Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Βηματάκια

Από άλλη θέση
Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης, αλλά από τη θέση του προέδρου του ΕΕΣ Κομοτηνής. Πόσοι να είδαν τον τίτλο, να διάβασαν μόνο τα μεγάλα γράμματα και άραγε προς τα πού κατευθύνθηκε, αρχικά, η σκέψη τους…
Καλό ή κακό
Εντωμεταξύ, το γεγονός ότι κλήθηκε στο Πατριαρχείο το Οικουμενικό ο Εφραίμ, είναι καλό ή κακό για τον Βατοπεδινό; Αν τον παύσει, κακό για τον Εφραίμ θα είναι προφανώς. Αν όμως τη γλιτώσει και η μετάβαση στο Φανάρι αποδειχθεί υγιεινός και αναζωογονητικός περίπατος, άντε μετά να τον στριμώξει το κράτος, κάποιον που γίνεται δεκτός από τον Πατριάρχη.
Μετακόμιση και συμπτώσεις
Αλλαγή σελίδας για το τοπικό ΠΑΣΟΚ, που από σήμερα και επίσημα, βρίσκεται στα νέα του γραφεία, επί της οδού Αγίου Γεωργίου 2. Γι’ αυτούς που δεν ξέρουν, είναι τα γραφεία στα οποία στεγαζόταν το εκλογικό κέντρο του Γιώργου Πεταλωτή στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Γούρικα είπανε κάποιοι. Αν γυρίσουμε όμως την μνήμη μας πίσω, γραφεία είχε αλλάξει και η ΝΟΔΕ Ροδόπης της ΝΔ το 1999, στο πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης του 2000. Γούρι είπανε και τότε τα στελέχη της ΝΔ στην Κομοτηνή, αλλά ένα χρόνο μετά τα αποτελέσματα δεν ήτανε καθόλου ευνοϊκά γι’ αυτούς. Λέτε να επαναληφθεί το ίδιο και με το ΠΑΣΟΚ;
Το δίλημμα
Λοιπόν αυτή είναι η εποχή για Κομοτηναίους ποδοσφαιρόφιλους αλλά και φίλους του Παναθηναϊκού. Μια χαρά τα πάει ο Πανθρακικός στοχεύοντας στη σωτηρία, αλλά από τον πρώτο γύρο, ενώ ο Πανάθης μετά την τριάρα στη Βρέμη, νίκησε και την Ίντερ στο Μιλάνο σε έναν ιστορικό αγώνα. Για όποιον έχει τις δύο ιδιότητες και είναι και οπαδός της Μίλαν, η χαρά ήταν ακόμη μεγαλύτερη… Έλα όμως που έρχεται η ώρα που ο Πανάθης δις θα επισκεφθεί την Κομοτηνή κόντρα στον Πανθρακικό… Μια στο πρωτάθλημα και μια στο κύπελο. Και τι θα κάνουν οι Κομοτηναίοι με τη διπλή ιδιότητα; Ε, θα πανηγυρίζουν τα γκολ σε όποια εστία και αν μπαίνουν!
Να παίξουν το βίντεο
ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ, ΧΑΔΑ, ΚΔΑΥ, όλες αυτές οι λέξεις, αρκτικόλεξα, σχετικά με τα απορρίμματα, το σχέδιο της Περιφέρειας και την ανακύκλωση, κάπου έχουν μπερδέψει τους αυτοδιοικητικούς, φανταστείτε πως νιώθει ο λεγόμενος απλός πολίτης. Πάντως ο Δήμαρχος Καβάλας βρήκε λύση. Αποστολή του Δήμου επισκέφθηκε ΚΔΑΥ, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, στην Καρδίτσα, ένα από τα 15 που λειτουργούν στη χώρα. Αν τραβήξουν και βίντεο ας το παίξουν στην τηλεόραση μήπως και καταλάβουν ορισμένοι την χρησιμότητα των ΚΔΑΥ.
Διαφήμιση
Ακούσαμε κι εμείς το περίφημο ραδιοφωνικό σποτ του Δήμου Κομοτηνής, που αφορά την μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών, στο δεύτερο κανάλι της κρατικής ΕΡΑ. Η συγκεκριμένη, αξιέπαινη κατά τ’ άλλα, απόφαση του δημάρχου, δεν νομίζουμε ότι χρήζει διαφήμισης, την ώρα μάλιστα που ένα σεβαστό ποσοστό συνδημοτών μας, είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και το συγκεκριμένο κονδύλι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά γι’ αυτούς.
Άλλαξαν οι δημοσκοπήσεις…
… άλλαξαν και οι διαθέσεις. Άνθρωπος της ΝΔ, στον χώρο των παλιννοστούντων ομογενών που τόσο εκθείαζε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, τις τελευταίες μέρες είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας κριτική στην πολιτική των τοπικών στελεχών που ανήκουν στη ΝΔ.
Δεύτερη φορά
Στο 10ο δημοτικό, δεν τα είχαμε εγκαινιάσει τα προκάτ; Α, ναι, οι εργασίες κατασκευής τους είχαν εγκαινιαστεί και τώρα που ολοκληρώθηκαν, θα κοπή η κορδέλα. Πάντως όποιος την ακολουθήσει από την αρχή ως το τέλος τη σημερινή περιοδεία του υπουργού, με τόσα εγκαίνια και τόσες θεμελιώσεις, δε μπορεί να μη σκεφτεί, «μήπως βαδίζουμε προς εκλογές;».
Το ενέκρινε ο ίδιος
Σημαντική η απόφαση για την ίδρυση του Κέντρου Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και προσοχή στη σύμπτωση ότι αυτός που το ενέκρινε είναι ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Πριν αρκετά χρόνια το κράτος είχε αρνηθεί την ίδρυση ενός άλλου Κέντρου που θα είχε επικεφαλής τον κ. Νανόπουλο… Ήταν η εποχή που ο σπουδαίος επιστήμονας ήρθε στη μητέρα πατρίδα και πήρε την πρώτη κρυάδα όταν δεν τον δέχθηκαν σε πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πρύτανης στο ΔΠΘ ήταν και τότε ο κ. Σιμόπουλος (σε λίγο θα αναγορευτεί σε ισόβιος πρύτανης), ο οποίος κάλεσε τον κ. Νανόπουλο και τον ενημέρωσε για το Κέντρο «Χάους και Πολυπλοκότητας» που τότε προωθούσε το ΔΠΘ. Το αίτημα προς το κράτος αφορούσε 700 εκατ. δραχμές για να στηθεί το κέντρο, θα ήταν πανεπιστημιακό καθαρά, αλλά η απάντηση ήταν αρνητική. Για όσους θυμούνται ήταν η εποχή της μεταγραφής του Γεωργάτου στην Ίντερ και αυτήν είχε επικαλεστεί τότε ο κ. Νανόπουλος λέγοντας, κάποιοι έδωσαν 3,5 δις δραχμές για τα πόδια ενός ποδοσφαιριστή, εμείς ζητάμε 700 εκατ. για ένα ερευνητικό κέντρο τεράστιας σημασίας. Ούτε ο Γεωργάτος έπιασε στην Ίντερ, ούτε το «Χάος και Πολυπλοκότητα» έγινε πραγματικότητα. Σήμερα πάντως η Περιφέρεια απέκτησε αντίστοιχο Κέντρο. Προφανώς θα την είχε στο μυαλό του την ιστορία ο κ. Νανόπουλος όταν το ενέκρινε…
1000+1 χαμόγελα
Έτσι θα ονομάζονται φέτος, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κομοτηνής. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, ο πολιτιστικός φορέας του Δήμου θα δαπανήσει τόσα, όσα και πέρσι, με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του να μην επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ. Και μετά το πέρας αυτών θα κάνει τον οικονομικό απολογισμό, ο οποίος θα ανακοινωθεί και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Εκείνα όμως, τα περσινά έξοδα του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, που ζητάει επίμονα να ενημερωθεί η αντιπολίτευση και το ίδιο επίμονα αρνείται να δώσει στοιχεία η δημοτική αρχή, πότε θα τα μάθουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: