Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Που θα τους βρούμε;
Την έγκριση λειτουργίας Κέντρου υποδοχής επενδυτών ήταν να συζητήσουν στο νομαρχιακό συμβούλιο εχθές βράδυ. Κανονικά, Κέντρο αναζήτησης επενδυτών πρέπει να κάνουμε. Γιατί το θέμα είναι να έρθουν, αν έρθουν εύκολα ενημερώνονται.
Έτσι απλά…
Μόλις 16 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση, ο θεσμός της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης οδηγείται σε διάλυση. Κανείς δε μπαίνει στο κόπο να τον υπερασπιστεί και κανείς δεν εξηγεί αν πέτυχε ο θεσμός, αν έδωσε αναπτυξιακή προοπτική ή αν τελικά μας πήγε. Ούτε καν οι νομάρχες που πάντα υπερασπιζόταν τον θεσμό. Έτσι είναι στην Ελλάδα. Από την θεοποίηση περνάμε στην αντίπερα όχθη, σα να μη συμβαίνει τίποτα. Πράγματι ο θεσμός του αιρετού νομάρχη ήταν απαίτηση της εποχής αλλά της δεκαετίας του 50. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε το 1994 και ουσιαστικά καταργείται σήμερα ως αποτυχημένος. Χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Ίσως το μεγαλύτερο με το οποίο καταπιάστηκαν οι νομάρχες να ήταν τα προνιακά επιδόματα. Και γέμισε η ελληνική ύπαιθρος από τυφλούς, μουγκούς, κωφούς και παραπληγικούς. Υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις. Νομάρχες με όραμα αναπτυξιακό με ιδέες για τον τόπο τους. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, το όραμα έμεινε όραμα και οι ιδέες, ιδέες. Χωρίς λεφτά πως να υλοποιήσεις το όραμα και κυρίως πως να υλοποιηθεί με προοπτική σε ένα νομό και όχι στον διπλανό που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Έτσι κατακερματισμένη σε νομαρχίες και δήμους η ελληνική περιφέρεια είδε τα ευρωπαϊκά πακέτα να περνούν και την ανάπτυξη να μένει στο ράφι. Ούτε τις βασικές υποδομές δεν απέκτησε η χώρα. Κάναμε όμως τους «καλύτερους Ολυμπιακούς αγώνες» γεμίζοντας την Αθήνα κουφάρια γυμναστηρίων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων. Αλήθεια, το κωπηλατοδρόμιο στο Μαραθώνα ποια χρήση έχει σήμερα;
Δίκοπο μαχαίρι
Έρχεται λοιπόν η Μπατζελή στην Κομοτηνή στις 29 Ιανουαρίου. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα είναι εισηγήτρια σε ημερίδα με θέμα το βαμβάκι και τον καπνό, που θα διοργανώσουν η Νομαρχία Ροδόπης σε συνεργασία με την ΕΑΣ, την Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ροδόπης, την Ένωση Νέων Αγροτών Ροδόπης και την Κοινοπραξία Καπνοπαραγωγών Ροδόπης Έβρου. Αν όμως μέχρι τότε δεν λυθούν τα αγροτικά προβλήματα, μήπως είναι δίκοπο μαχαίρι η παρουσία της εδώ; Δηλαδή μόλις το μάθουν οι αγρότες των γειτονικών νομών και πλακώσουν στην ημερίδα και αρχίσουν οι διαμαρτυρίες, δεν θα είναι καλό για την εικόνα της υπουργού. Πάντως ενδιαφέρον θα έχει να δούμε ποιοι θα παραβρεθούν και ποιοι θα την χειροκροτήσουν. Θα είναι άραγε αυτοί που θα πρωτοστατήσουν την Δευτέρα στις κινητοποιήσεις εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής για τους αγρότες;
Πάλι τα ίδια
Στα 50 χιλιάδες ευρώ ανεβάζουν οι Καβαλιώτες το ύψος των ζημιών στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη» μετά τον αγώνα του Ολυμπιακού με την Καβάλα. Αυτό που έτρεχαν όλοι να το ανακαινίσουν μετά την άνοδο των «Αργοναυτών» στην Σούπερ Λίγκα. Επειδή έγιναν και άλλα παρατράγουδα, το κράτος αποφάσισε την απαγόρευση της μετακίνησης οργανωμένων φιλάθλων . Όπως και στο παρελθόν. Τότε θα έμπαιναν κάμερες και τα εισιτήρια θα ήταν ονομαστικά. Όπως τότε, έτσι και τώρα, να μην περιμένουμε να σταματήσει η κλωτσοπατινάδα στα γήπεδα.
Πολύ κρύο
Σχεδόν πολικές θερμοκρασίες αναμένονται τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Θράκης. Σύμφωνα με το δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο υδράργυρος αναμένεται να δείξει ακόμα και -18 βαθμούς!!! Αν ισχύσουν αυτά συνιστούμε στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή με τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Καλό θα είναι οι δημόσιοι χώροι να ανοίξουν και για τους ανθρώπους που δεν έχουν σπίτι ή λεφτά για να αγοράσουν πετρέλαιο και ξύλα και να ζεσταθούνε. Πως γίνεται το καλοκαίρι, όταν ανοίγουν τα δημόσια κτίρια τα κλιματιστικά τους για ορισμένους; Ας γίνει και τώρα που έρχεται η παγωνιά!!!
Θα κλείνουν τον κάθετο
Εντωμεταξύ, οι αγρότες της Ξάνθης κλείνουν το Νέστο, στον Έβρο τα τελωνεία του νομού τους. Εμείς δεν έχουμε κάτι συμβολικό να αποκλείσουμε και ίσως γι’αυτό οι αγρότες μας να διαμαρτύρονται μπροστά στην Περιφέρεια. (Δεν είναι έτσι, αλλά…). Όταν όμως ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας, θα μπορούν να κλείνουν εκεί την κυκλοφορία και να γίνονται είδηση. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν τα πράγματα με τον δρόμο δεν εξελιχθούν όπως τα θέλουμε, να ζητούν οι φορείς από τους αγρότες να κλείσουν τον κάθετο. Και όχι συμβολικά ή για 1-2 ημέρες για κανένα εξάμηνο.
Η Περιφέρεια στα τρία
Δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τα πράγματα από χθες στην περιοχή μας, με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, που θα κόψουν ουσιαστικά στα δύο την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Προχθές οι αγρότες του νομού Ξάνθης αποφάσισαν αντί να ενισχύσουν το μπλόκο των αγροτών της Καβάλας επί της Εγνατίας Οδού (στον κόμβο της Χρυσούπολης) να στήσουν δικό τους μπλόκο στη γέφυρα του Νέστου, στην παλιά Εθνική Καβάλας – Ξάνθης, ακυρώνοντας ουσιαστικά την παράκαμψη που συντηρούσε έως σήμερα –έστω και με προβλήματα- τη συγκοινωνία από την Ανατολική Μακεδονία προς τη Θράκη. Ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου από τους Ξανθιώτες αγρότες συνεχίζεται μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οπότε η μόνη δίοδος προς και από τη Θράκη θα είναι μέσω Δράμας – Παρανεστίου – Σταυρούπολης – Ξάνθης. Μια διαδρομή δύσκολη (έως επικίνδυνη –ιδιαίτερα για μεγάλα οχήματα) και μάλιστα υπό τις συνθήκες παγετού που επικρατούν από σήμερα σ’ όλη την περιοχή, που υπερδιπλασιάζει την κανονική χιλιομετρική απόσταση και ανεβάζει υπέρογκα το χρόνο και το κόστος των μετακινήσεων. Προς το παρόν, δεν έχει αποφασιστεί εάν ο αποκλεισμός της γέφυρας του Νέστου θα είναι επ’ αορίστου ή θα διαρκεί για συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Στη διάρκεια της αυριανής μέρας οι αγρότες του νομού Ξάνθης θα διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους, σε συντονισμό με τα γειτονικά τους μπλόκα στην υπόλοιπη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία.
Πέρασαν πολλοί
Η ειδησεογραφία αναφέρει πως πάνω από 2000 Βούλγαροι και 500 Έλληνες πέρασαν από τη συνοριακή διάβαση «Αγίου Κωνσταντίνου» στην Ξάνθη. Καθόλου άσχημα σε μια εποχή που το κρύο κάνει αισθητή την παρουσία του . Το καλοκαίρι, μάλλον με Βουλγάρους θα γεμίζουν οι παραλίες της περιοχής. Και τον χειμώνα, με Έλληνες τα χιονοδρομικά κέντρα της γειτονικής χώρας.
Αυτή κι αν είναι φθορά!
Ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός Σκοτ Μπράουν κέρδισε μετά από μια σκληρή και πικρή προεκλογική αντιπαράθεση μια θέση στη Γερουσία μετά από τις ειδικές εκλογές στην Μασαχουσέτη την Τρίτη, κάτι που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στον ίδιο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε κερδίσει σχεδόν το 62% των ψήφων στην πολιτεία στις προεδρικές εκλογές του 2008 κι έκανε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής την Κυριακή για να μεταπείσει τους ψηφοφόρους, αλλά χωρίς αποτέλεσμα πέραν της μείωσης της τεράστιας, όπως διαμορφωνόταν, διαφοράς. Αυτό κι αν είναι φθορά! Κέρδισε με 62% την συγκεκριμένη πολιτεία και έναν χρόνο μετά την έχασε με 47%. Αυτό για να το βλέπουν κάποιοι…
Ντρίπλα οι αγρότες
Στο Ζάπειο, με τα τρακτέρ θα πάνε οι αγρότες; Πάντως χθες έκαναν ντρίπλα και εκεί που τους προσκαλούσε για διαβούλευση η Κατερίνα Μπατζελή, αυτοί ζήτησαν να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Τοπικά πάντως οι αγρότες θα συναντήσουν την υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στην ημερίδα που θα γίνει στην Κομοτηνή στις 29 Ιανουαρίου. Άραγε μέχρι τότε θα υπάρχουν αγροτικά μπλόκα στους δρόμους;
Και μια πρόταση…
…προς την κυβέρνηση! Φροντίστε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα ΜΟΝΟ των μικρομεσαίων αγροτών και να δείτε για πότε χάνουν την δύναμή τους οι αγροτοσυνδικαλιστές και οι μεγαλοτσιφλικάδες και πως ανοίγουν τα μπλόκα σε χρόνο μηδέν!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: