Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Βηματάκια

Σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του δημάρχου Παγγαίου
Χθες επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση της δολοφονίας του δημάρχου Παγγαίου στην Κομοτηνή, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε να διακόψει για σήμερα τη διαδικασία, λόγω άλλων σημαντικών υποθέσεων που έπρεπε να συζητηθούν. Κατηγορούμενοι για τη δολοφονία είναι οι δύο ταμίες του Δήμου Παγγαίου, 47 και 48 ετών, καθώς και ένα τρίτο άτομο 37 ετών το οποίο τους ενοικίασε το όπλο της δολοφονίας. Ο Τριαντάφυλλος Κουκούδης είχε βρεθεί άγρια δολοφονημένος μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Όπως προέκυψε μάλιστα από την προανάκριση, λόγος της δολοφονίας ήταν οι οικονομικές ατασθαλίες στο Ταμείου του δήμου.
Θλιβερή επέτειος
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου από τα πυρά του ειδικού φρουρού στην περιοχή των Εξαρχείων. Όλη η Ελλάδα τότε συγκλονίστηκε από τα πρωτοφανή επεισόδια, αλλά και στην περιοχή μας, υπήρξαν πορείες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με αποκορύφωμα αυτό που συνέβη στο κτίριο της Παλιάς Νομικής. Πάντως και χθες με αφορμή την θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης των δύο χρόνων, πραγματοποιήθηκαν πορείες στην πόλη μας, ευτυχώς χωρίς έκτροπα αυτή τη φορά.
Στο τρύπιο το καμίνι…
Το φλέγον θέμα της μετανάστευσης έθιξε η εκδήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας το Σάββατο, θέτοντας ως θέμα τον κανονισμό Δουβλίνο II της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που όμως αφορά τους αιτούντες άσυλο. Το θέμα της μετανάστευσης όμως, ιδίως στην Ελλάδα έχει πάρει πάρα πολύ σημαντικές διαστάσεις, αφού λόγω της θέσης της είναι πέρασμα μεταναστών που κατευθύνονται σε χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, έχουν όμως την ατυχία να πιαστούν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία του κ. Manfred Nowak, ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και κάθε άλλη Βάναυση, Απάνθρωπη και Εξευτελιστική Μεταχείριση ή Τιμωρία, το 2010, το 90% των συλλήψεων παρανόμων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν στην Ελλάδα, κάτι που οδηγεί το όλο σύστημα κράτησης παρανόμων μεταναστών σε κρίση. Οι παράνομοι μετανάστες στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης χωρίς να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους, χωρίς να έχουν δυνατότητα αποφυλάκισης ακόμα και αν έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, ενώ ακόμα κι όταν είναι υπό απέλαση πάλι παραμένουν στα κέντρα, πολλές φορές και πέρα από την προθεσμία αποφυλάκισής τους, έτσι λοιπόν η μεγάλη είσοδος των μεταναστών, μαζί με την βραδύτητα που διακρίνει το δικαστικό σύστημα, προκαλεί μια εκρηκτική κατάσταση. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, με την Ελληνική οικονομία να στενάζει, το κόστος αλλά και οι κοινωνικές πιέσεις γίνονται αφόρητες για το Ελληνικό κράτος. Ήδη κράτη όπως η Νορβηγία και η Αυστρία έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχουν σταματήσει τις επιστροφές μεταναστών στην Ελλάδα. Μήπως πρέπει και οι άλλοι «σύμμαχοί» μας, που απαιτούν την συμμόρφωση μας με αιματηρά μέτρα, να λάβουν δράσεις για την αλλαγή αυτής της κατάστασης αντί να τα φορτώνουν σε εμάς.
Ο καλύτερος
Σε έρευνα των Financial Times για την ικανότητα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατατάσσεται στην 8η θέση. Σαμπάνιες θα ανοίγανε στο Υπουργείο Οικονομικών, αν είχανε μείνει καθόλου χρήματα, αλλά τώρα θα αρκεστούν σε γκαζόζες. Φανταστείτε να ήταν χειρότερος υπουργός τι θα τραβούσαμε. Στο τέλος μπορεί αυτός να είναι ο καλύτερος, αλλά εμείς δεν θα είμαστε εκεί για να τον συγχαρούμε….
Φτάνουν οι ημερίδες
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί με θέμα «ΜΜΕ και ΑμΕΑ ενόψει των παραολυμπιακών αγώνων του 2012» δυστυχώς όμως πλέον τέτοιου είδους δράσεις αφήνουν παγερά αδιάφορο το ευρύ κοινό. Ελάχιστοι έχουν το κουράγιο να παρακολουθήσουν τις πολύωρες εργασίες και τους σε μάκρος λόγους που εκφωνούν τα πολιτικά πρόσωπα στους οποίους δεσμεύονται κάθε χρόνο να κάνουν το αυτονόητο και τελικά τίποτα δε γίνεται. Ακόμα και αυτοί που προσέρχονται στις ημερίδες, λόγω θέσης, μπαίνουν για λίγο στην αίθουσα και μετά εξέρχονται άλλοι για να πιουν γαλλικό καφέ, άλλοι για να καπνίσουν άλλοι για να κάνουν ψιλή κουβέντα και κάποιοι για όλα τα παραπάνω. Το αποτέλεσμα; Όσοι παραμένουν στην αίθουσα να μη μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες λόγο υπερβολικής «βαβούρας». Αντί λοιπόν να πραγματοποιούνται ημερίδες για να βρίσκονται και να τα λένε μεταξύ τους οι θεσμικοί φορείς, η πολιτική εξουσία και οι δημοσιογράφοι και να ξοδεύονται ένα «κάρο» ευρώ χωρίς αποτέλεσμα δε θα ήταν καλύτερο, με δεδομένο ότι τα χρήματα υπάρχουν, να διοχετευθούν αυτά σε συλλόγους της Περιφέρειας που θα τα αξιοποιήσουν κατάλληλα καλύπτοντας πάγιες ανάγκες τους; Π.χ αγοράζοντας νέα καροτσάκια για τα μέλη τους ή ένα καινούργιο μεταφορικό μέσο για να μπορούν να εξυπηρετούν τα μέλη τους, με την ευγενική χορηγία του ελληνικού κράτους, είτε προσφέροντας φυσιοθεραπείες σε όσους δεν μπορούν να τις πληρώσουν αλλά τις χρειάζονται; Αυτή η κίνηση δε θα προσφέρει περισσότερο, και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης, από μία ημερίδα; Η αλήθεια είναι πως οι πολίτες αυτής της χώρας περνούν δύσκολους καιρούς, όχι μόνο οικονομικά, και είναι πολύ καχύποπτοι για όσα συμβαίνουν γύρω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: