Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Βηματάκια

Ο Ερντογάν στη Κομοτηνή;
Στις 14 Μαΐου γιορτάζει η πόλη μας, την ενσωμάτωση της στην Ελλάδα το 1920 και επ’ αυτής της ευκαιρίας η πόλη για μια ακόμη φορά θα γιορτάσει τα Ελευθέρια της! Την επομένη, στις 15 Μαΐου ο πρωθυπουργός της γείτονας Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Δεν ξέρουμε ακόμα αν διαφοροποιήσει το πρόγραμμα του ή βάλει και την Κομοτηνή σ’ αυτό, όπως πριν κάποια χρόνια! Αν είναι να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί δεν τον φέρνουν τότε και μια μέρα νωρίτερα, ώστε να είναι ο επίσημος καλεσμένος και στην παρέλαση. Μόνο αυτό έμεινε να δούμε…
Απαράδεκτος
Μπορεί να είναι στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του να αγωνίζονται ώστε η χώρα να βγει από τα αδιέξοδα της και να μην προκαλούν με τις πράξεις τους, αλλά ακόμα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ συμπεριφέρονται … σεμνά και ταπεινά! Βέβαια αυτό δεν περνάει απαρατήρητο και από τους ομοϊδεάτες τους, οι οποίοι τους σχολιάζουν επικριτικά. Γιατί; Απλούστατα βλέπουν ότι οι νοοτροπίες κάποιων δεν αλλάζουν. Ποιος άλλωστε μπορεί να έχει τη γυναίκα του και τη νύφη σε καλό γραφείο στο δημόσιο τομέα; Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να έχει το γιο του σε καλό πόστο δίπλα του στον Δήμο; Μόνο τα στελέχη της ΝΔ, τα οποία δείχνουν τον δρόμο. Εκλογές έρχονται πρέπει να τα πούμε. Έτσι κι αλλιώς στο ΔΝΤ πήγαμε για τέτοιες συμπεριφορές…
Εσπευσμένη επιστροφή Πεταλωτή
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ενώ βρισκόταν από το απόγευμα της Πέμπτης στη Κομοτηνή και είχε ανακοινώσει ότι θα δεχόταν ευχές για την ονομαστική του εορτή στο γραφείο του, αιφνιδίως χθες πρωί, πήρε το αεροπλάνο από τη Χρυσούπολη Καβάλας και βρίσκεται ήδη στην Αθήνα. Αυτή η εσπευσμένη αλλαγή προγράμματος αναστάτωσε δημοσιογράφους και πολιτικούς (συνεργάτες και αντιπάλους). Η μετάβαση του κ. Πεταλωτή στην Αθήνα συνδέεται από ορισμένους με το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης της ΕΕ – ΔΝΤ, αλλά και τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα μετά το αίτημα για έκτακτο συνέδριο. Μια τρίτη εξήγηση της αλλαγής προγράμματος του κυβερνητικού εκπροσώπου -σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους- αφορά στις έντονες επιθέσεις που δέχεται από το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση για προβλήματα που προκύπτουν στην επικοινωνιακή πολιτική της, μετά και από συγκεκριμένες καταγγελίες που δημοσιοποιήθηκαν μέσω των βραδινών δελτίων ειδήσεων τηλεοπτικών σταθμών.
Η Μπατζελή στη Δράμα
Επίσκεψη στην Δράμα θα πραγματοποιήσει η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή με κλιμάκιο του υπουργείου στην Δράμα, το Σάββατο 24 Απριλίου. Η υπουργός θα έχει την ευκαιρία να δει το Νομάρχη και το Δήμαρχο της Δράμας, τους τοπικούς βουλευτές, ενώ παράλληλα θα έχει συνάντηση και με μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην πόλη. Η επίσκεψη της κ. Μπατζελή θα περιλαμβάνει και συναντήσεις με αγρότες της περιοχής, ενώ θα απευθύνει και χαιρετισμό σε ημερίδα που διοργανώνεται στην πόλη.
Τι παραλάβαμε;
Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πραγματικό μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Θύμισαν σε όλους μας τα ακατανόητα λάθη, τις παραλείψεις, τις εγκληματικές επιλογές και την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι παραλάβαμε δηλαδή από τον κ. Καραμανλή και την παρέα του; Κληρονομήσαμε ένα σκάφος έτοιμο να βυθιστεί. Μια χώρα χωρίς κύρος και αξιοπιστία, που είχε χάσει το σεβασμό ακόμα και των φίλων και των εταίρων της. Μια οικονομία εκτεθειμένη στο έλεος της αμφισβήτησης και των ορέξεων της κερδοσκοπίας.
Άλλοι γλέντησαν, εμείς θα πληρώνουμε
Αυτά που θα ακολουθήσουν με το ΔΝΤ δεν περιγράφονται! Είναι σα να μας βάζουν το κεφάλι στη λαιμητόμο και όμως κανείς δεν μπαίνει φυλακή, κανείς δεν πληρώνει γι’ αυτή την κατάσταση! Ο κόσμος θα ξεσηκωθεί, με συνέπεια να μη μπορεί να κυκλοφορεί πολιτικός στο δρόμο. Πάει και τελείωσε. Δεν τα φάγαμε μαζί τα χρήματα αλλά εμείς θα τα πληρώσουμε.
Να’ ναι αυτό το τέλος
Όταν μια κυβέρνηση διαπραγματεύεται για 6 μήνες τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης, κανείς δεν εκπλήσσεται με την απόφαση ενεργοποίησης του. Από την άκρη της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημοσίως ότι φτάσαμε στην άκρη του γκρεμού. Σήμερα, δεν είναι η ώρα του καταλογισμού των ευθυνών ούτε ώρα για θριαμβολογίες περί αποφυγής του ΔΝΤ. Τα χρήματα που θα δανειστεί η Ελλάδα αρκούν μονάχα για την ικανοποίηση άμεσων αναγκών. Δεν μας χαρίζουν χρήματα. Μας τα δανείζουν και μάλιστα με 5% επιτόκιο. Δανειζόμαστε φθηνότερα από όσο θα δανειζόμασταν από τις αγορές αλλά δανειζόμαστε!
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, απαιτείται ψυχραιμία κι όχι λαϊκισμοί και μικροπολιτικά παιχνίδια. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει μέσα σε μερικούς μήνες όσα δεν υλοποίησε τα τελευταία 30 χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν είναι πολλές και ριζοσπαστικές. Δυστυχώς, δεν μας τις επιβάλουν οι δανειστές μας αλλά η κοινή λογική. Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας είναι εδώ. Αυτή τη φορά η λιτότητα μπορεί και πρέπει να αποδώσει αποτελέσματα.
Έρχονται λεφτά στους καπνοπαραγωγούς
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνολικό ποσό 568,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί σε πρώην και νυν καπνοπαραγωγούς την τριετία 2010-2012 για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος από την περικοπή από φέτος του 50% της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, που εισέπρατταν.
Αυτό υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων στον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Τα εν λόγω χρήματα, είπε η κ. Μπατζελή, θα χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους καλλιεργητές που συνεχίζουν να παράγουν καπνό και σε εκείνους που στράφηκαν στην παραγωγή διατροφικών προϊόντων μέσω προγραμμάτων.
Οι νέοι στο προσκήνιο
Εκλογές στο ΤΕΕ Θράκης έχουμε την Κυριακή. Μια προεκλογική περίοδος που πέρασε αρκετά ήσυχα, αλλά διαβάζοντας τις λίστες των υποψηφίων, διαπιστώνουμε ότι αρκετοί νέοι άνθρωποι θα δοκιμασθούν για πρώτη φορά. Ο λόγος; Εμφανής! Όταν ένας νέος θέλει πάρα πολύ να βοηθήσει και εκθέτει τον εαυτό του σ’ αυτήν την δοκιμασία, μόνο καλό μπορεί να φέρει!!! Το ερώτημα είναι θα τον αφήσουν; Ευχόμαστε πως ναι. Την Κυριακή το βράδυ θα ξέρουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: