Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Βηματάκια

Πρώτη γραμμή
Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να φύγει η ΝΔ, ο νομάρχης, μπροστάρης σε όλες τις πρωτοβουλίες, στις πρώτες θέσεις και προχθές στην Αλεξανδρούπολη για την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Μαζί του και άλλα αγωνιστικά στελέχη του σοσιαλιστικού κινήματος όπως ο πρόεδρος της ΕΑΣ, στον αγώνα και αυτός για να φύγει ο υπουργός.
Επιτέλους πρέπει ν’ αλλάξουμε σελίδα!
Όχι μόνο σαν οπαδοί ή φίλοι ενός κόμματος, αλλά και στην καθημερινότητα μας και να προσπαθήσουμε να αποβάλλουμε την νοοτροπία του χωρίς λόγο … χειροκροτητή! Στην προχθεσινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε κατά λέξη, «…θέλησαν να εγκαταστήσουν ορυχεία χρυσού στην καλύτερη περιοχή του Νομού Έβρου και το αποτρέψαμε εμείς, με τους αγώνες μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης…». Και πολύ καλά έκανε, ποιος άλλωστε από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ροδόπης και του Έβρου δεν θα συμφωνούσε με τα παραπάνω;
Ακούγοντας ο πρώην νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος τα λεγόμενα του προέδρου, ξέσπασε σε χειροκροτήματα από την πρώτη σειρά των παρευρισκομένων. Όμως η κοινωνία της Ροδόπης δεν πρέπει να ξεχνάει ότι την περίοδο της δεύτερης τετραετίας του τότε νομάρχη υπογράφτηκαν αρκετές δεκάδες αποφάσεις για μεταλλευτικές έρευνες από την Χρυσωρυχεία ΑΕ! Πιο συγκεκριμένα το 2000 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο 178 φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου, διαβάζουμε ότι ο τότε Νομάρχης Ροδόπης Στέργιος Σταυρόπουλος, ενέκρινε με απόφαση του την χορήγηση άδειας μεταλλευτικών ερευνών στον νομό μας. Πιο συγκεκριμένα η απόφαση γράφει: «Με την ΔΙΒΜ/Φ24.185/33 απόφαση του Νομάρχη Ροδόπης, που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. Δ/τος 210/73, χορηγήθηκε στην Α.Ε. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ, με έδρα την Αθήνα, άδεια μεταλλευτικών ερευνών (Α.Β.Μ. 557), διάρκειας τριών (3) ετών, σε χώρο έκτασης 3.163,540 στρεμμάτων, ευρισκόμενο στην περιφέρεια Σαπών του νομού Ροδόπης», για να συνεχίσει η απόφαση, δίνοντας συντεταγμένες των ορίων στο συγκεκριμένο δήμο όπου θα γίνουν οι έρευνες.
Τελικά το σύνθημα, «Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα», είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!
Και μια παραίτηση
Εντωμεταξύ, την παραίτηση του υπέβαλε, από την θέση του δημοτικού συμβούλου στις Σάπες, ο Ντίνος Χαριτόπουλος. Να ετοιμάζεται για την Βουλή; Ίσως στις μεθεπόμενες εκλογές καθότι τώρα έκλεισε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Μήπως με άλλο κόμμα; Μπα…
Σε ξένες γλώσσες
Το μόνο ντιμπέιτ αρχηγών που θα σπάσει κόκαλα και ας μη καταλάβουν τίποτα οι Έλληνες είναι να μιλήσουν οι αρχηγοί σε ξένες γλώσσες. Ο Γιώργος, δικαιωματικά, στα αγγλικά, ο Κώστας στα γαλλικά, η Αλέκα στα ρωσικά, ο Καρατζαφέρης στα ιταλικά και ο Τσίπρας στα μεξικάνικα με προφορά από την επαρχία των Τσάπας. Και οι δημοσιογράφοι να ρωτούν στην διάλεκτο της περιοχής από όπου κατάγονται, ο δε συντονιστής να μιλά στην καθαρεύουσα. Έτσι και αλλιώς και κανονικά που γίνεται το ντιμπέιτ, καταλαβαίνει κανείς κάτι…
Κλείνουν τα ψηφοδέλτια στον Έβρο
Έντονες είναι οι διεργασίες στα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων στο Νομό Έβρου, όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο. Στη ΝΔ υποψήφια βουλευτής θα είναι η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έβρου Έμυ Κασιμάτη, ενώ απέσυρε την υποψηφιότητα του ο πολιτευτής Γρηγόρης Λυμπερακίδης, εκτός ψηφοδελτίου η Δέσποινα Μπουρουντζίδου, ενώ αρνήθηκε την εμπλοκή της ως υποψήφια στις επικείμενες εκλογές η Ουρανία Μαυρίδου. Με τα τελευταία δεδομένα, στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα είναι, οι βουλευτές Κυριάκος Γεροντόπουλος, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, ο πολιτευτής Παρασκευάς Πατσουρίδης, η Έμυ Κασιμάτη, και το ψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί με υποψήφιο από τον βόρειο Έβρο με πιο πιθανή την δημοτική σύμβουλο Βύσσας Φανή Μπαχαρίδου. Λόγω του ασυμβίβαστου η πρόεδρος της ΝΟΔΕ Έμυ Κασιμάτη παραιτήθηκε και την θέση της πήρε ο μέχρι πρότινος γραμματέας, Μπάμπης Παναγόπουλος.
Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς υποψήφιοι θα είναι οι Γιώργος Ντόλιος, ο πολιτευτής Ζήσης Μαραγκοζούδης, ο Παναγιώτης Ζαπάρτας, η Ελένη Τσιαούση, η Όλγα Ρενταρή, ενώ το ψηφοδέλτιο θα συμπληρωθεί με τον Απόστολο Αλιμούδη ή τον Σταύρο Βαβία.
Και αγωγή…
Που «προσέβαλε τα ήθη μας» να το αφήσουμε να περάσει αλλά να του κάνουμε αγωγή του Ρουμάνου που «προσέβαλε την αισθητική μας». Για μια αισθητική ζούμε σε αυτή την πόλη.
Ο ιθύνους νους
Ο κύριος με τα γυαλιά και το χαμόγελο, δίπλα στον περιφερειακό συντονιστή του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Κώστα Χουβαρδά, είναι ο Θανάσης Ράσιος. Είναι ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο, ο οποίος ήταν και ο ιθύνους νους της προχθεσινής ομιλίας του Γιώργου Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη. Πολύ άγχος για τον γραμματέα, αλλά αμέσως μετά την εμφάνιση του προέδρου του κόμματος στο βήμα, όλα ξεχάστηκαν…
Να ακούμε προσεκτικά
Σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις πολιτικές αντιπαραθέσεις, θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ο μεν πρωθυπουργός από την ΔΕΘ έθεσε το οικονομικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα στα επόμενα δύο χρόνια μήπως και ξαναπιάσουμε τα οικονομικά κριτήρια της ευρωζώνης. Μηδενικές αυξήσεις προεξόφλησε ο Καραμανλής και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού τα έχουμε, προφανώς, υπογράψει, για να πάρουμε την διετή περίοδο χάριτος. Το ΠΑΣΟΚ εγκλωβίστηκε στις θέσεις του πρωθυπουργού, φαίνεται να αποδέχτηκε την οικονομία ως τον κύριο τομέα συζήτησης στην προεκλογική περίοδο, έλα όμως που έπρεπε να ανακοινώσει ότι κάτι θα δώσει… Και έκανε ρελάνς.. Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού λένε τώρα οι ελληνοσοσιαλιστές αλλά δεν λένε ότι ο πληθωρισμός είναι κάτω από 1% και με τις αυξήσεις που θα δοθούν, ούτε το σουσάμι από το κουλούρι δεν παίρνεις. Υπάρχει βέβαια και η επιδοματική πολιτική, άγνωστο όμως αν την ξαναδούμε να εφαρμόζεται, λόγω δεσμεύσεων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα τα παραπάνω για τους δημοσίους υπαλλήλους . Για τους υπόλοιπους του ιδιωτικού τομέα, ευτυχώς που τους υπερασπίζονται οι συνδικαλιστές (δημόσιοι υπάλληλοι) της ΓΣΣΕ και τρώνε με χρυσά κουτάλια. Οι εργάτες, όχι οι συνδικαλιστές. Προσεκτικά λοιπόν στην προεκλογική περίοδο που μόλις ξεκίνησε, πολλά θα ειπωθούν και πολλά θα καταλάβουμε.
Επαφές…
Ευκαιρία να τα πούνε από κοντά είχαν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο περιθώριο της ομιλίας του Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη. Έτσι η υποψήφια στον Έβρο, απ’ ότι όλα δείχνουν, Όλγα Ρενταρή συνομίλησε για αρκετή ώρα με το Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη και αντήλλαξαν αρκετές απόψεις για τις εκλογές του Οκτώβρη.
Θεά!!!
Όμορφες παρουσίες έχει το ΠΑΣΟΚ!!! Και τι πιο όμορφο αν έχεις δίπλα σου την αντινομάρχη του Έβρου Χριστίνα Αργυριάδου. Με διαφορά η καλύτερη!
Μπροστάρηδες
…οι νομάρχες της Ροδόπης και του Έβρου στην ομιλία του Παπανδρέου. Από πίσω τους ο Απόστολος Φωτιάδης που ακόμα έχει την αγωνία για το αν συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στον Έβρο. Πάντως πληροφορίες μας λένε ότι ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του κόμματος επί Σημίτη, δεν θα καταφέρει τελικά να πετύχει τον σκοπό του.
Όλοι εκεί
Και ο Στέφανος Τζανίδης, ο υποψήφιος εκ Σαπών της Ροδόπης με το ΠΑΣΟΚ, έδωσε το παρών στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Συνοδευόμενος από γυναικείες παρουσίες ήταν μπροστά σχεδόν στην εξέδρα απ’ όπου μιλούσε ο πρόεδρος του κόμματος. Αρκετοί του ευχόταν καλό αγώνα, αλλά ο ίδιος ήταν συγκρατημένος καθώς περιμένει την επίσημη ανακοίνωση του κόμματος. Ο Στέφανος Τζανίδης πάντως περιμένει ν’ ακούσει να είναι το όνομα του στις λίστες για να ξεκινήσει και επίσημα τον αγώνα του.
Δεν αντέχουμε…
Άντε και σε λίγες μέρες και επισήμως θα ενδημεί παντού το παράξενο αυτό είδος του υποψήφιου. Θα λέει, θα λέει, θα τάζει, θα τάζει και θα ξανατάζει. Δυστυχώς, τα κόμματα στην Ελλάδα δεν μπορούν να αποφασίσουν να γίνονται με λίστα οι εκλογές. Ούτε οι υποψήφιοι να ζητούν, αν ζητούν, ούτε να τάζουν και φυσικά ούτε οι έχοντες και ενδιαφερόμενοι να προσπαθούν να τους ενισχύσουν «πιάνοντας πόρτα για τον χειμώνα». Μια φορά έγινε επί ΠΑΣΟΚ με λίστα η ζημιά και δεν την άντεξε το νεοελληνικό κρατικό μόρφωμα. Όπως δεν αντέχει και την συνέντευξη στις προσλήψεις. Με το που ανακοινώθηκε, όλων το μυαλό πήγε στην λαμογιά. Και δεν είχαν και άδικο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: