Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Βηματάκια

Ο φεμινισμός ζει;
Ο κ. Χάρης Μιχαλόπουλος, παρουσίασε στη Λέσχη Ανάγνωσης Κομοτηνής το βιβλίο της Βιρτζίνια Γούλφ «Ένα δικό σου δωμάτιο», ένα από τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία που αναφέρεται στην ανεξαρτητοποίηση των γυναικών από τις πατριαρχικές δομές της εποχής της.
Βέβαια η ισότητα των δύο φύλων παραμένει πάρα πολύ το ζητούμενο σήμερα, ενώ ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση.
«Ένα ερωτηματικό που παραμένει, τόσο για τις γαλλίδες φεμινίστριες, όσο και για την Γουλφ, εντοπίζεται στη γλώσσα. Όσο η γλώσσα είναι όργανο των αντρών, αφού είναι ένα όργανο που κατασκευάστηκε από άντρες για να καλύψει αντρικές ανάγκες, οι γυναίκες θα έχουν πρόβλημα για να τη χρησιμοποιήσουν, άρα θα πρέπει αν δημιουργήσουν τη δική τους γλώσσα, ένα γυναικείο συντακτικό, ας το πούμε, και νομίζω ότι όλοι παλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε. Ίσως όμως, ένα τέτοιο συντακτικό να ενέτεινε τις διαφορές αντί να τις εξομαλύνει. Μάλλον θα έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα κοινό συντακτικό αντρών και γυναικών, ώστε και η νοοτροπία να είναι κοινή.
Δεν επαρκεί η κατασκευή φράχτη στον Έβρο
«Η κατασκευή φράκτη δεν επαρκεί από μόνη της για να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είναι πολύ πιθανόν η μεταναστευτική πίεση να βρει παρακαμπτήριες οδούς κατά μήκος των εξωτερικών χερσαίων συνόρων ή των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας ή άλλων κρατών μελών», σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κα. Σ. Μάλμστρομ. Αυτό που πραγματικά απαιτείται, όπως υπογραμμίζει η Ευρ. Επιτροπή, είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μεταρρύθμιση των συστημάτων ασύλου και διαχείρισης της μετανάστευσης στην Ελλάδα, που να περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων βάσει των βέλτιστων πρακτικών του Σένγκεν, καθώς και τη βελτίωση της συνεργασίας με την Τουρκία. Μα είδατε τι ωραία μας πέταν πάλι πίσω το μπάλακι… Τι γλυκά, τι ευγενικά, με πόση κατανόηση… Πραγματικά μας συγκινείται αγαπημένοι μας εταίροι…
Προσοχή στη διασταύρωση
Ατύχημα έγινε μπροστά από το ΚΤΕΛ Ροδόπης, όπου δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην κυκλοφορία για λίγη ώρα μέχρι να μετακινηθούν από το σταυροδρόμι στο οποίο είχαν σταματήσει. Πάντως δεν φάνηκε να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός, ενώ και οι διερχόμενοι οδηγοί βρήκαν λύση περνώντας από δίπλα από τα αυτοκίνητα.
Χρεοκοπία στοπ!
Δεν θα χρεοκοπήσουμε ως χώρα, τουλάχιστον προς το παρόν, μετά και τη συμφωνία που έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και την μείωση των επιτοκίων. Τώρα αν βλέπαμε και λίγη ανάπτυξη, αν μπαίνανε χρήματα στην αγορά, αν μπορούσε η κυβέρνησή μας, η οποία στάθηκε τόσο γενναία μπροστά στους εταίρους μας να επιδείξει και την ίδια γενναιότητα με τις τράπεζες, με τις εταιρίες που εκμεταλλεύονται την κρίση για να θησαυρίσουν, τότε κάτι θα γινόταν και για τους πολίτες.
Σπασμωδικές κινήσεις
Η ελληνική κρίση, έχει δημιουργήσει πολλούς μύθους, ένας από τους οποίους είναι και οι μετρημένοι χειρισμοί της Γερμανίδας Καγκελαρίου κας Άγκελα Μέρκελ, η οποία παρουσιάστηκε ως ακλόνητη, σιδηρά κυρία και άλλα συναφή. Τελικά φαίνεται, ότι πολλές φορές κινείται σπασμωδικά, τόσο από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, όσο και από την ανακοίνωση της τρίμηνης αναστολής της απόφασης να δοθεί παράταση ζωής στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας της -ζήτημα καίριας σημασίας στις φετινές περιφερειακές εκλογές, λόγω των συμβάντων στην Ιαπωνία. Η λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ελαφρά τη καρδία, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πιθανότητες στους επόμενους τρείς μήνες να χτυπήσει τους αντιδραστήρες της Γερμανίας ένα τσουνάμι μετά από ένα τεράστιο σεισμό είναι μάλλον λίγες. Οπότε μια τέτοια ξαφνική απόφαση μάλλον δείχνει αμηχανία παρά αποφασιστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: