Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Άλλοι γλιτώνουν
Αποσύρθηκε η τροπολογία, γλιτώσαμε οι καπνιστές. Ωστόσο μας απειλούν ότι θα την ξαναφέρουν. Αλλά αποσύρθηκε για λόγους αρχής ή μήπως γιατί μόνο το 80% των μεταβιβάσεων κα γονικών παροχών έγινε στα βόρεια προάστια και πρέπει να δοθεί χρόνος να προλάβουν και οι υπόλοιποι;
Ποια αλλαγή;
Η συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίστηκε από την εξέγερση των βουλευτών! Κυριάρχησαν οι βολές για τη λειτουργία της κυβέρνησης, η έντονη κριτική στον Παπουτσή και τα σχόλια ότι «έτσι δεν πάμε μπροστά», κατά τη συζήτηση με τον Παπακωνσταντίνου, οι Βάσω Παπανδρέου, Γιώργος Φλωρίδης, Σοφία Γιαννακά, Σούλα Μερεντίτη, Κώστας Γείτονας και άλλοι πολλοί ξεσπάθωσαν! Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα συμπληρώνονται οι πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης. Μήπως κάτι πρέπει ν’ αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ; Η γκρίνια ας πούμε…
Εργάσιμες εννοούσε
Δηλαδή στις 13 του μήνα, γρουσούζικη μέρα, γιορτάστηκαν επισήμως οι 100 πρώτες ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Αν και πολλοί ισχυρίζονται ότι δεν πέρασαν όλα τα νομοσχέδια για τα οποία υπήρχε η δέσμευση (5 συνολικά) ούτε έγιναν όλα όσα εξαγγέλθηκαν, καθώς όταν είπαν 100 εννοούσαν εργάσιμες. Οπότε, βγάλε αργίες των γιορτών και σαββατοκύριακα, την άνοιξη θα συμπληρωθούν 100 ημέρες.
Δεν καταλάβανε κάποιοι
Κάθονται και γράφουν κατεβατά ολόκληρα, με αναλύσεις, εκτιμήσεις και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου, βγάζοντας, ο καθένας τ’ απωθημένα του, το άχτι του και τον καημό του. Λες και η ψήφος του ελληνικού λαού, δόθηκε για 100 μέρες και κάποιοι σαν τον Σαμαρά και τον Παναγιωτόπουλο, ετοιμάζονται ν’ αναλάβουν …κυβερνητικά καθήκοντα !
Απεντάξεις έργων;
Πρωτοσέλιδα στην Καβάλα κάνουν λόγο για απεντάξεις σειράς έργων, που αφορούν σε σχολικές μονάδες και που είχαν εγκριθεί για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Ο νομάρχης Καλλιοντζής δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο ωστόσο αν ισχύσει θα υπάρξουν τριβές. Πάντως και στο νομό Ροδόπης υπάρχει ένα έργο για το οποίο ο αρμόδιος δήμαρχος, αν και δεν το λέει, ελπίζει να μη του το κόψουν.
Τέσσερις μαθητές...
Από το γυμνάσιο Βύσσας κατέθεσαν το απόγευμα της Τρίτης στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας για τις καταλήψεις του 2009. Έξω από την αστυνομική διεύθυνση ήταν συγκεντρωμένοι γονείς, εκπαιδευτικοί και κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να τους συμπαρασταθούν. Αυτή η παρέμβαση της δικαιοσύνης έχει αναστατώσει τη σχολική κοινότητα με τους καθηγητές να ζητούν την παύση κάθε διαδικασίας, αλλά μας γυρίζει και πολλά χρόνια πίσω. Όχι ότι είμαστε πάντα υπέρ των καταλήψεων, αλλά αυτό είναι μια ακραία λύση. Και να φανταστείτε ότι αυτό γίνεται επί ΠΑΣΟΚ, όπου τα στελέχη του, έκαναν έντονη κριτική σε ίδιες περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Τα άλλα τι γίνονται;
Εντωμεταξύ, καλά τα έργα που χρηματοδοτούνται από το κομμάτι του ΕΣΠΑ που αφορά στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Τα άλλα που εξαγγέλθηκαν, έγιναν και ημερίδες-παρουσιάσεις, τι θα γίνουν; Για παράδειγμα το αεροδρόμιο. Ισχύουν όσα ειπώθηκαν σε εκείνη την παρουσίαση στο ΕΒΕ; Θα γίνει όλο το έργο ή ένα τμήμα του. Μήπως δε γίνει καθόλου; Και άντε αυτό είναι καθαρά δημόσιο το έργο. Το IASMOS PARK, με τις εκατοντάδες θέσεις εργασίας και τα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή; Μήπως μείνουμε και χωρίς PARK;
Στόχος οι ανελαστικές
Όταν λένε οι κοινοτικοί ότι θέλουν μέτρα δεν εννοούν την αύξηση της έμμεσης φορολογίας ή τουλάχιστον, δεν έχουν στο μυαλό τους μόνο φόρους. Εκείνο που μας λένε είναι ότι όχι απλώς θα πρέπει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης του δανεισμού, θα πρέπει να αποδείξουμε με τα μέτρα ότι θα δανειζόμαστε λιγότερα. Και αυτό σημαίνει διορθωτικές αλλαγές στις μη ελαστικές δαπάνες, δηλαδή στους μισθούς και στις συντάξεις, στα όρια συνταξιοδότησης αλλά και στο ύψος της σύνταξης για όσους ολοκληρώνουν τον κύκλο εργασίας. Όπως επίσης και τους μισθούς των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο, αν και οι προσλήψεις εκεί αφορούν, οι περισσότερες, σε stage και συμβάσεις των 700 ευρώ. Γιαυτό και η κυβέρνηση δεν λέει ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει. Γιατί αν οδεύσουν, ξαφνικά, προς συνταξιοδότηση 100 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, βάλε συντάξεις, βάλε και εφάπαξ, που να βρεθούν τα λεφτά. Καθότι από το «λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στο «δεν υπάρχει σάλιο».
Μαρσάρουν τα τρακτέρ
Ύστερα από έντονη συζήτηση οι αγρότες του Έβρου αποφάσισαν να στήσουν μπλόκα στο νομό την Κυριακή 17 Ιανουαρίου. Οι αγρότες με τη διαμαρτυρία τους θέλουν να λυθούν οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ζητούν τη συμπαράσταση όλων των κατοίκων του νομού. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα αποφασίστηκε δύο μέρες πριν από την έναρξη των μπλόκων να ξεκινήσουν προσυγκεντρώσεις. Το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός βέβαια από την Ροδόπη, όπου φαίνεται ότι οι αγρότες μας έχουνε λύσει όλα τους τα προβλήματα!
Κίνητρα σε νέους αγρότες
Κίνητρα σε νέους αγρότες για την αγορά γης, δίνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Το πρόγραμμα αναμένεται να παρουσιαστεί στις 25 Ιανουαρίου από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή στο πλαίσιο της διαβούλευσης και αμέσως μετά θα μας το εξηγήσει από «πρώτο χέρι», καθώς θα επισκεφθεί την πόλη μας. Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η θέσπιση μιας σειράς κινήτρων για την αγορά αγροτικής γης από τους νέους και δυναμικούς επαγγελματίες του αγροτικού χώρου. Πάντως σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν τόσο η Αγροτική Τράπεζα όσο και το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία της αναθεώρησης.
Φεύγει κι άλλος!
Τυπική διαδικασία είναι το θέμα της μετακίνησης του Μπεντί Μπουβάλ από τον Πανθρακικό στον Πανιώνιο. Ο 23χρονος ποδοσφαιριστής βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ τις επόμενες ημέρες εκπρόσωπος του Πανιώνιου θα ταξιδέψει στην Κομοτηνή, για να κανονίσει αν ο Πανθρακικός θα διατηρήσει ποσοστό 15% ή 20% σε ενδεχόμενη μεταπώληση ή αν οι «κυανέρυθροι» θα δώσουν δανεικούς ποδοσφαιριστές στον Πανθρακικό. Πάντως το να φτιάχνεις μια ομάδα για την καινούργια σαιζόν από τόσο νωρίς, έχει τα καλά του! Έχει πλέον περισσότερες γνώσεις, έχεις κάνεις από νωρίς το ξεσκαρτάρισμα σου στο έμψυχο δυναμικό και την άνοιξη η μόνη σου έννοια είναι να βρεις κέντρο προετοιμασίας!
Και γιατί έφυγε;
Ο Καρτιέ γιατί έφυγε; Εδώ ευχόμασταν να τον κρατήσουμε χρόνια, μέχρι και δημότη Κομοτηνής ήμασταν έτοιμοι να τον κάνουμε, πρόσχαρος, φιλομαθής, ταίριαζε στο ήθος της ομάδας και κυρίως της πόλης, πως το αφήσαμε και μας έφυγε τέτοιο κελεπούρι; Εξήγηση δεν θα δοθεί;
Σιγά μην απαντήσουν…
Εδώ που έφθασαν τα πράγματα με την οικονομία, μήπως θα έπρεπε κάποιος από τους πανέξυπνους πολιτικούς που θέλουν να μας σώσουν, μπλε-πράσινοι-ροζ πόσο ευθύνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας για τα σημερινά χάλια της χώρας. Μην περιμένετε απάντηση ούτε από πολιτικό, ούτε όμως από δημοσιογράφο. Εδώ κοντεύουν να μας πουν ότι οι βράχοι στα Τέμπη έπεσαν επειδή περπατούσαν πάνω τους τα κατσίκια των ντόπιων τσοπάνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: