Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Bηματάκια

Τουλάχιστον οκτώ
Σύμφωνα με πληροφορίες, αίτηση για τον Δήμο Κομοτηνής κατέθεσαν οι Παπαευαγγέλου, Κυπριανίδης, Λίτσος, Πετρίδης, Δαμιανός, Λιούρτας, ενώ από άλλους προτάθηκαν οι Δαμιανίδης και Βαβατσικλής. Ειδικότερα για τον Τάσο Βαβατσικλή, οι προτάσεις ήταν δεκάδες με ποιοτικά, πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Δυστοκία συναντά το ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά στις υποψηφιότητες για τις εκλογές στη Περιφέρεια και τούτο διότι η ενδεχόμενη μαζική ψήφιση του συνδυασμού από την μουσουλμανική μειονότητα, ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα εκλογιμότητας και σε τρανταχτά ακόμη ονόματα στελεχών του κόμματος. Πάντως για την θέση του αντιπεριφερειάρχη από το νομό Ροδόπης, προκρίνεται η υποψηφιότητα του κ. Δεβετζήογλου.
Pasok.gr και προτάσεις
Δεν έκανε αυτοπρόταση τελικά ο Τάσος Βαβατσικλής, δείχνοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο ότι δεν έχει ως αυτοσκοπό το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προετοιμασίες για τον συνδυασμό ολοένα και εντείνονται, με στόχο μετά τον δεκαπενταύγουστο, όλοι μαζί να εξορμήσουν στον λαό! Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα υπάρξει και αλλαγή του ονόματος στη δημοτική παράταξη. Πάντως μπορεί ο πρώην δήμαρχος να μην έκανε αυτοπρόταση, αλλά οι προτάσεις προς το πρόσωπο του, ξεπέρασαν τις 30 δείχνοντας ότι ακόμα είναι αγαπητός στον κόσμο. Μάλισταα μέσα στις προτάσεις, υπήρξαν κάποιες που ξεχώρισαν, όπως μία από έναν καθηγητή Πανεπιστημίου και μία από πρώην βουλευτή.
Είναι «σοβαροί» οι λόγοι
Επειδή το θέμα δεν είναι απλό, επανερχόμαστε. Το να κοπεί ένα έργο όπως το «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» από τους Βουλγάρους και μάλιστα με επίκληση αόριστων και περίεργων περιβαλλοντικών συμφωνιών, είναι σαν να μη γινόταν η Εγνατία Οδός επειδή θα προκαλούσε επιπτώσεις στο περιβάλλον. Και προφανώς προκάλεσε επιπτώσεις, ωστόσο δεν υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα που να αφήνει αλώβητο το περιβάλλον. Και προφανώς πρέπει να λαμβάνονται μέτρα.
ΒΕΒΑΙΑ και στην περίπτωση της Εγνατίας είχε ακουστεί το αδιανόητο να πάει από Βουλγαρία ο δρόμος για να μη διαταραχθεί το οικοσύστημα του Νέστου. Ως ανέκδοτο καλό… Όπως και το άλλο για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Κάποιος έδινε πνεύμα στους αρμόδιους λέγοντας ότι όπως στην Αλάσκα με τους τάρανδους, για την κατασκευή του αγωγού στον Έβρο έπρεπε να προβλεφθεί η κίνηση των ζώων. Μόνο που ο αγωγός του Έβρου θα είναι (ήταν;) υπόγειος…
Βενζινάδικο στην Εγνατία
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα λειτουργήσει το πρώτο βενζινάδικο κατά μήκος της Εγνατίας οδού. Βέβαια αυτό θα βρίσκεται στον Πλάτανο Ημαθίας, ενώ σειρά θα πάρουν οι εργασίες για την κατασκευή κτιρίου εστίασης. Τις αμέσως επόμενες μέρες και πιθανώς στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η εταιρία θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την κατασκευή τριών σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών. Ο ένας θα βρίσκεται δυτικά, στο Ελευθεροχώρι, στην Ηγουμενίτσα, και οι άλλοι δύο ανατολικά, στο Αρδάνιο, στον Έβρο, και στο Σώστη, μεταξύ Ξάνθης και Κομοτηνής.
«Φώτισε» η Περιφερειακή
Έπειτα από τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ, ο Φώτης Πολίτης είναι ο νέος Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη ψηφοφορία ανάμεσα στους Πολίτη και Αμμανατίδη για την ανάδειξη του Γραμματέα (έπειτα από την παραίτηση του Κωνσταντίνου Παπακοσμά) έφερε ισοπαλία, 7-7 ψήφοι, αλλά στην δεύτερη το αποτέλεσμα ήταν 8-6. Να σημειωθεί ότι από την συνάντηση δεν έδωσε το παρών ο Γραμματέας της ΝΕ Καβάλας.
ΣΥΝ και επί τ’ αυτά
Ανακατατάξεις δεν έχουμε μόνο σε κεντρικό επίπεδο στον Συνασπισμό, αλλά και στις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος. Στην περιφέρεια μας και πιο συγκεκριμένα στην Καβάλα αποχώρησε από το κόμμα ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Τραϊφόρος, όπως και ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης, Θόδωρος Βαλαβάνης. Αντίθετα εδώ στη Ροδόπη, ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά, παραμένει στο Συνασπισμό, και δηλώνει ότι έγινε συζήτηση τοπικών στελεχών και άπαντες συμφώνησαν ότι «όλοι εδώ έχουμε μια ψυχή και αυτή ανήκει στο ΣΥΝ».
Προδιαγραμμένη πορεία
Πάνω από δέκα χρόνια μετά την σύλληψη της ιδέας να μεταφερθεί το πετρέλαιο της Κασπίας στην Ευρώπη και μέσω ενός αγωγού που θα παρέκαμπτε τα στενά του Βοσπόρου, του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, το έργο αν και συμφωνήθηκε πνέει τα λοίσθια. Επί ΠαΣοΚ το σχέδιο έτρεξε με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς οι οποίοι επιταχύνθηκαν επί ΝΔ.
Άλλωστε στη Ρωσία βρέθηκαν και οι δύο ΠτΔ Στεφανόπουλος και Παπούλιας, καθώς και ο Καραμανλής. Τα πρώτα σύννεφα φάνηκαν όταν ο Γ. Παπανδρέου σε προεκλογική ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, έκανε λόγο για επανεξέταση της σύμβασης. Τα σύννεφα πύκνωσαν όταν ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Μόσχα ως πρωθυπουργός, με τον Ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεφ, να δηλώνει, πριν την μεταξύ τους συνάντηση και με αφορμή την οικονομική κρίση, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να απευθυνθεί στην Παγκόσμια τράπεζα για δάνειο, δείχνοντας προφανή δυσαρέσκεια για τις σχέσεις των δύο κρατών.
Τελικά ήρθε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός να εκφράσει περίεργες περιβαλλοντικές ανησυχίες και ουσιαστικά να ακυρώσει το έργο. Τα ΜΜΕ της χώρας του τον κατηγορούν ότι αυτή η απόφαση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Βουλγαρίας αλλά των ΗΠΑ, που ποτέ δεν είδαν με καλό μάτι τον αγωγό. Η Ελλάδα έχει σχεδιάσει συνεργασία με την Ρωσία και στον τομέα του φυσικού αερίου. Άραγε θα υλοποιηθεί;
Πάντως σε περίπτωση οριστικής παύσης του σχεδίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, η χώρα μας υποβιβάζεται σε κομπάρσο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα, ενώ η Θράκη και ειδικότερα ο Έβρος χάνουν την αναπτυξιακή ευκαιρία του αιώνα. Ας κάνουν τώρα ανεμογεννήτριες, τα γνωστά φουρφουράκια…
Χάνουμε την ψυχή μας
Αν έτσι είναι τα πράγματα, μετά την ομαλοποίηση στα Βαλκάνια με την γέννηση της «Μακεδονίας του Βαρδάρη», δηλαδή του σκέτου «Μακεδονία» για όλους, έρχεται η ώρα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην Κύπρο. Πάντως, τι και αν 130 χώρες τους αναγνώρισαν, το θέμα είναι εμείς που έχουμε το όνομα αν θα τους αναγνωρίσουμε. Χάνουμε το όνομα, χάνουμε και την ψυχή μας…
Ποιοι είναι αυτοί…
Από τους 394 που προσήλθαν σε κάλπη, ο Αντώνης Γραβάνης μοναδικός υποψήφιος για την ΟΝΝΕΔ Ροδόπης, έλαβε 389 ψήφους. Που να έκανε και έντονο προεκλογικό αγώνα… Πάντως, φαινόμενο προς διερεύνηση οι πέντε που δεν τον σταύρωσαν. Να βρεθούν άμεσα και να εξηγήσουν την θέση τους. Να ήταν ένας, έκανε λάθος, αλλά πέντε.
Πάει ο Μπέλεκ
Μεγάλη μπάζα για τον Πανθρακικό, γράφει ο τοπικός τύπος, καθώς μοσχοπουλήθηκε ο Μπέλεκ στην Ουντινέζε, με αποτέλεσμα η διοίκηση να βάλει 1 εκατομμύριο ευρώ (!!!) στα ταμεία της! Σιγά το πράγμα. Παίξtε λίγο στοίχημα τώρα στο Μουντιάλ, να δείτε πως βγανουν τα διπλάσια. Βέβαια με τις καλές πληροφορίες των … γκουρού!
Ο Κιλτίδης έκανε την αρχή
Πριν λίγες μέρες γράφαμε ότι είναι έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ και να πάνε με τη Ντόρα. Ο πρώτος, ο Κώστας Κιλτίδης, το έκανε ήδη. Θα ακολουθήσουν ο Θανάσης Γιαννόπουλος, η Έλσα Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Κοντογιάννης. Θεωρείστε, επίσης, εξαιρετικά πιθανή την αποχώρηση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη και του Σίμου Κεδίκογλου.Ο Κιλτίδης έφυγε πρώτος, διότι βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία. Η ΝΔ τον άφησε εντελώς ακάλυπτο στην εξεταστική για το Βατοπέδι, παρότι αντικειμενικά είχε τη μικρότερη ευθύνη από όλους. Ο Σαμαράς το έκανε διότι τον θεωρούσε έτσι κι αλλιώς ξένο σώμα. Η δήλωση του κόμματος για την ανεξαρτητοποίησή του το δείχνει: «Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη ΝΔ. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε την πορεία, που ο ίδιος είχε χαράξει εδώ και καιρό».
Αν και τους οφείλουν
Για τον αγωγό πετρελαίου τα διαβάσατε παραπάνω. Η ιστορία έχει και συνέχεια καθώς ο Βούλγαροι σνομπάρουν τώρα και τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Δηλαδή φέρονται αντίθετοι σε όλα τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια για μεταφορά αερίου και πετρελαίου στην Ευρώπη. Ποιος; Η Βουλγαρία που είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα έπρεπε να κάνει το παν ώστε η ενέργεια να μη λείψει από τους ευρωπαίους εταίρους της. Και μια ιστορική λεπτομέρεια. Η δημιουργία του νεότερου βουλγαρικού κράτους οφείλεται στην επιμονή της Ρωσίας. Ε, τώρα, τους το «ξεπληρώνουν»…
Διαβάστε πως θα γίνει…
Έξι υποψήφιοι κάνανε αυτοπρόταση και χρίζουν τους εαυτούς τους ως σωτήρες για το Δήμο Κομοτηνής! Τρεις τους πρότεινε ο λαός! Σύνολο εννιά! Από αυτούς, τρεις θα καλεστούν στην Αθήνα, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και έπειτα από συζήτηση θα διαλέξουν τον ένα, ενώ θα ζητηθεί από τους άλλους η στήριξη προς το πρόσωπο του «τυχερού»! Για τους υπόλοιπους; Και μόνο που κάνανε αίτηση, ήταν κάτι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: