Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Βηματάκια

Ας γίνει στα Ελευθέρια
Πάλι καλά που δεν ήθελαν οι Τούρκοι, δε θέλαμε και εμείς, να ενταχθεί το εργασιακό τους συνέδριο στην Έκθεση Θράκη. Αλλά έτσι και αλλιώς, μας συμφέρει να πλημμυρίσουμε ακόμη περισσότερο τη τοπική αγορά με τουρκικά προϊόντα; Πάντως αν οι έμποροι της Κωνσταντινούπολης έχουν κατά νου να κάνουν συνέδριο στη Κομοτηνή αρχές Μαΐου, ας το αργήσουν λίγο μήπως και συμπέσει με τα Ελευθέρια.
Μετά το Πάσχα ο χάρτης του Καλλικράτη
Μετά το Πάσχα θα δώσει, τελικά, η κυβέρνηση το χωροταξικό για τον «Καλλικράτη». Αυτό προκύπτει από συνέντευξη του υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου σε εφημερίδα των Αθηνών. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος το υπουργείο θα είναι μεν έτοιμο πριν το Πάσχα, ωστόσο «με την ηρεμία των διακοπών θα γίνουν τα τελευταία χτενίσματα, προκειμένου όταν το δώσουμε να μην υπάρχουν ερωτήματα». Παράλληλα ο υφυπουργός Εσωτερικών επιβεβαιώνει πληροφορίες όπως ότι πλην του ότι δεν θα υπάρχουν συνενώσεις μεγάλων δήμων, θα γίνουν και ελάχιστες προσαρτήσεις μικρών. Επιπλέον, ο κ. Ντόλιος μιλά επίσης για το stop που βάζει το υπουργείο Εσωτερικών στο κύμα σύναψης δανείων που παρατηρείται από δήμους ενόψει του «Καλλικράτη», ενώ, όσον αφορά τις αρμοδιότητες, με αφορμή την μεταβίβαση μεγάλου μέρους τους από τις νομαρχίες στους δήμους και τις «γκρίνιες» κάποιων νομαρχών, τονίζει ότι θα είναι λάθος οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να διεκδικήσουν ρόλους στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Προσθέτει δε ότι μόνο η αρμοδιότητα διαχείρισης των ΠΕΠ, δηλαδή, ουσιαστικά όλων των δημοσίων επενδύσεων στην ελληνική περιφέρεια, αναδεικνύει το ρόλο τους. Συμπληρώνει, πάντως, ότι προχωράει η καταγραφή των αρμοδιοτήτων που θα μεταβιβαστούν από τα υπουργεία, με βάση τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.
Δενδροφύτευση
Μετά τα πανηγύρια στην γειτονική Τουρκία, ήρθε η ώρα και για τη δενδροφύτευση! Μόνο που στη δενδροφύτευση, έπρεπε να φυτέψουν κι ένα δένδρο … ξανθό!
Πάλι θα κατηγορούν
Μέχρι τώρα οι μουσουλμάνοι συμπολίτες κατηγορούσαν τον Κοτσάκη ότι δεν έκανε τίποτα ως δήμαρχος. Από εδώ και μπρος θα αρχίσουν να τον κατηγορούν ότι υπόσχεται πράγματα που δε μπορούν ή δε θα γίνουν ποτέ. Όπως για παράδειγμα η παραχώρηση οικοπέδου για μειονοτικό σχολείο.
Σουμπότνικ
Στην παλιά Σοβιετική Ένωση υπήρχε το Σουμπότνικ! Τα Σουμπότνικ πραγματοποιούταν τα Σάββατα και ήταν ημέρες εθελοντικής εργασίας του λαού. Οργανώνονταν κυρίως για τον καθαρισμό των δρόμων από τα σκουπίδια, για τον καθορισμό δημοσίων παροχών, τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και άλλες κοινοτικές υπηρεσίες. Τα Σουμπότνικ στην Ελλάδα πλέον είναι μια καθημερινότητα, αλλά δυστυχώς δεν είναι εθελοντικά και για άλλους σκοπούς! Για να εξηγούμαστε, οι εργαζόμενοι πλέον δουλεύουν αλλά δεν πληρώνονται, με τρανά παραδείγματα αυτά της Ροδόπης. Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και ΕΑΣ Ροδόπης.
Στα μπουζούκια
Το φταίξιμο στα μπουζούκια έριξε για την οικονομική κρίση, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Κώστας Λιούρτας. Δηλαδή ο Έλληνας πηγαίνει καθημερινά στα μπουζούκια και φεύγει από εκεί στις 6 το πρωί, με αποτέλεσμα να μην αποδίδει στην δουλειά. Καλά δεν τον ενημέρωσε κανείς ότι πλέον τα μπουζούκια ανοίγουν μόνο Παρασκευή και Σάββατο και είναι και πάλι άδεια;
Παντελώς απόντες
Εντωμεταξύ, από τη μια οι συμβουλευτικάριοι και από την άλλη οι επιστήμονες, περίσσεψε το θράσος στα τσιράκια του ένοικου του γκέτου της Ιώνων. Περίσσεψε όμως και η παντελής απουσία του κράτους από τη περιοχή. Λες και δεν υπάρχει κράτος, τουλάχιστον σε ότι αφορά στη μειονοτική πολιτική. Παρά μόνο κομματάρχες και λοιποί απεσταλμένοι που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δυστυχώς ούτε καν παρακολουθούν όσα συμβαίνουν. Άντε και να πάρουν άλλες 5-6 χιλιάδες ψήφους, άντε να τις πάρουν όλες, θα σήμαινε κάτι αυτό; Και ο Σαδίκ, όλες τις ψήφους τις είχε πάρει…
Μάριος Ζ
Μπούκαραν ειρηνικά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, 10 με 15 νεαροί και κρέμασαν το πανό υποστήριξης προς τον Μάριο Ζέρβα. Έπειτα το πανό τοποθετήθηκε στην είσοδο της παλιάς Νομικής Σχολής, ακριβώς απέναντι από το γραφείο της Γενικής Γραμματέως Δώρας Κόκλα. Που θα το πάνε μετά;... Τι πληρώνουν οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, αδίκως, δεν λέγεται! Χειρότερα έγιναν με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κανείς δεν τόλμησε να πάει στα γραφεία της ΝΟΔΕ και να κρεμάσει πανό. Ίσως να φοβούνται τους σεκιουριτάδες που έχει δίπλα του πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ.
Δεν είναι λύση
Παρά τα όσα ακούγονται, ούτε προς συζήτηση τίθεται η λύση της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αναφέρουμε, ωστόσο, συνέχεια για να μας δώσουν τα χρήματα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην ευρωζώνη. Το ζήτημα είναι τι άλλα μέτρα θα μας ζητήσουν να πάρουμε, για να πάρουμε και τα λεφτά.
Εδώ, πάντα αργούν
Εντωμεταξύ, σε όλη σχεδόν την Ελλάδα τα νοσοκομεία έχουν νέες διοικήσεις, για τη περιοχή μας ακόμη συνεχίζεται η «διαβούλευση». Είναι όπως και στις εκλογές, που τελευταία ανακοινώνονται τα ψηφοδέλτια των κομμάτων στη Θράκη. Και μετά αρχίζει η μουρμούρα. Ε, κάτι τέτοιο θα γίνει και με τα νοσοκομεία. Ιδίως με αυτό της Κομοτηνής για το οποίο υπάρχουν αντιμαχόμενες παρατάξεις που κάθε μία από τη πλευρά της λέει ότι έχει τον σίγουρο υποψήφιο για να καλύψει τη θέση και ότι έχουν αδρανοποιήσει την επιλογή της άλλης πλευράς.
Πολιτική φαντασία
Μετά την εκδήλωση της ΠΑΣΠ την Πέμπτη για την μεταναστευτική πολιτική, ο Κώστας Σκανδαλίδης, βρέθηκε στα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή για να δει παλιούς φίλους, αλλά και να προεδρεύσει σε μια σύσκεψη με τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ του αποτύπωσαν την κατάσταση που επικρατεί στο νομό, ενώ υποσχέθηκαν να βάλουν πλάτες στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Το κακό είναι ότι και από αυτήν την ήσυχη και παραγωγική συζήτηση, βγήκαν τα διάφορα παπαγαλάκια και μίλησαν για κόντρες στελεχών του τοπικού ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη φορά ότι η φαντασία τους καλπάζει! Πως θα πάει μετά μπροστά ο πολιτικός σχηματισμός που εκπροσωπούν; Αλλά δεν φταίνε αυτοί, έτσι έμαθαν τόσα χρόνια…
Ας μιλήσουν όλοι
Και ας δούμε τώρα το επικαιροποιημένο σχέδιο για την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Αν είναι όπως το αναφέρουν οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στο τύπο, δε διαφέρει και πολύ από το προηγούμενο. Θα κλείσει το «Όττο Έβρος» και κάποια άλλα εργοστάσια για να μείνουν σε λειτουργία 5-6, μεταξύ των οποίων και αυτά στη Κομοτηνή. Και έπρεπε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια, να δοθούν 40 εκατ. ευρώ, για να βρεθούμε στη θέση από την οποία ξεκινήσαμε; Οι τοπικοί άρχοντες γιατί δεν εκφράζουν ανοιχτά τις θέσεις τους; Ήθελαν όλα τα εργοστάσια να είναι σε λειτουργία, θέλουν το ίδιο και σήμερα; Ας μιλήσουν και οι εργαζόμενοι.. Μήπως τους έλεγαν ότι θα έχουμε πολιτική αλλαγή και θα βρεθεί λύση; Μήπως τα ίδια άκουγαν και οι εργαζόμενοι στην ΕΑΣ;
Ο δήμαρχος στον Μητροπολίτη
Πήγε ο δήμαρχος στον Μητροπολίτη, για να του ζητήσει λέει να εμπλουτίσει τις λίστες των δυνητικών δικαιούχων, γιατί η Μητρόπολη γνωρίζει σε επίπεδο γειτονιάς και ενοριών τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας! Α ρε φακέλωμα που θα πέσει ενόψει εκλογών. Αθάνατε επικοινωνιολόγε, δεν παίζεσαι με τίποτα! Πως θα φύγεις όμως από την Κομοτηνή, τον Νοέμβριο;
Θα γεμίσει λεφτά
Εκτός από λίμπερο, αν ο Μπέλεκ γίνει Λονδρέζος και επιθετικό θα χρειαστεί ο Πανθρακικός. Πάντως αν πουληθεί ο Μπέλεκ τώρα, σε μια κακή αγωνιστική χρονιά η ομάδα θα γεμίσει με χρήματα. Και να το ξαναπούμε, ήταν ο Ντουμιτρέσκου που εισηγήθηκε την άμεση απόκτηση του 17χρονου μόλις τον είδε στη Γαλλία όπου το καλοκαίρι είχε κάνει προετοιμασία ο Πανθρακικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: