Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Βηματάκια

Καλώς τους πελάτες
Συνεχίζοντας τον ψυχολογικό πόλεμο στον οποίο εδώ και χρόνια έχουν επιδοθεί, οι απίθανοι τύποι, τουρκόφρονες και λοιποί παπατζήδες που συγκροτούν την δήθεν συμβουλευτική επιτροπή των «Ιογούρων» της ελληνικής Θράκης (όποιος δεν κατάλαβε ας ανατρέξει στο λήμμα «Τεμουζίν», αν και ευτυχώς απόγονοι τους δεν ζουν τοπικά), έσπευσαν να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά μέχρι και δηλώσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο CBS και οι οποίες έγιναν το Μάιο και άγνωστο γιατί έπαιξαν τώρα), προκειμένου να τονίσουν για μια ακόμη φορά ότι στο κεφάλι τους έχουν άχυρα και μάλιστα κακής ποιότητας. Αντιλαμβανόμενοι κατά το δοκούν και κατά τις επιταγές του προσωρινού ένοικου του γκέτο της Ιώνων, την αμοιβαιότητα όσον αφορά στην συνθήκη της Λωζάνης κάνουν λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ιογούρων της Θράκης, ενώ χαρακτηρίζουν «ηγέτη της Ορθόδοξης μειονότητας της Ινσταμπούλ», τον οικουμενικό Πατριάρχη. Ίσως θα έπρεπε, ιδιαιτέρως σκληρή να ήταν μια απάντηση προς τους τουρκόφρονες συμβουλευτικάριους. Ωστόσο το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν επιτρέπει ανάλογου ύφους εκφράσεις ακόμη και προς Ιογούρους ή και παπατζήδες δυτικοΘρακιώτες. Πάντως ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί και γελάει ο κόσμος. Τουλάχιστον, όταν είναι να γράψουν κάτι οι αγράμματοι, ας συμβουλευτούν κάποιον που έβγαλε τουλάχιστον το δημοτικό σχολείο. Όταν τα γράφουν στα ελληνικά, γιατί στα τούρκικα, είναι τέτοια η αγραμματοσύνη τους που ούτε το όνομα τους μπορούν να γράψουν.
Εκτός πλάνων
Στις αρχές του περσινού Δεκέμβρη ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν υπουργός Παιδείας και σκεφτόταν ότι θα μπορούσε να γίνει αρχηγός της ΝΔ μετά τον Καραμανλή! Της γενιάς των 40άρηδων, πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, κουμπάρος του Καραμανλή, άρα «δελφίνος» με τα όλα του! Εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή δέχτηκε δυο πλήγματα. Πρώτον, έγινε γνωστό ότι ήταν σε μπουζουξίδικο τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο 16χρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος και στο γήπεδο την επόμενη ημέρα, ενώ είχαν αρχίσει ήδη τα επεισόδια. Δεύτερον, αποκαλύφθηκε ότι είχε μείνει στο πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons, με λεφτά του δημοσίου! Επλήγη η δημόσια εικόνα του, υποβιβάστηκε σε υπουργό Μεταφορών, αργότερα στην εσωκομματική μάχη «κοίταζε» προς Σαμαρά χωρίς να εκδηλωθεί, και μετά ο εισαγγελέας έστειλε στη Βουλή υπόθεση με παράνομες άδειες φορτηγών, που τον έχει στο επίκεντρο. Και ύστερα ήρθαν ... οι μέλισσες! Ο βουλευτής Ροδόπης περιμένει κάποιο αξίωμα από τον Σαμαρά -μέχρι και για γραμματέα του κόμματος σκέφτεται τον εαυτό του- αλλά μάλλον θα περιμένει για πολύ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τον έχει μέσα στα πλάνα του…
Αμάν η τρομολαγνεία
Και πάλι τρόμος πάνω από τον Ειρηνικό. Πάντως ο επίδοξος τρομοκράτης και παραλίγο αεροπειρατής, είχε ή δεν είχε κανονική αμερικάνικη βίζα; Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχε αλλά δυστυχώς δεν μάθαμε ούτε από πού την πήρε ούτε αν κάποιος μεσολάβησε για να την πάρει. Ούτε εμφανίστηκε η άχρωμη και άοσμη εκρηκτική ύλη η οποία αντί να ανατιναχθεί, του έκαψε τις τρίχες από την γάμπα. Και όμως, μας ζάλισαν τα media με την τρομολαγνεία και την ανάγκη να πάρουμε και άλλα μέτρα στα αεροδρόμια.
Πολλά μπράβο
Δώρα μοίρασε η νέα Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Δώρα Κόκλα σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες. Η είδηση δεν είναι αυτή, αλλά ότι η όλη δράση δείχνει μια διαφορά νοοτροπίας, σε σχέση με την παλιά διοίκηση. Όχι τόσο με τον πρώην Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Σταμάτη, αλλά και τον κάθε λογής παράγοντα, ο οποίος πηγαίνοντας να παραδώσει ένα δώρο … συνοδευόταν από δεκάδες δημοσιογράφους. Αυτή την δουλειά την έκανε και η Δώρα Κόκλα, χωρίς όμως τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και της αξίζουν πολλά μπράβο. Γιατί έδωσε βαρύτητα στην ουσία του θέματος και όχι στην εκμετάλλευση του.
Η γέννηση του Αγίου Βασίλη
Για όποιον προσεκτικά παρακολούθησε το τηλεοπτικό πρόγραμμα των τελευταίων ημερών, ένα είναι σαφές πως τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του Αγίου Βασίλη, ενός ευτραφούς και καλοκάγαθου γητευτή ταράνδων από την Λαπωνία. Καμία αναφορά στον Χριστιανισμό, καμία αναφορά στην γέννηση του Χρίστου. Με λίγα λόγια, η παγκοσμιοποίηση των Χριστουγέννων (και η εμπορευματοποίηση της γιορτής) έχει αφαιρέσει κάθε σχετικό με την χριστιανική θρησκεία ώστε με την ίδια ευκολία (και καταναλωτική προθυμία) να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα, χριστιανοί, βουδιστές, άθεοι ακόμη και μουσουλμάνοι. Είναι δε τόσο ικανό το μάρκετινγκ της παγκοσμιοποίησης που μέχρι και σαν ταλιμπάν μπορεί να παρομοιάσει τον Άγιο Βασίλη ώστε Χριστούγεννα να γιορτάσουν και στο Αφγανιστάν.
Τραπεζώματα
Γεύμα προς τιμή των δημοσιογράφων του νομού, έδωσε χθες ο βουλευτής Ροδόπης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, στο δημοτικό περίπτερο του Ιάσμου. Εκεί εκτός από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, βρέθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος Αμούτζας, η νέα Γενική Γραμματέας Δώρα Κόκλα, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Οι δημοσιογράφοι μετά το τέλος της συνάντησης έφυγαν και με τα «δωράκια» τους (χριστουγεννιάτικο κερί, οργκανάϊζερ, μνήμη υπολογιστή), ενώ είχαν την ευκαιρία κατά την διάρκεια αυτής, να συνομιλήσουν με όλους τους θεσμικούς φορείς και να ανταλλάξουν ευχές. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του τραπεζιού, το γραφείο του βουλευτή «έτρεχε», ώστε να μην λείψει τίποτε από κανέναν! Η κίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν πάρα πολύ καλή, αλλά θα ήταν τέλεια, αν γινόταν μια μέρα η οποία δεν είχαν δουλειά οι δημοσιογράφοι. Καλή χρονιά!
Η διπλανή πλατεία
Στην Ξάνθη παραδόθηκε ένα μέρος της αναπλασμένης πλατείας και τουλάχιστον από τις φωτογραφίες φαίνεται πως έχει γίνει καλή δουλειά. Βέβαια, τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ίδιοι οι Ξανθιώτες που ζουν καθημερινά στους ρυθμούς της πόλης και μπορούν να εκτιμήσουν τις όποιες αλλαγές. Άλλωστε και στην Κομοτηνή, όταν αρχικά είχε παραδοθεί η πλατεία, τουρίστες και περαστικοί έλεγαν τα καλύτερα λόγια και οι Κομοτηνάιοι τα χειρότερα. Και χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις έως ότου ή πλατεία γίνει υποφερτή και για τους ντόπιους.
Γυναικεία υπόθεση
Ώρες συνομιλούσαν η νέα Γενική Γραμματέας Δώρα Κόκλα και η αντινομάρχης Σιμπέλ Μουσταφάογλου, κατά την διάρκεια του τραπεζιού που παρέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής στους δημοσιογράφους. Το τι λέγανε δεν ξέραμε, αλλά σίγουρα τα θέματα της μειονότητας θα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας.
Παραβιάσαμε εμείς;;;
Από το ΓΕΕΘΑ έγινε γνωστό ότι αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσε τακτικό δρομολόγιο στο Νότιο Αιγαίο για τη μεταφορά προσωπικού και είχε απογειωθεί στις 12:35 από τη Ρόδο, δέχθηκε στις 12:38 δύο κλήσεις από Τουρκικό ραντάρ, που ανέφεραν ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο. Στις 12.40 στο Εσκί Σεχίρ ενεργοποίησε την γνωστή «κόκκινη γραμμή» για να ενημερώσει σχετικά τη Λάρισα. Η ελληνική πλευρά αφού παρατήρησε ότι η «κόκκινη γραμμή» ενεργοποιείται μόνο όταν υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις, υπογραμμίζοντας τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.
Εύκολο στοίχημα
Δεκαήμερο ξεκούρασης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς αγώνες καθώς βαριά είναι η γαλοπούλα και λαχανιά. Με την επιστροφή στην δράση ο Πανθρακικός επισκέπτεται την Θεσσαλονίκη όπου περιμένει ο Ηρακλής που διψάει για νίκη. Το στοίχημα για τους πράσινους της Κομοτηνής είναι να πάει ο δεύτερος γύρος καλύτερα από τον πρώτο. Και δεν είναι και τόσο δύσκολο να κερδιθεί. Αρκεί μια νίκη και ας τα χάσει όλα τα άλλα παιχνίδια.
Πάμε για πρωτιά
Στον διεθνή τουριστικό διαγωνισμό «Landscape of the year», συμμετέχει το νησί της Σαμοθράκης με DVD όπου παρουσιάζονται όλες οι ομορφιές του νησιού. Ο διαγωνισμός έχει ως έπαθλο 300.000 ευρώ, τα οποία κατατίθενται στην εκάστοτε Νομαρχία και διασφαλίζονται για τη διεθνή προβολή του τόπου που κάθε φορά καταλήγει στην πρώτη θέση. Την προσπάθεια προωθεί με κάθε τρόπο ο Όμιλος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας Σαμοθράκης. Φέτος, κατατέθηκαν 256 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων η Σαμοθράκη, από τη νησιωτική Ελλάδα, και ο Όλυμπος από την ηπειρωτική. Ο οργανισμός που διοργανώνει αυτόν τον διαγωνισμό κάθε χρόνο, είναι μη κυβερνητικός και είναι ένας από τους 10 μεγαλύτερους οικολογικούς οργανισμούς στον κόσμο.
Πρώην πρωθυπουργικές διακοπές
Προσπαθώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να με ενδιαφέρει το που θα περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων ο πρώην πρωθυπουργός με την οικογένεια του και λόγο δεν βρίσκω. Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί θα πρέπει μια οικογένεια να βλέπει το πρόγραμμα της δημοσιευμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας. Ε, μα πια!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: