Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Βηματάκια

Hσυχαστήριο είναι
Για δεύτερη φορά, όπως και πριν από μήνες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχνανιών-Βιοτεχνιών Ροδόπης Γιώργος Νικολαίδης αμφισβητεί τα στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία στην ΒΙΠΕΚΟ. Ενώ ο κ. Μαγαλιός είπε προχθές ότι λειτουργούν μόλις 12 ο κ. Νικολαίδης κάνει λόγο για 59 και 3000 εργαζομένους. Πάντως αν πάει κάποιος στη ΒΙΠΕ θα διαπιστώσει ότι περισσότερο ησυχία έχει εκεί παρά σε νεκροταφεία. Και ο κ. Νικολαίδης λέει ότι προ των δηλώσεων θα πρέπει οι φορείς να απευθύνονται σε αυτούς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας και ελέγχου της ΒΙΠΕ. Ο ίδιος όταν πήγε στη ΒΙΠΕΚΟ τον Τούρκο πρόξενο, τους ρώτησε;
Μοιράζοντας δωρεάν γάλα
Πραγματοποιώντας πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και μοιράζοντας δωρεάν γάλα στους κατοίκους της, τα μέλη του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων νομού Ξάνθης, προχώρησαν χθες το πρωί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, υποστηρίζοντας πως αφενός είναι μεγάλο το κόστος παραγωγής, αφετέρου οι τιμές πώλησης των προϊόντων τους είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Μιλώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κώστας Ζαφειριάδης, ανέφερε πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των κτηνοτροφικών μονάδων, ακόμα και μέσω διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων, διότι - σε διαφορετική περίπτωση - είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν πολλές μονάδες και να βγουν στην ανεργία δεκάδες επαγγελματίες.
Η πορεία διαμαρτυρίας των περίπου 60 αιγοπροβατοτρόφων κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, όπου μοίρασαν δωρεάν γάλα στους διερχόμενους πολίτες. «Εμείς - είπε ο κ. Ζαφεριάδης - δεν αποκλείσουμε εθνικές οδούς, δε στήνουμε μπλόκα, ούτε ρίχνουμε το γάλα στους δρόμους, διότι αντιλαμβανόμαστε τις κρίσιμες στιγμές της χώρας και της οικονομίας. Αυτό που θέλουμε είναι να ζητήσουμε τη στήριξη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να παράγουμε τα προϊόντα μας και να τα πουλάμε σε κανονικές τιμές».
Εφαρμόζονται αυτά;
Εκεί που πηγαίναμε να τους δώσουμε ιθαγένεια τους λαθρομετανάστες, στον εισαγγελέα τους στείλαμε. Πάντως και στο θέμα της ιθαγένειας έκανε πίσω η κυβέρνηση, μα πάρα πολύ πίσω, περιορίζοντας δραστικά τον αριθμό αυτών που θα ελληνοποιηθούν. Εντωμεταξύ, αυτά που λέει το νομοσχέδιο, για συνέντευξη όπου αυτός που θέλει ιθαγένεια πρέπει να μιλά ελληνικά και να ξέρει λίγο από ιστορία, εφαρμόζονται σε αυτούς (όχι και τόσο Πόντιους) που μαζικά βαφτίζονται Έλληνες και στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη;
Χωρίς πλοίο η Σαμοθράκη
Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει μείνει από την Πέμπτη η Σαμοθράκη. Το ΣΑΟΣ 2 που πραγματοποιούσε δρομολόγια το νησί υπέστη βλάβη και υπέβαλε αίτημα να πλεύσει κενό επιβατών προς τον Πειραιά. Αιτία ο κάβος που μπλέχτηκε στην προπέλα του καραβιού είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποπλεύσει και έτσι να γυρίσει πίσω στο λιμάνι. Παράλληλα δύτες από Σαμοθράκη και Καβάλα κλήθηκαν να απομακρύνουν το κομμάτι του κάβου που είχε σφηνωθεί. Η επιδιόρθωση του εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες.
Ποιος τον κρατούσε;
Τώρα που δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα «θα καταγγείλει» τους μη αγρότες ο πρόεδρος της ΕΑΣ. Άραγε τους θεωρεί παράνομους, ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα και θα τους καταγγείλει. Αλλά και αν τους γνώριζε από πριν, ποιος τον κρατούσε και δεν ξεκαθάριζε την κατάσταση. Κάποιος πολιτικός ή οικονομικός παράγοντας, κάποιο κόμμα; Τέτοια στοιχεία αν έχει, ας κάνει καταγγελίες.
Άξιοι, άξιοι
Αν και σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με την ανεργία να βρίσκεται σε μεγάλα ποσοστά, η Μονή Βατοπεδίου αποδεικνύεται ότι δεν καταλαβαίνει και πολλά! Ο λόγος είναι ότι έχει ανατεθεί σε 20 άτομα συγκεκριμένης εταιρίας η απομαγνητοφώνηση και το ξεσκαρτάρισμα ηλεκτρονικού υλικού χωρητικότητας … 120 gigabyte! Μπράβο στα παιδιά, άξιοι!!!
Μπλόκα … τέλος;
Μπορεί οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών να μην έκαμπταν τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά από χθες άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα! Στην Περιφέρειας μας οι αγρότες αποφάσισαν να μειώσουν δραστικά τις ώρες αποκλεισμού των σημείων όπου έχουν στήσει εδώ και 18 μέρες τα μπλόκα τους. Έτσι, οι αγρότες του νομού Δράμας περιόρισαν χθες από 12 σε μόλις πέντε τις ώρες απαγόρευσης της διέλευσης κάθε οχήματος στο Τελωνείο Εξοχής, στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο, θέλοντας να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες και τους αυτοκινητιστές, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι από σήμερα το μπλόκο σταματάει. Αντίθετα, οι αγρότες του νομού Ξάνθης, που κλείνουν καθημερινά τη Γέφυρα του Νέστου (στην παλιά Εθνική Οδό Καβάλας – Ξάνθης), πήραν την απόφαση να μην προβούν σε αποκλεισμό του συγκεκριμένου σημείου, αφήνοντας εντελώς ελεύθερη την κίνηση από την Ανατολική Μακεδονία προς τη Θράκη (και αντίθετα). Αμετακίνητοι, πάντως, στο 24ωρο μπλόκο τους επί της Εγνατίας Οδού (στον Κόμβο Χρυσούπολης) παραμένουν οι αγρότες του νομού Καβάλας, εμποδίζοντας κάθε κίνηση και στα δύο ρεύματα στον κύριο οδικό άξονα της περιοχής.
Όλοι τα ίδια έλεγαν
Εντωμεταξύ, μάλλον δεν τα θυμάται καλά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Εκτός και αν όταν μιλάει για την Αριστερά που ήθελε να σωθούν όλα τα εργοστάσια του Ομίλου, εννοεί και το ΠΑΣΟΚ και τους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ τοπικά. Πότε εξέφρασαν διαφορετική άποψη; Υπάρχει καταγεγραμμένη;
Αυτοοργάνωση
Οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι 9 μήνες μακριά, αλλά το πότε θα περάσει ο καιρός δεν θα το καταλάβουμε. Βέβαια αν δεν υπήρχε ο Καλλικράτης ήδη θα είχε ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, αλλά τι να κάνουμε … διοικητική μεταρρύθμιση είναι αυτή! Στον δήμο της Κομοτηνής πάντως τα πράγματα είναι λίγο θολά για όλα τα κόμματα τα οποία περιμένουν. Στη ΝΔ παρότι έχουν δήμαρχο με το χρίσμα τους, καλοβλέπουν άλλη λύση, ενώ υπάρχουν κι άλλοι (εκτός του Δημήτρη Κοτσάκη) οι οποίο ενδιαφέρονται να δοκιμασθούν στο Δήμο Κομοτηνής. Στο ΠΑΣΟΚ πάλι, οι υποψήφιοι θα περάσουν ακόμα μια διαδικασία, αυτής της αίτησης! Να είστε σίγουροι γι’ αυτό! Ο μόνος σχηματισμός ο οποίος δεν θα έχει πρόβλημα θα είναι αυτός του ΚΚΕ, με μοναδικό του στοίχημα, η είσοδος μ’ έναν δημοτικό σύμβουλο στην σύνθεση του νέου δημοτικού συμβουλίου που θα προκύψει. Επομένως αυτοί που θα έχουν το προβάδισμα, θα είναι αυτή που θα ακολουθήσουν τα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αυτοοργάνωση! Οργανώνεσαι μόνος σου σιγά – σιγά και δεν ρωτάς κανέναν. Αντιθέτως αυτοί θα έρθουν και … θα σε ρωτήσουν.
Οικόπεδα έχουν;
Αυτές οι διαδηλώσεις για την σχολική στέγη στην Αλεξανδρούπολη και τα σχολεία που ζητούν να γίνουν, έχουν σχέση με τα σχολεία που θα γίνουν από το ΕΣΠΑ και που τόσος θόρυβος έγινε τελευταία γι ‘αυτά; Και υπάρχουν οικόπεδα έτοιμα για να φιλοξενήσουν τα σχολεία στην Αλεξανδρούπολη ή σε άλλη πόλη, που ενδεχομένως θέλει σχολεία αλλά δεν έχει οικόπεδα;
Δεν ακούγονται οι νομάρχες
Συνεδριάζουν οι νομάρχες για τον Καλλικράτη αλλά δεν ακούγονται, δηλαδή ελάχιστα απασχολούν την επικαιρότητα. Άλλωστε, αυτοί είναι που καταργούνται και παρόλα αυτά, το έχουν αποδεχθεί ενώ πριν ένα-δυο χρόνια, άντε τρία έβγαζαν πύρινους λόγους για την αναπτυξιακή χρησιμότητα του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Περίεργα πράγματα… Ένας θεσμός να οδηγείται στα αζήτητα από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς ούτε μια διαμαρτυρία από αυτούς που υπηρετούν τον ίδιο το θεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: