Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Αθώες περιστέρες
Τελείωσε και η πολύκροτη, ή όπως αλλιώς θέλετε ονομάστε την, δίκη των Βατοπεδινών. Γιατί, αγαπητέ αναγνώστη, όπως έχεις ήδη καταλάβει όλα έγιναν από την Αθήνα και το Βατοπέδι. Τοπικά, κανείς δεν ήξερε, κανείς δε γνώριζε και ας συνηγορούσαν ή ακόμη και πανηγύριζαν, οι τοπικοί μας άρχοντες, ότι «σώθηκε» η λίμνη και οι γύρω περιοχές ενώ προφανώς γνώριζαν τη συνέχεια. Προδήλως γνώριζαν, αν δε το γνώριζαν ας παραιτηθούν γιατί δε κάνουν για τη θέση που κατέχουν, ότι η δίκη έκλεινε προς το μέρος του δημοσίου. Και όμως, τίποτα δεν είπαν, ούτε το βλέφαρό τους έπαιξε. Πλην ελαχίστων και κυρίως, να μη ξεχνάμε, του Γ. Πεταλωτή που ούτε στιγμή δεν άφησε την υπόθεση να περάσει στο ντούκου. Ένα σκάνδαλο υπήρξε στην υπόθεση αυτή και δεν ήταν του Βατοπεδίου. Ήταν το σκάνδαλο της Βιστωνίδας. Με τη λίμνη και τις παρόχθιες εκτάσεις στήθηκε το κόλπο, προκλήθηκαν (ή μήπως «προκλήθηκαν») οι όποιες αντιδράσεις και έγιναν οι ανταλλαγές. Ωστόσο, σε Ροδόπη και Ξάνθη, ούτε μύτη άνοιξε, όλοι αθώες περιστερές…
Όλοι διάβαζαν
Όλες οι τοπικές εφημερίδες και τα γραφόμενα τους απασχόλησαν τους συνηγόρους υπεράσπισης των Βατοπεδινών και της Μαρίας Ψάλτη, καθώς και του κόσμου που παρακολουθούσε τη δίκη. Όλοι μα όλοι είχαν μια εφημερίδα, την οποία διάβαζαν για να δούνε πως αποτύπωσε ο τοπικός τύπος τα πεπραγμένα της προχθεσινής διαδικασίας!
Φωτογράφε τράβα μια φωτογραφία!
«Ακατάδεκτη» ήταν η κατηγορούμενη Μαρία Ψάλτη, καθώς απόφευγε συνεχώς τα φλας των φωτογράφων και τις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών. Η ίδια θύμιζε συνεχώς στους δημοσιογράφους πως δεν θέλει με τίποτα να την φωτογραφήσουν. Φαίνεται θα είδε τις φωτογραφίες της να κοσμούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και δεν της άρεσε καθόλου.
Συμπληρώνουν μηχανογραφικά
Μια διαδικασία που μοιάζει με τη συμπλήρωση μηχανογραφικού από τους υποψήφιους φοιτητές επέλεξε η κυβέρνηση για να διαλέξει γενικούς γραμματείς και περιφερειάρχες. Τουλάχιστον οι απόφοιτοι μπορούν να διαλέξουν όσες σχολές θέλουν, οι επίδοξοι γενικοί γραμματείς μόνο πέντε θέσεις. Και δηλαδή, αν υπάρχει υποψήφιος με 10 μάστερ και τρία πτυχία και με καλές συστάσεις, πολιτικές και επαγγελματικές, θα επιλεγεί έστω και αν είναι του ΚΚΕ ή του ΛΑΟΣ ή και της ΝΔ; Γιατί κάπου θα ανήκει πολιτικά, πως θα συμβιώσει πολιτικά, με τον προϊστάμενο του υπουργό; Τουλάχιστον, ας πάρουν όσους έχουν έτοιμους και γρήγορα μάλιστα, γιατί αν η υπόθεση τραβήξει κάνα μήνα, έχουμε πέσει έξω με το ΕΣΠΑ και γενικότερα ως κράτος.
Με αεροπλάνο και βαπόρια
Λίγο πριν τις 9 το πρωί κατέφθασαν οι υποστηρικτές των μοναχών και της Μαρίας Ψάλτη στο δικαστήριο της Κομοτηνής. Τόσο από την Κύπρο και την Αθήνα, όσο και από την Κομοτηνή οι «κλακαδόροι», όπως τους αποκάλεσε ο εισαγγελέας, ήρθαν με οποιοδήποτε μέσο. Οι υποστηρικτές μάλιστα εκτός Κομοτηνής, διανυκτέρευσαν σε καλό ξενοδοχείο και κατέφθασαν στα δικαστήρια μ’ ένα πράσινο βαν…
Δικηγόροι υπεράσπισης
6 ήταν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο ένας όμως έλειπε καθώς είχε αγορεύσει την Πέμπτη και δεν χρειάστηκε να παραβρεθεί στην χθεσινή ακροαματική διαδικασία. Ο λόγος για τον κ. Παναγιώτη Μιχαλόλια. Για την ιστορία συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ακόμα οι κ.κ. Στέργιος Γιαλάογλου, Φώτης Κρεμμύδας, Αλέξανδρος Κωστάρας, Χριστόφορος Αργυρόπουλος και Ηλίας Αναγνωστόπουλος.
Νωρίς-νωρίς
Η νέα κυβέρνηση έχει όλα τα καλά χαρτιά στα χέρια της και τον αντίπαλο στην γωνία. Και όμως νωρίς-νωρίς, άρχισε να δείχνει αδυναμίες. Για τους γενικούς γραμματείς τα είπαμε παραπάνω. Για το χθεσινό ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη; Έχοντας ήδη ανακοινώσει συνάντηση με Χριστόφια αποφασίζεις να δεις πρώτα τους Τούρκους; Πως θα οικοδομηθεί το κοινό μέτωπο δύο ανεξάρτητων κρατών όταν το ένα μιλά πρώτα με τον αντίπαλο; Και φυσικά η κατάργηση των Υπουργείων Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου. Αν είναι αδύναμα τα ενισχύεις, πάντως δεν καταργείς δύο όρους – ονόματα, πάνω στα οποία παίζεται η μισή σου εξωτερική πολιτική.
Βόμβα!!!
Δύο διακοπές είχε χθες το δικαστήριο! Στη μία διακοπή μάλιστα ήρθε στην αίθουσα γρήγορα ένας αστυνομικός και προέτρεψε τους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν από την αίθουσα, λόγω του ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα (!!!), σύμφωνα με ένα τηλεφώνημα που έγινε. Μετά από την καθιερωμένη διαδικασία ψαξίματος της εκρηκτικής κατασκευής, ο κόσμος, το προσωπικό, συνήγοροι, δικαστές ξαναμπήκαν στις αίθουσες…
ΜΜΕ και δίκη
Μέχρι και από την Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού της Κύπρου είχαν έρθει για να συμπαρασταθούν τους κατηγορουμένους, ενώ εκτός τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, υπήρχε και δημοσιογράφος από το τηλεοπτικό σταθμό MEGA και από 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία».
Μέκκος και Ψάλτη
Σ’ ένα διάλλειμα του δικαστηρίου είχαν την ευκαιρία να τα πουν η κατηγορούμενη Μαρία Ψάλτη και ο συνταξιούχος δικηγόρος Ζαφείρης Μέκκος, ο οποίος ήταν και ο συνήγορος υπεράσπισης της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου στην δίκη του Νοεμβρίου του 2003. Πολλά χαμόγελα και φιλοφρονήσεις…
Εκδήλωσε ο Ευάγγελος
Να καταγραφεί και η δήλωση των ημερών. Από το νέο υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο ο οποίος τόνισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν την ακεραιότητα αλλά και την αξιοπρέπεια της χώρας. Έχει διαφορά το να είσαι ακέραιος (γεωγραφικά) αλλά να έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου από το να τα έχεις και να τα ενισχύεις και τα δύο.
Τα δάκρυα του Αρσένιου
Εντύπωση προκάλεσαν τα δάκρυα του μοναχού Αρσένιου την ώρα της αγόρευσης του συνηγόρου Φώτη Κρεμμύδα. Ο συγκεκριμένος συνήγορος ήταν ο τελευταίος ο οποίος αγόρευσε και η αγωνία των κατηγορουμένων όσο περνούσε η ώρα για την αναγγελία της απόφασης του δικαστηρίου μεγάλωνε! Η ένταση απ’ ότι φαίνεται ανάγκασε τον Αρσένιο να κλάψει.
Έπεσε μέσα
Συνάδελφος δημοσιογράφος από εδώ την Κομοτηνή, όταν συναντήθηκε με φίλο αναγνώστη της στήλης την Κυριακή των εκλογών, του μετέφερε ότι η ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες που ερχόταν από τη Ρηγίλλης, έχει μετατρέψει τις εκλογές σε ντέρμπι. Μάλιστα του ανέφερε πως υπάρχει και περίπτωση η ΝΔ να περάσει μπροστά, άσχετα το τι θα πούνε τα exit polls! Τόσο σίγουρος ήταν; Από πού του ερχόταν αυτές οι πληροφορίες; Θα θέλαμε όμως να βλέπαμε την φάτσα του, όταν είδε την διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα να εκτοξεύετε στο 10,5%!!!
Οι καλοί φεύγουν
Έφυγε πριν καιρό ο Ντέμις Νικολαΐδης από την ΑΕΚ, προχθές και ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, έφυγε ο Ζαγοράκης, ετοιμάζεται να φύγει από το ποδόσφαιρο και ο Ρέμος. Όλοι οι καλοί φεύγουν. Λέτε να έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και τοπικά; Πάντως οι επόμενοι αντίπαλοι είναι ΑΕΚ εκτός, Λάρισα εντός, η Καβάλα εκτός και εντός ο ΠΑΟΚ. Άντε να δούμε γιατί όπως λέει και το τραγούδι, όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα…
Δε ζητήθηκε…
Πάντως, από τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και από κάποιον άλλο υποψήφιο, ζητήθηκε (επισήμως τουλάχιστον) δήλωση για το αν παραβρέθηκαν σε γεύματα και σε ποια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: