Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Όχι άλλο κάρβουνο…
Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος απαξίωσε το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, δίνοντας συνέντευξη τύπου για ένα θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα, έχοντας διαπιστώσει ότι η «Καραθεοδωρή» ως μονομετοχική εταιρεία δε μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς, σε ευρωπαϊκά προγράμματα ή να αναθέσει η ίδια έργο προχωρά στη μετατροπή της σε πολυμετοχική βάζοντας στο παιχνίδι τους Δήμους Ν. Σιδηροχωρίου, Ιάσμου και Μαρωνείας. Ειδικότερα, η «Καραθεοδωρή» ιδρύθηκε με κεφάλαιο 60 χιλιάδων ευρώ κατανεμημένο σε 6000 μετοχές των 10 ευρώ. Ως μονομετοχική δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί έμμεσα ή άμεσα από το Δήμο και αυτό φάνηκε όταν προ μηνών η Περιφέρεια επέρριψε την ανάθεση της μελέτης για την αξιοποίηση του Καρυδορέμματος, εκεί που ο Δήμος στοχεύει να δημιουργήσει μια «Ντίσνευλαντ» με πολύ υγρό στοιχείο.
Έτσι, η «Καραθεοδωρή» μετατρέπεται σε πολυμετοχική με την καταβολή 600 ευρώ από καθέναν από τους τρεις προαναφερθέντες Δήμους, οι οποίοι παίρνουν από 60 μετοχές. Για τους δημάρχους Ν.Σιδηροχωρίου, Ιάσμου και Μαρώνειας ισχύει το «τι είχαμε τι χάσαμε» αφού μόλις 600 ευρώ καταβάλουν και έστω και ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα να τους προκύψει, κέρδος θα έχουν.
Ωστόσο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα τόσο για τους σκοπούς όσο και για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Γιατί αυτή η σπουδή εκ μέρους του Δήμου Κομοτηνής και η εμπλοκή των τριών Δήμων όταν με την έλευση του «Καλλικράτη» οι τρεις είτε θα συνενωθούν είτε δε θα υπάρχουν με το σημερινό τους όνομα. Το εγχείρημα θα είχε πολιτική και αναπτυξιακή λογική αν γινόταν πριν 2-3 χρόνια ή ακόμη από τη σύσταση της «Καραθεοδωρή». Τώρα, ποια η στασιμότητα; Επιπλέον, έως τον Ιούνιο θα ανακοινωθεί η παύση λειτουργίας περίπου 2500 δημοτικών επιχειρήσεων. Η «Καραθεοδωρή» θα περιλαμβάνεται σε αυτές ή θα συνεχίσει να υφίσταται;
Τέλος, αν μας χτυπούν τη πόρτα ευρωπαϊκά προγράμματα , άραγε πόσα υλοποίησε εξαρχής ο Δήμος Κομοτηνής υπό τη σημερινή του διοίκηση, γιατί δεν υλοποιούνται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ροδόπης η οποία πολυμετοχικά στη τοπική κοινωνία ανήκει; Άλλωστε για να λειτουργήσει ο πολυμετοχικός «Καραθεοδωρή» θα απαιτηθεί κάποιο, έστω και σύντομο, χρονικό διάστημα και άραγε ποια προγράμματα θα προλάβει να πάρει και να υλοποιήσει όταν το Νοέμβριο όλα πρόκειται να αλλάξουν στο χώρο της πολιτικής αυτοδιοίκησης;
Όπως και στη περίπτωση των «σύγχρονων σαμαριών» με αφορμή δήθεν παράπονα δημοτών για «οδηγούς που τρέχουν με 100 και 150 χλμ. μέσα στη Κομοτηνή», έτσι και τώρα με απροσδιόριστες έως και σκοτεινές σκοπιμότητες και χάριν της ανάπτυξης, μια λέξη η οποία έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από το Δήμο τα τελευταία χρόνια, η δημοτική αρχή καταγράφει ένα ακόμη «επίτευγμα».
«Επίτευγμα», ανάλογο του δανεισμού για τη κατασκευή της κερκίδας στο δημοτικό στάδιο σε συνδυασμό με τη γνωστή εκ των προτέρων αδυναμία μίσθωσης των καταστημάτων κάτω από αυτή.
Συμπέρασμα; Η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι ο χρόνος της τελειώνει. Τουλάχιστον ας μη «νοικοκυρέψει» ακόμη περισσότερο το Δήμο Κομοτηνής.
Φά’τους όλους…
Σαββάκη μη μασάς. Κάνε μήνυση σε όλους όσους μας βγάζουν στημένους καταρρακώνοντας την αξιοπρέπεια της πόλης και την αισθητική μας. Και εμείς μαζί σου . Όχι απλώς μάρτυρες, οσιομάρτυρες…
Απορία ψάλτου, βηξ
Όταν εχθές ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και νυν του «Καραθεοδωρή», είπε ότι επέλεξαν, για να δώσουν μετοχές της εταιρείες, στους πιο κοντινούς Δήμους, εννοούσε από άποψη γεωγραφίας κοντινούς ή για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις;
Μας κορόιδεψε ο Ευριπίδης…
Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των Βιομηχανιών και Βιοτεχνιών Ροδόπης Γιώργος Νικολαΐδης στην συνάντηση του με τους εργαζομένους της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. Η αφορμή ήταν τα λεγόμενα ενός εργαζομένου της ΦΑΝΚΟ που του είπε πως ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης «όσο ήταν στην κυβέρνηση δεν μετέφερε σωστά τα ποσοστά της ανεργίας στα αρμόδια όργανα. Τους κορόιδευε και μας κορόιδευε».
Άλλο που δεν ήθελε ο πρόεδρος του απάντησε. «Επειδή ανέφερες τον κύριο Στυλιανίδη, με τον οποίο υποτίθεται σαν Ροδοπαίο θα είχαμε τουλάχιστον μια ελάφρυνση του κόστους των προϊόντων μας, με μια σύνδεση της Εγνατίας Οδού με την ΒΙΠΕ Κομοτηνής, δηλαδή μιλάμε για 300 μέτρα, δεν βρήκαμε ανταπόκριση. Εκατό φορές πήγαμε και μας έλεγε συνέχεια ότι το θέμα τέλειωσε. Ερχόμαστε σε επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας τον κ. Γούλα και του λέω “τι γίνεται; Μας κοροϊδεύει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης;”. Και αυτός μου απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται στο περιβαλλοντικό κομμάτι. 6 χρόνια κοροϊδία. Δεν έχω λόγο να κρυφτώ, όταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν ο υπουργός στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο και όφειλε όχι μόνο να κάνει αυτή την σύνδεση, αλλά να στηρίξει και εμάς». Τι να πει κανείς;…
Δεν κόβεται…
Μετά τις δηλώσεις όλων των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δασκαλόπουλος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει περίπτωση περικοπής του 14ου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Φαίνεται λοιπόν ότι το συγκεκριμένο θέμα κλείνει πριν καν ανοίξει ουσιαστικά. Τέτοιες δηλώσεις είναι αρκετά χρήσιμες για την κοινωνική συνοχή. Θα ήταν εγκληματική η λήψη του συγκεκριμένου μέτρου. Ναι, ναι ξέρουμε, υποστηρίζουμε τους «κακούς» βιομηχάνους κτλ...
Τέλος η βίζα
Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, υπάρχει περίπτωση να μην κάνει αυτό το καλοκαίρι διακοπές, λόγω έλλειψης χρημάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μας κάνει δώρο την βίζα για να ταξιδέψουμε στην χώρα του. Του αφιερώνουμε το τραγούδι … παρ’ την βίζα και κάν’ την κορνίζαα!!!
Με τις πέτρες…
Από την μια να βλέπεις έναν σύγχρονο πολιτικό και ηγέτη να τα δίνει όλα από την αρχή και να οργώνει την υδρόγειο για να αποκαταστήσει την χαμένη αξιοπιστία και υπερηφάνεια ενός ολόκληρου λαού. Από την άλλη να βλέπεις εντός της χώρας σου, μικρά ανθρωπάκια, δήθεν πολιτικούς, να ενδιαφέρονται για την προσωπική τους εικόνα και τα «μαγαζάκια» τους. Άλλους, να κάνουν εξαιρέσεις από τα μέτρα για να τα έχουν καλά με την μικρόψυχη αυλή τους κι άλλους... «παρεξηγησιάρηδες» να περιμένουν SMS... να νομίζουν ότι είναι οι απόλυτοι εκφραστές της παραταξιακής συνείδησης. Και στην μέση, απλά στελέχη και μέλη-φίλοι του Κινήματος, να τα βλέπουνε όλα αυτά και να μαζεύουνε πέτρες. Πέτρες που δυστυχώς θα πετάξουνε προς κάθε κατεύθυνση και θα την πληρώσουν και αυτοί που δεν φταίνε. Τώρα είναι η ώρα να μπει μια τάξη. Ας το καταλάβουν μερικοί.
Μαζί για την τελική ανατροπή
Γελάνε οι ΠΑΣΟΚοι μ’ αυτά που διαβάζουνε για το τι έγινε στην ευρεία σύσκεψη της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Κομοτηνή παρουσία του Γιώργου Ντόλιου και του Γιώργου Πεταλωτή. Κι αυτό γιατί η φαντασία ορισμένων οργιάζει και μάλιστα πολύ. Τους είπαν ένα, γράψανε δέκα. Έλεος ρε παιδιά, γιατί εκτίθεστε μ’ αυτά που γράφετε! Σε ότι αφορά την τραγική, για μερικούς, επίθεση, τι χολοσκάτε; Έτσι κι αλλιώς Βαβατσικλής και Γιαννακίδης μαζί θα κατεβούν στις δημοτικές εκλογές, για να φύγει, όπως λένε, ο χειρότερος δήμαρχος που έβγαλε ποτέ αυτή η πόλη! Τώρα πλάκα σας κάνουμε ή όχι; Ιδού η απορία!
Χωρίς χρίσματα θα πάμε στις δημοτικές
Στην απόφαση να μην δώσουν χρίσματα παρά μόνο στις περιφέρειες και στις μεγάλες πόλεις της χώρας φαίνεται ότι καταλήγουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και όταν λέμε μεγάλους δήμους, εννοούμε της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του portal Αυτοδιοίκηση, για διαφορετικούς λόγους τα δύο μεγάλα κόμματα πρόκειται να προτείνουν και επίσημα να μην υπάρξουν κεντρικές παρεμβάσεις και να αφεθούν οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν, προοπτική με την οποία συμφωνούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Οικολόγοι - Πράσινοι.
Να υπενθυμίσουμε ότι την αρχή έκανε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΝΔ θα αποφύγει την άμεση παρέμβαση στην έκφραση των μικρών κοινωνιών. Ήρθε η ώρα της από-κομματικοποίησης της περιφέρειας». Μάλιστα, στη Ρηγίλλης υπάρχουν σκέψεις ο πρόεδρος του κόμματος να απευθύνει και επίσημη επιστολή προς τα υπόλοιπα κόμματα, ζητώντας τους να αφήσουν τις μικρές κοινωνίες να αποφασίσουν μόνες τους. Μ’ αυτόν τον τρόπο στη ΝΔ θεωρούν ότι:
- θα αποφύγουν να χρεωθούν αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα και με τις επιδόσεις της ΝΔ στις τελευταίες εθνικές εκλογές,
- θα εκθέσουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη επικρίνουν για κομματικοποίηση του «Καλλικράτη» αναφορικά με τις επικείμενες συνενώσεις,
- θα αποφύγουν τριβές τοπικών στελεχών,
- στο πλαίσιο αυτό αν τα πράγματα ζορίσουν, θα έχουν την ευκαιρία να μην δώσουν χρίσμα στο μεγάλο «αγκάθι» που ακούει στο όνομα δήμος Αθηναίων, αφήνοντας τον Νικήτα Κακλαμάνη να κατέλθει ως «ανεξάρτητος».
Η απόφαση να μην δοθούν χρίσματα φαίνεται ότι ωριμάζει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς, όπως τονίζουν, κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, εκτός του ότι βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του Γιώργου Παπανδρέου, εξυπηρετεί και τους στόχους του κόμματος. «Έτσι κι αλλιώς οι εντυπώσεις θα κριθούν από τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους», τονίζει κυβερνητικός στέλεχος portal Αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι «το κόμμα δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε τοπικούς ανταγωνισμούς για να αποκτήσει ακόμη έναν πονοκέφαλο». Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχουν γίνει τόσο σε κυβερνητικό (υπουργείο Εσωτερικών) όσο και σε κομματικό επίπεδο τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης είναι:
- Αφαιρείται κάθε επιχείρημα από τη ΝΔ ότι οι συνενώσεις στον «Καλλικράτη» εξυπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες,
- Με την κατάλληλη «καθοδήγηση» δίνεται η δυνατότητα στήριξης ανεξάρτητων υποψηφίων σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους – Πράσινους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Θεσσαλονίκης που αν και εμπίπτει στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, δεν αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει την στήριξη σε κομματικό υποψήφιο, με στόχο να ενισχυθεί ο Γιάννης Μπουτάρης ή όποιο άλλο πρόσωπο προκύψει στην πορεία.
- Δεν μπλέκει το κόμμα σε τοπικούς ανταγωνισμούς που μόνο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: