Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Παφ και ευρώ
Για «παφ και τάλιρο» έκανε λόγο παλιά διαφήμιση αναφερόμενη στα ακριβά, εισαγωγής, τσιγάρα της εποχής. Αν με τις νέες αυξήσεις η τιμή των ακριβών φτάσει στα πέντε ευρώ, για «παφ και ευρώπουλο» θα μιλάμε και προφανώς μεγάλη στροφή των καπνιστών σε φτηνά τσιγάρα και σε στριφτά, θα παρατηρηθεί. Άλλωστε αν το καλοσκεφτεί κανείς, βγαίνει Κυριακή πρωί να αγοράσει dvd (μαζί με εφημερίδα), ένα πακέτο τσιγάρα, πίνει ένα καφέ και έχει ξοδέψει συνολικά 12 ευρώ. Δηλαδή, …4000 δραχμές.
Αφού πρόλαβε…
Πράγματι η νέα δίοδος προς Βουλγαρία στη Ξάνθη είναι τουριστικός δρόμος και όχι και τόσο έτοιμος να δοθεί στην κυκλοφορία, είναι και αρκετά στενός. Ωστόσο, είναι η ίδια κυβέρνηση που σήκωσε το θέμα στα ύψη με την παρουσία του κ. Παπανδρέου, τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για την επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών και όσα συνομίλησε με τον Βούλγαρο ομόλογο του. Μετά από αυτά, προφανώς και έχει λόγους ο νομάρχης Ξάνθης να ζητήσει επιπλέον κονδύλια για την ολοκλήρωση αλλά και βελτίωση της οδού. Άλλωστε, μπορεί να πει πως ελάχιστα χρήματα θα απαιτηθούν σε σχέση με όσα ήδη δαπανώνται για τον κάθετο άξονα της Ροδόπης. Έχοντας και ένα επιπλέον επιχείρημα, ότι καθυστερούν οι διαδικασίες για την κατασκευή, αν ποτέ, γίνει, του κάθετου άξονα της Ξάνθης.
Ποιος θα απαντήσει;
Αντί οι διάφοροι ξένοι οίκοι να ασχολούνται με την πιστοληπτική δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν μπαίνουν στον κόπο να εξηγήσουν πως στη χώρα μας, την ώρα που είμαστε σε βαθιά ύφεση και με τις πωλήσεις στο ναδίρ, αυξήθηκε και μάλιστα αισθητά ο πληθωρισμός; Αξίζει να το διευκρινίσει κανείς, καθώς η σωστή απάντηση τουλάχιστον με Νόμπελ οικονομίας θα πρέπει να βραβευθεί.
Έρχονται οι γείτονες
Δεν ήταν στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό που περίμενε αποτέλεσμα ο Πανθρακικός. Είναι άραγε στον ερχόμενο εντός έδρας αγώνα με την Ξάνθη; Πάντως οι γείτονες ζήτησαν 1500 εισιτήρια, τόσα που δεν θα κάνουν σε εντός έδρας αγώνα. Και αν δεν το λένε στην Ξάνθη, το λένε σε όλη την υπόλοιπη χώρα , ότι δηλαδή η νίκη των Ξανθιωτών στην Κομοτηνή είναι σίγουρη και θα είναι αυτή που σχεδόν θα τους δοθεί το δικαίωμα να αγωνίζονται και του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα. Ε, δεν έχουν και άδικο όσοι το υποστηρίζουν αυτό…
Με το χαμόγελο
Διαδικαστικά κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει πως θα εξελιχθούν τα δημοτικά συμβούλια με πρόεδρο την κ. Φελίνα, ωστόσο η ίδια ας μη πάψει να χαμογελά. Είναι και αυτό ένα όπλο στην πολιτική.
Η Ροδόπη στο προσκήνιο
Στην ανασυγκρότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ), στο οποίο θα συμμετέχει για πρώτη φορά και το ΚΕΘΕΑ, προχώρησε με απόφαση του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης. Σ’ αυτό συμμετέχουν και δύο αναπληρωματικά μέλη τα οποία έχουν σχέση με την περιοχή μας. Η πρώτη είναι η Αθανασία Συκιώτου, Λέκτορας Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, ενώ δεύτερος είναι ο Διευθυντής των Φυλακών Κομοτηνής Κώστας Καμπάνταης. Να σημειωθεί ότι το ΚΕΣΦ εισηγείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης τη συνολική σωφρονιστική πολιτική, την έκδοση αποφάσεων, εγκυκλίων οδηγιών και συστάσεων για εφαρμογή νόμων αλλά και τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των φυλακών.
Αγνοείται από την Κυριακή
Ένας ηλικιωμένος άνδρας αγνοείται στην περιοχή του Φαναρίου, ο οποίος το πρωί της Κυριακής βγήκε για ψάρεμα. Ο 75χρονος δεν έδωσε σημεία ζωής, με αποτέλεσμα το πρωί της Δευτέρας να κινητοποιηθούν οι αρχές της περιοχής και να ξεκινήσουν την επιχείρηση εντοπισμού του. Λιμενικά σκάφη, αλιείς αλλά και η ομάδα Διάσωσης ερευνά στην περιοχή του Φαναρίου. Οι έρευνες ενισχύονται από αέρος με ένα Σούπερ Πούμα, ενώ και τη στεριά «χτενίζει» όχημα του Λιμενικού. Αξίζει να αναφερθεί πως είναι κάτοικος της Ξάνθης, και δεν είναι η πρώτη φορά που ψαρεύει στο Φανάρι της Αιγείρου με το ερασιτεχνικό του σκάφος. Τα σωστικά συνεργεία θα συνεχίσουν την έρευνα, μέχρι να πέσει ο ήλιος και σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί ο 75χρονος οι έρευνες θα ξεκινήσουν και πάλι το πρωί, με το πρώτο φως της ημέρας.
Έχει πάρει φόρα
Όλο επισκέψεις ο ένοικος του γκέτο της Ιώνων. Άλλωστε, γιατί να περιμένει, χωρίς αντίπαλο αγωνίζεται πλέον και τρέχει για να αναδομήσει την καλή του εικόνα, η οποία πολλάκις στραπατσαρίστηκε την προηγούμενη διετία. Παίζει το παιχνίδι του πολιτικά και οικονομικά, άσε δε που «αναπληρώνει» και κενά από την απουσία των αρμοδίων. Ε, παράγοντας της περιοχής νοιώθει ο άνθρωπος και προσπαθεί να το επιβάλει και στην πράξη. Δεν αποκλείεται σε λίγο, να δεσμεύεται και για την επίλυση προβλημάτων.
Δεν βλέπω διαβούλευση!
Θετικά μεν αλλά με το… σταγονόμετρο είναι τα σχόλια των πολιτών για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, όπου έχει τεθεί από την περασμένη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, μόλις 355 σχόλια έχουν αναρτηθεί σε τέσσερις ημέρες. Οι αρχές της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τίθεται σε διαβούλευση με τους πολίτες και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς έως τις 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου αυτού μέρους της διαβούλευσης για το πρόγραμμα «Καλλικράτης», θα ακολουθήσει το δεύτερο, το οποίο θα αφορά τη χωροθέτηση των νέων δήμων και των περιφερειών. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, αναφερόμενος στο σχέδιο Καλλικράτης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα καθώς όπως είπε είναι ώριμες οι συνθήκες, ενώ στο τελικό κείμενο που θα διαμορφωθεί θα είναι συγκερασμός όλων των απόψεων και των προτάσεων που θα προκύψουν μέσα από τη διαβούλευση.
Είχε χαθεί το μέτρο
Εντωμεταξύ, έξι δήμους θέλει για τον νομό ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχαλης Στυλιανίδης, τουλάχιστον επτά συζητούν στον Έβρο, πιο ρεαλιστές οι αυτοδιοικητικοί στην Ροδόπη μιλούν για τέσσερις. Ωστόσο, κάποιος θα πρέπει να μιλήσει και για την τεράστια αποτυχία του «Καποδίστρια». Και αν στη περιοχή της Β. Ελλάδας έγιναν ελάχιστοι αδύναμοι Δήμοι, εκατοντάδες ήταν οι δήμοι των 1000-2000 κατοίκων που δημιουργήθηκαν στην υπόλοιπη χώρα γι’αυτό και τελικά είχαμε φτάσει στους 1050 δήμους πανελλαδικά. Πάντως η ουσία του «Καλλικράτη» βρίσκεται στους πόρους και στις αρμοδιότητες και επισήμως ελάχιστα έχουν διευκρινιστεί έως τώρα.
Μπλόκα, μπλόκα, μπλόκα…
Περισσότερα από 200 αγροτικά μηχανήματα και τρακτέρ έχουν παραταχθεί στο τελωνείο του Ορμενίου, και την Κυριακή προχώρησαν στον συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου από τις 7 μέχρι τις 10 το βράδυ. Οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο, ενώ την ίδια ώρα δύναμη αγροτών της περιοχής Σουφλίου έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης Ορεστιάδας στο ύψος της Κορνοφωλιάς χωρίς όμως να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του δρόμου. Εντωμεταξύ από σήμερα Τρίτη θα ξεκινήσουν οι αγρότες στην Κορνοφωλιά ολιγόλεπτους και επαναλαμβανόμενους αποκλεισμούς της εθνικής οδούς. Η Μπατζελή που είναι να φέρει το θέμα σε … διαβούλευση;
Δεν απέχουν πολύ
Πάντως όποιος άκουσε τον υφυπ. Μπόλαρη στα αναπτυξιακό συνέδριο της Ξάνθης, δεν διαπίστωσε ουσιώδεις διαφορές με τα όσα έλεγαν έως τώρα οι της ΝΔ για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής. Συγκριτικά γεωγραφικά πλεονεκτήματα, Εγνατία, Δημοκρίτειο… Στην «πράσινη ανάπτυξη» διαφέρει ο λόγος του ΠΑΣΟΚ, αρκεί αν διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.
Πράσινο γεύμα
Το γεύμα στον οικισμό στην Χλόης που διοργάνωσε η Τοπική Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ στον Κέχρο, προς τιμής των στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ, έδωσε την ευκαιρία σε ορισμένους να δουν για πρώτη φορά τις ομορφιές της περιοχής. Ομορφιές οι οποίες θα πρέπει κάποτε να αξιοποιηθούν τόσο τουριστικά, όσο και αναπτυξιακά. Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο πριν, όσο και μετά το γεύμα αρκετά από τα στελέχη έκαναν μια μικρή βόλτα στον οικισμό για να δούνε τις ομορφιές του. Πάντως αρκετοί ήταν αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι και χρησιμοποίησαν GPS για να φτάσουν στον προορισμό τους, αλλά τελικά φτάσανε … τελευταίοι!
Ανθρώπινος
Μόλις έφτασε στον χωριό Θέρμες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ορισμένα από τα κομματικά στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ θέλησαν να τον πάνε στο κοινοτικό κατάστημα. Όμως ο Παπανδρέου, δείχνοντας το πιο ανθρώπινο πρόσωπο του εξέφρασε την επιθυμία να πάει στο καφενείο του χωριού και να πιει έναν ελληνικό καφέ! Μαζί του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Δώρα Κόκλα. Η ίδια χαλαρή ατμόσφαιρα υπήρχε και στον δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Ζλάτογκραντ. Οι φωτογραφίες μάρτυρες…
Κινούσε τα νήματα
Απεβίωσε την Παρασκευή ο υπερήλικας πρώην βουλευτής της ΝΔ Χατίπογλου. Πάντως αν και σε προχωρημένη ηλικία, είχε τον τρόπο του και κινούσε τα νήματα έως το τέλος. Ε, εκτός από θλίψη, θα ένιωσαν και κάπως ανακουφισμένοι οι νεότεροι πολιτικοί βλέποντας να ανοίγει, περισσότερο, ο δρόμος για αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: