Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Ασυμβίβαστο
Οδηγίες που αφορούν τις προσλήψεις προσωπικού ειδικών θέσεων στους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες, απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών. Στους Περιφερειάρχες παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ειδικών συμβούλων ή επιστημονικών ή ειδικών συνεργατών για την υποβοήθηση του έργου τους., και κάθε Περιφερειάρχης μπορεί να καλύψει τέσσερις (4) θέσεις των προαναφερομένων συμβούλων και κάθε Αντιπεριφερειάρχης μία (1) θέση. Το ίδιο ισχύει και για τους Δημάρχους όταν οι δήμοι είναι πρωτεύουσες νομών ή έχουν πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους.
Η ουσία του θέματος είναι ότι σε περίπτωση που στις θέσεις αυτές προσληφθεί δικηγόρος αναστέλλεται η άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος, καθώς και για όσους έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία, η άσκηση του ελεύθερου επαγγέλματός τους είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση των καθηκόντων του Ειδικού Συμβούλου, του Ειδικού Συνεργάτη και του Επιστημονικού Συνεργάτη.
Οπότε παιδιά, δύσκολα τα πράγματα. Πάνε οι παλιές καλές εποχές που ήσουν «ειδικός» σύμβουλος, για να συμπληρώνεις το εισόδημά σου χωρίς να σταματήσεις να δουλεύεις. Βέβαια γνωρίζοντας του Έλληνες, και την καταπληκτική ικανότητά τους να βρίσκουν τρύπες ακόμη και στις πιο αεροστεγείς οδηγίες, όλο και κάπως θα βολευτούν.
Και άλλη παράταση
Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, όσοι επιτηδευματίες έχουν παραλάβει το εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης είτε από τη Γ.Γ.Π.Σ. είτε από την εφορία αλλά ακόμη το σκέφτονται αν θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2011, Δηλαδή έχουν περίπου ένα μήνα περιθώριο για να αποδεχθούν ή όχι το εκκαθαριστικό που βρίσκεται στα χέρια τους. Πρέπει να τονιστεί ότι το ελληνικό κράτος από την διαδικασία της περαίωσης έχει μέχρι τώρα λάβει πολύ περισσότερα από ότι υπολόγιζε, άρα τελικά, δεν υπάρχει λόγος να εντείνει τους ελέγχους, αφού τα λεφτά έρχονται μόνα τους.
Όλοι έχουν ευθύνες αλλά κανείς δεν τις αναλαμβάνει
Από την δημοτική αγορά της Κομοτηνής πέρασε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Στυλιανίδης για να δώσει τις καθιερωμένες ευχές. Φυσικά κατέθεσε τις προτάσεις του και για ενίσχυση της αγοράς(παρόλο που δεν είπε πως) και για ολοκλήρωση όλων των ημιτελών έργων (παρόλο που πάλι δεν μας είπε ποια) και δεν παρέλειψε να πετάξει και ένα καρφάκι λέγοντας ότι πρέπει να αλλάξει η τρέχουσα λογική και να ιεραρχείται το τοπικό και περιφερειακό συμφέρον πάνω από τα μικροκομματικά και τα προσωπικά συμφέροντα. Όσο για ευθύνες, κατέφυγε στη γνωστή καραμέλα, ότι υπάρχουν εκατέρωθεν. Δεν μας είπε όμως ποιες είναι οι ευθύνες, τι έπραξε λάθος η Νέα Δημοκρατία και τι έπραξε λάθος το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε γιατί ο πρώην υπουργός έχει σίγουρα καταλάβει.. Πάντως είναι γνωστό ότι αν δεν γνωρίζουμε και δεν αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος, είμαστε καταδικασμένοι να τα επαναλάβουμε.
Πόροι και ευθύνες
Η πρεμιέρα για την εκλεγμένη περιφερειακή διοίκηση έγινε χθες, με την ορκομωσία του περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη, των αντιπεριφερειαρχών αλλά και των περιφερειακών συμβούλων. Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση εκπληρώνει την προεκλογική της δέσμευση, να εκχωρεί πόρους και ευθύνες στην περιφέρεια. Έχει δίκιο βέβαια, αλλά δυστυχώς οι πόροι είναι πολύ κουτσουρεμένοι, και οι ευθύνες είναι βουνό…
Υπερ-περιφερειάρχες
Στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, λένε οι πληροφορίες, πως αποφασίστηκαν τα ονόματα των 7 Υπερ-Περιφερειαχών της χώρας μετά από σχετική εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Οι υπερ-Περιφερειάρχες θα είναι οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που διορίζονται από την Κυβέρνηση και αναλαμβάνουν την εποπτεία του κυβερνητικού έργου σε ευρύτερες περιοχές που περιλαμβάνουν περισσότερες της μιας Περιφέρειες. Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση των Περιφερειών Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης φέρεται να ορίστηκε ο Νομάρχης Αιτωολοακαρνανίας και πρώην Δήμαρχος του Αγρινίου Θύμιος Σώκος.
Απειλούσε να κάψει τους επιθεωρητές εργασίας
Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε στην Μαγνησία, όταν Επιθεωρητές Εργασίας πραγματοποίησαν επίσκεψη σε επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στην Α' ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και έχει αντικείμενο την περισυλλογή, επεξεργασία σιδήρων μετάλλων (scrap) και αυτοκινήτων, στην οποία είχε συμβεί πριν λίγες μέρες εργατικό ατύχημαστο οποίο είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας 38χρονος αλλοδαπός εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής αυτοκινήτου. Το ατύχημα είχε αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας και η επίσκεψη των επιθεωρητών ήταν αναμενόμενη. Παρόλα αυτά όταν εμφανίστηκαν οι επιθεωρητές, δύο από αυτούς που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης, εγκατέλειψαν την εργασία και έσπευσαν, τρέχοντας, να εξαφανισθούν. Όταν οι επιθεωρητές, εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιστατικό αδήλωτης εργασίας τους αναζήτησαν και προσπάθησαν να πάρουν τα στοιχεία τους, δέχθηκαν επίθεση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και άλλο άτομα που τους απώθησαν με βιαιότητα προς την έξοδο. Μάλιστα ο εκπρόσωπος της εταιρείας κραδαίνοντας τη μάνικα πετρελαίου της δεξαμενής ανεφοδιασμού που βρίσκεται στην είσοδο, περίελουσε με πετρέλαιο τον έναν από τους επιθεωρητές και απειλούσε να τον κάψει φωνάζοντας, «αν δε φύγεις θα γίνει και άλλο ‘ατύχημα’». Παρόλο που το επεισόδιο καταγγέλθηκε στην Αστυνομία, ο εργοδότης πρόλαβε να ξεφύγει. Δυστυχώς τέτοια επεισόδια μάλλον θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνά από εδώ και πέρα, αφού τα περιθώρια στενεύουν , και ο κόσμος θα αρχίσει να γίνεται πιο επιθετικός και πιο βίαιος όσο βαθαίνει η κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: