Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Βηματάκια

Οι ωραίοι έχουν χρέη…
Όποιος έχει πάρε δώσε με την αγορά, αρκετές φορές θα έχει ακούσει από επαγγελματίες τη φράση «δε ξέρω τι κάνουν αυτοί και δεν πληρώνουν, οι προηγούμενοι στο Δήμο πάντα έβρισκαν τρόπο να αποπληρώνουν τους προμηθευτές». Άλλωστε ποτέ ξανά επιχείρηση δεν κατέφυγε στον τύπο ώστε με πληρωμένη καταχώρηση να διαμαρτυρηθεί γιατί δε παίρνει χρήματα που της οφείλει ο Δήμος. Και προφανώς, τα όποια χρέη παρέλαβα η νυν δημοτική αρχή δεν ήταν τόσο χρέη προμηθευτών αλλά έργων και απλώς η λογιστική με την οποία είχε ανακοινωθεί κεντρικό χρέος πέντε εκατ., ήταν πολιτικού χαρακτήρα. Αιφνής το χρέος εκτινάχθηκε στα 28 εκατ. (μετά από δύο χρόνια το ανακάλυψαν;) τα 2,5 προερχόμενα από δημοτικές επιχειρήσεις». Τώρα βέβαια με την πολιτική των δανείων, το χρέος θα εκτιναχθεί ακόμη ψηλότερα, αλλά προφανώς υπερισχύει η λογική, τι να χρωστάμε 28, τι 35 ή 40. Πάντως, θα περιμένουμε τις διευκρινήσεις του δημάρχου για το χρέος της ΔΕΥΑΚ, αφού, όπως είπε, θα δώσει ξεχωριστή συνέντευξη τύπου για το θέμα. Αν τη δώσει, καλό θα είναι να αναφερθούν και οι ημερομηνίες για καθένα από τα χρεωστικά ξεχωριστά.
Καθαριότητα
Το ακούσαμε κι αυτό και μάλιστα από το στόμα του ίδιου του δημάρχου. Εκτός λοιπόν από νοικοκύρης, είναι και καθαρός!!! Τι σου είναι τα δάνεια ώρες ώρες…
Όλοι Θράκη
Σε βουλή θα μετατραπούν τις επόμενες ημέρες Ροδόπη και Έβρος καθώς σημειώνεται η παρουσία των Σκανδαλίδη και Στυλιανίδη στη Ροδόπη, ενώ στον Έβρο θα βρεθούν οι Χατζηδάκης και Καλαφάτης. Ο ΥΜΑ-Θ δεν έχει ακόμη προσδιορίσει το πρόγραμμά του και ίσως επισκεφθεί και τη Ροδόπη, ενώ ο Στυλιανίδης θα πάει και στον Έβρο. Επιπλέον, οι πληροφορίες λένε ότι στον Έβρο τη Δευτέρα θα βρίσκεται η υφ. Εργασίας κ. Καλατζάκου.
Όταν παίρνω φόρα…
…φόρα κατηφόρα! Το πήρε λοιπόν το δάνειο των 3 εκατομμυρίων ευρώ ο Δήμος Κομοτηνής, το οποίο όμως δεν αρκεί για να τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες. Γι’ αυτό και θα προχωρήσει και στην σύναψη καινούργιου, αυτή την φορά της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ. Πάμε δηλαδή στα 5 εκατομμύρια σύνολο. Ο δήμαρχος όμως τώρα που πήρε φόρα ανακοίνωσε ότι έχει έρθει σε επαφή και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία έχει προεγκρίνει ένα ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακά έργα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τα 3 εκατομμύρια ευρώ που πήρε δάνεια ο Δήμος Κομοτηνής χρειάζονται 15 χρόνια για να ξοφληθούν, φαντάζεστε τι έχει να γίνει με τα 35 εκατομμύρια. Νοικοκυραίοι παιδί μου!!!
Ως εδώ ήταν
Ε, να, μέχρι Φεβρουάριο άντε και Μάρτιο είναι οι ελληνικές ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις ποδοσφαίρου. Αποκλείστηκε και ο Παναθηναϊκός και τώρα πάλι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μονοπωλεί το ενδιαφέρον. Δηλαδή, αν ήταν πράγματι πέναλτι το σπρώξιμο ενός παίκτη σε άλλο, πόσοι δάρθηκαν μεταξύ τους στον έναν αγώνα και τι έκαναν οι διάφοροι μεγαλοπαράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου…
Επιστροφή στο παρελθόν
Το έχουμε ξαναγράψει, αλλά πιστεύω ότι επί της ευκαιρίας του δανείου που πήρε ο Δήμος Κομοτηνής πρέπει να το ξαναθυμίσουμε. 27 μήνες χρειάστηκε ο Δημήτρης Κοτσάκης και η δημοτική του ομάδα για να καταφέρουν, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται, το δάνειο των 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα αν χρειαστεί, που θα χρειαστεί, να πάρουν κι άλλο θα το έχουν στα χέρια τους μετά από 27 μήνες και πάλι. Δηλαδή τον Ιούνιο του 2011. Το ερώτημα πάντως είναι, αν θα είναι οι συγκεκριμένοι κύριοι στην διακυβέρνηση του Δήμου Κομοτηνής, κάτι που φαντάζει προς στιγμήν απίστευτο.
Όλα στην ώρα τους…
Εντείνεται η πολιτική φημολογία για διπλές εκλογές, να στηθούν δηλαδή, μαζί οι ευρωπαϊκές κάλπες με τις εθνικές. Αλλά υπάρχει το εξής παράδοξο. Από τη μια πλευρά η ΝΔ φορτσάρει ελπίζοντας να μηδενίσει τη διαφορά στις ευρωεκλογές και να χρησιμοποιήσει τις εντυπώσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να κλείσει την ψαλίδα και στις δημοσκοπήσεις για τις εθνικές εκλογές και από την άλλη η ίδια η λογική των διπλών εκλογών. Ότι δηλαδή, περιμένεις από το λαό να σου δείξει την όποια δυσαρέσκεια στην κάλπη για την ευρωβουλή και να σου δώσει μια ακόμη ευκαιρία διακυβέρνησης της χώρας με τη ψήφο του στις εθνικές εκλογές. Συμπέρασμα, οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους… Δηλαδή, δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα.
Παροιμία
Η σύναψη του δανείου ανάμεσα στον Δήμο Κομοτηνής και την Millenium Bank, παρουσιάστηκε από την πλευρά της δημοτικής αρχής σαν μια τεράστια επιτυχία. Γι’ αυτό άλλωστε οι συνεντεύξεις τύπου και τα πλατιά χαμόγελα στις υπογραφές. Αν μια διοίκηση έχει να παρουσιάσει σε 2,5 χρόνια μια τέτοια «επιτυχία», φανταστείτε τι έχουμε να δούμε ακόμα. Γι’ αυτό άλλωστε οι υπογραφές μπήκαν βράδυ. Γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός μας «της νύχτας τα καμώματα, τα βλέπει η μέρα και γελά»!
Κυμαινόμενο και σταθερό επιτόκιο
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το επιτόκιο του δανείου πάντως, το μπαλάκι αποδείχθηκε καυτό και ο δήμαρχος έδινε πάσα στον διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος επικαλούνταν το τραπεζικό απόρρητο … και άντε πάλι απ’ την αρχή! Την κατάσταση ήρθε να περισώσει η αντιδήμαρχος οικονομικών Έλενα Αντωνακάκη, η οποία ανέφερε ότι το επιτόκιο του δανείου είναι το επιτόκιο Γιούριμπορ τριμήνου πλέον περιθωρίου 1,20% κυμαινόμενο … αλλά σχετικά σταθερό!!! Τι σου είναι αυτοί οι νοικοκυραίοι, τα κυμαινόμενα τα κάνουν … σχετικά σταθερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: