Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Λάθος….ανόρθωση
Από όλα έχει ο προεκλογικός αγών και περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα εσωκομματικά μαχαιρώματα. Σύζυγος υποψηφίου από νομό που τώρα με την Εγνατία δεν απέχει και πολύ από την Κομοτηνή, έφερε για ενίσχυση στον αγώνα του συζύγου, γνωστό πλαστικό χειρούργο, σε μια ανάλαφρη εκδήλωση που όμως είχε επιτυχία. Άμεσο όμως και επιτυχές το κομματικό καρφί από συνυποψήφιο στο ψηφοδέλτιο, ο οποίος έσπευσε να παρατηρήσει ότι το αναγκαίο αυτή την ώρα «δεν είναι η ανόρθωση στήθους αλλά η ανόρθωση ηθικού».
Κυκλοφοριακή αγωγή
Εκλογές οσονούπω και όλοι λίγο πολύ κάνουν τα στραβά μάτια σε πολλές περιπτώσεις. Άλλωστε ότι «κακό» είναι να κάνει κάποιος δημόσιος λειτουργός σε κάποιον πολίτη, αυτό μετατίθεται στους υποψηφίους βουλευτές! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να επικρατεί ένα μπάχαλο στους δρόμους της πόλης μας. Για το κυκλοφοριακό μιλάω (ναι αυτό που θα τακτοποιούσε ο Δημήτρης Κοτσάκης) που αναγκάζει αρκετούς συμπολίτες μας να παρκάρουν όπου θέλουν, μέχρι και την κεντρική πλατεία να χρησιμοποιούν. Κι αν περιμένετε την τροχαία να κάνει την δουλειά της, αφήστε το καλύτερα, γιατί κι αυτή … συμμετείχε στο κυκλοφοριακό μπάχαλο, παρκάροντας το όχημα πάνω στον πεζόδρομο της πλατείας.
Μας προσπέρασαν;
Για την έκθεση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Καβάλας για 2η φορά στο εκθεσιακό κέντρο στην Νέα Καρβάλη διαβάσατε. Μπορεί να μην την εγκαινίασε υπουργός ωστόσο ήταν μια δυναμική διοργάνωση με πολλές συμμετοχές και από χώρες των Βαλκανίων, κυρίως από την Σερβία. Να περιμένουμε αυτή η έκθεση να υποσκελίσει την δική μας «Θράκη»; Ε, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε για πολύ. Άλλωστε η φετινή «Θράκη» έδειξε κάπως επειδή το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών κατέβηκε, εκθεσιακά , με όλους τους οργανισμούς του. Και η σημασία της λεπτομέρειας. Η έκθεση της Καβάλας έχει και η ιστοσελίδα. Έχει και η «Θράκη χώρο στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ, αλλά μάλλον θα πρέπει να κάνουμε και μια ακόμη πιο πλούσια σε κείμενα, φωτογραφίες και πληροφορίες στοιχεία.
Κρίθηκαν
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να απαγορεύονται αυτό το διάστημα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους Έλληνες ανταποκριτές στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να διαρρέουν αποτελέσματα αυτών. Τόσο το περιοδικό Forbes, όσο το Reuters και το NBC δημοσιεύουν τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων. Πόσο είναι αυτές δεν θα σας πούμε, αλλά μια πλοήγηση στις εν λόγω ιστοσελίδες, θα σας δώσει το στίγμα των εκλογών. Αυτές έχουν κριθεί!
Ε, όχι και με SMS…
Περίεργο (εκλογέα) ενταύθα: Όταν λέμε «εκλογές με SMS» δεν εννοούμε ότι έτσι θα ψηφίζουμε αλλά ότι με SMS θα μπορούμε να ενημερωνόμαστε για την ροή των αποτελεσμάτων. Γι’αυτό, τζάμπα αλλάξατε το συμβόλαιο σας στο κινητό με πρόγραμμα που δίνει δωρεάν αποστολή 500 SMS. Οι ελληνικές κάλπες είναι καθαρές…Τις πλένουν πριν τις χρησιμοποιήσουν.
Αναλύσεις
Την κατηγορηματική εκτίμηση ότι το πρώτο κόμμα στους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης θα εκλέξει δύο βουλευτές σε κάθε Νομό εκφράζει σε ανάλυσή του σε μεγάλη εφημερίδα των Αθηνών ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος. Όπως, έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη, ο νέος εκλογικός νόμος είναι σαφής ως προς τις τριεδρικές περιφέρειες και το ΠΑΣΟΚ εφόσον παραμείνει πρώτη δύναμη, με βάση τις ενδείξεις, εκλέγει αυτόματα του δύο από τους τρεις βουλευτές. Σε ότι αφορά στο δεύτερο κόμμα, εν προκειμένω τη ΝΔ, εκλέγει σχεδόν σίγουρα τον ένα βουλευτή που απομένει. Την βεβαιότητα αυτή δύναται να διαταράξει ένα μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα από τους δύο νομούς. Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο να συμβεί, κυρίως στην Κομοτηνή, όπου είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, και λιγότερο στην Ξάνθη, με τον Μαλκότς Χουσεΐν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως επισημαίνει και ο γνωστός εκλογολόγος – ο οποίος επικεντρώνει την πιθανότητα στην Κομοτηνή- απαιτείται ποσοστό που να ξεπερνά το 11,5 % για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν από τους δύο νομούς.
Συνολικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι 10 έδρες της ΝΔ έναντι των 7 του ΠΑΣΟΚ το 2007, είναι πολύ πιθανό να αντιστραφούν υπέρ του ΠΑΣΟΚ ενώ στην καλύτερη περίπτωση η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει πάνω από 8 έδρες, απόρροια κυρίως των αλλαγών που θα υπάρξουν σίγουρα στις δύο τετραεδρικές των Νομών Έβρου και Καβάλας. Πάντως ο Ηλίας Νικολακόπουλος στην ανάλυσή του επισημαίνει για άλλη μια φορά την ιδιομορφία που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα στη Θράκη ως προς τη συμπεριφορά του, εξαιτίας της ισχυρής παρουσίας της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στις περισσότερες δημοσκοπήσεις – όχι μόνο για πολιτικά ζητήματα- οι δύο Νομοί της Θράκης πολύ συχνά παραλείπονται καθώς επηρεάζουν λανθασμένα το στατιστικό δείγμα.
Αποχή…
Στις επάλξεις βρίσκονται τα στελέχη της τοπικής ΝΔ, τα οποία 3 εικοσιτετράωρα πριν το κλείσιμο της κάλπης προσπαθούν να αποσπάσουν την ψήφο για το κόμμα (ή καλύτερα για τον υπουργό). Ένας μόνο λείπει, ο οποίος δείχνει την πικρία του με τον χειρότερο για τη ΝΔ τρόπο. Απέχοντας απ’ τα πάντα.
Συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ
Στο τέλος της χθεσινής επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του Συνασπισμού κάθισε να ξαποστάσει στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην κεντρική πλατεία. Εκεί έκανε δηλώσεις και είχε την ευκαιρία να τα πει, σε χαλαρούς ρυθμούς, με τους φίλους και της νεολαίους του κόμματος. Σε κάποια στιγμή, τον πλησίασε και τον μίλησε ο συνδικαλιστής και πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής Λάζαρος Αλατζίδης, ο οποίος τον προέτρεψε να βρει λύση και να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. «Άλλωστε το έχει δηλώσει και ο Παπανδρέου», ανέφερε ο Λάζαρος Αλατζίδης! Από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας, του χαμογέλασε και του τόνισε ότι είναι ένα θέμα για μεγάλη συζήτηση…
Όλοι στον αγώνα
Πρώτη μούρη προχθές στην ομιλία του Ευριπίδη Στυλιανίδη, οι συνυποψήφιοι του Αλέκος Καζαντζής και Κατερίνα Μωυσίδου. Και οι δυο τους καταχειροκροτούσαν ότι έλεγε ο υπουργός, ενώ προέτρεπαν και τον κόσμο να πράξει το ίδιο. Πάντως ο αγαπητός Αλέκος έχει εκδώσει και μοιράσει το προεκλογικό του φυλλάδιο, δείχνοντας έτσι πανέτοιμος για την τελική ευθεία των εκλογών. Μέσα σ’ αυτό υπάρχουν φωτογραφίες με μεγάλες μορφές της παράταξης της ΝΔ τοπικά, όπως του Δημάρχου Δημήτρη Κοτσάκη, ο οποίος απ’ ότι λέγεται τον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις και όλο τον μηχανισμό του. Υπομονή μέχρι την Κυριακή το βράδυ, για να δούμε τι θα βγάλει η κάλπη. Να δούμε «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» τόσο του κ. Καζαντζή, όσο και του κ. Δημάρχου!
Κατάντια
Όποιος έκανε μια βόλτα χθες από το δημοτικό μέγαρο θα έμενε έκπληκτος με τον πολύ κόσμο. Όχι ότι ήθελε να εξυπηρετηθεί και να πάρει κάποιο πιστοποιητικό, αλλά ήταν οι νέοι υπάλληλοι, μέσω των προγραμμάτων STAGE, που προσελήφθηκαν. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν υπήρχε ούτε καρέκλα (για γραφείο ούτε λόγος) για να καθίσουν και το «μοίρασμα» των θέσεων ανέλαβαν οι κυρίες του γραφείου του δημάρχου. «Εσείς εκεί, εσείς από εκεί»… Η κατάντια σε όλο της το μεγαλείο!
Από ανάγκη δουλεύουμε
Και έχεις και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δεσμεύεται για διάλογο για τον «εξανθρωπισμό των εργασιακών σχέσεων». Προς τι ο διάλογος, μια απόφαση είναι, ας την πάρει από Δευτέρα, αν είναι πρωθυπουργός, να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ωστόσο, ποιόν «εξανθρωπισμό». Αν ήταν η εργασία για τους ανθρώπους, θα δούλευαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Αυτοί όμως με την πολιτική και τον πόλεμο ασχολούνταν και είχαν άλλους για να εργάζονται. Και στην ιδανική πολιτεία του Πλάτωνα ακόμη, βρίσκεις άλλους να δουλεύουν για να είναι ιδανικοί πολίτες οι Αθηναίοι. Σε λίγο θα μας πουν ότι η εργασία είναι χαρά, μη φθάσουμε και σε εκείνο το «η εργασία απελευθερώνει…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: