Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Να θέλεις να τα δώσεις και να μην σε αφήνουν…

Στη συζήτηση για την καθαριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών, ο Δήμαρχος κ. Ηλίας Ιωαννάκης αναφέρθηκε στην συστηματική άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να εγκρίνει συμβασιούχους, περιορίζοντας ακόμα και αυτούς που έχουν τη δυνατότητα. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση του Δημάρχου Αρριανών, ο οποίος σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη, είχε τονίσει ότι είχε χρήματα για συμβασιούχους, αλλά το υπουργείο απλά δεν εγκρίνει τις θέσεις «τους ζήτησα 20 άτομα, και μου ενέκριναν ένα» είπε, δείχνοντας το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται. Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κράτος συστηματικά περικόπτει τους πόρους των Δήμων, οπότε μπορεί ο αιτών να νομίζει ότι έχει χρήματα, αλλά σε λίγο καιρό θα του έχουν περικόψει τους πόρους τόσο, που όχι οι 20, ούτε ο ένας δε θα πληρώνεται…

Στα ‘δωσα όλα…

Τον μισθό τους υπέρ της Ελλάδας έδωσαν δύο δήμαρχοι στην Ιταλία, μια συμβολική κίνηση η οποία όμως έχει και τη σημασία της. Στην Ελλάδα πάλι, πέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κανένας δεν φαίνεται να έχει συγκινηθεί για να αποποιηθούν το μισθό τους, αποζημίωση, πέστε το όπως θέλετε. Ούτε βουλευτές, ούτε περιφερειάρχες, ούτε Δήμαρχοι. Έχουν φαίνεται θυσιάσει τόσα για την πατρίδα, που πλέον δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν…

…και έμεινα στον άσο

… αλλά προφανώς έχουν οι Αντιδήμαρχοι, οι οποίοι από το 2013, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, δεν θα λαμβάνουν τίποτα. Εδώ θα φανεί ο πατριωτισμός τους, αφού από εδώ και πέρα θα κάνουν τη δουλειά μόνο για το Δήμο και για τίποτα άλλο. Βέβαια η κατάσταση είναι διαφορετική για όσους δούλευαν στο Δημόσιο και όσους βρίσκονταν στον ιδιωτικό τομέα, αλλά πάλι, περιμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης. Και τώρα που μειώνονται και οι αντιδήμαρχοι…

Ζούμε μεγάλες στιγμές

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε την συμφωνία στο Eurogroup ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος, μια λέξη που πλέον όμως έχει χάσει τη σημασία της, αφού εδώ και 2,5 χρόνια ακούμε για ιστορικές στιγμές, μέρες, συμφωνίες. Πήξαμε στην ιστορία δηλαδή, αλλά χαΐρι δεν είδαμε. Σε λίγο θα πρέπει να ανακαλύψουμε καινούρια λέξη για να περιγράψουμε τι ζούμε, γιατί το ιστορικό απλά δε θα μας καλύπτει.

Φως στο τούνελ

Τι κοινό έχει ο Χέοπας με την Ελλάδα; Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το δεύτερο πλοίο του Χέοπα θα ξαναδεί το φως. Η Ελλάδα, σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά θα ξαναδεί ανάπτυξη…

Πολύ φιλόδοξος είναι

Ότι οι περαιτέρω περικοπές σε συνδυασμό με την υπονόμευση του δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος ασφάλισης, οδηγεί σε συντάξεις «βαλκανικού επιπέδου», σύμφωνα με τον επικεφαλή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα. Άμα είναι σε βαλκανικού καλά είμαστε. Άμα φτάσουμε σε Ζιμπάμπουε και βλέπουμε…

Χρυσά μάτια

Το τυπικό κομμάτι μιας προδιαγεγραμμένης έγκρισης έλαβε χώρα στου Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο ενέκρινε την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση χρυσού στο Πέραμα. Βέβαια ακόμα μένουν πολλές μάχες ακόμα, αλλά βλέπουμε ότι συστηματικά η «επένδυση» κερδίζει έδαφος. Την ώρα που πολλοί πολιτικοί, ακόμα και ο αρχηγός της ΝΔ, τονίζουν ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας, τα πράγματα φαίνονται αρκετά σκούρα. Ή μάλλον χρυσά.

Πόσο γρήγορα ξεχνάς

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα εκστρατεία του Υπουργείου Παιδείας και μέρους των Μ.Μ.Ε. στοχοποίησης και ποινικοποίησης της πανεπιστημιακής ζωής, με πρωτοφανείς, αδιανόητες και αήθεις κατηγορίες» σημείωσαν μεταξύ των άλλων οι πρυτάνεις που συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο τους στο Λαύριο. Οι ίδιοι θεωρούν ότι «Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Πανεπιστημίων, δεν στρέφεται κατά των εκλεγμένων διοικήσεων των Πανεπιστημίων τους, αλλά στρέφεται κατά της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα κατά του πιο ευαίσθητου και ελπιδοφόρου μέρους της, που είναι η σπουδάζουσα νεολαία. Μολονότι, οι αρμοδιότητες για την εκλογή των συμβουλίων Ιδρυμάτων έχουν με τον Νόμο ανατεθεί από το Υπουργείο σε διορισμένες Οργανωτικές Επιτροπές, η αποτυχία τους αποδίδεται παραπειστικά στις Πρυτανικές Αρχές», τονίζεται στο ψήφισμα της Συνόδου. Το υπουργείο στην απάντησή του σημειώνει ότι τα πανεπιστήμια είναι αυτόνομα, και πως καμία εμπλοκή του Υπουργείου, σύμφωνα και με το Σύνταγμα, δεν είναι δυνατή στη σύνθεση της επιτροπής. Το γεγονός ότι ο καθορισμός των επιτροπών έγινε μετά από κανονιστική πράξη του Υπουργείου, το οποίο επέλεξε τους καθηγητές με κριτήρια αρχαιότητας, αφού όμως κάποιοι είχαν αυτεξαιρεθεί. Η λήθη επέρχεται γρήγορα φαίνεται…

Διόρθωση

Στο φύλλο της εφημερίδας της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου, στο άρθρο για την απότιση τιμής στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων κατά τους αγώνες του Έθνους, από παράλειψη δεν αναφέρθηκε στο κείμενο ότι παρών ήταν και ο πρόεδρος του συνδέσμου αποστράτων σωμάτων ασφαλείας Ν. Ροδόπης «Η Αγία Ειρήνη» κ. Χρήστος Κερτζεβάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: