Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Βηματάκια

Το πρώτο χτύπημα…
…στο πολιτικό σύστημα από τους δημάρχους! Γιατί; Μόνο στα παλαιά των υποδημάτων τους δεν έχουν γράψει οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ την εγκύκλιο του κόμματος για την υποβολή υποψηφιοτήτων στην ιστοσελίδα, α λα opengov. Τα ίδια περίπου γίνονται και στην πλευρά της ΝΔ, μόνο που εκεί ακόμα δεν υπάρχει κεντρικός κομματικός μηχανισμός για να οργανώσει και να τους ελέγξει.Σε πολλούς δήμους, τα τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης αποφάσισαν να ενεργήσουν αυτόνομα και να πραγματοποιήσουν αλλεπάλληλες συσκέψεις για το αύριο και ειδικότερα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, δεν το κρύβουν ότι η εγκύκλιος για την ανάδειξη υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση που απέστειλε ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης έχει το κάτι τις! «Δεν μπορείς να στέλνεις Τρίτη την εγκύκλιο και να βάζεις deadline Κυριακή. Είναι σκέτη ανοησία», μας δήλωσε μεγάλο στέλεχος με σημαίνοντα ρόλο στο νομό, ο οποίος όμως έκανε αυτοπρόταση. Η πεποίθηση ότι θα καταλήξει και θα αποτύχει όπως το opengov, διαπερνά όλα τα πράσινα στελέχη, που βλέπουν και τις τοπικές κοινωνίες αδιάφορες για τους νεωτερισμούς της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Και εκτός pasok.gr οι υποψηφιότητες
Επιλογές υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων μεγάλων δήμων και «εκτός λίστας» προτίθεται να κάνει σύμφωνα με πληροφορίες η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό προκύπτει από συνομιλία που είχε η στήλη με στελέχη της Ιπποκράτους αλλά και με μέλη της Επιτροπής για την Ανάδειξη των Υποψηφίων που επιθυμούν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Άλλωστε, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, μέσω pasok.gr κατατέθηκαν, κυρίως, υποψηφιότητες για δημάρχους και όχι για περιφερειάρχες, γεγονός το οποίο αφήνει ανοιχτό τον ενδεχόμενο για επιλογές «εκτός λίστας».Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί και βουλευτές τα ονόματα των οποίων ακούγονταν είτε για περιφέρειες είτε για δήμους δεν κατέθεσαν τελικά αίτηση, μετά τα δημοσιεύματα για «κύμα φυγής», καθώς θεώρησαν ότι θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό μειώνει τις δυνατότητες επιλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και είναι ένας ακόμη λόγος που ελήφθη η παραπάνω απόφαση.
Πολύπλευρη μόρφωση
Ας ελπίσουμε μετά τους βραβευμένους Τούρκους καλλιτέχνες να φέρουμε και κανένα βραβευμένο ευρωπαίο καλλιτέχνη, έτσι για να σπάσει λίγο η μονοτονία. Όλοι στην περιοχή έχουν εντρυφήσει και μελετήσει σε βάθος κάθε πτυχή του πολιτισμού της γείτονος χώρας. Ας είναι καλά οι τοπικοί μας άρχοντες που φροντίζουν για την επιμόρφωση μας. Όμως η μόρφωση πρέπει να είναι πολύπλευρη για να διαμορφώνονται ολοκληρωμένοι άνθρωποι, εκτός αν ο στόχος είναι άλλος….
22 ξέφυγαν
Τελικά 372 ήταν οι ψήφοι που έλαβε ο Αντώνης Γραβάνης και όχι 389 όπως γράφτηκε εκ παραδρομής. Από τους 394 που προσήλθαν στις κάλπες οι 389 ήταν οι έγκυρες και 372 έλαβε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ροδόπης. Επιτακτική ανάγκη λοιπόν είναι πλέον και όχι φαινόμενο προς διερεύνηση οι 22 που δεν τον σταύρωσαν. Να βρεθούν άμεσα και να δώσουν εξηγήσεις!
Της βουβουζέλας
Με κλειστό τον ήχο ή τουλάχιστον πολύ χαμηλό, παρακολουθούν οι Έλληνες και γενικά όλος ο κόσμος τους αγώνες του παγκοσμίου κυπέλλου εξαιτίας του συνεχούς βόμβου από τις βουβουζέλες των Αφρικανών. Πάντως, αυτές δεν πρέπει να απαγορευτούν αφού έτσι πηγαίνουν στο γήπεδο οι κάτοικοι της Νοτίου Αφρικής. Απλώς η διοργάνωση αυτή θα μείνει στην ιστορία ως το μουντιάλ της βουβουζέλας.
Όλοι τους καλά παιδιά…
Μια πιο σοβαρή και ενδελεχής εξέταση των υποψηφιοτήτων από το ΠαΣοΚ για τον δήμο Κομοτηνής, αυτών που προτάθηκαν από μόνοι τους και όσων τους πρότειναν άλλοι, το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως η «Νέα Πορεία» βγάζει δήμαρχο. Η «Νέα Πορεία» όπως την ξέραμε γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες. Πριν φτάσουμε στους υποψήφιους της ΝΠ ας δούμε τους υπόλοιπους. Κώστας Λιούρτας. Πήρε το ΕΒΕΡ από τα χαμηλά και το πήγε ψηλά. Πολέμησε ΝΔ και Στυλιανίδη αλλά στο νέο ΠαΣοΚ αυτά είναι ψιλά γράμματα. Από μήνες εξέφρασε την επιθυμία να είναι υποψήφιος δήμαρχος με το χρίσμα του ΠαΣοΚ και θα το παλέψει μέχρι τέλους. Και ξέρει να παλεύει. Βαγγέλης Λίτσος. Βιάστηκε κατά 3,5 ή 8 χρόνια. «Έδωσε» οικόπεδο για να γίνει νοσοκομείο Κομοτηνής, μια κίνηση που δεν καλοάρεσε σε κάποιους στο ΠαΣοΚ αφού ο δήμαρχος Αιγείρου βγήκε ένα βήμα μπροστά. Αν θα πάρει το χρίσμα; Σίγουρα θα είναι αντιδήμαρχος στην Αίγειρο, για την Κομοτηνή βλέπουμε. Άρης Παπαευαγγέλου. Είχε το δικαίωμα και υπέβαλε αίτηση. Γιώργος Πετρίδης. Έκανε πίσω το 2007 όταν του προσφέρθηκε βουλευτική υποψηφιότητα και έχασε την ευκαιρία να είναι σήμερα βουλευτής ή σε κάποια ανώτατη θέση του κρατικού μηχανισμού. Ζητάει επιμόνως το χρίσμα καθώς γνωρίζει ότι χωρίς αυτό… Βασίλης Κυπριανίδης. «Με τον Άρη μπορούμε να πάρουμε τον Δήμο». Δάμωνας Δαμιανός. Δενθαγίνειςδημαρχοςποτέ… Κώστας Κατσιμίγας. Μεταξύ ΠαΣοΚ, ΣΥΝ και ΕΡΓΟΣΕ. Αγαπητός παντού και από όλους, υπόδειγμα συναίνεσης για την τοπική κοινωνία. Ελπίζει στο νομαρχιακό κατεστημένο και καλά κάνει αφού η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Αλλά, πεθαίνει… Παύλος Δαμιανίδης. Τον πρότεινε άλλος και του κατοχύρωσε παρουσία στις εξελίξεις στα δημοτικά πράγματα. Ωστόσο ο Παύλος σε άλλα έδρανα έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του. Τάσος Βαβατσικλής. Γνωστός και μη εξαιρετέος. Πληθωρικός, ένα δημοτικό συμβούλιο μόνος του. Τον κατηγορούν ότι θέλει την ρεβανς από τους αντιπάλους. Όσοι τον γνωρίζουν καλά, είναι βέβαιοι πως επιζητεί ρεβανς, αλλά με τα προβλήματα του Δήμου. Όλοι τους καλά παιδιά. Λείπει ο νομάρχης Ροδόπης ο οποίος φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για την οδό Κακουλίδη 1. Γι’ αυτό και οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες φαίνονται ορφανές. Από υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αναβαθμίστηκαν σε υποψήφιοι για το χρίσμα. Ενδιαφέρον θα έχε αν αυτό δοθεί τελικά, πόσοι θα στοιχηθούν υπό αυτόν που θα το λάβει. Οι συνδυασμοί είναι πολλοί, ένας μόνο έχει κότσια να κατέβει και χωρίς χρίσμα, άλλοι ούτε ψηφοδέλτιο δεν θα συμπλήρωναν και σε κάθε περίπτωση, τον λόγο έχει ο επικεφαλής. Σίγουρα πάντως το ΠαΣοΚ θα τα εξετάσει όλα τα ονόματα. Θα δει ποιοι είναι οι προεδρικοί και ποιοι οι βενιζελικοί, άντε και αυτοί που στήριξαν Σκανδαλίδη. Θα εξετάσει και την πολιτική τους πορεία. Με ποιους συνεργάστηκαν, από άλλα κόμματα, ποιους στήριξαν, τι θέσεις κατείχαν. Προς το παρών ο νυν δήμαρχος, βλέποντας να του βγαίνει το σενάριο να επανεκλεγεί, (στους Αμπελόκηπους;) τρίβει τα χέρια του. Σε λίγες μέρες, θα τρίβει τα μάτια του… Και το Νοέμβριο…
Που να το ήξερε…
Εντωμεταξύ, εκεί που θα τους διώχναμε τους κινέζους τώρα τους υποδεχόμαστε ως προνομιακούς συνεργάτες, τους δίνουμε τα λιμάνια ίσως και τα τρένα και υπογράφουμε σωρεία συμφωνιών. Λέτε αυτή η κυβερνητική στροφή να επηρεάσει την κρίση όσον αφορά στην υποψηφιότητα Λιούρτα για δήμαρχος Κομοτηνής. Είναι γνωστό το κυνηγητό του προέδρου του ΕΒΕΡ στους πλανόδιους κινέζους αλλά και στα καταστήματα, τα γνωστά κινέζικα…
Τουρκ πινελί
Μα τέτοια λατρεία ο υπερνομάρχης με τους τούρκους ζωγράφους; Ας ανοίξει μια δική του γκαλερί, να τους θαυμάζει καθημερινά.
Σαν την κολοκυθιά
Άντε και αποφασίζεται η εκλογή Μουφτή, θα γίνει με καθολική ψηφοφορία; Πρώτον δεν θα το δεχτούν οι πολυπολιτισμικοί καθότι στην δημοκρατία τους δεν ψηφίζουν για μουφτή οι γυναίκες. Πως θα αποδεικνύεται ότι κάποιος είναι μουσουλμάνος; Προσοχή, μουσουλμάνος και όχι αν ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα. Έχει μεγάλη διαφορά. Καθότι, προφανώς όποιος είναι μουσουλμάνος θα πάει, αν θέλει, να ψηφίσει τον θρησκευτικό του ηγέτη. Και ούτε ερώτηση μπορεί να τους γίνει καθώς εμπίπτει στα προσωπικά δεδομένα και άρα είναι αδίκημα. Πάντως για να το σοβαρέψουμε λίγο, καθώς τα παραπάνω είναι τα ιλαροτραγικά που ζούμε στη Θράκη, η εκλογή Μουφτή μάλλον θα γίνει από ένα περιορισμένο και με θρησκευτικά χαρακτηριστικά σώμα, τους ιμάμηδες. Και ποιος είναι ιμάμης; Αυτός που ορίζεται από το κράτος ή αυτός που επιλέγεται από τη μειονότητα, διαφορετικά «καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια: