για να πούμε πως κάναμε το συνδικαλιστικό μας καθήκον; Για να μην έχουν να μας λένε; Για να αισθανθούμε καλύτερα, επειδή δεν έχουμε πρόχειρα εκείνα τα κινέζικα μπαλάκια που παίζει κανείς στο χέρι του για να διώξει το άγχος; Εν τέλει, τα κίνητρα μιας απεργίας είναι ψυχολογικά ή συνδικαλιστικά;
Γιατί εάν είναι συνδικαλιστικά πρέπει να έχει το θάρρος κάποια συνδικαλιστική ηγεσία να δηλώσει ευθαρσώς ποιο θεωρεί μέτρο επιτυχίας των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πότε, δηλαδή, θα ήταν ικανοποιημένοι οι απεργοί και οι ηγεσίες τους. Η απεργία και οι διαδηλώσεις έγιναν κατά των μέτρων – πείτε τα μέτρα λιτότητας, πείτε τα μέτρα δημοσιονομικής συγκράτησης, πείτε τα μέτρα σωτηρίας από την πτώχευση, τα μέτρα ίδια είναι.
Αφού, λοιπόν, δεν θέλουμε τα μέτρα – ας το ακούσουμε από κάποιο στόμα. Δεν μιλώ φυσικά για το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ που έχουν καθαρή θέση – κι όσοι πιστοί προσέρχονται, χωριστά και με τη δική τους λογική, σεβαστή, κατανοητή και, ασφαλώς, μονήρη και ακατάλληλη για όσους δεν θέλουν την πλήρη ρήξη με το μόνο οικονομικό σύστημα που καλώς ή κακώς λειτουργεί σήμερα στον κόσμο.
Αλλά από τους υπόλοιπους, από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, είναι προϋπόθεση καθαρών θέσεων, όρος ειλικρίνειας στις σχέσεις τους με τους εργαζομένους που εκπροσωπούν αλλά και με το σύνολο της κοινωνίας να δηλωθεί ρητά και απερίφραστα ο στόχος της απεργίας. Θέλουν να πάρει η κυβέρνηση πίσω τα μέτρα; Θα ήθελαν χτες το βράδυ, γυρίζοντας από την Αμερική, ο Παπανδρέου να έκανε ένα διάγγελμα και να έλεγε «εντάξει, δεν τα θέλει η πλειοψηφία, τα ανακαλούμε όλα»;
Ή, μήπως, οι αντιδράσεις εκδηλώνονται εκ του ασφαλούς, με τη βεβαιότητα ότι και η απεργιακή γυμναστική θα αναζωογονήσει ένα ημιθανές συνδικαλιστικό κίνημα, που η απήχησή του περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο δημόσιο τομέα και τις παρυφές του, και ταυτόχρονα τα μέτρα θα ληφθούν, ώστε στο τέλος του μήνα οι μισθοί, έστω αυτοί οι μειωμένοι, να καταβληθούν.
Για τους δημοσιογράφους υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα: ενώπιον αυτής της συγκεκριμένης κρίσης, που δεν αμφιβάλλουμε ότι αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, πόσες φορές ακόμη η συνδικαλιστική μας υποχρέωση θα μας φέρει (όσους τελοσπάντων...) ανακόλουθους με όσα με δημόσιο λόγο υποστηρίζουμε; Πλησιάζουμε στα όρια.
Όπως στη Ξάνθη
Αφού φαίνεται χάνει την ευκαιρία να είναι υποψήφιος στις Σάπες και μη βρίσκοντας χώρο στα Αρριανά, για τον Δήμο Κομοτηνής έχει βάλει πλώρη ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ. Δυνατά ονόματα μαζί του από το χώρο της ΝΔ δεν έχει, ωστόσο έχει δυνατούς συνομιλητές από τη πλευρά του ΠΑΣΟΚ, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όλοι όσοι τον πατρονάρουν, ο καθένας έχει τους λόγους του, εκτιμούν ως επιτυχές το παράδειγμα καθαρού αμιγούς μειονοτικού συνδυασμού στη Ξάνθη και θεωρούν ότι μπορεί να επαναληφθεί και στο Δήμο Κομοτηνής. Πάντως ο ένοικος του γκέτο της Ιώνων δεν έχει ακόμη δώσει τις ευλογίες του. Το σκέφτεται, καθώς οι προσφορές που έχει είναι πολλές.
Ο Πεταλωτής στη Νέα Υόρκη
«Εδώ χαμογελάσαμε, ως κατάληξη μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, που συγχρόνως είναι και η αρχή μιας καινούριας», δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στη Νέα Υόρκη, προερχόμενος από την Ουάσιγκτον, όπου συνόδευε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο βουλευτής Ροδόπης είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενώ συναντήθηκε και με το μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας μας στον ΟΗΕ, πρέσβη Αναστάση Μητσιάλη.
Συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπαλτά και την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου, Πολυξένη Μαστροπέρρου, ο κ. Πεταλωτής επισκέφθηκε ομογενειακά ΜΜΕ και αντάλλαξε απόψεις για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον Ελληνισμό. Επίσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς προέδρους και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων.
Λίμνη της Κορινθίας
Και που είναι το περίεργο που μια υπάλληλος έχασε το φάκελο του Βαπετοπεδίου, δηλαδή του σκανδάλου της λίμνης Βιστωνίδας; Εδώ οι θεσμικοί έχουν χάσει τη μιλιά τους για το συγκεκριμένο σκάνδαλο και συμπεριφέρονται λες και η Βιστωνίδα βρίσκεται στο νομό Κορινθίας. Λες και ποτέ δε τους επισκέφτηκαν οι Βατοπεδινοί, λες και τίποτα δε συζήτησαν. Απραξία, αδιαφορία ή τι άλλο; Απλώς, ο θρίαμβος της πολιτικής παρουσίας των ανθρώπων που κατά τα λοιπά, έχουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Και τις έχουν.. τέτοια είναι η ατυχία μας…
Το κόμμα και ο χορός του Ζαλόγγου
O Aβραμόπουλος δεν άντεξε, ο Σημίτης δεν είχε διάθεση, ο Βγενόπουλος έχει άλλες δουλειές ενώ η Ντόρα δεν μοιάζει να θέλει να το ρισκάρει. Τότε ποιος; Μα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης! Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έκανε σήμερα το καθιερωμένο tour από τα παράθυρα των πρωινών εκπομπών ρίχνοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος. Ποιων διαπραγματεύσεων; Απλό είναι! Μπήκαν ψύλλοι στα αυτιά του Πανίκα ότι ο Σαμαράς ίσως να μην τον επιλέξει για υποψήφιο στις ερχόμενες Εκλογές των ΟΤΑ και σήμερα φρόντισε να χτυπήσει το πρώτο καμπανάκι. Κι όταν έχει πάρει και 10% στις εσωκομματικές εκλογές, μπορείς να απειλείς. Τι χορό όμως θα χορέψει ο νομάρχης. Ποντιακό, σαν καλός Πόντιος που είναι; Προσωπικά νομίζω ότι θα χορέψει τον χορό … του Ζαλόγγου!
Ετοιμόγεννη ούτε για δείγμα
Είναι προφανές ότι η υπογεννητικότητα χτυπά όλο τα φάσμα του πληθυσμού, χωρίς εξαιρέσεις όπως παλιά. Διαφορετικά, με τόση κακοκαιρία, τουλάχιστον 10 ετοιμόγεννες θα είχαν βρεθεί στα ορεινά και θα είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με τις συνήθεις επιχειρήσεις υπό τον κωδικό «Ετοιμόγεννη στα χιόνια». Αλλάζουν οι καιροί, αλλάζουν οι συνήθειες των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: