Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012



Βαθύτερα τα αίτια

Σε κάτι βαθύτερο πρέπει να οφείλεται η χθεσινή εξέγερση στη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής. Να δείτε ότι επειδή είδαν την τελετή του αγιασμού και τους άρεσε, μάλλον ήθελαν να αλλαξοπιστήσουν, βιαίως, και να ασπαστούν τον χριστιανισμό. Σου λέει, άμα γίνουμε χριστιανοί, αυτοί εδώ θα μας «υιοθετήσουν» και θα μας θρέφουν σε όλη μας την ζωή. Και ως χριστιανοί, θα σκέφτηκαν, ότι σύντομα θα μπορούσαν να πάρουν την ελληνική υπηκοότητα και όχι να περιμένουν τόσα χρόνια με το νόμο του Ραγκούση.

Δένδια ακούς;

Παρόλα αυτά, ίσως και η εξέγερση να φέρει και ένα καλό, αφού θα αναδειχθεί για ακόμα μια φορά το πρόβλημα της σχολής και του γεγονότος ότι οι μετανάστες στεγάζονται σε χώρους ακατάλληλους, τόσο για τη διαμονής τους, όσο και για τη φύλαξή τους. Άλλωστε όσο συνεχίζεται η «φιλοξενία» τους στην Κομοτηνή, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε ακόμα περισσότερες εξεγέρσεις. Βέβαια το αυτί του κατεξοχήν αρμόδιου Υπουργού, του γνωστού και μη εξαιρετέου κ. Δένδια, δε φαίνεται να ιδρώνει. Θα πρέπει να έχουμε θύματα για αντιληφθούν την τοξικότητα της κατάστασης; Άλλωστε δίπλα είναι οι δόκιμοι αστυφύλακες, τους οποίους έδιωξαν άρον άρον μετά τα επεισόδια με την προγραμματισμένη άδεια του Σαββάτου…

Όλοι στο μνημόνιο

Είδαν πόσο καλά περνάμε, και αποφάσισαν να μπουν και οι Κύρπριοι στο μνημόνιο, αν και το δικό τους, προς το παρόν, είναι μνημόνιο «λάιτ». Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, έγινε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και ότι η κυβέρνηση «κατάφερε να πετύχει ένα υποφερτό μνημόνιο». Θέσαμε κάποιους στόχους, ανέφερε, «και υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα». Και εμείς τα ίδια λέγαμε στην αρχή, με τα πιστόλια στα τραπέζια και άλλα τέτοια όμορφα, και τώρα πάμε στο Eurogroup και τρώμε καρπαζιές. Δεν πειράζει, μπορεί να είμαστε φτωχοί, αλλά τουλάχιστον η παρέα μας μεγαλώνει. Αρκεί να είναι ευχαριστημένη η Άγκελα…

Ποιοι θα αναδειχθούν στη διοίκηση;

Ξεκινά σε όλη την Ελλάδα η πολιτική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Και είναι κρίσιμη διαδικασία, καθώς από το αποτέλεσμα θα κριθεί και η πολιτική φυσιογνωμία του νέου πολιτικού σχηματισμού που θα προκύψει. Δηλαδή, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα επικρατήσουν τα μέχρι τώρα παραδοσιακά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του Συνασπισμού, ή αν η όσμωση με το ΠαΣοΚ φέρει στην διοίκηση του κόμματος τα πρώην στελέχη του πρώην σοσιαλιστικού κινήματος. Άλλωστε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά σοσιαλδημοκρατίας προσλαμβάνει τον τελευταίο καιρό. Εμ, αν το 30% του πληθυσμού ήταν πραγματικοί αριστεροί, εκ πεποιθήσεως, ούτε το πρώτο μνημόνιο θα είχε περάσει.

Ελάτε να δείτε την …γλύκα

Το απίστευτο αίτημά τους να ενσωματωθούν διοικητικά στην Ελλάδα ανακοίνωσαν οι 680 Πομάκοι κάτοικοι της Τσράντσα, ενός ορεινού χωριού στη βουλγαρική Ροδόπη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψή τους από τη κεντρική κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Αργήσατε «πατριώτες», τώρα και η Ελλάδα, …Βουλγαρία έγινε. Επιπλέον, ποιος σας είπε ότι εμάς εδώ μας τα κάνει όλα τα χατίρια η κεντρική διοίκηση ή τουλάχιστον μας δίνει όσα δικαιούμαστε. Αν ήταν έτσι δεν θα μιλούσαμε για το κράτος της Αθήνας.

Να τους πάρουμε τον τίτλο του εραστή

Δεν είναι μόνο ο Τατσόπουλος, πολλοί νεοεκλεγέντες βουλευτές του έχουν κρεμάσει κουδούνια του βουλευτικού αξιώματος και μάλιστα από αρκετά κόμματα. Με λίγα λόγια διακομματικά κουδούνια θα πρέπει να τους κρεμάσουμε και εμείς. Εκτός και αν μας αρέσει η συμπεριφορά τους και την επιβραβεύσουμε στην επόμενη κάλπη. Πάντως, άλλους 2-3 Τατσόπουλος να βγάλουμε και θα πάρουμε τον τίτλο του εραστή από τους Ισπανούς. Μακάρι, γιατί όσο και να προσπαθούμε, δεν μπορούμε να τους πάρουμε τα πρωτεία στην ανεργία. Μαζικά απολυόμαστε στην Ελλάδα, αλλά οι Ισπανοί έχουν βρει τον τρόπο και είναι πάντα πρώτοι στο ποσοστό της ανεργίας.

Μαζί όμως και στα μελάνια…

Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕ, Νίκος Αγγελίδης, αλλά το «όλοι μαζί» προϋποθέτει και προϊδεάζει και σε ισότητα και όχι ανισότητες. Και ο ίδιος ξέρει από άνισες κατανομές…

Μήπως πάλι κάνουμε λάθος;

Περιέργως η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται ποιο κοντά στις θέσεις της Μέρκελ σε ότι αφορά στη διαχείριση του χρέους μας και όχι σε αυτές της Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Περιέργως, διότι το ΔΝΤ μπορεί να μας έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, ωστόσο προωθεί καθαρή λύση για το χρέος μας, λύση που μας αφήνει υποχρεωτικά στο ευρώ. Αντιθέτως, Μέρκελ και Σόιμπλε θα μας πάνε με τα ίσως μέχρι το 2014, το οποίο είναι πολύ μακριά και δεν αποκλείεται ατύχημα στα τέλη του 2013. Αν ήταν να γυρίσουμε στην δραχμή, έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν χάσουμε το μισό μας εισόδημα. Τώρα, αν πάμε στην δραχμή, πενταροδεκάρες θα μας μείνουν στην τσέπη και προφανώς δεν θα επανέλθει η εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία.

Τελικά, ποιος τον θέλει και γιατί;

Αυξάνονται οι αντιδράσεις για τον ποδηλατόδρομο στην Κομοτηνή, ο οποίος ακολουθεί τα χνάρια της διαδικασίας που είχε υιοθετηθεί για την κατασκευή της πλατείας. Έτσι και τότε, έγινε ότι έγινε και τώρα τραβάμε τα πάνδεινα. Τώρα, παραδινόμαστε στην μόδα των ποδηλατόδρομων, έτσι απλά γιατί υπήρχαν τα λεφτά. Ακόμη και αν έτσι είναι, αν υπήρχαν λεφτά για βάλουμε τραμ στην Κομοτηνή θα το βάζαμε; Είναι άλλο ένα καλά υπολογισμένο λάθος που θα επιδεινώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων αυτής της πόλης. Και στην τελική, αλλού κάνουμε διανοίξεις οδών και αλλού τους κόβουμε; Στην ουσία πάντως, τα πεζοδρόμια ξαναφτιάχνουμε, αλλά με τέτοιο τρόπο που θα επιβαρυνθεί η κυκλοφορία όλων, οχημάτων και πεζών, ενώ με το ντουφέκι θα ψάχνουμε χώρο στάθμευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: