Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Θα μπερδευτούμε
Εκ του συντάγματος, λένε, υπάρχουν αρμοδιότητες που ασκούνται από το κράτος και άρα η κεντρική διοίκηση θα είναι παρούσα με εκπρόσωπο της και στις νέες περιφέρειες και πολύ σωστά. Ωστόσο, στους νέους μεγάλους και ισχυρούς δήμους, θα περάσει η Πυροσβεστική υπηρεσία; Θα μπορούν να δημιουργήσουν, οι νέοι δήμοι, ελεγκτικούς μηχανισμούς ή οι υπάρχοντες των νομαρχιών θα μεταβιβαστούν όπως και άλλες αρμοδιότητες στην αιρετή περιφέρεια; Δεν είναι λίγα τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν, σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες, στο πλαίσιο του Καλλικράτη. Και γι’αυτό θα ήταν καλύτερο, έχοντας υπόψη και την συγκεκριμένη ελληνική πραγματικότητα, η νέα μεταρρύθμιση να έμενε μόνο στην κατάργηση των νομαρχιών και στην μείωση του αριθμού των δήμων. Και μετά από 10, ίσως και περισσότερα χρόνια, λειτουργίας του νέου συστήματος αυτοδιοίκησης, να προχωρούσαμε και στον αιρετό Περιφερειάρχη. Τώρα θα γίνουν, αν γίνουν, όλα μαζί και για δύο θητείες το σύστημα θα ψάχνει τον βηματισμό του έχοντας σε εξέλιξη το ΕΣΠΑ, τα τελευταία κοινοτικά κονδύλια που θα πάρει η χώρα μας και που θα πρέπει οπωσδήποτε να πιάσουν τόπο και όχι να γίνουν πλακάκια για πεζοδρόμια και πλατείες.
Μας πρόλαβαν
Και επισήμως έχουν δίοδο προς Βουλγαρία μετά τις υπογραφές που έπεσαν προχθές και δεν αποκλείεται τα εγκαίνια της διόδου να γίνουν σε λίγες ημέρες από τον Έλληνα και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, ημέρα έναρξης και του αναπτυξιακού συνεδρίου του γειτονικού νομού το οποίο θα κρατήσει τρεις ημέρες και όχι τρεις ώρες. Μας πρόλαβαν οι Ξανθιώτες σε πολλά επίπεδα.
Απαράδεκτη εικόνα
Βάλθηκε να τους ξεκάνει τους τυφλούς ο Δήμος Κομοτηνής. Ο λόγος είναι ότι στο έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων της οδού Σισμάνογλου, η δημοτική αρχή τοποθέτησε και ειδικές πλάκες για τους τυφλούς. Όμως σε αρκετά σημεία οι πλάκες, οι οποίες είναι οδηγός των τυφλών, οδηγούν πάνω σε κολώνες της ΔΕΗ ή ορισμένες φορές του ΟΤΕ! Σχεδιασμός μηδέν…
Θύμα του «Ντούμι»
Ένα, από τα δυστυχώς, αρνητικά ρεκόρ που καταγράφει φέτος ο Πανθρακικός είναι πως κράτησε στη θέση του τον προπονητή που έκανε τις περισσότερες ήττες και πήρε τους λιγότερους βαθμούς, ίσως στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Άλλα και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Αλμπέρ Καρτιέ είναι ένα ακόμη θύμα του Ντουμιτρέσκου και της κακής προετοιμασίας που είχε κάνει ο Ρουμάνος προ αμνημονεύτων ετών.
Αρχίζουν τα δύσκολα
Απεργία διακήρυξε η ΑΔΕΔΥ. Είτε έχουν αντιληφθεί ότι θα τους βάλουν να δουλεύουν 5-10 χρόνια παραπάνω, είτε ότι θα χάσουν το εφάπαξ. Γιατί αν όντως δεν υπάρχει χρήμα στα ταμεία, που θα βρούνε για να τους δώσουν; Πάντως με ενδιαφέρον αναμένεται και η απόφαση της ΓΣΕΕ. Αν συρθεί σε απεργία πως θα εξηγήσει την απραξία της πριν λίγο καιρό όταν προκήρυξε απεργία το ΠΑΜΕ; Τότε δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις και υπάρχουν σήμερα; Και αν «ναι» για ποιους, ποιοι θίγονται, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα;
Δέσμευση λογαριασμών
Τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο ταμιών που κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου Τριαντάφυλλου Κουκούδη δέσμευσε η Επιτροπή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος, στην Καβάλα. Αφορμή αποτέλεσε η κίνηση του αδελφού του ενός από τους δύο κατηγορουμένους να μεταβεί σε τραπεζικό υποκατάστημα, την περασμένη Παρασκευή, για να κάνει ανάληψη χρημάτων ή ομολόγων, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή. Η ταμίας του υποκαταστήματος ζήτησε να επιστρέψει τη Δευτέρα και ενημέρωσε τις αρχές που κινήθηκαν αναλόγως. Να θυμίσουμε απλώς ότι οι δύο ταμίες του δήμου Παγγαίου Καβάλας προφυλακίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις απολογίες τους. Κατηγορούνται για τη δολοφονία του δημάρχου Τριαντάφυλλου Κουκούδη που ακολούθησε την αποκάλυψη ελλείμματος ύψους 705.000 ευρώ, στα ταμεία του δήμου.
Εκατό ημέρες
Κανονικά, αργία έπρεπε να κηρυχθεί η σημερινή ημέρα, άντε απεργία μετ’αποδοχών ώστε να μπορέσουν όλοι οι Έλληνες να γιορτάσουν τις 100 ημέρες σοσιαλισμού στην Ελλάδα. Να σκάσουν από το κακό τους οι καπιταλιστές και οι ιμπεριαλιστές σε όλο τον κόσμο.
Ξεχάσαμε όλοι!
Στα μονόστηλα των εφημερίδων περνάει πλέον το «ορθόδοξο» σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου! Πόσο εύκολα ξεχνάμε τελικά; Κι αυτό γιατί υπέρ της γνώμης του εισαγγελέα, που διαφώνησε με τον ανακριτή για την ενοχή της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου αποφάσισε το συμβούλιο πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση αφορά την απάτη με τα οικόπεδα της Νέας Ραιδεστού που εκχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου. Έτσι η κατηγορούμενη θα κληθεί να απολογηθεί ξανά στον ανακριτή για δύο κακουργήματα που φέρεται ότι διέπραξε μαζί με το σύζυγό της Μιχάλη Κουκουβίνο. Το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι προέκυψαν ενδείξεις ενοχής βάρος της όπως έκρινε και ο εισαγγελέας. Οι δύο δικηγόροι φέρονται ότι εξαπάτησαν τουλάχιστον ένα ακτήμονα της Νέας Ραιδεστού και ότι του απέσπασαν χρηματικό ποσό της τάξεως των 30 χιλιάδων ευρώ. Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά την προβολή βίντεο σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις απαιτήσεις του Κουκουβίνου προς μεγαλομέτοχο κατασκευαστικής εταιρίας, μέσω κτηματομεσίτη. Δε νομίζω ότι πρέπει να ξεχνάμε τόσο εύκολα!
Ένας-ένας γυρίζουν
Εντωμεταξύ, γύρισε ο Λόπεζ, άντε να γυρίσουν ο Ρομπίνιο και ο Αγγελόπουλος, ο Βασιλακάκης φυσικά και ποιος ξέρει και πόσοι άλλοι που έφυγαν από την ομάδα ενώ οι περισσότεροι θα μπορούσαν να είχαν μείνει και να μην είχαν στραβώσει τόσο τα πράγματα. Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την λαμπρή πορεία του Πανθρακικού, ωστόσο δεν έχει γίνει κατανοητό ότι η ομάδα θα μείνει στην ιστορία, αν συνεχίσει έτσι, για την χειρότερη εμφάνιση στα λεγόμενα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάποιος θα το έχει και αυτό το ρεκόρ, αλλά γιατί εμείς;
Πολιτικά ύψη
Αρκετά εκατομμύρια ευρώ άφησε η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, να γυρίσουν πίσω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τελικά δεν πήρε την πολιτική ευθύνη για να πληρωθούν οι δικαιούχοι από προγράμματα των επενδύσεων αλιείας 2003-2009. Κάποιοι μελετητές χρησιμοποίησαν θολές βεβαιώσεις γραφειοκρατίας, ήσσονος σημασίας, αλλά οι δύσμοιροι επενδυτές πλήρωσαν τη νύφη, γιατί οι πολιτικοί δε χρέωσαν τους γυρολόγους των υπουργείων και μεσάζοντες των επιδοτήσεων μελετητές, αλλά τους ανθρώπους που επέμειναν να επενδύσουν στην Ελλάδα της γραφειοκρατίας. Υπήρχε μια Ελλάδα που αντιστεκόταν, μία Ελλάδα που επέμενε, αλλά δυστυχώς, διοικούν αυτοί που δεν καταλαβαίνουν, που δεν ξέρουν, που πατούν και τι γυρεύουν. Ελπίζουμε η Κατερίνα Μπατζελή να μην αποδειχθεί εξίσου κοντή πολιτικά με τον Αλέκο Κοντό, τον προηγούμενο υπουργό της ΝΔ.
Τέσσερις στην Ξάνθη;
Στην γειτονική Ξάνθη το έχουν σίγουρο ότι 4 δήμους προβλέπει για αυτούς ο «Καλλικράτης». Άρα το πιθανότερο είναι με 4 δήμους να βρεθεί και η Ροδόπη. Διαφορετικά θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις. Αν μάλιστα, 6 ή 7 είναι οι δήμοι του νέου χάρτη της αυτοδιοίκησης στο γειτονικό Έβρο.
Νικητής στην TV
Την τιμητική του έχει στην τηλεόραση τις τελευταίες ημέρες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιώργος Πεταλωτής. Κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι άλλωστε! Πάντως ο ίδιος εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου φανερά αλλαγμένος και μ’ ένα στυλ όχι σαν αυτό που τον συνηθίσαμε. Ήταν ακόμα πιο δυναμικός απέναντι στους συναδέλφους του, τόσο για το θέμα των μεταναστών όσο και γι’ αυτό της οικονομίας. Χθες το πρωί εμφανίστηκε στους Οικονομέα και Καμπουράκη, όπου συνέχισε τις καλές εμφανίσεις αυτή την φορά απέναντι στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κώστα Μαρκόπουλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: