Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Βηματάκια

Πιθανός υποψήφιος
«Σιβηρία» η Αν. Μακεδονία και Θράκη λόγω του σφοδρού ψύχους, αλλά το ζήτημα είναι πότε θα αρχίσει το πολιτικό παιχνίδι για τις υποψηφιότητες των αιρετών Περιφερειαρχών. Δεδομένα δεν υπάρχουν και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει ασυμβίβαστο για τους νομάρχες οι οποίοι έτσι και αλλιώς καταργούνται και άρα εκ του ασφαλούς δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι (έχοντας σίγουρη τη θέση του Νομάρχη). Μόνο βουλευτές μπορούν εκ του ασφαλούς να διεκδικήσουν τις Περιφέρειες. Αν δεν εκλεγούν, παραμένουν στη Βουλή. Γι’αυτό και θα ήταν πολιτικά ορθό να μην υπάρξουν τέτοιες υποψηφιότητες. Όσον αφορά στην Ανατ. Μακεδονία και Θράκη, ολοένα και δυναμώνει η άποψη ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να προκύψουν από Καβάλα ή Έβρο, επειδή, όπως λένε όσοι το υποστηρίζουν, είναι οι δύο μεγαλύτεροι νομοί της Περιφέρειας. Πάντως προς το παρόν, ένας μόνο φαίνεται να κινείται στην λογική να είναι υποψήφιος και ας μη το λέει ξεκάθαρα. Ο Νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης. Αν πρόσεξε κανείς δηλώσεις του με αφορμή την διεξαγωγή στην Αλεξανδρούπολη ημερίδας για τα «Special Olympics», ο κ. Ζαμπουνίδης απευθύνθηκε γενικότερα στους Θρακιώτες καλώντας τους να συμμετέχουν στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου εκ μέρους της Νομαρχίας. Απευθύνθηκε δηλαδή και στους τρεις νομούς. Ε, άλλοι δύο μένουν που συγκροτούν την Περιφέρεια. Επιπλέον, θα μπορεί να επικαλεστεί και εμπειρία λόγω της θητείας του ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας. Με λίγα λόγια ο κ. Ζαμπουνίδης προβάλει ως μια λογική υποψηφιότητα. Να δούμε όμως τι θα πουν και οι Καβαλιώτες που ως σήμερα βλέπουν υπουργοποιήσεις Θρακών και που προφανώς θα ήθελαν να δουν έναν συντοπίτη τους στην καρέκλα του Περιφερειάρχη.
Κλείστε καμιά πόρτα…
Άρχισαν να διαψεύδονται ορισμένοι που έλεγαν ότι μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία της ΝΔ, θα υπάρχουν εισροές στελεχών και μελών από το ΛΑΟΣ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Τουλάχιστον αυτό στην Κομοτηνή δεν συμβαίνει. Κι αυτό γιατί μ’ αυτά που είδαμε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου του Άδωνη Γεωργιάδη στην Κομοτηνή, όχι μόνο δεν έχουμε εισροή στελεχών από το ΛΑΟΣ στη ΝΔ, αλλά αντίθετα. Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος που τον συνόδευαν από την Κομοτηνή, είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρώην μέλη της ΝΔ. Άλλωστε αν ρίξει κανείς μια ματιά στην σύνθεση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΛΑΟΣ στη Ροδόπη, θα διαπιστώσει … τα γραφόμενα!
Την καλοπέραση μας
Τώρα γιατί πρέπει να πιστέψουμε ότι οι Τούρκοι πραγματικά σχεδιάζουν θερμό επεισόδιο στη Θράκη και δεν ήταν απλώς μια από τις πολλές ασκήσεις επί χάρτου που προφανώς και αυτοί και εμείς κάνουμε εξετάζοντας διάφορα πολεμικά σενάρια; Η όλη είδηση και έτσι όπως στήθηκε το επικοινωνιακό σκηνικό, δείχνει περισσότερο για μια ακόμη άσκηση ψυχολογικού πολέμου. Με στόχο τον ελληνικό λαό. Με άλλα λόγια, λένε οι υποψιασμένοι, μας φοβίζουν ότι μπορεί να χάσουμε την καλοπέραση μας και γι’αυτό, ας δώσουμε κάτι…Πάντως, έτσι όπως πάνε τα πράγματα με την οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, προφανώς και θα την χάσουμε την καλοπέραση μας. Οπότε, μάλλον στο βρόντο θα πάνε αυτές οι ασκήσεις ψυχολογικού πολέμου.
Προς τα ψηλά!
Προσπάθεια ανάκαμψης κάνει ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, καθώς βρίσκεται μέσα στα 19 ονόματα που θα συμμετάσχουν στην εξεταστική επιτροπή της βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Για την ιστορία να πούμε ότι από το ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν οι Χρύσα Αράπογλου, Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, Νικόλαος Ζωΐδης, Αργύρης Λαφαζάνης, Σπύρος Μοσχόπουλος, Εμμανουήλ Μπεντενιώτης, Δημήτρης Παπουτσής, Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη, Αναστάσιος Σιδηρόπουλος και Δημήτρης Τσιρώνης. Από τη ΝΔ οι Νικόλαος Δένδιας, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Ελευθέριος Αυγενάκης, Ελισάβετ Βόζεμπεργκ και Σάββας Αναστασιάδης. Από το ΚΚΕ Ο Αντώνης Σκυλλάκος, από τον ΛΑΟΣ ο Θανάσης Πλεύρης και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Τσούκαλης. Η Επιτροπή αυτή, η οποία θα συνέλθει για πρώτη φορά τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις των άρθρων 144 έως και 148 του Κανονισμού της Βουλής και το σχετικό πόρισμά της θα πρέπει να το υποβάλει μέχρι την 15η Μαρτίου.
«Ξεχνούν το μητρώο»
Πολλά είπε η υπουργός για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να ενισχυθούν οικονομικά οι αγρότες. Ωστόσο, «ξέχασε» και το «ξεχνούν», περιέργως, πολλοί το μητρώο των αγροτών. Το εργαλείο δηλαδή, με το οποίο θα αναγνωριστεί επίσημα ποιοι είναι πραγματικοί αγρότες και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι ή επαγγελματίες και συγχρόνως καλλιεργούν και χωράφια. Και επειδή η αναλογία μπορεί να είναι μεγάλη υπέρ των καλλιεργητών, 70 με 30%, εύκολα μπορούν να ενισχυθούν οι πραγματικοί αγρότες χωρίς κάποιος από τους καλλιεργητές να βγάλει το τρακτέρ του στα μπλόκα. Τουλάχιστον, θα μάθουμε την πραγματική αναλογία μεταξύ καλλιεργητών και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
Επίσημο «Ναι»
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε την πρότασή του για ανανέωση της θητείας του Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα όποια σενάρια για ενδεχόμενο εκλογών τον Μάρτιο!
Θα τα ξεπαγώσουν;
Αν είναι να έρθει τελικά η κ.Μπατζελή και αν πρόκειται να κινητοποιηθούν οι αγρότες της Ροδόπης, ας ξεπαγώσουν τα πετρέλαια καθώς ελάχιστα θα ανέβει η θερμοκρασία ως το Σάββατο. Εκτός και αν επιθυμούν να παραμείνουν παγωμένα τα πετρέλαια.
Την υπογραφή μας….
…να ξέρουμε που την βάζουμε! Αναστάτωση έχει προκαλέσει στα δύο μεγάλα κόμματα το δημοψήφισμα του ΛΑΟΣ για τους μετανάστες. Ο λόγος είναι ότι αρκετά στελέχη των κομμάτων υπογράφουν το σχετικό έγγραφο διαμαρτυρίας. Το πρωί, μετά την συνέντευξη τύπου του Άδωνη Γεωργιάδη στην Κομοτηνή, ο βουλευτής έδειξε στους δημοσιογράφους ορισμένα από τα ονόματα που υπέγραψαν. Μέσα στην λίστα διακρίναμε ονόματα δημάρχων του ΠΑΣΟΚ από τον Έβρο και ορισμένων στελεχών της ΝΔ από τη Ροδόπη. Βέβαια τον μεγάλο πάταγο έκανε για μια ακόμη φορά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, όπου υπέγραψε υπέρ του δημοψηφίσματος. Ο Πανίκας άλλωστε έχει δηλώσει ότι είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων και ότι παρά το γεγονός ότι στηρίζει τη ΝΔ παράλληλα είναι και αυτόνομος.
Έλεγχος στον ΕΛΓΑ
Ενδιαφέρον είχε η «τηλεοπτική διαμάχη» του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη και του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Ξάνθης Σωκράτη Ξυνίδη. Ο λόγος οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες δόθηκαν αφειδώς στη Ροδόπη, ελέω του αντιπροέδρου, ο οποίος τυγχάνει να είναι από την πόλη μας. Πάντως παρά το όποιος είχε δίκιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κινήσει την επίσημη διαδικασία έρευνας σε ότι αφορά τις αντισταθμιστικές πληρωμές ύψους 425 εκατ. ευρώ, που καταβλήθηκαν στους Έλληνες αγρότες από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κατά τη διάρκεια των ετών 2008 και 2009. Η Επιτροπή έχει αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα αυτών των ενισχύσεων με την εσωτερική αγορά, αμφισβητώντας επί της ουσίας αν το μέγεθος των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα ήταν τόσο μεγάλο, όσο δηλώθηκε. Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η έναρξη της επίσημης διαδικασίας έρευνας θα δώσει τη δυνατότητα, αφενός, στην Επιτροπή να συγκεντρώσει όλες τις πληροφορίες, που χρειάζεται, προκειμένου να αξιολογήσει τις ενισχύσεις και, αφετέρου, στα ενδιαφερόμενα μέρη να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους.
Στον χορό…του Δημάρχου
Πάντως αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι, χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση, νίκησαν κατά κράτος τους δημοτικούς συμβούλους της «Σύγχρονης πόλης. Μην πάει ο νους σας στο κακό, απλά για να χρησιμοποιήσουμε και ποδοσφαιρική ορολογία: στον αγώνα του χορού, Δημοτικοί σύμβουλοι-Δημοσιογράφοι σημειώσατε 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια: