Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Ούτε καν μία
Είκοσι-τέσσερεις ήταν οι συνδυασμοί στη Ροδόπη, ωστόσο 7 από αυτούς δεν έλαβαν ούτε μία ψήφο αν και κάποιοι είχαν αρκετά δελεαστικό τίτλο ώστε να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Για παράδειγμα, χωρίς ψήφο έμεινε το κόμμα «χαρίζω οικόπεδα, χαρίζω χρέη», ενώ στο μηδέν έμεινα και οι «ΚΟΤΕΣ». Και μη νομίζεται ότι πρόκειται για κότες ή για «κότες», αφού ο τίτλος του συνδυασμού είναι Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική… Για το τι σημαίνει το Σ, άγνωστο καθώς ο τίτλος σιδηρόδρομος δεν χωρούσε στα όρια της ιστοσελίδας. Μηδέν ψήφοι και για τους «Φίλους του Ανθρώπου» αλλά και για το «Φως Αλήθεια Δικαιοσύνη».
Φιάσκο σέρβερ
Με τα νεύρα των δημοσιογράφων αλλά και με την ενημέρωση, έπαιζαν χθες στην νομαρχία Ροδόπης. Ο κάθε «παράγοντας», κυρίως της μειονότητας, είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα, πλην των δημοσιογράφων. Κυρίως δε στην έναρξη της έκδοσης των αποτελεσμάτων όταν από 2-3 αποτελέσματα μπορείς να καταλάβεις που θα πάει το πράγμα. τα αντίγραφα των τηλεγραφημάτων πήγαιναν στο γραφείο του νομάρχη, όχι όμως και στην αίθουσα τύπου. Όσο για το σύστημα, το ηλεκτρονικό, έκδοσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων, περισσότερο ήταν αδρανές παρά λειτουργικό καθώς όλο χαλούσε ο σέρβερ. Και χθες από άλλη ιστοσελίδα ενημερωνόταν όλοι για τα αποτελέσματα.
Όμως όταν δούλευε…
Να και τι συνέβαινε όταν δούλευε το σύστημα έκδοσης των αποτελεσμάτων. Πλήθος κόσμου μπροστά στην οθόνη με έκδηλο το ενδιαφέρον για τα ποσοστά των κομμάτων κυρίως όμως για τους σταυρούς των υποψηφίων. Πάντως το πλήθος κόσμου τι δουλειά είχε στη νομαρχία; Ε, είδαν φως και μπήκαν οι άνθρωποι. Μάλιστα για όση ώρα έπαιξε το σενάριο εκλογής δύο μουσουλμάνων από το ΠαΣοΚ, αυξημένη ήταν η προσέλευση και χαμογελαστά τα πρόσωπα. Αργότερα, κάποιοι έπεσαν σε κατήφεια και οι περισσότεροι είτε αποχώρησαν είτε συνωστίστηκαν σε γραφεία της νομαρχίας.
Μπροστά στην tv
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε και η τηλεοπτική μετάδοση από τα αθηναϊκά κανάλια. Κυρίως πριν ξεκινήσει η ροή των αποτελεσμάτων όταν γινόταν τα πρώτα σχόλια από νικητές και ηττημένους και την ώρα που ο Καραμανλής ξεκινούσε για το Ζάππειο και ήδη ήταν στον αέρα η αίσθηση της παραίτησης. Φυσικά όλοι μπροστά στην τηλεόραση για τις δηλώσεις Καραμανλή αλλά και για το νικητή των εκλογών Γ. Παπανδρέου. Μόνο ο Σουφλιάς δεν πήγε στο Ζάππειο να κάνει κάποια από τις γνωστές βαρυσήμαντες δηλώσεις. Το θέμα βέβαια δεν είναι τι θα έλεγε αλλά πως θα έφευγε…
Τεκμήρια μάχης
Στις ευρωεκλογές ούτε καν δημοσιογραφικές αψιμαχίες είχαμε στη νομαρχία αφού ούτε δουλειά υπήρχε, ούτε και μεγάλο ενδιαφέρον. Προχθές όμως, δόθηκε μάχη δημοσιογραφική και μάλιστα ιδιαίτερα σκληρή για να φθάσει γρήγορα και έγκυρα η ενημέρωση στον κόσμο. Να και τα πιστήρια του εγκλήματος». Καφέδες, πίτσες, αναψυκτικά, χαρτιά γραμμένα ή μουτζουρωμένα, μπουκάλια με νερό και φυσικά όχι τσιγάρα, καθώς είναι γνωστό (και τηρείται αυστηρώς και δια ροπάλου) σε κλειστό δημόσιο χώρο στην Ελλάδα, δεν καπνίζουμε. Μόνο φουμάρουμε…
Πάλι εκτός έδρας
Μαχητικός ο Πανθρακικός κατέκτησε τον πρώτο του βαθμό και μάλιστα παίζοντας εκτός έδρας. Στην Κομοτηνή έπαιζε; Ναι αλλά 3.500 ήταν τα αρειανά όταν τα εισιτήρια έφθασαν, στο σύνολο, τα 5 χιλιάδες. Και έπειτα, εμείς δε φωνάζουμε όταν έχουμε όλο το γήπεδο δικό μας, τώρα που ήμασταν μειοψηφία, και να φωνάζαμε δε θα ακουγόμασταν. Μέχρι και ορχήστρα είχαν οι οπαδοί του Άρη μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Σκόδρας, στην μικρή κερκίδα ήταν σαν απλός φίλος της ομάδας. Τώρα πως αγόρασαν οι Αρειανοί τόσα εισιτήρια στη μικρή κερκίδα, ώστε να μείνουν έξω και τα διαρκείας του Πανθρακικού, είναι ένα ερώτημα. Και πάντως κανείς δε μπορεί να μας κατηγορήσει ότι κάναμε το γήπεδο με ξένα λεφτά, αφού και ξένους φιλοξενούμε και όχι τους δικούς μας.
Σταυρομαχία…
Α και ευτυχώς που τελικά δεν είχαμε εκλογικό θρίλερ όσον αφορά στις βουλευτικές έδρες και δε χρειάστηκε υποψήφιοι να τρέχουν, μεσάνυχτα ή άγρια χαράματα, στα νεκροταφεία για να βρουν σταυρούς που τους λείπουν.
Έκανε εμφάνιση
Με ζουρνάδες, νταούλια και κλαρίνα, έχοντας δίπλα τους συνεργάτες του και πίσω το λαό του, καμιά πενηνταριά άτομα, κατέφθασε ο Χατζηοσμάν στη νομαρχία και ενώ τα επίσημα αποτελέσματα ήταν σε 35 τμήματα από τα 219, ευχαρίστησε το λαό του που τον έβγαλε πρώτο βουλευτή. Είχε εσωτερική ενημέρωση, όπως όλοι οι υποψήφιοι άλλωστε αλλά, προφανώς, εννοούσε πρώτος στο κόμμα του και όχι στο νομό. Πάντως, ότι έκανε μεγάλο προεκλογικό αγώνα ο Χατζηοσμάν είναι γεγονός και μάλιστα φέτος δεν ήταν όλα υπέρ του.
Και ο χαμένος…
Τώρα για να πούμε την αλήθεια, το ΠαΣοΚ νίκησε, ο Πεταλωτής νίκησε, ο Στυλιανίδης δεν έχασε, ποιος τελικά έχασε σε αυτές τις εκλογές, τοπικά; Μα φυσικά, ο προσωρινός ένοικος του γκέτο της Ιώνων και τα φερέφωνά του στον τύπο και αλλού. Όλοι αυτοί που λύσσαξαν για να βγουν τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές. Και δεν είναι κακό να βγουν, αν έχουν τις ψήφους, το προκλητικό είναι να προπαγανδίζει ασύστολα το γκέτο και οι άνθρωποι του υπέρ ενός υποψηφίου και εναντίον ενός άλλου. Στο τέλος ο κόσμος αντί για τρία δάχτυλα τους μούντζωσε με τα πέντε δάχτυλα ανοικτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: