Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Ημέρα Νομάρχη
Σήμερα στη Θράκη η ημέρα ανήκει στο νομάρχη Ξάνθης. Ο κ. Γιώργος Παυλίδης με μεθοδικές κινήσεις κατάφερε να ανοίξει τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Δεν θα περνούν φορτηγά μεταφορών καθώς ο δρόμος δεν είναι εμπορικός, ωστόσο μειώνεται στο ήμισυ (και παραπάνω) η διαδρομή για αρκετές βουλγαρικές πόλεις. Προφανώς και το αντίστροφο. Και όπως δηλώνει, δεν απεμπολεί και την διάνοιξη του κάθετου άξονα της Ξάνθης. Αυτός μια τουριστική δίοδο έκανε και έκοψε πρώτος το νήμα του αγώνα για εξωστρέφεια. Επίσης σήμερα, ξεκινά το τριήμερο και δεύτερο στη σειρά αναπτυξιακό συνέδριο της νομαρχίας Ξάνθης. Με δεκάδες εισηγητές, πολιτικούς και ειδικούς επιστήμονες. Και με στόχο, να δουν πως θα βαδίσουν στο γειτονικό νομό ως το 2020. Ο πρωθυπουργός δεν θα πάει στο συνέδριο, θα κόψει όμως την κορδέλα των εγκαινίων στο νέο μεθοριακό σταθμό μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογο του. Μάλλον η πρώτη κορδέλα εγκαινίων που κόβει ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός. Σε ένα έργο, αποκλειστικής έμπνευσης και εκτέλεσης Ξανθιωτών. Όπως πρωτοβουλία του νομάρχη Ξάνθης ήταν και η Τουριστική Εγνατία στην οποία συνέβαλαν μετά από πρόσκληση του άλλες 12 νομαρχίες της βόρειας Ελλάδας, τις οποίες διατρέχει η Εγνατία Οδός. Ε, κάτι έκανε ο κ. Παυλίδης…
Ωχ…
Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση στην Αϊτή που προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκτεταμένες ζημιές, έθεσε τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος στη διάθεση της Πολιτείας για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες. Ελπίζουμε η βοήθεια που θα μαζευτεί να πάει στο προορισμό της, γιατί αν θυμάστε παλαιότερα, όταν υπεύθυνος της συγκεκριμένης ΜΚΟ ήταν ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ο οποίος συνεργαζόταν με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη ως υφυπουργός εξωτερικών, είχαν «χαθεί» κοτόπουλα, ρούχα και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς! Περασμένα μεγαλεία…
Εύκολα και δύσκολα
Όχι δεν έπαιξαν την κολοκυθιά ο δήμαρχοι του νομού Ροδόπης. Η άποψη των περισσότερων είναι να δημιουργηθούν 4 δήμοι στη Ροδόπη. Δύο από αυτούς, τους νέους δήμους, ίσως ερίσουν, προσωρινά, για την έδρα ωστόσο για όσους γνωρίζουν αυτό είναι από τα εύκολα. Τα δύσκολα είναι, οι αρμοδιότητες και κυρίως οι πόροι που θα έχουν οι νέοι Δήμοι.
Ξεκίνημα σήμερα
Με την ελπίδα να ανακάμψει η αγορά ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις σήμερα. Ο εμπορικός κόσμος προσδοκά αύξηση του τζίρου που δεν είδε στην περίοδο των γιορτών και υπόσχεται γενναίες εκπτώσεις. Η περίοδος των εκπτώσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Πρωτότυπη αν και ελληνική
Αυτή η άποψη που κυκλοφορεί, ότι δηλαδή κάποια εργοστάσια της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας πρέπει να κλείσουν, πότε και πως προέκυψε; Τώρα που το κράτος, όλοι μας δηλαδή, έδωσε 40 εκατ. Ευρώ και τα εργοστάσια ακόμα να δουλέψουν. Και γιατί αυτή η πρόταση δεν είχε υιοθετηθεί πριν από δύο χρόνια ώστε ούτε οι εργαζόμενοι να ταλαιπωρηθούν ούτε το κράτος να χάσει δεκάδες εκατομμύρια. Και από τα εργοστάσια της Ροδόπης, τρία είναι, δεν θα κλείσει κανένα; Και τις πιστώτριες τράπεζες τις ρώτησε κανείς; Κυρίως δε την Εθνική…Η ιστορία της Εν. Κλω. Είναι πολύ πονεμένη αλλά και πρωτότυπη, ακόμη και για την ελληνική πραγματικότητα. Με εργαζόμενους να απεργούν σε αγαστή συνεργασία και με την οικονομική συμβολή της διοίκησης-εργοδοσίας, έως στους πολιτικούς που μετά από δύο χρόνια οικονομικού-κομματικού παιχνιδιού, λες και τους φώτισε ο Θεός, αν και πάλι την μισή αλήθεια λένε.
Ξεκίνησαν οι δημοσκοπήσεις
Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης τελείωσαν και οι πολίτες άρχισαν ήδη να απαντούν στις πρώτες δημοσκοπήσεις που γίνονται από μεγάλες εταιρίες του είδους. Στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Alco και η οποία είδε πρώτη το φως της δημοσιότητας, οι πολίτες απάντησαν και έκριναν την κυβέρνηση και την απόδοση των υπουργών της. Τα ευρήματά της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το πως κρίνει η κοινή γνώμη την έως τώρα πορεία της κυβέρνησης, όσο και για το πως βλέπει ξεχωριστά σε κάθε τομέα την απόδοση του κάθε υπουργού. Πάντως εντύπωση προκαλεί ότι στην συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν αναφέρεται το όνομα του υφυπουργού και βουλευτή Ροδόπης Γιώργου Πεταλωτή! Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται σταθερά με πάνω από 9 ποσοστιαίες μονάδες.
Δυσαρέσκεια;
Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστή η ώρα των εγκαινίων του συνοριακού σταθμού στις Θέρμες της Ξάνθης. Το μόνο που γνώριζαν οι δημοσιογράφοι ήταν η ώρα που θα επιβιβαζόταν στο λεωφορείο για να μεταβούν από την γείτονα πόλη στο συνοριακό σταθμό. Και να φανταστεί κανείς ότι στα εγκαίνια θα παραβρεθούν δυο πρωθυπουργοί, αυτή της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνοι για την διοργάνωση είναι η Νομαρχία Ξάνθης και όχι το γραφείο του Πρωθυπουργού, όπως διέρρευσαν ορισμένοι χθες. Βέβαια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν παραβρεθούν σ’ αυτά τα εγκαίνια όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την Ξάνθη! Σίγουρα ο λόγος δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά κάποιος άλλος. Θυμηθείτε τι σας γράφουμε…
Θα τα πάρουμε;
Δηλαδή, αν όπως στην Αλεξανδρούπολη, έρθει και σε μας η εταιρεία χρυσού και δώσει σε αθλητικό σωματείο, εξέχον αλλά με οικονομικά προβλήματα, 100 χιλιάδες ευρώ για διαφήμιση, θα τα πάρουμε ή δεν θα τα πάρουμε; Ας κάνει αυτό το…λάθος η εταιρεία και το συζητάμε.
Αρχηγική κίνηση!
Αρχηγική εμφάνιση έκανε στο δημοτικό συμβούλιο Σαπών, το βράδυ της Τετάρτης, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Στέφανος Τζανίδης. Το νεαρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στις Σάπες έφερε ως θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκτός ημερησίας διάταξης, τον Αγωγό Μπουργκάζ – Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας στους συναδέλφους του ότι είναι ένα θέμα που αφορά την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα πρότεινε στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, να κάνει μια πρώτη επαφή με την εταιρία , ώστε στελέχη της να παραβρεθούν στις Σάπες και να ενημερώσουν τους πολίτες και το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρωτοβουλία πολύ σωστή, η οποία όμως ίσως κρύβει κάτι παραπάνω για τον Στέφανο Τζανίδη. Εκλογές στην Αυτοδιοίκηση θα έχουμε σε 10 μήνες και αν επαλειφθούν τα σενάρια που θέλουν το νομό Ροδόπης με 4 δήμους, βλέπουμε τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, υποψήφιο δήμαρχο στον δήμο Σαπών.
Η Ροδόπη εκεί
Συνάντηση των υπευθύνων Αγροτικού και του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με την παρουσία του κάθε υπεύθυνου τομεάρχη από όλες τις Νομαρχιακές. Μπορεί στο προεδρείο να βρισκόταν ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Σωκράτης Ξυνίδης, αλλά στην πρώτη γραμμή των τομεαρχών, όπως θα διακρίνεται και στην φωτογραφία, ήταν και ο συμπολίτης μας Αργύρης Μπακιρτζίδης, ο οποίος μάλιστα έκανε και καλή τοποθέτηση πάνω στο αγροτικά ζητήματα της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: