Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το ελληνοτουρκικό φόρουμ
Είκοσι ημέρες πριν το ελληνοτουρκικό φόρουμ το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Κομοτηνή, περίπου 200 επιχειρήσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία εξέφρασαν το ενδιαφέρον να το παρακολουθήσουν. Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός ενδέχεται να διπλασιαστεί, και φυσικά αυτό θα θεωρηθεί επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φόρουμ διοργανώνεται με την ευθύνη των κεντρικών ενώσεων των επιμελητηρίων Ελλάδας και Τουρκίας. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Αδριανούπολη.
Όλα καλά…..
«Μύτη δεν άνοιξε», με το θέμα της ΕΑΣ Ροδόπης, τι και αν βγήκαν πορίσματα, τι και αν οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, τι και αν διεκδικούν τα χρήματα τους δικαστικά! Μόνο αδιαφορία υπάρχει και φυσικά δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη ρύθμιση των χρεών της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα, και όπως φαίνεται θα περιμένουν για πολύ.
«Το 2012 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης»
Χρονιά ορόσημο για την ελληνική οικονομία, θεωρεί το 2012, το κυβερνητικό επιτελείο και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εκτιμώντας πως το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η οικονομία θα εισέλθει στην ανάπτυξη ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας όσα μας οδήγησαν στο σημείο μηδέν. Το ερώτημα είναι ποιος θα μείνει εδώ, για να τα δει να υλοποιούνται όλα αυτά τα φιλόδοξα αλλά και επιστημονικής φαντασίας-για ορισμένους-σχέδια. Ο λαός κόντεψε να πάθει κατάθλιψη αυτή τη χρονιά και κανείς δεν εγγυάται ότι θα τη γλιτώσει τη νέα που έρχεται. Κουράγιο Έλληνα! Κάτι ήξεραν εκείνοι που μας το είπαν πριν μας χτυπήσει την πόρτα το ΔΝΤ.
Ουρές και καθυστερήσεις
Μόνο ένα άτομο εξυπηρετεί τους πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τμήμα αυτοκινήτων της νομαρχίας Ροδόπης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές και να υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις. Αυτό πάντως που έχει διαπιστωθεί είναι φέτος είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες καταθέτουν τις πινακίδες τους, γιατί προφανώς τα οικονομικά τους δεν τους επιτρέπουν «περιττά έξοδα».
Γεωθερμικές απροθυμίες
Πριν από μερικούς μήνες, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης που είχε βρεθεί στην πόλη μας στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, είχε τονίσει ότι η περιοχή μας θα μπορούσε να υποστηρίξει σημαντικές επενδύσεις στη γεωθερμία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ερωτηθείς σχετικά, η απερχόμενη Γ.Γ. της Περιφέρειας κα Κόκλα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται τίποτα, αφού δεν υπάρχει προσιτή τροπολογία. Η τρέχουσα νομοθεσία, σύμφωνα με την κα Κόκλα, απαιτεί τη σύσταση διαχειριστικής αρχής για την εκμετάλλευση της Γεωθερμίας, την οποία όμως κανείς δεν διατεθειμένος να την ξεκινήσει. Τώρα αναμένεται να εισαχθεί νέα τροπολογία στην Νομοθεσία η οποία θα διευκολύνει την εκμετάλλευση αυτής της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Βέβαια αφού κανένας δεν ήταν πρόθυμος να ασχοληθεί με το θέμα όλο αυτό τον καιρό, μας φαίνεται λίγο δύσκολο να ασχοληθούν τώρα, παρά την διευκόλυνση στη νομοθεσία.
Ποιος θα τα μαζέψει;
«Δεν νοείται ευνομούμενη πολιτεία η οποία δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να πιέζουν για την επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών, αντί να εμμένουν τα μικροσυμφέροντά τους». Αυτό ανέφερε η κα Κόκλα σχολιάζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Και είναι κάτι στο οποίο έχει απόλυτο δίκιο, γιατί ως λαός έχουμε μια τάση να μην ενδιαφερόμαστε για το πώς θα επιλυθεί ένα πρόβλημα, παρά μόνο όταν φτάσει στην πόρτα μας, και τότε είναι πολύ αργά. Αν κάτι μας έχει διδάξει η τελευταία κρίση, είναι ότι ως πολίτες δεν μπορούμε, και δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από την κεντρική διοίκηση. Το ότι προτιμούμε να μένουμε στο σκοτάδι και την άγνοια, παρά να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις αιτίες κάποιων προβλημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για να επιλυθεί αυτό, είναι οι λόγοι για τους οποίους ψηφίζαμε, ψηφίζουμε και θα συνεχίσουμε να ψηφίζουμε πολιτικούς οι οποίοι τάζουν λαγούς με πετραχήλια. Τώρα, που το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει γίνει ιδιαίτερα οξύ, που με τους Καλλικρατικούς Δήμους η καθαριότητα μετατρέπεται σε παζλ για δυνατούς λύτες, οι περισσότεροι σφυρίζουμε αδιάφορα. Όταν όμως τα σκουπίδια γίνουν βουνό στους δρόμους μας, θα βγούμε αγανακτισμένοι να απειλούμε θεούς και δαίμονες γιατί δεν υπάρχει καθαριότητα. Και το χειρότερο θα είναι ότι θα είμαστε ικανοποιημένοι αν μαζεύουν τα σκουπίδια μας μπροστά από το σπίτι μας, και δεν πάει η υπόλοιπη πόλη να πνίγεται στα σκουπίδια.
Κλειστόν… μέχρι νεωτέρας
Η απόφαση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στο προωθούμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Βέβαια αμέσως μετά τόνισε ότι οι αποφάσεις όλες παίρνονται με διαβούλευση, οπότε μάλλον κάποιες υποχωρήσεις θα υπάρξουν. Με δεδομένο μάλιστα ότι πάρα πολλοί από τους βουλευτές ανήκουν σε κατηγορίες κλειστών επαγγελμάτων, και επειδή οι βουλευτές μας έχουν επιδείξει μια ιδιαίτερη επιμονή και αντίσταση όταν πρόκειται για τα δικά τους συμφέροντα, μπορεί αυτή η αποφασιστικότητά της κυβέρνησης να αρχίσει να κάμπτεται. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τοι ένα από τα πιο «κλειστά» επαγγέλματα είναι εκείνο του βουλευτή, και δεν το βλέπω να ανοίγει σύντομα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: