Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Και οι πόλεμοι που έκανε;
Άντε να το πάρει το ποτάμι και αυτό, με αφορμή την εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Γιατί άραγε προάγεται τόσο ως λάτρης της ειρήνης και της συνεργασίας της ελληνοτουρκικής, ο κορυφαίος αυτός Έλληνας πολιτικός; Γιατί έκανε ειρήνη με τον Κεμάλ, όταν όμως δεν είχε να κάνει τίποτε άλλο. Καθότι ο Βενιζέλος είναι ο Έλληνας αρχηγός που διεξήγαγε τους περισσότερους πολέμους. Πήρε την Ελλάδα από τον Πηνειό και την έφτασε ως τη Σμύρνη. Μόνο ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μεγαλύτερες πολεμικές επιτυχίες. Ε, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, για την οποία οι αντίπαλοι του Βενιζέλου ευθύνονται, ο ίδιος κατάλαβε πλέον ότι είχαν διαμορφωθεί τα εθνικά σύνορα της Ελλάδας και μόνο ειρήνη μπορούσε να κάνει με τους γείτονες. Και αυτό έκανε.
Απίστευτη ληστεία στην Ξάνθη
Το μεσημέρι της Τρίτης στην γειτονική πόλη της Ξάνθης, δυο άγνωστοι μετρίου αναστήματος μαυροντυμένοι, όπως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες, διέπραξαν ληστεία στο ταμείο του Δήμου. Ο ένας μπήκε μέσα και με την απειλή όπλου ακινητοποίησε την υπάλληλο και πήρε μέσα απ’ το συρτάρι περίπου 10 με 12 χιλιάδες ευρώ. Στη συνέχεια βγήκε έξω που τον περίμενε ο δεύτερος και με μηχανή έφυγαν προς την Παλιά Πόλη. Οι δράστες φορούσαν κράνη ενώ κανείς δεν κατάλαβε τίποτε ούτε μέσα στο Δημαρχείο ούτε στην γύρω περιοχή αφού όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Σε δέκα λεπτά, στον τόπο έφτασε η αστυνομία που απέκλεισε τον χώρο και προχώρησε στα περαιτέρω.
Δεν ήταν ο Ψωμιάδης
Ε, για μια στιγμή πως νομίσαμε ότι ο Ψωμιάδης έκανε Τσικνοπέμπτη στη Κομοτηνή… Τη μάσκα του Ζορό είδαμε, να’τος ο νομάρχης και αυριανός Περιφερειάρχης, είπαν όσοι είδαν τη φωτογραφία. Μετά διάβασαν τη λεζάντα.
Εργαζόμενοι vs Κυβέρνησης
Και πάλι δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις θα έχουμε σε απεργιακή κινητοποίηση δείχνοντας έτσι ότι το συνδικαλιστικό κίνημα … νοσεί! Η σημερινή απεργία πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αναμέτρηση των συνδικαλιστών με τον Γιώργο Παπανδρέου, που 5 μήνες τώρα τον ακούμε να μιλάει αλλά να μην τολμάει, να αγγίξει τα κακώς κείμενα του δημόσιου τομέα. Αν το λιοντάρι βρυχάται ή …νιαουρίζει, θα το καταλάβουμε σήμερα, από τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Τουλάχιστον στην Κομοτηνή!
Όλοι θα πληρώσουν
Να δείτε που όπως στήνεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, φόρο θα πληρώσουν όσοι κάνουν δήλωση και ας είναι χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι. Γιατί έτσι που το πάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ένας με εισόδημα 8.000 ευρώ πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 2.400 ευρώ. Και που θα τις βρει; Άντε να μετρήσουν αυτές για το σούπερ μάρκετ, διαφορετικά, σιγά μην αρχίσει και αγοράζει ρούχα, παπούτσια και άλλα καταναλωτικά αγαθά. Μάλλον να το ξαναδούν το νέο φορολογικό. Επιπλέον, καλό θα είναι κάποια στιγμή να ανακοινωθεί και πόσοι έλαβαν το επίδομα αλληλεγγύης, καθότι και ο Σημίτης έδινε κάποτε πακέτα με το όνομα του αλλά ούτε το 10% κατέληγε στο κόσμο καθώς δεν υπήρχαν δικαιούχοι, λόγω των κριτηρίων που ίσχυαν.
Όλοι (σχεδόν) απόντες
Ωραία και ενδιαφέρουσα η εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής για την παρουσίαση του 11ου τόμου της Θρακικής Επετηρίδας, αλλά δυστυχώς ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα. Το κακό είναι ότι δεν ανταποκρίθηκε και ο θεσμικός κόσμος, καθώς υπήρχε εκπροσώπηση μόνο από την μεριά του Υπερνομάρχη. Κανένας άλλος θεσμικός παράγοντας του τόπου δεν παραβρέθηκε, ώστε εκτός του να τιμήσει με την παρουσία του το σύλλογο, να δηλώσει έμπρακτα και την υποστήριξη, καθώς τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα. Κανένας και από τον δήμο Κομοτηνής, όπου οι υποσχέσεις για την αξιοποίηση και την λύση των οικονομικών του Λαογραφικού Μουσείου καλά κρατούν! Εκείνο το δίκτυο Μουσείων τι έγινε άραγε;…
Φουσκώνει το ποτάμι
Σα να φουσκώνει ο Έβρος καθώς έβρεξε και χιόνισε αρκετά, τόσο στο γειτονικό νομό όσο και στη Βουλγαρία. Και βέβαια, αν αρχίσουν οι πλημμύρες, θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στη μάχη του Έβρου και η νέα Γενική Γραμματέας Δώρα Κόκλα. Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος είχε περάσει 40 μέρες στον Έβρο παλεύοντας όπως και όλος ο κρατικός και νομαρχιακός μηχανισμός με τα νερά. Αν και για μικρότερο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερες σε ένταση πλημμύρες αντιμετώπισε στον Έβρο, αλλά και στη Κομοτηνή, ο Δημήτρης Σταμάτης, μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Λέτε να συνεχιστεί η ιστορία; Πάντως, Περιφερειάρχης που αντιμετωπίζει πλημμύρες του Έβρου ποταμού, γίνεται αυτομάτως και βετεράνος της πολιτικής προστασίας.
Τηλεφώνησε μου!
Έχουν σπάσει τα τηλέφωνα σε φοιτητές και νεολαίους της Κομοτηνής, οι οποίοι ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο της ΝΔ. Ο λόγος είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο προεκλογικός αγώνας για την προεδρία της ΟΝΝΕΔ και με τηλεφωνήματα σε Θεσσαλονικιούς φοιτητές ή σε φοιτητές Κομοτηναίους που σπούδασαν στην Θεσσαλονίκη τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια τους προτρέπουν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Πάντως σύμφωνα με δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου των Αθηνών το παρελθόν του νεολαίου έχει πολύ ενδιαφέρον! Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει στην Κομοτηνή, μιας και οι διαδικασίες στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ άνοιξαν κι αυτές. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη υποψηφιότητα μέχρι στιγμής δεν έχει πολύ μεγάλη τύχη!
Χρίσμα … τέλος!
Πληθαίνουν οι φήμες και οι διαρροές στον τύπο που αναφέρουν ότι δεν θα δοθεί κανένα χρίσμα στην δημοτικές εκλογές στις μικρές μας πόλεις. Σύμφωνα με τον τύπο, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται ότι θα προχωρήσουν σε συμφωνία κατά των χρισμάτων στις προσεχείς εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης. Πληροφορίες από τη Ρηγίλλης και την Ιπποκράτους, αναφέρουν ότι οι δύο αρχηγοί σκέφτονται να δοθούν χρίσματα μόνο στους μεγάλους δήμους και κατά τα άλλα να αρθεί ο κομματικός χαρακτήρας της αναμέτρησης. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χάρτης θα βαφτεί πράσινος και γαλάζιος αναλόγως των αποτελεσμάτων στις περιφέρειες, όπου θα δοθεί η κεντρική πολιτική μάχη. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι έτσι θα αμβλυνθούν οι αντιρρήσεις τοπικών παραγόντων για τον «Καλλικράτη» και στο περιβάλλον του Σαμαρά εκτιμούν ότι έτσι θα γλιτώσουν το πολιτικό κόστος από τα φιλοντορικά αντάρτικα σε δήμους, όπου η κατάσταση είναι ακόμη πλήρως ανεξέλεγκτη από τη νέα ηγεσία.
Θα τριτώσει…
Επειδή δεν υπάρχει «δύο», δίχως να ακολουθείται από το «τρία», θα τριτώσει το κακό για τους αντιπάλους του Πανθρακικού. Το θέμα είναι αν το θύμα θα είναι η ΑΕΚ ή άλλη ομάδα. Και η ΑΕΚ πάντως, δεν είναι η υπέρ-ομάδα της Σούπερ Λίγκα. Αρχίζει και αποκτά ενδιαφέρον (και πάλι) η φετινή χρονιά για τον Πανθρακικό. Και επιπλέον, ας συνεχίσει να φοράει τα χρώματα της η ομάδα, τα πράσινα. Πρώτον γράφουν καλύτερα στην τηλεόραση και δεύτερον τέλος οι μαυροφορεμένοι παίκτες, λες και είχαμε μνημόσυνο κάθε αγωνιστική.
Ραντεβού στο Εφετείο
Στις 18 Φεβρουαρίου θα εκδικαστεί η έφεση των Βατοπεδινών Εφραίμ και Αρσένιου, καθώς και της δικαστού Μαρίας Ψάλτη στο Εφετείο Θράκης. Στους προαναφερθέντες είχε επιβληθεί στις 9 Οκτωβρίου ποινή φυλάκισης 15 μηνών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείου Κομοτηνής για την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης σχετικά με τις διεκδικήσεις της Μονής σε βάρος του Δημοσίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και για την κυριότητα της παραλίμνιας έκτασης των 27.000 στρεμμάτων, τελώντας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι ως προς την δικαστή εφέτη Μαρία Ψάλτη με την μη έκδοση απόφασης στην αγωγή της Μονής και της παραβίασης δικαστικού απορρήτου, ενώ για ηθική αυτουργία στις πράξεις αυτές καταδικάστηκαν οι μοναχοί. Για να δούμε τι θα γίνει σε λίγες ημέρες!...
Ουφ, ησυχάσαμε
Εντωμεταξύ, μεγάλη ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ προτείνει η ένωση ιδιοκτητών. Ευτυχώς, γιατί αν καθίσει στα 900 χιλιάρικα, θα πληρώσουμε φόρο. Γελάτε ε; Πάντως, όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, σε ένα σημείο έχουν δίκιο. Στα στεγαστικά δάνεια που πήραν υπολογίζοντας είτε στο εφάπαξ είτε στη μη μείωση (τουλάχιστον) του μισθού τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: