Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Πάπια
Στην εκπνοή της θητείας της, η κυβέρνηση Μπους – η οποία ήταν ενήμερη για την ισραηλινή επιχείρηση στην Γάζα – ρίχνει προκλητικότατα το βάρος στη Χαμάς για τη διακοπή της εκεχειρίας και την πρόκληση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Καλεί δε το Ισραήλ να τερματίσει την επιχείρηση, αρκούμενη σε μία … σύσταση να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι τίποτα περισσότερο από αλήτες και το Ισραήλ υπερασπίζεται το λαό του από τρομοκράτες όπως η Χαμάς» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Γκόρντον Τζόντροου στην πρώτη επίσημη αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών για πρωτοφανή αιματοχυσία.
Το εύλογο ερώτημα του κόσμου όμως είναι, «που είναι ο Ομπάμα;». Το επιτελείο του ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις παγκόσμιες εξελίξεις, περιλαμβανομένης της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά «υπάρχει ένας πρόεδρος κάθε φορά». Κάνει την πάπια δηλαδή, άσχετα αν την δεύτερη μέρα των βομβαρδισμών έκανε διάγγελμα στον αμερικάνικο λαό από την Χαβάη όπου κάνει διακοπές, και μίλησε για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, επειδή το νησί είχε πολύωρη διακοπή ρεύματος. Μια πάπια, μα ποια πάπια!!!
Πρώτο τον είδε
Ο Ευριπίδης ήταν ο πρώτος υπουργός που είδε χθες ο Καραμανλής και μίλησαν για την Παιδεία. Σιγά μην έθεσαν και τις βάσεις για τις αλλαγές στα ΑΕΙ… Προφανώς για τον ανασχηματισμό μίλησαν. Κάποιους θα τους δει ο πρωθυπουργός και κάποιους άλλους θα τους τα πει από το τηλέφωνο. Τώρα, είναι καλό που τον είδε τον δικό μας; Ε, θα δείξει, είτε σε λίγες ώρες είτε σε λίγες ημέρες. Πάντως, πριν από το αρνητικό μπαράζ των δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, είτε θα έμενε στο Παιδείας είτε θα αναβαθμιζόταν. Τώρα το μέλλον, είναι κάπως αβέβαιο…
Αλύπητα…
Εντωμεταξύ, αλύπητα τον χτυπούν τον Ευριπίδη οι δημοσιογράφοι της Αθήνα. Πριν λίγους μήνες αγιογραφία του είχε κάνει ένθετο περιοδικό κυριακάτικης έκδοσης και τώρα δεν προλάβαιναν να γράφουν εναντίον του. Και αν σε κάποια είχαν δίκιο, βλέπε μπουζούκια, προχθές τον εγκαλούσαν επειδή, λέει, έδωσε περισσότερα χρήματα στη Ροδόπη απ’ ότι σε σεισμόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και ειδικά της Ηλείας. Όμως, σε εθνικό επίπεδο μπορεί να ήταν αρνητικό το δημοσίευμα, έως και απαράδεκτο έτσι που γράφτηκε, για την Ροδόπη ο υπουργός μπορεί να το κάνει σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας. Σήμερα πάντως είναι προγραμματισμένο και βρίσκεται στην Κομοτηνή, σε εκδήλωση, άρα κάτι θα πει στις δηλώσεις, ίσως και off the record, για τον πόλεμο που μαίνεται στην Αθήνα.
Διαδικτυακό «στόλισμα»
Την αντίθεση τους, στον «υπερβολικό» στολισμό της Κομοτηνής δηλώνουν αρκετοί νεολαίοι χρήστες του διαδικτύου, στην γνωστή ιστοσελίδα Facebook. Στον συγκεκριμένο ιστότοπο δημιουργήθηκε ένα group το οποίο ονομάζεται «ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΜΕΝΑ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ». Η ομάδα αριθμεί ήδη μέσα σε τέσσερις ημέρες, σχεδόν 100 μέλη, τα οποία με καυστικά σχόλια σχολιάζουν τον στολισμό της πόλης, που τόσο εκθείασε ο δήμαρχος Κομοτηνής στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2008. Σας παραθέτουμε ορισμένα αυτούσια σχόλια, έτσι όπως τα αλιεύσαμε από το Facebook. «Χριστούγεννα στην Κομοτηνή. Φαντάσου τι θα γίνει τις απόκριες!», «Δεντράκια, μπαλάκια, φωτάκια, ατάκτως εριμμένα. Χώρια όλα τ' άλλα. Αυτό δεν είναι κιτς. Αυτό είναι του Κιτσ’ η μάνα κάθεται στη μέση της πλατείας», «Σας παρακαλώ προσλάβεται εκεί στον Δήμο, κάποιον άνθρωπο με γούστο!»
Άνοιγμα μαγαζιών
Ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που άνοιξαν στην Κομοτηνή, αν και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης ήταν από αυτούς που ήθελαν να ανοίξουν τα μαγαζιά την τελευταία Κυριακή της χρονιάς. Εμ, με το εμπάργκο των φοιτητών είχαν αναδουλειές… Είναι πάντως περίεργο που ο σύλλογος ήθελε να μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα από την στιγμή που στην Κομοτηνή είναι ανοιχτά λιγότερες ώρες και ημέρες από άλλες πόλεις. Αν θέλει να δώσει ζωή στην πόλη ο σύλλογος ας προτείνει να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά απόγευμα Σαββάτου και να μένουν κλειστά πρωί Δευτέρας, ανοίγοντας απόγευμα.
Δύναμη το εμπάργκο
Και μιας που αναφερθήκαμε στο δήθεν εμπάργκο των φοιτητών, αγαπητοί καταναλωτές, όπως συνηθίσαμε και ονομαζόμαστε οι άνθρωποι, είδατε τι δύναμη έχει το εμπάργκο; Με το που ακούστηκε και μόνο, πόλεμος (και εκδοτικός) έγινε στην Κομοτηνή. Φανταστείτε τι θα γίνει αν υπήρχαν σοβαρές ενώσεις καταναλωτών, κυρίως μίας εθνικής εμβέλειας, που θα μπορούσαν να περάσουν γραμμή στον κόσμο. Ανεβαίνουν, χωρίς λόγο, οι τιμές στο τάδε είδος; Δέκα μέρες εμπάργκο των καταναλωτών, να τους μένουν στα ράφια και να καταλήγουν στις χωματερές, άντε στους ΧΥΤΑ. Να δούμε αν θα ανέβαιναν οι τιμές με τους σημερινούς ρυθμούς, από την ώρα που το βάζεις στο καλάθι ώσπου να φτάσεις στο ταμείο, δύο φορές έχει ανατιμηθεί το προϊόν. Αυτά όμως προϋποθέτουν οργάνωση μια χώρας και σοβαρότητα. Εδώ έγινε μπάχαλο για το εάν θα ανοίξουν Κυριακή τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας. Έφτασε στους 2 βαθμούς η θερμοκρασία και λες πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Ποια σοβαρότητα και από ποιους; Μέχρι και οι «εξεγερμένοι» κουκουλοφόροι πήγαν στα χιονοδρομικά κέντρα, να κάνουν διακοπές και να επιστρέψουν να συνεχίσουν την «επανάσταση»…
Ανασχηματισμός light;
Με τα μάτια στραμμένα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ (και όχι μόνο) ελπίζοντας ότι μετά την πενθήμερη ανάπαυλα στην Ραφήνα ο πρωθυπουργός έστω και με καθυστέρηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την έξοδο της κυβέρνησης από το παρατεταμένο τέλμα. Καθώς η ΝΔ δημοσκοπικά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας οι περισσότεροι θεωρούν ότι μόνο με ένα θαύμα μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό ακόμη και ο ανασχηματισμός που από όλους θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την κυβέρνηση είναι εκ των προτέρων υπονομευμένος.
Δεν τα θυμάστε;
Αλλά να πούμε και τα εξής: Οι κροίσοι Έλληνες, σε πολλές περιπτώσεις φτιάχτηκαν όταν έσπασαν διεθνή εμπάργκο. Όπως και εθνικά. Ποιος δεν θυμάται το πετυχημένο επικοινωνιακά εμπάργκο του Ανδρέα στο κρατίδιο των Σκοπίων. Έπιασε η κίνηση στην διεθνή πολιτική σκηνή. Μόνο που στην πραγματικότητα, ισχύοντος του εμπάργκο γέμισαν τα Σκόπια ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσης.
Δημοτικές εκλογές
Μια πρόβλεψη θα κάνω, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Αν οι συνδυασμοί που θα κατέλθουν στην εκλογική αναμέτρηση είναι λιγότεροι ή και τέσσερις, θα τελειώνουμε από την πρώτη Κυριακή. Αν είναι πάλι παραπάνω (μέχρι πέντε) θα υποστούμε ξανά το «μαρτύριο» της δεύτερης Κυριακής. Όχι όμως με τα ίδια αποτελέσματα. Ο Θεός μια φορά κοιμάται!...

Δεν υπάρχουν σχόλια: