Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Βηματάκια

Δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο
Ακόμη μία αργία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αφού σήμερα λόγω της 37ης επετείου του Πολυτεχνείου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και οι μαθητές θα τιμήσουν με γιορτές όσους αντιστάθηκαν στο καθεστώς της Χούντας. 37 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα, στην Κομοτηνή οι πολίτες καλούνται να συμμετάσχουν για ακόμη μία φορά στην καθιερωμένη πορεία η οποία θα ξεκινήσει από την Παλιά Νομική στις 3 το απόγευμα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο μπροστά από κτίριο της νομαρχίας. Ξεχωριστή θα είναι όμως, όπως συχνά συνηθίζουν άλλωστε, η συγκέντρωση και η πορεία του ΚΚΕ η οποία ξεκινά στις 4 στο πάρκο πίσω από το κτίριο της περιφέρειας.
Παγώνει ο αντικαπνιστικός νόμος;
Και τώρα που τελείωσαν οι εκλογές αναρωτιούνται όλοι, τι θα γίνει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, θα αρχίσει η επιβολή των προστίμων, κάτι που δεν έγινε ποτέ στην Κομοτηνή, από την 1η Οκτώβρη οπότε και άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο; Ως γνωστόν ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε πως θα επανεξετάσει το θέμα αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ από την πλευρά τους οι μαγαζάτορες περιμένουν την αναστολή ή ακόμα καλύτερα την απόσυρση του νόμου. Πάντως στην Κομοτηνή, επιτρέπεται σχεδόν παντού το κάπνισμα, παρόλο που υπάρχουν οι σχετικές απαγορευτικές πινακίδες δίπλα στα τασάκια. Έτσι οι θεριακλήδες μπορούν να αναλάβουν και την ευθύνη των πράξεων τους για κάθε ρουφηξιά που θα παίρνουν… Τσιγάρο και πενηντάευρο!
Να πάτε αλλού…
Ζαλισμένοι ακόμα από τις δημοτικές εκλογές, έρχεται τώρα και η επέτειος του Πολυτεχνείου, όπου πάλι προβλέπεται να ζήσουμε σκηνές αλήστου μνήμης (τουλάχιστον στην Αθήνα) με τους γνωστούς αγνώστους να είναι πρωταγωνιστές. Και αν δούμε πάλι το πολυτεχνείο, ή τους γύρω δρόμους να καίγονται, θα έχουμε την επόμενη ημέρα πολλούς που θα λένε τα επεισόδια είναι προϊόν αγανάκτησης του λαού απέναντι στην κυβέρνηση. Βέβαια αν κοιτάξουμε στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στην Αγγλία, μόλις η κυβέρνηση των Συντηρητικών ανακοίνωσε ότι θα ανεβάσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια, ξέρετε που πήγαν οι φοιτητές και τα σπάσανε; Στα γραφεία του συντηρητικού κόμματος, ενώ τα πανεπιστήμια έμειναν άθικτα.
Τις αποσκευές τους για την Αθήνα ετοιμάζουν αρκετοί πολιτικοί άνδρες και γυναικές από όλη την Ελλάδα για να κατέλθουν στην εκδήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη την Κυριακή όπου θα ανακοινώσει την ίδρυση του νέου κόμματός της. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα υπάρχουν και γνωστές τοπικές φυσιογνωμίες ανάμεσα σε αυτούς. Άραγε αυτοί που υποστήριξαν την κα Μπακογιάννη όταν ήταν υποψήφια για την προεδρία της ΝΔ θα την ακολουθήσουν στην νέα της προσπάθεια ή θα προτιμήσουν τη σιγουριά του κομματικού «μαντριού»;
Θα είναι βαρύς ο πέλεκυς….
Σε εξέλιξη ήταν χθες, την ώρα που γράφονταν η στήλη, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή ή μη των πέντε πρώην υπουργών και υφυπουργών της Νέας Δημοκρατίας που φέρονται, σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, να εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου ενώ αργότερα το βράδυ θα γινόταν και η μυστική ψηφοφορία.
Η υπόθεση αφορά τους πρώην υπουργούς Θόδωρο Ρουσόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό και Γιώργο Βουλγαράκη και τον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα για την παραπομπή των οποίων απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι βουλευτών, με το ΠΑΣΟΚ να διαθέτει 157 βουλευτές.
Μέχρι στιγμής καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί σε κανένα πολιτικό πρόσωπο και φυσικά σε κανένα μοναχό ή ηγούμενο οι οποίοι παίρνουν τη μία αναβολή μετά την άλλη καθυστερώντας επιδεικτικά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Αν λοιπόν παραπεμφθούν οι πολιτικοί θα συσταθεί νέο ειδικό δικαστήριο για να αποφανθεί αναφορικά με τις κατηγορίες με τις οποίες θα παραπεμφθούν, όσοι παραπεμφθούν.
Είναι γνωστό φυσικά το πώς λειτουργούν τα πράγματα στην Ελλάδα. Ε, να μη σπάσουν και αυτοί από ένα - δυο πόδια, να μην ανακαλύψουν παλιά εγκεφαλικά και άλλες κληρονομικές ασθένειες κατά πως τους βολεύει;
Όμως οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Ο πέλεκυς της δικαιοσύνης μπορεί να αργεί… αλλά θα πέσει βαρύς…. Απλά οι περισσότεροι από εμάς θα τον δουν να πέφτει και θα νιώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης όχι επί γης αλλά επ’ ουράνια…
Τα μεγάλα λόγια είναι φτώχεια
«Τη δεύτερη βδομάδα ο λαός μας θα γιορτάσει διπλή γιορτή μαζί με το Κουρμπάν Μπαϊράμ» είχε πει κατά την ανακήρυξη των θέσεων του συνδυασμού της η υποψήφια Δήμαρχος Κομοτηνής. Οι εκλογές πέρασαν, το Κουρμπάν Μπαϊράμ ήρθε αλλά τελικά η γιορτή παρέμεινε μία. Γι’ αυτό ο θυμόσοφος λαός λέει «όπου ακούς πολλά κεράσια… κράτα και μικρό καλάθι». Και το εν λόγω καλάθι μάζεψε πολύ λίγα κεράσια… μόλις 2727.

Δεν υπάρχουν σχόλια: