Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Βηματάκια

Πως θα το βαφτίσουμε;
Διαφαίνεται ότι μετεκλογικά γερή κόντρα θα γίνει για το πώς θα ονομαστεί το συνεδριακό πολιτιστικό κέντρο Κομοτηνής. Μέγαρο Μουσικής, «Ορφέας» ή «Μελίνα Μερκούρη»; Μήπως να κάνουμε ένα τοπικό δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε; Με κάλπη και όχι στο ίντερνετ γιατί μπορεί και να μας βγει «Κεμάλ Ατατούρκ», αν «εμπιστευτούμε» ηλεκτρονικό δημοψήφισμα.
Τα πάντα
Τελευταία εβδομάδα των εκλογών κι όλα τα επιτελεία των κομμάτων και των υποψηφίων δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Βέβαια μερικοί από την αγωνία τους επιστρατεύουν κάθε καρυδιάς καρύδι. 10 ψηφοφόρους θα σου φέρουν αυτοί, 30 θα σου διώξουν.
Προοδεύουν οι γείτονες
Όποιος συστηματικά διαβάζει τον τοπικό τύπο, έχει προσέξει πόσα συνέδρια πανελλήνιας αλλά και διεθνούς εμβέλειας διεξάγονται στην γειτονική μας Αλεξανδρούπολη. Τουλάχιστον 1-2 το μήνα με πάνω από 300-400 συνέδρους. Προφανώς αντιλαμβάνεστε πόσο προσοδοφόρες είναι για την οικονομία του γειτονικού νομού οι συγκεκριμένες διοργανώσεις. Και χρήματα δαπανούν οι σύνεδροι και μεταφέρουν στις πόλεις τους τις εντυπώσεις τους από τις ξεναγήσεις στις ομορφιές του Έβρου. Έτσι, δεν αποκλείεται σιγά- σιγά ο Έβρος να αποκτήσει ένα συνεχές και σημαντικό ρεύμα τουριστών και φυσικά, λόγω αεροδρομίου και μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων, ποτέ δεν θα σταματήσει και ο συνεδριακός τουρισμός. Το ίδιο και στην Ξάνθη και όχι μόνο στην διάρκεια των πολλών εκδηλώσεων που στην διάρκεια του χρόνου διεξάγονται στην γειτονική πόλη. Αν περπατήσεις στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης, συνέχεια επισκέπτες-τουρίστες συναντάς. Και εμείς στην Κομοτηνή; Ε, πως, τόσα παραλιακά μπαράκια το καλοκαίρι και πολλά περισσότερα ξενυχτάδικα το χειμώνα στην πόλη. Και από τουρίστες; Μα οι Κομοτηναίοι συχνά φεύγουν για τουρισμό εντός και εκτός Ελλάδας.
Κύριος ο … κύριος
Δικαιολόγησε τον μισθό του όμως γνωστός μειονοτικός εκδότης μετά την συνάντηση που είχε με κορυφαίο στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης. Έβγαλε την εφημερίδα του έγχρωμη, σε καλής ποιότητας χαρτί και με διαφήμιση … του στελέχους! Βέβαια στην εφημερίδα υπάρχουν κι άλλες διαφημίσεις υποψηφίων βουλευτών και μάλιστα μουσουλμάνων! Βέβαια λείπουν δυο! Ποιοι; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται!
Τι πρεσβεύει;;;
Ακούω όλες αυτές τις ημέρες μια ατέρμονη αλλά και άνευ ουσίας διάλογο για το τι αφήνει αλλά και το τι πρεσβεύει αυτός ο περιβόητος «νεο-Καραμανλισμός». Σε αυτές τις συζητήσεις συνειδητοποιείς την ένδεια των δημοσίων ανδρών, δημοσιογράφων και πολιτικών. Ανήγαγαν επικοινωνιακά σε ιδεολογία την ανικανότητα και την προσωπική ανασφάλεια ενός ανθρώπου που δεν ήξερε στα 50 του με τι ήθελε να ασχοληθεί. Ανήγαγαν σε πολιτική, πρόταση τις πολιτικές «ονειρώξεις» βαρόνων και … νεοδελφίνων! Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι ο φόβος που δημιουργήθηκε σε όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας, ανασφάλεια επαγγελματική, ανασφάλεια στο πεδίο της δημόσιας τάξης αλλά πάνω όλα ανασφάλεια για τις δυνατότητες που έχουμε ως Έλληνες. Και ίσως αυτή είναι η μεγαλύτερη παθογένεια που αφήνει πίσω της η ΝΔ, καθώς χαμήλωσε σε τραγικό βαθμό τον πήχη των προσδοκιών μας και της αυτοπεποίθησης μας.
Ξεφύγαμε κάπως…
Πάντως για το τριήμερο του τέλους της περασμένης εβδομάδας, κάπως ξέφυγαν οι Κομοτηναίοι από το ζάλισμα του προεκλογικού αγώνα από τις φωνές, τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις των πολιτικών. Ξέφυγαν, όσοι τουλάχιστον πήγαν σε κάποια ή και στις τρεις συναυλίες που έγιναν και που είναι αλήθεια συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον νέων και μεγαλύτερων. Άλλωστε, όλο σχεδόν το καλοκαίρι η Κομοτηνή δεν πρόσφερε κάτι πολιτιστικό-πολιτισμικό στους κατοίκους της, οι οποίοι όπως και άλλες φορές έχει αποδειχτεί, σπεύδουν σε μια καλή συναυλία ή σε μια σημαντική θεατρική παράσταση. Και η Αρβανιτάκη, μάλλον κέρδισε τις εντυπώσεις, αν και η Ζουγανέλη ούτε σε φωνή υπολείπεται, ούτε σε σκηνική παρουσία.
Αλλαγή ή στασιμότητα;
Όλα δείχνουν ότι πλέον είναι αρκετά πιθανή η παραμονή του Κώστα Καραμανλή στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και την επόμενη ημέρα των εκλογών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Χωρίς βέβαια οι προεκλογικές δηλώσεις να θεωρούνται 100% αξιόπιστες, ο Κώστας Καραμανλής μοιάζει πρόθυμος να επιστρέψει στο ρόλο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η στάση του μάλλον ξενίζει και ίσως αυτό να αποτελεί «οιωνό» για μια παράταση της ταραγμένης πολιτικής περιόδου που διανύουμε η οποία ενδεχομένως και να συμπεριλαμβάνει πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις. Και λέμε «ξενίζει» για τον εξής λόγο. Ο Κώστας Καραμανλής είναι αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας από το 1997. Την 5η Οκτωβρίου θα έχει ήδη διεκδικήσει 4 φορές την ψήφο των Ελλήνων με απολογισμό δυο νίκες και δυο ήττες ενώ θα έχει διατελέσει ήδη 5,5 χρόνια πρωθυπουργός και 7,5 χρόνια αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης! Μπορεί να είναι μόνο 53 ετών αλλά πόσο άλλο μπορεί να παραμείνει στην αρχηγία της ΝΔ; Μήπως θα ήταν καλύτερα για τη ΝΔ να προχωρήσει σε μια αλλαγή της ηγεσίας που θα ανανεώσει τη φθαρμένη της εικόνα;
Μεταφορές
Είχε κόσμο ο Καρατζαφέρης στην ομιλία του. Η αλήθεια να λέγεται . Όμως να λέγεται ότι για να γεμίσει η μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που τον φιλοξενούσε, επιστρατεύτηκαν 3 λεωφορεία με οπαδούς του, από γειτονικούς νομούς. Πάντως τα λεωφορεία δεν ήταν του ΚΤΕΛ, όπως θα συνέβαινε 100% σε περιπτώσεις μετακινήσεων οπαδών της ΝΔ και του Ευριπίδη Στυλιανίδη…
Αντίο δάνεια
Λίγες ημέρες ακόμα και το άγχος που έχει κυριεύσει δημοτικό άρχοντα του νομού δεν περιγράφεται! Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια στα οποία στήριζε την πολιτική του, πάνε «πέταξαν»!!! Τα πήρε ο αέρας και όσο κι αν υπάρχουν πιέσεις να κατεβούνε, ο σοφός λαός λέει … Κυριακή κοντή γιορτή! Από την Δευτέρα τα κεφάλια μέσα. Έτσι δεν είναι δήμαρχε;
Σιγά τα αίματα…
Απορίας άξιο πως βλέπουμε Πέμπτη φάλαγγα στο θέμα του ονόματος ενός κτιρίου και ούτε καν τα βλέφαρα μας παίζουν από τις μπαιραμτζίδικες επισκέψεις τοπικών αρχόντων στον ένοικο του γκετο της Ιώνων. Ούτε φυσικά από το πώς χτίζεται οτιδήποτε στην Κομοτηνή και στα χωριά αρκεί να έχει «ειδική άδεια». Α, και προφανώς ούτε μέχρι το 15 μπορούμε να μετρήσουμε σε μια συνεδρίαση του νομαρχιακού συνεδρίου. Όσο για τις ιδεολογίες, ανά την Ροδόπη, λίγους μα πάρα πολύ λίγους μάζεψε προχθές ο Καρατζαφέρης. Οι περισσότεροι, προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από την κομματική ταμπέλα….
Αναστέλλονται…
…οι άδειες των στρατιωτών, μονίμων και μη, από τα στρατόπεδα της Ροδόπης για τις εκλογές! Την ίδια ώρα η νέα σειρά των δοκίμων αστυφυλάκων που ήταν να έρθει στα τέλη του μήνα, έρχεται εσπευσμένα πριν τις εκλογές. Μάλιστα πληροφορίες μας λένε, ότι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ στην περιοχή κατάφερε και τους συνάντησε και τους έβγαλε και ομιλία! Από την άλλη οι «συμπολίτες» μας μουσουλμάνοι εκ Τουρκίας έρχονται με λεωφορεία, αεροπλάνα, αυτοκίνητα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το προεκλογικό πόκερ σε όλο του το μεγαλείο.
Εσωκομματικές αβάντες
Το είχαμε γράψει σε στυλ πλάκας (επιτρέψτε μας την έκφραση), αλλά τελικά είχαμε δίκιο. Αναφερόμαστε στο ότι οι δύο υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, Καζαντζής και Μωυσίδου, θα βγούνε στο μπαλκόνι να πούνε «ψηφίστε Στυλιανίδη». Τελικά έγινε κι αυτό! Κατά την διάρκεια των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου της ΝΔ στην Κομοτηνή, ο Αλέκος Καζαντζής τόνισε πως η Ροδόπη αναπτύχθηκε λόγω της παρουσίας του Στυλιανίδη στο κυβερνητικό σχήμα! Ποιοι θα τους ψηφίσουν τελικά;

Δεν υπάρχουν σχόλια: