Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Ήταν περισσότεροι
Μέγα πλήθος στα εγκαίνια της νέας συνοριακής διόδου με την Βουλγαρία στην Ξάνθη. Πάντως αν θέλει να αποδώσει κανείς σημειολογικά χαρακτηριστικά από την παρουσία του κόσμου και επισημαίνει ότι όσον αφορά στους πολίτες σχεδόν το σύνολο ήταν από την Βουλγαρία, είναι προφανές ότι των γειτόνων η προσμονή ήταν μεγαλύτερη για να ανοίξει ο δρόμος και ότι Βούλγαροι θα είναι περισσότεροι που θα τον περνούν καθημερινά. Ωστόσο και η ελληνική περιέργεια δεν θα πάει πίσω και τουλάχιστον στην αρχή και από την ελληνική πλευρά κοσμοσυρροή θα γίνεται. Πάντως, αν Κομοτηνή-Φιλιππούπολη , μια διαδρομή που γινόταν σε 7 ώρες τώρα γίνεται σε 3,5, είναι προφανές το κέρδος της νέας τουριστικής διόδου. Για την Κομοτηνή πάντως, έως ότου ολοκληρωθεί ο δικός μας κάθετος άξονας, οπότε και θα διαπιστώσουμε κέρδη και ενδεχόμενες ζημιές.
Νέοι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι
Έγινε και ο τελευταίος ανασχηματισμός της δημοτικής αρχής, έτσι όπως προέκυψε από τις εκλογές του 2006! Η αλήθεια είναι ότι ο δήμαρχος Κομοτηνής και ο επικοινωνιολόγος Άγγελος Λάσκαρης ανακάτεψαν πολύ την τράπουλα, καθώς μόνο δύο δημοτικοί σύμβουλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Ο λόγος για τον Νίκο Τσαλικίδη και τον Νίκο Χατζηκωνσταντίνου που παραμένουν πρόεδροι στις δημοτικές επιχειρήσεις που ήταν πριν. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν και διάφορες γκρίνιες, που ήδη άρχισαν να εκφράζονται στην δημοσιογραφική πιάτσα από τα στελέχη της «Σύγχρονης Πόλης». Πάντως στα αξιοσημείωτα της νέας δομής του σχήματος, είναι η επανατοποθέτηση του Κώστα Ναλμπάντη σε θέση αντιδημάρχου, η αναβάθμιση του Αντώνη Γραβάνη σε αντιδήμαρχο Οικονομικών, ενώ μεγάλη απορία προκάλεσε η «υποβάθμιση» του Δημήτρη Ερελιάδη, που από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετείται Πρόεδρος της «Καραθεοδωρή». Και προκάλεσε απορία γιατί ο Δημήτρης Ερελιάδης, υπήρξε ένας από τους καλύτερους προέδρους, κάτι που αναγνωρίστηκε και από τους αντιπάλους. Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη αλλαγή θα γινόταν την περσινή χρονιά, αλλά έπειτα από τις προτροπές της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος αναγκάστηκε να την μεταθέσει για την επόμενη χρονιά.
Και πλήθος δημοσιογράφων
Αν από το πλήθος των συγκεντρωμένων, την προέλευση δηλαδή, συνάγεται ποιοι επιθυμούσαν την διάνοιξη των συνόρων, οι Βούλγαροι μας κέρδισαν και όσον αφορά στην δημοσιογραφική παρουσία. Λες και όλες οι κάμερες της βουλγαρικής τηλεόρασης ήταν εχθές στο νέο μεθοριακό σταθμό «Αγίου Κωνσταντίνου». Πολυπληθής και η παρουσία του έντυπου τύπου και φυσικά των φωτογράφων. Είπαμε, άντε και στα δικά μας τα εγκαίνια....
Ανταπάντηση η φωτογραφία
Την ανάγκη να απαντήσει η προϊστάμενη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής Ζωή Κοσμίδου, για το Βηματάκι με την φωτογραφία όπου οι ειδικές πλάκες για τους τυφλούς πέφτουν πάνω στην κολώνα της ΔΕΗ στην οδό Σισμάνογλου. Η απάντηση της κατατίθεται αυτούσια:
«Κυρία Διευθύντρια.
Σε απάντηση σχολίου σας στα ΒΗΜΑΤΑΚΙΑ της 13-01-2010, σας γνωρίζουμε ότι ο Δήμος Κομοτηνής με το έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Σισμάνογλου, έχει προχωρήσει και σε υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ με συγχρηματοδότηση των εργασιών αυτών. Σκοπός του έργου είναι να αναβαθμίσει την ποιότητα έργων και υπηρεσιών στους δημότες. Στα πλαίσια του έργα αυτού έχει προχωρήσει η δημιουργία οδηγού τυφλών σε συνέχεια αντίστοιχων έργων στο κέντρο της πόλης, και θα συνεχίσει την κατασκευή του σ’ όλα τα έργα ανάπλασης του κεντρικού οδικού δικτύου. Στο συγκεκριμένο έργο απομένει να αποξυλωθούν οι παλαιές κολώνες της ΔΕΗ, αρκετές στον αριθμό. Εξ αυτών οκτώ βρίσκονται στη διαδρομή του οδηγού τυφλών. Αυτονόητο είναι ότι μόλις η ΔΕΗ ολοκληρώσει το έργο της τότε θα ολοκληρωθούν και τα έργα από την πλευρά του Δήμου.
Κατά συνέπεια σχεδιασμός υπάρχει. Ευελπιστούμε στην υπομονή των συνδημοτών και των γραφόντων και αναμένουμε τα θετικά σχόλια στο πέρας του έργου για την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, τις ράμπες ΑΜΕΑ, τον οδηγό τυφλών, του απολύτως ικανοποιητικό φωτισμό της οδού και εν γένει την ποιότητα του έργου που ελπίζουμε να είναι αντίστοιχη των προσδοκιών σας».
Πάντως αν δεν κάνουμε λάθος ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης το συγκεκριμένο έργο το είχε συμπεριλάβει στον ετήσιο απολογισμό των έργων του! Και κάτι ακόμα, την συγκεκριμένη παρατήρηση μας την έκανε συμπολίτης μας, ο οποίος έχει συγγενή με προβλήματα όρασης…
Με το ελικόπτερο
Όχι δεν προβλεπόταν και δεν ήρθε στο αναπτυξιακό συνέδριο της νομαρχίας Ξάνθης ο πρωθυπουργός. Άλλωστε ως επίσκεψη αστραπή μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή παρουσία του στη Ξάνθη και ελικόπτερο ήταν το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποίησε. Όχι κάποιο οικολογικό ή «πράσινο» ελικόπτερο, από τα κανονικά, τα Σούπερ Πούμα.
Περαστικά
Για τέταρτη εβδομάδα νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας στην Αλεξανδρούπολη η 34χρονη Κομοτηναία η οποία έχει νέα γρίπη και είχε μεταφερθεί σε προχωρημένη κύηση όπου και υπεβλήθη σε καισαρική τομή. Η κατάσταση της υγείας της εξακολουθεί να είναι σοβαρή αλλά παραμένει σταθερή με το ιατρικό προσωπικό να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε σύντομα να αναρρώσει και να επιστρέψει στο σπίτι της όπου εκεί την περιμένει το νεογνό της.
Λιούρτας εναντίον Αγγελίδη
Ένα δυνατό και ισχυρό επιμελητήριο το οποίο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα του επαγγελματία και του εμπόρου της Ροδόπης οραματίζεται ο πρόεδρος του επαγγελματοβιοτεχνικού επιμελητηρίου Κώστας Λιούρτας υποστηρίζοντας πως ήρθε η ώρα της συνένωσης με το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο. Αυτό υποστήριξε σε τηλεοπτική εκπομπή και ανέφερε πως πιστεύει ότι το επιμελητήριο της περιοχής θα πρέπει να λειτουργεί στα πρότυπα όπως άλλων νομών και να μην διχάζει. Από την άλλη, κάθετα αντίθετος με την συνένωση των δύο επιμελητηρίων της Ροδόπης είναι ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης λέγοντας πως μία τέτοια ενέργεια δεν συμφέρει την περιοχή. Τελικά θα βγει ποτέ άκρη σ’ αυτήν την άτυπη κόντρα;
Μεταξύ συγγενών και φίλων
Χωρίς πολλούς δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Βουλευτή Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Ο λόγος ήταν φυσικά ότι την ίδια ώρα το σύνολο των δημοσιογράφων της Κομοτηνής βρισκόταν στην Ξάνθη, για να αναχωρήσει για την συνοριακή δίοδο με την Βουλγαρία. Αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου βέβαια, ο Γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Παύλος Δαμιανίδης και ο βουλευτής των Σερρών αναχώρησαν κι αυτοί για την τελετή εγκαινίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια: