Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Βηματάκια

Πρόσκληση για ληστεία
Ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης βρίσκεταιμπροστά στο φυλάκιο της Πανεπιστημιούπολης, σε αρκετά περίοπτη θέση। Το μηχάνημα βρισκόταν μέσα σε κτίριο του πανεπιστημίου, αλλά μετά από κάποια φαινόμενα ληστείας μεταφέρθηκε στον εξωτερικό χώρο. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που είναι εξαιρετικά βολικό για τους σπουδαστές, ο χώρος είναι αρκετά απόμερος ιδίως τη νύχτα ώστε κάποιος ο οποίος επιθυμεί να το ληστέψει, να έχει ησυχία, εκτός από την παρουσία του φυλακίου, το οποίο όμως βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση βολής. Έτσι λοιπόν, όπως έχουν αγριέψει τα πράγματα με ένοπλες ληστείες, όταν κακοποιοί δεν διστάζουν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών, οι φύλακες μπαίνουν σε κίνδυνο, αφού είναι οι μοναδικοί που θα μπορούσαν να αναφέρουν μια ληστεία.
Έψαχναν Λίρες…
Ακόμα μια απόπειρα από «κυνηγούς θησαυρών» να αποσπάσουν ακόμα ένα κομμάτι της κληρονομιάς μας (ότι και αν ήταν αυτό) που ευτυχώς η αστυνομία απέτρεψε. Βέβαια η περιοχή μας είναι γεμάτη είτε μη ανεσκαμμένους, ή μερικώς ανεσκαμμένους ή και ελλιπώς προφυλασσόμενους χώρους, οι οποίοι όμως είναι πρακτικά αδύνατον αν φυλαχθούν λόγω ελλιπών πόρων. Φυσικά η ΙΘ΄ Εφορία αρχαιοτήτων έχει αποστείλει αίτημα στους φορείς να βοηθήσουν με την φύλαξη των χώρων, αλλά και εκεί τα λεφτά δεν είναι πολλά και τα άτομα λίγα. Φυσικά το καλύτερο θα ήταν η αξιοποίηση τουριστικά των χώρων αυτών, αφού μια συνεχής ροή ανθρώπων από μέρη τα οποία είναι εντελώς απόμερα, και θα εμπόδιζε τους επίδοξους κυνηγούς του χαμένου πλούτου, και θα έδινε και ένα επιπλέον έναυσμα στους κατοίκους της περιοχής να τους προσέχουν, αφού η οικονομική άνθηση της περιοχής θα ήταν προς όφελός τους.
Νέες επενδύσεις, στα παλιά μέρη
Αλλαγές προαναγγέλθηκαν στο κάμπινγκ Φαναρίου, το οποίο εδώ και χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Τώρα πώς και αν οι αλλαγές αυτές θα ωφελήσουν τον χώρο δεν το γνωρίζουμε, αλλά όπως πάντα ελπίζουμε για το καλύτερο. Το θέμα είναι ότι αν το κάμπινγκ, όπως και πολλοί άλλοι τουριστικοί προορισμοί δε είχαν αφεθεί να ρημάξουν, τότε και η ανάπλαση τους θα ήταν και πιο εύκολη και πιο γρήγορη, ενώ και τουριστικά θα ήταν ευκολότερο να προσελκύσουν επιπλέον τουρίστες χωρίς να πρέπει να αποτινάξουν την ρετσινιά του εγκαταλελειμμένου. Δυστυχώς και εδώ όπως και σε πολλά πράγματα στην Ελλάδα, δεν είναι οι προθέσεις που λείπουν, αλλά η συνέχεια…
Ήταν ξεκάθαρος
Ο Δήμαρχος Κομοτηνής, κατά την επίσκεψή του στο κάμπινγκ Φαναρίου, όταν ρωτήθηκε για τα αναψυκτήρια στην παραλία της περιοχής, μιας που τώρα ανήκουν στη δικιά του δικαιοδοσία, ρωτήθηκε αν θα λειτουργούν αυτό το καλοκαίρι ή θα κλείσουν, απάντησε με νόημα ότι «ότι είναι νόμιμο θα λειτουργήσει». Με δεδομένο ότι μάλλον κανένα από αυτά δεν είναι νόμιμο, μένει να δούμε πως θα κινηθεί ο δήμος σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο.
Ποιος φταίει;
Αγανάκτηση προκάλεσε προχθές μία επιστολή του εφοπλιστή Φώτης Μανούσης με την οποία ανακοίνωνε πως το πλοίο ΣΑΟΣ ΙΙ πρέπει να απουσιάσει από τη γραμμή (Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη) για να κάνει τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης διάρκειας δύο μηνών.
Το θέμα φαίνεται πως λύθηκε με την επικοινωνία του Δημάρχου Σαμοθράκης κ. Γιώργου Χανού με το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, αλλά και με τον πλοιοκτήτη ανακοίνωσε πως το πλοίο θα συνεχίσει να εκτελεί τα προγραμματισμένα δρομολόγια.
Όμως ποιος εμποδίζει τον πλοιοκτήτη να βγει μετά από μια εβδομάδα και να πει πάλι τα ίδια. Είναι δυνατόν ένα ολόκληρο νησί να είναι έρμαιο ενός ανθρώπου; Και φυσικά γι’ αυτό δεν φταίει ο ιδιώτης που στο κάτω κάτω είναι επιχειρηματίας και κοιτάζει το συμφέρον του αλλά η ολιγωρία του κράτους που επιτρέπει να δημιουργούνται αυτές οι μονοπωλιακές σχέσεις και δεν φροντίζει να έχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η συντήρηση του πλοίου κριθεί αναγκαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: