Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012



Δίκιο είχε ο Ούστογλου, αλλά ποιος ακούει

Από αυτή τη στήλη είχαμε σημειώσει, την εποχή που υπήρχαν αντεγκλήσεις για την επιλογή των σχολών αστυφυλάκων που θα λειτουργούσαν φέτος, την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργου Ούστογλου στο Περιφερειακό. Ο κ. Ούστογλου είχε τονίσει ότι δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε ποιος μπαίνει σε ποια σχολή, αλλά να επιμέναμε για αύξηση των εισακτέων στις σχολές, αφού αν υπάρξουν ελάχιστοι, ή και καθόλου εισακτέοι, οι σχολές εκ των πραγμάτων θα κλείσουν. Δίκιο είχε τότε, αφού από ότι φαίνεται για δύο χρόνια δεν θα υπάρξουν εισακτέοι και οι σχολές δε θα λειτουργήσουν, αλλά τώρα πια, πέταξε το πουλάκι…

Τελικά δεν είναι όλοι ίδιοι…

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή επιδοτήσεων αλλά και την πολιτική του ΕΛΓΑ. Απορούμε γιατί δεν έχει συγκληθεί ακόμα το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ και τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της Περιφέρειας, για να καταδικάσουν την κίνηση αυτή και να κλείσουν συμβολικά για δύο μέρες. Και περισσότερες αν χρειαστεί. Τις επόμενες ημέρες μάλιστα αναμένονται κινητοποιήσει και από τους Φαρμακοποιούς, αλλά και άλλους κλάδους στην περιοχή μας. Μάλλον θα ξανακλείσουν οι υπηρεσίες για συμπαράσταση, σωστά;

Από ενεργοί σε δρώντες…

Από τους ενεργούς πολίτες του ΠαΣοΚ στη δρώσα κοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιοι σχεδόν που έκαναν τους ενεργούς πολίτες, μετατρέπονται σε δρώσα κοινωνία, αλλά τώρα περισσεύει ο προβληματισμός. Με λίγα λόγια τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας διαιωνίζονται.

Καλά που τα είπε κάποιος

Και λίγα είπε η ΕΛΜΕ Ροδόπης για το πρόγραμμα εκπαίδευσης μουσουλμανόπαιδων. Κοστίζει πάρα πολλά και αντί να μορφώνει «παραμορφώνει» τα παιδιά. Αντί να τους δώσει εφόδια να τα βγάλουν πέρα στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πεδίο, τα κρατάει εγκλωβισμένα στα στενά περιθώρια της περιοχή και των δήθεν δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Να μετρούν πόσα γράμματα ελληνικά και πόσα τούρκικα θα μάθουν.

Ξεκίνησε πριν χρόνια στην Ισπανία

Με επιπλέον φόρους θα επιβαρύνονται οι δημότες σε περίπτωση κακοδιαχείρισης ή σε δήμων που χρωστούν πολλά, όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σχεδόν το σύνολο των δήμων περιλαμβάνονται στο …κόλπο, ένα κόλπο που δεν είναι καθόλου καινούριο. Ξεκίνησε πριν από χρόνια στην Ισπανία, όταν η κεντρική κυβέρνηση φόρτωσε στην αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, όχι όμως και πόρους για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες. Και αυτό έγινε κυρίως στις περιφέρειες της Ισπανίας. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε τώρα που η μια μετά την άλλη, οι Ισπανικές  περιφέρειες είναι έτοιμες να κηρύξουν πτώχευση. Μόνη λύση, είτε να χρηματοδοτηθούν από την κεντρική διοίκηση είτε οι περιφέρειες να βάλουν τοπικούς φόρους. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα, με την μεγαλύτερη πίεση να την δέχονται οι δήμοι. Αν κοπούν, βάσει μνημονίου τα λεφτά, είτε θα απολύσουν κόσμο είτε θα κόψουν κάθε κοινωνική παροχή και θα αυξήσουν τα τέλη είτε θα φορολογήσουν τους δημότες.

Οι εταιρείες που τα βρίσκουν;

Παλληκάρι ο 35χρονος στην κατοχή του οποίου υπήρχαν ψηφιακά αρχεία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που ανήκουν σε περισσότερους από εννέα εκατομμύρια πολίτες, όπως στοιχεία ταυτότητας, διευθύνσεις κατοικίας, ΑΦΜ και αριθμοί κυκλοφορίας οχημάτων. Χρυσές δουλειές θα έκανε σε εκλογές και σε διαφημιστικές καμπάνιες, διότι αν έχεις τα προσωπικά δεδομένα 9 εκατ. ελλήνων, φαντάσου τι μπορεί να κάνεις μέσω του διαδικτύου και της κινητής τηλεφωνίας. Και μια απορία. Άντε αυτός συνελήφθη, τόσες εταιρείες που μας τηλεφωνούν, που τα βρίσκουν τα στοιχεία μας;

Μας πρήζουν οι εισπρακτικές εταιρείες

Εντωμεταξύ τα χρειάστηκε μια εταιρεία είσπραξης όταν  έπεσε σε δικηγόρο ο οποίος και την στρίμωξε δικαστικά. Άραγε, πόσο νόμιμο είναι να σου τηλεφωνούν σε ώρα εργασίας για να σου υπενθυμίσουν ότι έληξε η προθεσμία για την δόση του δανείου; Έτσι γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο ή έχουμε και πάλι μια ελληνική πατέντα; Και άντε να σου τηλεφωνούν όταν δουλεύεις, όταν σε παίρνουν την ώρα που κάνεις διάλλειμα;

Δεν τους χάνουμε τους βουλευτές μας

Αμετάβλητος παραμένει ο αριθμός των βουλευτικών εδρών στους νομούς την Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, μετά την τελευταία γενική απογραφή πληθυσμού του 2011. Αμετάβλητο δείχνει να είναι και το ισχύον εκλογικό σύστημα. Τώρα που δεν υπάρχει κυβέρνηση ΠαΣοΚ, ξεχάστηκε το πείραμα με το γερμανικό σύστημα, με τον χωρισμό για παράδειγμα της Ροδόπης σε δυο εκλογικές περιφέρειες και με ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών που θα εκλεγόταν με λίστα, δηλαδή θα διορίζονταν βουλευτές από τον πρόεδρο του κόμματος. Πάντως καλό ή κακό σύστημα εκλογικό ή ότι άλλο, δεν υπάρχει, το θέμα είναι τι χαρακτηριστική θα προσλάβει η διαδικασία εφαρμογής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: