Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Πέρασε ντούκου
Τραγωδία παγκόσμιας διάστασης στον Έβρο και στο Θρακικό πέλαγος με τους νεκρούς λαθρομετανάστες να φτάνουν τους 30 και την Ε.Ε ουσιαστικά να αδιαφορεί. Αντίθετα, με αυτόν το διπλό πράκτορα που θα ανατίναζε το αμερικάνικο αεροπλάνο και που είχε και βίζα για τις ΗΠΑ, έγινε ο χαμός και στην Ευρώπη και εκατομμύρια πολλά θα ξοδευτούν για να ψάχνουν οι αρμόδιοι και τα εσώρουχα των επιβατών. Σε λίγο καιρό θα μας περνούν και από τομογραφία μήπως και το έχουμε καταπιεί το όπλο ή την εκρηκτική ύλη.
Όχι ασημόσκονη
Όλα καλά στην εκδήλωση του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, πλην των γαρύφαλλων που δόθηκαν στις γυναίκες. Αυτή η ασημόσκονη που είχαν επάνω κάθισε στα ρούχα, στα καθίσματα των αυτοκινήτων και γενικά γέμισε με στρας ότι ακούμπησε. Τουλάχιστον του χρόνου, ας είναι χρυσόσκονη. Πραγματική ε…
Λάθη…
Σε δύο αντιφάσεις έπεσε στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης. Η πρώτη είχε να κάνει με την διαφάνεια των προσλήψεων από εδώ και στο εξής στον δημόσιο. Όταν ο δήμαρχος μιλούσε για την έγκριση ή μη των προσλήψεων εκτάκτου προσωπικού με σύναψη συμβάσεως μίσθωσης έργου για το έτος 2010, ανέφερε ότι «τελείωσαν οι διαδικασίες με τα δικά μας και τα δικά σας παιδιά», αποδεχόμενος ότι τα τελευταία χρόνια ο δήμος Κομοτηνής έχει γίνει άντρο πελατειακών σχέσεων. Το δεύτερο «λάθος» του δημάρχου είχε να κάνει με την κριτική του στη κυβέρνηση, που την συνηθίζει άλλωστε τον τελευταίο καιρό! Ο ίδιος ανέφερε, στρέφοντας το βλέμμα του προς την αντιπολίτευση, ότι «η κυβέρνηση είναι δική σας και όχι δική μας», για να πάρει την απάντηση αμέσως από τον επικεφαλής της Νέας Πορείας Τάσο Βαβατσικλή. «Είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων κ. δήμαρχε, μην ξεχνιέστε!».
Αλλαγή στρατηγικής
Μάλιστα, αλλάζουν όλες οι στρατηγικές για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης αφού ουσιαστικά επανέρχεται δεύτερη Κυριακή καθώς δύσκολα ένας δήμαρχος να συγκεντρώσει το 50% +1 από την πρώτη. Εκτός και αν νωρίς γίνουν οι κατάλληλες συμμαχίες. Και προφανώς, αν στις 18 του μήνα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ριφθεί ο κύβος της μεταρρύθμισης α λά «Καλλικράτης», από την Αθήνα όπου θα βρίσκονται οι αυτοδιοικητικοί θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις.
Χρυσές φανέλες
Και μιας και ο λόγος περί χρυσόσκονης, δυναμική παρουσία εμφανίζει η νέα εταιρεία χρυσού στον γειτονικό Έβρο. Με διαφημίσεις, ενημέρωση και πρωτοβουλίες που έχουν κεντρικό σύνθημα, «θα αφήσουμε άλλη μια ευκαιρία χαμένη;». Το Σάββατο δε έκανε και το μεγάλο μπάμ καθώς η ιστορική ομάδα βόλεϊ της Αλεξανδρούπολης, ο Εθνικός που κύρια εκφράζει τον αθλητισμό στην πόλη, εμφανίστηκε με διαφήμιση των χρυσωρυχείων στις φανέλες των παικτών. Και ναι μεν η ομάδα νίκησε, ωστόσο έβαλε σε περισυλλογή πολλούς για την κίνηση αυτή καθώς συνολικά η πόλη έχει ταχθεί κατά της επένδυσης χρυσού. Η δικαιολογία της ομάδας; Προφανώς, ότι αφού δεν συνεισφέρουν άλλοι, πρέπει κάπως να εξευρεθούν τα χρήματα που χρειάζονται για να παίζει ή ομάδα… Πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο χρυσός επανέρχεται στην επικαιρότητα, τώρα μάλιστα που ή τιμή του έχει φτάσει στα ύψη.
Τελειωμό δεν έχει
Το πτώμα ενός ακόμη άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Δικέλλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης από ψαράδες της περιοχής. Από τις 31 Δεκεμβρίου έως και σήμερα έχουν βρεθεί 19 συνολικά πτώματα. Οι λιμενικές αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για λαθρομετανάστες οι οποίοι πνίγηκαν στα ανοιχτά του τριγώνου Αλεξανδρούπολη - Σαμοθράκη - Θάσος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από ξηρά κι από θάλασσα. Από τα στοιχεία προκύπτει πως όλα τα πτώματα, έχουν σχέση με το ίδιο τραγικό περιστατικό που συνέβη στα ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες.
Κάτι σαν εργολάβος
Κάτι σαν εργολάβος της εποχής ήταν ο αρχαίος Καλλικράτης το όνομα του οποίου πήρε η νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Σε σύμπραξη με τον Ικτίνο έκαναν τον Παρθενώνα αλλά εργάστηκε στα Μακρά Τείχη της Αθήνας, στην επιδιόρθωση τμήματος των περιφερειακών τειχών αλλά και στο ναό της Απτέρου Νίκης επίσης στην Ακρόπολη. Πάντως μάλλον υποεργολάβος ήταν καθώς τη γενική επίβλεψη στην Ακρόπολη την είχε ο Φειδίας και ο ίδιος ο Περικλής . Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για κακοτεχνίες, τα έργα του έμειναν αιώνια.
Εδώ τίποτα
Συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αγροτών του Έβρου οι οποίοι ετοιμάζονται όπως όλα δείχνουν να στήσουν τα μπλόκα, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι διανύουν μια από τις χειρότερες χρονιές. Το σαββατοκύριακο στις Φέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την παρουσία και βουλευτών του νομού Έβρου στην οποία εκφράστηκε η πλήρης στήριξη τους στον αγώνα των αγροτών. Χθες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «η ενότητα» συγκάλεσε σύσκεψη όλων των προέδρων των ενώσεων και των αγροτών του νομού στην Ορεστιάδα, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των κινητοποιήσεων. Αυτό που αποφασίστηκε είναι οι αγρότες να κατέβουν στα μπλόκα τα οποία θα είναι δύο στο νομό. Πάντως στην Ροδόπη, τα πράγματα είναι πιο ήρεμα κι αυτό κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, οι αγρότες στο νομό ως επί το πλείστον, αν και ανήκουν στο χώρο της ΝΔ, δεν «έμαθαν» να διεκδικούν τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα δεν είναι και οργανωμένοι καλά. Δεύτερο, οι αγρότες που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ περιμένουν «καλά νέα» από την υπουργό Κατερίνα Μπατζελή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφθεί τη Ροδόπη στα τέλη του μήνα…
Όπως ο Προκρούστης
Ωστόσο, έχει και κάπως προκρούστια λογική ο «Καλλικράτης». Πρώτα ανακοινώθηκε ο αριθμός των δήμων και τώρα θα προσπαθήσουν να χωρέσουν τις φιλοδοξίες κάθε τοπικής κοινωνίας και κυρίως των τοπικών «αρχόντων της αυτοδιοίκησης».
Ο «δεν παραιτούμαι»
Ε, ναι, δεν έπαιξε ο Μπάχα, έπαιξε όμως ο Τζόκιτς. Και εν κατακλείδι, ο Αλμπέρ Καρτιέ στο ρόλο του καλόγερου στο Κούγκι. Στο τέλος θα δώσει μια στην πυριτιδαποθήκη…ή θα ακολουθήσει το παράδειγμα των Σουλιωτισσών στο χορό του Ζαλόγγου. Το κακό είναι ότι θα κατακρημνισθεί και η ομάδα μαζί του. Αφού ούτε κατά του μισού και κακού ΠΑΣ δεν ήρθε η νίκη, κάθε ομάδα ως την λήξη του πρωταθλήματος, από τώρα έχει προσθέσει τρεις βαθμούς στο ενεργητικό της. Πρέπει όμως και να παίξουν…
Από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη
Η κυοφορούμενη αλλαγή στον διοικητικό χάρτη της χώρας πήρε το όνομα ενός από τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα και των Μακρών τειχών που ένωσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Ο Καποδίστριας φεύγει, ο Καλλικράτης έρχεται και μένει να δούμε ποια θα είναι η υποδοχή του και κυρίως ποιες θα είναι οι αντοχές των εμπνευστών του στις επικείμενες αντιδράσεις. Το σχετικό νομοσχέδιο τέθηκε ήδη σε διαβούλευση και παρουσιάστηκε την Κυριακή στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Οι 1034 δήμοι της χώρας θα γίνουν 370, ενώ θα καταργηθούν 4000 νομικά πρόσωπα και δημοτικές επιχειρήσεις από τις 6000 που υπάρχουν σήμερα. Με το θεσμό του αιρετού Περιφερειάρχη και των αποκεντρωμένων διοικήσεων ολοκληρώνεται η εικόνα της νέας δομής στην τοπική αυτοδιοίκηση που αναμένεται να αποκτήσει φανατικούς φίλους και ορκισμένους εχθρούς. Διακηρυγμένη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων, ο προσανατολισμός στην πράσινη ανάπτυξη και η καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο νέος «θεσμικός πολιτισμός» είναι ο όρος που εισήγαγε στο δημόσιο διάλογο ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσιάζοντας την πρότασή του. Αρκετοί προκάτοχοί του έπεσαν από το άλογο στην προσπάθεια να εκσυγχρονίσουν την τοπική αυτοδιοίκηση. Ενδεχομένως το γνωρίζει.
Οι πρώτες 100 ημέρες
Η ολοκλήρωση των 100 ημερών διακυβέρνησης από τον Γιώργο Παπανδρέου και τα στελέχη του περιβάλλοντος του, μας φέρνει αντιμέτωπους με θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Εκατό ημέρες ήταν αρκετές για αντιληφθούμε στην ολότητα τις αρρυθμίες, προχειρότητα αλλά και την «τριτοκοσμική» έμφαση ορισμένων πρωτοκλασάτων στελεχών σε ιδεολογικές ονειρώξεις που έχουν καταρριφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Στα θετικά της κυβέρνησης Παπανδρέου είναι ότι δεν κυβερνάει ο Καραμανλής και οι κουμπάροι του…
Πόσοι δήμοι;
Με αγωνία περιμένουν όλοι στη Ροδόπη (και ποιο πολύ οι αυτοδιοικητικοί) το τι θα γίνει με το νέο χάρτη του «Καλλικράτη» στο νομό. Πόσοι θα είναι οι δήμοι; Ποιο θα είναι τελικά; Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι δήμοι οι οποίοι θα δημιουργηθούν θα είναι τρεις, ενώ υπάρχει ένα πιθανό σενάριο για τέσσερις. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι ευελπιστούν για δύο Δήμους στο νομό Ροδόπης, κάτι όμως που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται στο ορίζοντα … του Γιάννη Ραγκούση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: