Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Βηματάκια

Καλλιτεχνικές υποψηφιότητες
Ανακοινώθηκε ότι η Ματθίλδη Μαγγίρα θα είναι υποψήφια δημοτικός σύμβουλος στην Ξάνθη με τον συνδυασμό του κ. Στυλιανίδη. Στην Αθήνα δε, υποψήφιος κατεβαίνει ο Ηλίας Ψινάκης με τον Νικήτα Κακλαμάνη. Όλες αυτές οι επιλογές δίνουν ένα αέρα αίγλης στους συνδυασμούς τους, αέρας ο οποίος λείπει από τους δικούς μας. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποιο εξέχον μέλος της καλλιτεχνικής (ή σχεδόν καλλιτεχνικής) κοινότητας να είναι υποψήφιος στην Κομοτηνή (ή και στην Περιφέρεια, δεν μας πειράζει) για να το ψηφίσουμε, γιατί αλλιώς πρέπει να κρίνουμε τους υποψηφίους με βάση τα προσόντα τους. Και κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε, γιατί είναι τόσες οι επιλογές…
Κάλλιο αργά παρά ποτέ
Σε τρεις εβδομάδες περίπου αναμένεται να έχει γίνει νόμος του κράτους το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ που κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ από την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μείωση προσωπικού κατά 2.351 άτομα, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και «νοικοκύρεμα» των οικονομικών, απορρόφηση θυγατρικών εταιρειών, ιδιωτικοποίηση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και διαγραφή των χρεών 10,7 δισ. ευρώ
Το αργότερο εντός πενήντα ημερών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι 1350 εθέλούσιες μετατάξεις εργαζομένων, ώστε να μειωθεί το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας, που φτάνει σήμερα τα 387 εκατ. ευρώ.
Βάσει των προβλέψεων, από τον ΟΣΕ θα αποχωρήσουν συνολικά 2.351 εργαζόμενοι μέσω μετατάξεων και υποχρεωτικών συνταξιοδοτήσεων όσων έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις. Υπολογίζεται ότι από το σύνολο των περίπου 6.050 απασχολουμένων στον Οργανισμό περίπου 1.000 θα συνταξιοδοτηθούν και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα, ενώ στον σιδηρόδρομο θα συνεχίσουν να εργάζονται περί τους 3.700.
Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία
Η μέρα των εκλογών πλησιάζει, και όλοι οι υποψήφιοι ξεχύνονται στην Ροδόπη προς άγραν ψήφων. Μια μόνιμη επωδός όλων τους, ανεξαρτήτου χρώματος και πολιτικής πεποιθήσεως, είναι η ελπίδα, η ελπίδα που έρχεται, η ελπίδα που φεύγει, αυτός ο τόπος χρειάζεται ελπίδα, η ελπίδα έχει χαθεί, για δώσουμε ξανά ελπίδα κτλ. Άμα είναι έτσι, να πάμε να πάρουμε κανά κιλό ελπίδα να λυθούν όλα. Αυτό που εννοούν όλοι, είναι χρήματα, αλλά φοβούνται να το πουν (και δικαιολογημένα) δεν είναι καιρός να αφήσουμε τα (μεγάλα) λόγια και να πιάσουμε τα (έστω μικρά) έργα.
Και πράσινα άλογα
Διαβάσαμε ότι η υπουργός παιδείας παρουσίασε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές το «ψηφιακό σχολείο», το οποίο θα αποτελεί διάσταση του νέου σχολείου στο πλαίσιο και των νέων τεχνολογιών. Και εμείς σχολιάζουμε λέγοντας «αυτό μας μάρανε». Και το λέμε αυτό, διότι για πολλούς μαθητές δεν υπάρχει ούτε καν το συμβατικό σχολείο, άλλωστε είναι γνωστά τα κτιριακά και όχι μόνο προβλήματα της εκπαίδευσης. Εάν όλοι αυτοί οι κύριοι δούλευαν πραγματικά, τότε ίσως θα ξεκινούσαν από το μεγαλύτερο πρόβλημα του εκπαιδευτικού συστήματος, την παραπαιδεία. Εκεί είναι η ρίζα του κακού κυρία Διαμαντοπούλου.
Δουλεύουν τα μαγνητόφωνα
Το μαγνητόφωνο είναι πολύ εξελιγμένης τεχνολογίας και μετέφερε όλα όσα ελέχθησαν στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του Επαγγελματοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης με το νι και με το σίγμα. Όμως παρέλειψε, (εσκεμμένα;) να αναφερθεί και στην πρόταση που έγινε σε μέλος να κατεβεί γυμνό στην πλατεία Κομοτηνής. Έτσι θα μάθουν και όσοι δε γνωρίζουν πως και από ποιους γεμίζουν οι παραπολιτικές στήλες… Καλά θα κάνει και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου να επιστήσει την προσοχή στα μέλη του γιατί ως γνωστόν τα εν οίκω μη εν δήμω…!
Όχι άλλο κάρβουνο
Ήταν μία κουραστική εβδομάδα αυτή που έφτασε στο τέλος της, και ολοκληρώθηκε με ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου στην Κομοτηνή, για τα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως εκεί που πήγαμε ακούσαμε και είδαμε αυτά που ήδη γνωρίζαμε. Άλλωστε το έχουν ξεκαθαρίσει οι κύριοι υπουργοί που κατά καιρούς θυμούνται ότι υπάρχουμε και εμείς οι Θρακιώτες, ότι δηλαδή δεν είναι καιρός για εξαγγελίες και μεγάλα λόγια. Πότε όμως θα έρθει η ώρα για έργα δε μας είπαν και είναι σίγουρο ότι η υπομονή μας εξαντλήθηκε!
Ανοιχτή διαβούλευση ξεκινάει η «Κοινωνική Συμμαχία»»
Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς θα έχει τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 10 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει ο Συνδυασμός «Κοινωνική Συμμαχία».
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο Λούσυ στην Καβάλα.
Η νέα μορφή περιφερειακής διοίκησης προϋποθέτει την ουσιαστική ανάπτυξη της περιφερειακής συνείδησης σε όλους τους τομείς.
Η καταγραφή των ζητημάτων που απασχολούν τους παραγωγικούς φορείς άλλα κυρίως οι προτάσεις που έχουν να καταθέσουν για τη λύση των προβλημάτων τους αποτελούν μία από τις σημαντικότερες βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί ουσιαστικά η περιφερειακή συνείδηση στην βάση ενός ουσιαστικού και απόλυτα στοχευμένου περιφερειακού προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: