Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Επιστημονική φαντασία
Επιτέλους, ένα ακόμη τριήμερο καθισιού καθώς έχουμε ήδη ξεχάσει τα 4ημερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Πάντως, σε ότι αφορά στην εργασία και στις εργασιακές σχέσεις, θυμάστε ότι πριν 3-4 χρόνια μιλούσαμε για 4ημερη εργασία ή πενθήμερη 30 ωρών, χωρίς μείωση αποδοχών, με στόχο να χτυπηθεί η ανεργία; Σήμερα που η ανεργία καλπάζει και σε λίγο θα ίπταται, σαν τον Πήγασο, κανείς δε μιλάει γι’αυτά. Αντιθέτως σκεφτόμαστε αν ποτέ θα βγούμε στη σύνταξη. Και όχι επειδή κάποιος μπορεί να πεθάνει στα 60, αλλά αν θα ζήσει ως τα 75-80 για να πάρει τη σύνταξη. Βλέπετε, η αύξηση του «προσδόκιμου ζωής». Να μη χαρακτηρίσουμε τη φράση καθώς την έβαλαν στο στόμα του πρωθυπουργού αλλά, δε σκέφτονται και τα ετήσια δωρεάν τσεκαπ ώστε αν κάποιος είναι γερός σα ταύρος να αυξάνει συνέχεια το όριο για τη συνταξιοδότηση του; Έχει λίγο από επιστημονική φαντασία αυτό το σενάριο αλλά και αυτοί που κυβερνούν έχουν μεγάλη, από την κανονική, φαντασία.
Να και ένας ντόμπρος
Μας άρεσε που ο Βλάσης Καζάκης ο ποδοσφαιριστής του Πανθρακικού σε δηλώσεις του έριξε το φταίξιμο για την εικόνα της ομάδας σε μια συνισταμένη πολλών παραγόντων! Όχι σαν μερικούς, που μέχρι και σήμερα μιλάνε και ρίχνουν τις ευθύνες στον Ντουμιτρέσκου…
Και το όριο φτώχιας
Και για να θυμηθούμε πως γελούσαμε πριν από λίγα χρόνια σε συζητήσεις για το ασφαλιστικό, «Σύνταξη στα 18, στράτευση στα 64»…Τότε γελούσαμε, τώρα μετράμε τις αποδείξεις για να αποδείξουμε ότι δικαιούμαστε αφορολόγητο. Και άντε, όσοι καθαρίζουν 30 χιλιάδες, οι μισθωτοί των 12.000 τον χρόνο; Εκείνα τα αριστερίστικα-σοσιαλιστικά περί προσδιορισμού του ορίου φτώχειας για πότε ξεχάστηκαν…
Υπογραφές από τις Σάπες
Επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς και θεσμικούς φορείς του τόπου απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Σαπών, που αφορά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Στην επιστολή ζητάνε να δημιουργηθούν 5 δήμοι στη Ροδόπη και αναλύουν με επιχειρήματα το σκεπτικό τους. Βέβαια ακριβώς η ίδια επιστολή έχει υπογραφεί και από τον Γραμματέα και τα μέλη της Τοπικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στις Σάπες και έχει αποσταλεί στα αρμόδια κομματικά όργανα. Το ότι όμως την υπογράφει συνεργάτης και αμειβόμενος σε δημοτική αρχή που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο!
Μι … ζενς
Φωτιά πήρε η δημοσιογραφική πιάτσα κατά την χθεσινή ημέρα, καθώς υπήρξαν διαρροές από τις καταθέσεις των μαρτύρων στην εξεταστική της Siemens. Στην ύπαρξη δικογραφίας με τρανταχτά ονόματα υπουργών της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ που αφορά στην «αμαρτωλή» σύμβαση των 160 εκατομμυρίων ευρώ της Siemens με τον Προαστιακό και δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή αναφέρθηκε η δημοσιογράφος της Ελευθεροτυπίας, Αριστέα Μπουγάτσου, καταθέτοντας για δεύτερη συνεχή ημέρα ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι όταν ο ανακριτής, Δημήτρης Οικονόμου, αποφάσισε να στείλει την υπόθεση στο κοινοβούλιο, το Μάιο του 2009, η τότε κυβέρνηση της ΝΔ έκλεισε τη Βουλή, με πρόφαση τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία, η δημοσιογράφος κατέθεσε ότι στη δικογραφία αναφέρονται τα ονόματα των Χρήστου Βερελή, Μιχάλη Λιάπη, Κωστή Χατζηδάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ανακριτής είχε στην διάθεση του μαρτυρικές καταθέσεις που καταλόγιζαν ευθύνες στα πολιτικά αυτά στελέχη αρκετούς μήνες πριν κλείσει η Βουλή. Ο ίδιος πρωτοανέλαβε την υπόθεση τον Νοέμβριο του 2006. Ένα χρόνο μετά (Νοέμβριος 2007) την έθεσε στο αρχείο. Ωστόσο, μετά από σχετική παραγγελία της εισαγγελέως Ξένια Δημητρίου (Οκτώβριος 2008) την επανεργοποίησε ξανά. Πάντως ο πρώην υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, με δημόσια δήλωσή του, διέψευσε τη δημοσιογράφο Αριστέα Μπουγάτσου, για όσα υποστήριξε, αναφορικά με τυχόν ποινικές ευθύνες του στην υπόθεση διαγωνισμού για την κατασκευή τμήματος του Προαστιακού, πού ανήκε στο ευρύτερο ολυμπιακό έργο. «Είναι γνωστό, σημειώνει ο κος Βερελής, ότι ποτέ δεν έχω υπογράψει οποιαδήποτε ανάθεση σε κανένα έργο και προμήθεια, όπως και στο συγκεκριμένο έργο του Προαστιακού».
Αμόλα καλούμπα
Άντε και τη Δευτέρα, ότι κάνουμε όλη τη χρονιά, θα το κάνουμε και «θεσμικά». Αητό θα πετάξουμε, κάτι που όλοι σχεδόν σε αυτή την χώρα το κάνουμε με εξαιρετικές επιδόσεις. Πάντως αφού αρμοδίως πληροφορηθήκαμε ότι άνοιξε ο δρόμος για Άνω Κάρδαμο ησυχάσαμε. Με τον αέρα που έχει εκεί, θα τον πάρει και θα τον σηκώσει τον αητό.
Πρυτανικές εκλογές
Συνάντηση για δύο ώρες σχεδόν είχε την Πέμπτη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο γραφείο του τελευταίου στη Κομοτηνή! Το τι ειπώθηκε δε γνωρίζουμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι συνομίλησαν για τις επερχόμενες εκλογές στο Πρυτανικό σχήμα, αν και ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος! Στο ΠΑΣΟΚ τι κάνουν οι του θέματος;…
Πάνω απ’ τα όρια
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι υπηρεσίες της νομαρχίας Έβρου, της περιφέρειας ΑΜ-Θ και των παραποτάμιων δήμων καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Τα νερά στον ποταμό Έβρο έχουν φουσκώσει ξεπερνώντας το όριο επιφυλακής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση παρακολουθώντας την πορεία των νερών ενώ σε ισχύ εξακολουθούν να παραμένουν τα έκτακτα μέτρα προς τους κατοίκους των παρέβριων περιοχών ώστε να μην πλησιάζουν τον ποταμό και τα αναχώματά του. Πάντως γρήγορα ξεπεράστηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις τα προβλήματα που προκλήθηκαν στον Έβρο από τοπικά νερά. Λόγω υπερχείλισης ρεμάτων έκλεισαν επαρχιακοί δρόμοι ενώ γεμάτες νερά παραμένουν αγροτικές εκτάσεις και πολλές καλλιέργειες. Η στάθμη των τοπικών ρεμάτων έπεσε όταν σταμάτησαν και οι βροχοπτώσεις.
«Θύμωσε» ο Έβρος
Όπως τα λέγαμε, φούσκωσε ο Έβρος από τα νερά των βράχων και τον χιονιών, ενώ και από τα βουλγάρικα φράγματα αποδεσμεύονται ποσότητες νερού που καταλήγουν στο ποτάμι και ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη στάθμη του. Στο όριο της επιφυλακής να μείνουν τα πράγματα γιατί αν περάσουμε σε αυτό του κινδύνου πάλι θα εκστρατεύσουν οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι στην περιοχή μας και θα ξανάχουμε ζωντανές συνδέσεις, οι οποίες μας έλειψαν τελευταία. Άλλωστε δεν γίνεται και κάτι σημαντικό στην περιοχή για να γίνουμε είδηση στην Αθήνα. Αν αυτό είναι καλό ή κακό, είναι μια άλλη υπόθεση.
Γραμματέας και ότι να ‘ναι
Στις 19 Φεβρουαρίου εκλέγεται ο νέος γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, σύμφωνα με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά. Υποψηφιότητες για τη θέση μπορεί να υποβληθούν μέχρι την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου. Ως επικρατέστερος διάδοχος του Γιάννη Τραγάκη θεωρείτο ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος όμως δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος, αφού στις 19 Φεβρουαρίου δεν θα έχει συμπληρώσει έξι χρόνια κοινοβουλευτικής θητείας, όπως ορίζει το καταστατικό για την εκλογή γραμματέα ΚΟ. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος συμπληρώνει έξι χρόνια βουλευτής στις 7 Μαρτίου 2010, καθώς για πρώτη φορά εξελέγη στις εκλογές του Μαρτίου του 2004. Λέτε να πάρει την θέση ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Καλή είναι κι αυτή, θέση Γραμματέα του κόμματος ήθελε, αλλά και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας να γίνει, καλά είναι…
Πάει θάλασσα η Κομοτηνή
Πέντε Δήμους στη Ροδόπη με τον «Καλλικράτη» ζητά φορέας των Σαπών ωστόσο και με 4 ικανοποιημένος θα είναι, όπως και γενικότερα οι Σάπες. Το καινούριο που ακούγεται, είναι να έρθει η Μαρώνεια στην Κομοτηνή. Ενώ συζήτηση γίνεται και για το ενδεχόμενο να έρθουν στην Κομοτηνή Αίγειρος και Φάναρι ώστε να δει και λίγο θάλασσα ο Δήμος Κομοτηνής. Και το σενάριο αυτό έχει αρκετούς οπαδούς, πολιτικά, αφού όπως υποστηρίζουν, πολλοί είναι οι Κομοτηναίοι που έχουν παραθαλάσσια κατοικία σε εκείνη τη περιοχή και άρα έχουν σχέση με τα μέρη εκείνα. Να δούμε τι θα γίνει καθώς οι διαδικασίες για τον «Καλλικράτη» δε προχωρούν και τόσο γρήγορα. Πότε θα ανακοινωθούν τα προτεινόμενα νέα διοικητικά όρια, πότε θα γίνει η διαβούλευση, πότε οι απεργίες και οι εκδηλώσεις αντίδρασης; Ο χρόνος ως το Νοέμβριο, οπότε και προσδιορίστηκαν οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι πολύ λίγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: