Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Το σήμα της νίκης
Εκλογές έχουμε, ότι μπορεί κάνει ο καθένας. Έτσι, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα, γραμμένη στα τούρκικα φωτογραφία με τρία δάχτυλα σηκωμένα και προφανές νόημα. Μήπως όμως λάθος έκανε στο νόημα ο εμπνευστής του συνθήματος. Προδήλως… Γι’αυτό ας αλλάξει και την φωτογραφία. Να, για παράδειγμα, ας βάλει μια σαν και αυτή που δημοσιεύεται εδώ. Το σήμα της νίκης είναι, έτσι κι’αλλιώς…
Αφισομάνια
Συμπληρώσαμε τις 11 μέρες από την ομιλία του Καραμανλή, όχι στην Κομοτηνή, αλλά στην Αλεξανδρούπολη παρακαλώ, και ακόμη να καθαριστεί η πόλη και ο νομός από τις αφίσες του. Το ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής, έγκαιρα με δελτίο τύπου είχε ζητήσει απ’ το δήμαρχο Δημήτρη Κοτσάκη το αυτονόητο, αλλά αυτός απ’ ότι φαίνεται ούτε ξέρει να ακούει, ούτε να διαβάζει! Ας ελπίσουμε να κατεβούνε μετά τις εκλογές!
Θα το ξενυχτήσουμε;
Όσο για τα αποτελέσματα της κάλπης, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, ήδη από την αρχή της εβδομάδας είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μια δυναμική η οποία αποδυνάμωνε με την μέρα. Τι λέει αυτή η δυναμική; Εμ, δεν γίνεται να γραφεί. Άλλωστε και ποιος ο λόγος , αύριο ψηφίζουμε και στις 7 το απόγευμα θα γνωρίζουμε, σε ότι αφορά στο εθνικό επίπεδο, γιατί αν στην Ροδόπη δεν ξεκαθαρίσουν ως τις 10 το βράδι τα αποτελέσματα για τους σταυρούς των υποψηφίων, θα το ξενυχτήσουμε…
Κλειστόν!
Μόλις 2 μέρες πριν τις εκλογές εμφανίστηκε ο Γιώργος Σουφλιάς στο προεκλογικό προσκήνιο και έκανε μια απλή δήλωση του στυλ, «όλοι εμείς στη ΝΔ είμαστε υπερήφανοι γιατί στον προεκλογικό αγώνα μιλήσαμε τίμια και ειλικρινά στον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν είπε την αλήθεια στους πολίτες». Το ερώτημα είναι όμως εύλογο. Γιατί έκρυψαν τον Σουφλιά; Που ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας όλες αυτές τις μέρες; Ο Καραμανλής παλεύει μόνος του. Κι αυτό του το αναγνωρίζουμε. Μιλάει 2-3 φορές την ημέρα και σε διαφορετικές πόλεις. Που είναι ο Σουφλιάς; Που είναι η Γιαννάκου; Που είναι ο Σιούφας; Που είναι η Ντόρα; Υπάρχει Νέα Δημοκρατία ή το έκλεισαν το μαγαζί ;
Αντίλογος για τις κερκίδες
Εντωμεταξύ, αρχίζει να αναπτύσσεται και αντίλογος, τώρα που η ομάδα δεν πάει καλά, για τις νέες κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής. Λοιπόν, λένε πολλοί φίλαθλοι, ότι τώρα που αυξήθηκε η χωρητικότητα, πολλές ομάδες είναι σαν να παίζουν στην έδρα τους. Από 2000 κόσμο είχαν Ηρακλής και Πανθρακικός και κέρδισαν από την αρχή την μάχη της εξέδρας, κάτι σχετικά εύκολο καθώς οι φίλοι του Πανθρακικού είναι σα να παρακολουθούν Θεία λειτουργία ή ταινία σε κινηματογράφο. Ούτε κιχ δεν ακούγεται. Και σήμερα 2000 φωνακλάδες οπαδούς θα έχει και ο Άρης και μόνο αυτοί θα ακούγονται στο γήπεδο.
Οι προβλέψεις μας
Κρατήστε τις προβλέψεις μας για το βράδυ των εκλογών. 1) Το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδυναμία από 153-155 έδρες. 2) Η τελική διαφορά θα είναι πάνω από 5,5% και κάτω από 6,5%. 3) Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πάνω από 41,5% και κάτω από 43%. 4) Η Ν.Δ. θα πάρει πάνω από 36% και κάτω από 38%. 5) Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στη Βουλή με ποσοστό από 3%-4%. 6) Οι Οικολόγοι θα μείνουν εκτός βουλής. 7) Το άθροισμα των λοιπών κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή θα αγγίζει το 5%.
Δεύτερη και καταϊδρωμένη!
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας, είναι πλέον «σαφής» η μεταστροφή της κοινής γνώμης υπέρ του Κώστα Καραμανλή. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από την Ρηγίλλης … καθώς η Νέα Δημοκρατία θα είναι οριακά 2ο κόμμα καθώς έχει εξασφαλίσει μια διαφορά ασφαλείας από το ΚΚΕ!!!
Παγκόσμια Ημέρα
Και μέσα στον γενικό χαμό, έρχεται και το ημερολόγιο των επετείων-εορτασμών, για να μας θυμίσει ότι η 4η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Εμείς στην Ελλάδα, φέτος, την γιορτάζουμε με εκλογές.
Ο κύβος ερρίφθη...
Ο Παπανδρέου που προηγείται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, εκφώνησε χθες την τελευταία του προεκλογική ομιλία στην Πάτρα, ενώ ο Καραμανλής στο πεδίο του Άρεως. Η μάχη γίνεται τις τελευταίες ώρες για τους αναποφάσιστους. Αν και πιστεύουμε πως όλοι σχεδόν μια μέρα πριν από τις κάλπες, έχουν αποφασίσει ποιον θα μαυρίσουν και ποιον θα αναδείξουν. Όχι μόνο όσον αφορά τα κόμματα αλλά και τα πρόσωπα. Ο Παπανδρέου είναι το μεγάλο φαβορί, αλλά όπως έλεγε και ο παππούς του, η κάλπη είναι σαν την έγκυο. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου βγάλει (τότε βέβαια δεν είχαν εφευρεθεί οι υπέρηχοι)...
Δεν γίνονται εφτά…
…τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ με τον τρόπο που διάλεξε να προβληθεί τις τελευταίες ημέρες τις προεκλογικής περιόδου! Με αρνητική διαφήμιση ενάντια στο ΠΑΣΟΚ, με μπόλικη λασπολογία και φανφάρες υποσχέσεων σε στημένο ακροατήριο, ναυαγός που πιάνεται από τα μαλλιά του προσπαθεί να κρατηθεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Έξι χρόνια είναι αρκετά και δε γίνονται επτά!!!
Σεμνά και μουλωχτά
Και ένα γενικότερο σχέδιο για την προεκλογική περίοδο. Τέτοια μουγκαμάρα ούτε οι ευρωεκλογές δεν είχαν. Αν έλλειπαν και οι αφίσες των ομιλιών και της έλευσης των αρχηγών, καθόλου δεν θα έμοιαζε για εκλογές. Και αυτή την φορά, κανένα από τα κόμματα δεν ήθελε να περάσει η προεκλογική περίοδος χωρίς να την καταλάβουμε. Το καθένα, για δικούς του λόγους, ήθελε την πόλωση, ήθελε την αντιπαράθεση. Ωστόσο, οι πολίτες τουλάχιστον, δεν ανταποκρίθηκαν. Εκτός από αυτούς που αν και δεν είναι μεγαλοστελέχη, έστω και τοπικά, προσδοκούν σε άμεσο και προσωπικό, όφελος από την νίκη του κόμματος τους. Τι συμβαίνει; Αποκτήσαμε πολιτικό πολιτισμό; Αποφασίσαμε πως όλοι ίδιοι είναι οι πολιτικοί; Έχουμε τόσα βάσανα και σκοτούρες που δεν μένει χρόνος για πολιτικές ιδεολογίες. Αποβλακωθήκαμε από την τηλεόραση; Ε, ο καθένας ας διαλέξει την αιτιολογία που του ταιριάζει. Πάντως, αποκλείεται κάποιος να επιλέξει την τελευταία.
Δήμαρχος ετών 19!
Ποιος είπε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση προϋποθέτει πάντα την εμπειρία που έρχεται συνήθως με το πέρασμα των χρόνων; Όπως απέδειξε ο 19χρονος Kurtis Coombs από την επαρχιακή πόλη «Παράδεισος» της επαρχίας του Νιούφαουντλαντ στον Καναδά, η τοπική αυτοδιοίκηση… χρόνια δεν κοιτά! Ο νεαρός κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος στην πόλη του, επικρατώντας την περασμένη Τρίτη στις τοπικές εκλογές του βασικότερου αντιπάλου του, Ralph Wiseman, με διαφορά μόλις τριών ψήφων και έγινε ο νεαρότερος δήμαρχος στην ιστορία του Καναδά. Τι ωραία πράγματα! Στον Καναδά απ’ ότι φαίνεται ούτε πετρέλαιο υπάρχει, ούτε σιτηρά, ούτε ψυχιατρικές κλινικές, ούτε Ταρζάν … ούτε τίποτα! Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκλεγεί. Όχι σαν μερικούς – μερικούς που θέλουν κάποιοι να τους κάνουν δημάρχους με το ζόρι!
Μην ξεχάσω
Και να μην ξεχάσουμε την Κυριακή που θα πάμε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα. Το ψηφοδέλτιο να το ρίξουμε στην κάλπη με το … αριστερό μας χέρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: