Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Πάντα βάρβαροι
Πράγματι, μπορεί να πίστευε ο Σαμαράς αυτά που έλεγε στην ομιλία, τι τον κάνει να νομίζει ότι θα τα πιστέψει και ο κόσμος και θα ξαναψηφίσει τη ΝΔ. Θα μου πείτε, πριν ενάμιση χρόνο ποιος πίστευε ότι θα γινόταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ; Έλα ντε… Μόνο που τώρα όλοι λένε ότι οι Έλληνες είναι πια υποψιασμένοι. Ε, θα φανεί σε λίγο καιρό… Πάντως, ως χώρα πολύ ανεχτήκαμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μόνο οι από Βαρβάρους (με την κακή έννοια) θα έφταναν να σκεφτούν την Αφροδίτη της Μήλου με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο. Και οι απόγονοι των Ναζί…. Δυστυχώς όμως στη χώρα μας οι άνθρωποι του πνεύματος αντί να απαντήσουν δεόντως συνωστίζονται στα μέγαρα της μουσικής και στις δεξιώσεις τσιμπώντας τα εδέσματα με το πιρούνι στο αριστερό χέρι. Από ευγένεια και επειδή είναι αριστεροί. (Μπαίνοντας ή βγαίνοντας;)
Μήπως φέρουν ατυχήματα;
Τελικά δεν θα τα γλιτώσουμε τα «σύγχρονα σαμαράκια», θα μας τα φορτώσει και αυτά στη πλάτη μας ο δήμαρχος όπως και τα δάνεια. Καλό θα ήταν να γνωστοποιηθεί σε ποιες άλλες πόλεις έγιναν παρόμοιες κατασκευές και τι αποτέλεσμα είχαν. Όχι τόσο για τη μείωση της ταχύτητας, όσο για το αν έγιναν αιτία ατυχημάτων. Όσο και να πεις και ιδίως αν είσαι ανυποψίαστος ή από άλλη πόλη και βρεθείς πάνω σε μια τέτοια υπερυψωμένη ράμπα, δεν αποκλείεται να χάσεις τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Πάντως δουλειά του Δήμου σίγουρα δεν είναι να υποκαθιστά το έργο της Τροχαίας η οποία και ευτυχώς τον απέτρεψε από το να γεμίσει τη πόλη με επικίνδυνα εμπόδια. Αλλά και αυτά που ετοιμάζει είναι νόμιμα;
Κοντά στο θαύμα;
Παλαιότερες εποχές θυμήθηκαν οι οπαδοί του Πανθρακικού και οι διοικούντες της ομάδας, όταν είδαν μαζεμένο τον κόσμο να περιμένει την αποστολή της ομάδας, μετά το νικηφόρο αγώνα με την Λάρισα! Παρά το προχωρημένο της ώρας, ο κόσμος ήταν εκεί, για να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές και το προπονητικό τιμ, οι οποίοι φάνηκαν ότι άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα!... Είναι κοντά; Θα το δούμε μετά την Κυριακή και το παιχνίδι με την Καβάλα.
Όπως με την κερκίδα
Υπάρχει όμως και ένας παραλογισμός σε όλη την υπόθεση. Τουλάχιστον όσον αφορά στη θέση μπροστά στο μουσείο Καραθεοδωρή όπου επίσης θα κατασκευαστεί «σύγχρονο σαμαράκι». Προφανώς επειδή είναι το σχολείο δίπλα και το πανεπιστήμιο. Και την ώρα που σχολούν οι μαθητές, με τα δεκάδες αυτοκίνητα των γονέων που αναμένουν παρανόμως σταθμευμένα για να παραλάβουν τα παιδιά τους, δεν δημιουργούνται συνθήκες ατυχήματος; Δυστυχώς ο δήμαρχος και πάλι δεν άκουσε τη φωνή της λογικής αν και ο ίδιος είναι ορθολογιστής. Όπως και στη περίπτωση του δανείου για την κερκίδα και πάλι οδηγείται σε ένα καλά υπολογισμένο λάθος.
Να φύγετε να πάτε αλλού!
Σα δεν ντρέπονται οι Γερμανοί! Δεν γίνεται. Πρέπει να κάνουμε κι εμείς κάτι σαν Έλληνες για να αντιμετωπίσουμε τη Γερμανική προπαγάνδα. Δεν μπορεί να παλεύει μόνος του ο Πετσάλνικος για την τιμή της χώρας. Ας μη μένουμε στα λόγια λοιπόν. Διώξτε τον Ρεχάγκελ, στείλτε τον πίσω, να του δώσει σύνταξη το Γερμανικό Δημόσιο! Ούτε ένα ευρώ σε Γερμανούς! Να πάρει και τον Χαριστέα μαζί και να φύγουν από εδώ... Να πάνε αλλού!
ΥΓ: Αυτό με τον Χαριστέα ήταν κακία αλλά με πνίγει το παράπονο...
Έρχεται ο Καλλικράτης
Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η Μεγάλη Εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο χωροταξικό των δήμων με βάση τον «Καλλικράτη». Παρά το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα έχει πάει πίσω, λόγω αφενός της συζήτησης για την οικονομία και αφετέρου του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στην κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην διοικητική μεταρρύθμιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης (ήδη ο Γιάννης Ραγκούσης έχει κληθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την 3η Μαρτίου) θα δοθεί στους δημάρχους το σχέδιο νόμου στο οποίο θα προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες των νέων δήμων και των αιρετών περιφερειών.
Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου όλες οι αρμοδιότητες των σημερινών περιφερειών με έμφαση σε αυτές του αναπτυξιακού σχεδιασμού, της διαχείρισης του ΕΣΠΑ της κατασκευής δημοσίων έργων υποδομής και συγκοινωνιακών έργων αλλά και των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις αιρετές περιφέρειες. Στους νέους δήμους μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ μαζί με αυτές της κατασκευής σχολικών κτιρίων, του λιανικού και πλανόδιου εμπορίου, των λαϊκών αγορών κλπ και γενικότερα ότι αφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. Παράλληλα, τόσο στις αιρετές περιφέρειες όσο και στους νέους δήμους θα μεταφερθούν αρμοδιότητες σύμφωνα με τη λίστα που έχουν στείλει τα υπουργεία στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εσωτερικών μετά τη σχετική εντολή του πρωθυπουργού.
Αυτοκόλλητο ή γραφή;
Να και δύο πινακίδες. Η νέα στο διάδρομο από το «σπαθί» προς το δημαρχείο δείχνει την πολιτιστική διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει κανείς βλέποντας μουσεία και ότι άλλο έχουμε να δείξουμε αφού πρώτα βγει μια φωτογραφία στο «σπαθί». Η άλλη, παλαιότερη, ήδη απόκτησε ένα αυτοκόλλητο. Σε πόσες μέρες θα αποκτήσει και η καινούρια; Και να ήταν μόνο τα αυτοκόλλητα οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων; Οι αφίσες; Τα «ενοικιάζεται» ή «πωλείται»; Οι άλλες αφίσες που προαναγγέλλουν την άφιξη αοιδών ή και θεατρικών παραστάσεων; Ακόμη και οι κάθε είδους γραφές που «προάγουν» την ελευθερία, την αλληλεγγύη, το σεβασμό στα δικαιώματα και στη δημοκρατία…
Άρχοντας
Πως φαίνεται ότι ο «άρχοντας» στον Έβρο είναι ένας! Ποιος; Ε, τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται, καθώς το μισό υπουργικό συμβούλιο ανέβηκε στον Έβρο και όλοι έτρεχαν από πίσω του!...
Γιατί όχι για Περιφερειάρχης;
Εντωμεταξύ, μόλις ακούστηκε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για αιρετός Περιφερειάρχης με τη ΝΔ πρώην Περιφερειάρχης, μερίδα του ξανθιώτικου τύπου αβαντάρει την υποψηφιότητα του νομάρχη Ξάνθης, του «νομάρχη των έργων» κ. Γιώργου Παυλίδη. Και επειδή οι μειονοτικές ψήφοι θα είναι καθοριστικές, μήπως το τοπικό ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αρχίσει να κάνει σκέψεις για την υποψηφιότητα του νομάρχη Ροδόπης για Περιφερειάρχη; Τώρα που τα βρήκαν για τους Δήμους, δεν πρέπει να ασχοληθούν και με την Περιφέρεια; Άλλωστε έδρα της ΑΜ-Θ είναι η Ροδόπη και η Κομοτηνή, «δικαιωματικά» (αλλά και πολιτικά) θα μπορούσε από εδώ να προκύψει ο υποψήφιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: