Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Βηματάκια

Για τα μπάζα
Ορθός ήρθαν να διαμαρτυρηθούν κάτοικοι του Κοσμίου στο δημοτικό συμβούλιο αφού πιστεύουν ότι καταστρέφονται από την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας μπαζών, αν και μάλλον δεν γνωρίζουν το θέμα, κόσμια δεν ήταν η συμπεριφορά των περισσοτέρων. Πλην 2-3 οι οποίοι μόνο που πόλεμο δεν κήρυξαν , ένας εξ’αυτών, απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους έκανε λόγο για γαμπρούς που ήρθαν στην περιοχή. Δυστυχώς δεν διευκρίνισε αν εννοούσε τους νεότερους χρόνους ή το μακρινό 1920, εκτός και αν έχει κακή εμπειρία από γαμπρό στην οικογένεια του.
Κεράσματα και κάλαντα
Για μία ακόμη χρονιά, στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς, στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής, δεν υπήρχαν κεράσματα αλλά ούτε και η χορωδία του Δήμου Κομοτηνής έψαλλε τα παραδοσιακά κάλαντα στους συμβούλους. Ίσως αυτό να γίνεται στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» που πραγματοποιεί τα τελευταία τρία χρόνια η δημοτική αρχή και ο Δημήτρης Κοτσάκης. Πάντως τα κεράσματα, αν ήθελε να τα αποφύγει ο δήμαρχος μιας και κοστίζουν, καλά έκανε. Μπορούσε πάντως να κεράσει το σώμα, ο επικοινωνιολόγος Άγγελος Λάσκαρης, ο οποίος (σύμφωνα με τον Δήμαρχο) τόσες και τόσες συμβάσεις έχει υπογράψει σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου Κομοτηνής. Έτσι για να ευχηθεί κι αυτός με την σειρά του το σώμα του δημοτικού συμβουλίου!
Αυτά τι δουλειά είχαν;
Να και μερικά ταμπλό που βρέθηκαν στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, στο πολυλειτουργικό του Δήμου. Δυσκόλεψαν τους δημοσιογράφους στο έργο τους έκαναν και 1-2 συμβούλους αν χάσουν την θέση τους, τα ταμπλό «έπιασαν» 3-4 καθίσματα, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καθίσουν λόγω της «κατάληψης» των Κοσμιωτών. Τουλάχιστον να είχαν πάνω τους (τα ταμπλό), μερικές φωτογραφίες από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο, να μας θυμίζουν πως γίνονται τα κανονικά δημοτικά συμβούλια και πως θα γίνονται από το 2011 και μετά. Γιατί αν είναι αλήθεια ότι αυτή η ιστορία του ξεσπιτώματος του δημοτικού συμβουλίου, δεν πρέπει να τραβήξει για πολύ ακόμη.
Θεσμικές απουσίες
Η έκθεση του ΜΟΚ που εγκαινιάστηκε προχθές και αφορούσε φωτογραφίες και έγγραφα από το αρχείο του συλλόγου, πραγματικά ήταν κάτι το εξαιρετικό! Όχι μόνο για την ποικιλία των εκθεμάτων, αλλά και γιατί κάποιος μάθαινε την πολιτιστική ιστορία του τόπου τα τελευταία 50 χρόνια! Πάντως, αν εξαιρέσει κανείς το Νομάρχη Ροδόπης, κανείς άλλος θεσμικός της περιοχής μας δεν έδωσε το παρών, προκαλώντας σχόλια από τους παρευρισκόμενους.
Πλημμύρες στον Έβρο
Τα πάνω κάτω έφερε η έντονη βροχή που έπεσε τα προηγούμενα 24ωρα στο νομό Έβρου. Δρόμοι πλημμύρισαν, υπόγεια σπιτιών γέμισαν νερά, αυτοκίνητα έμειναν στους δρόμους ενώ κινδύνεψαν και ανθρώπινες ζωές. Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκε κλήσεις για πολλές περιοχές ενώ και η αστυνομία βρισκόταν επί ποδός για την ασφάλεια των οδηγών σε σημεία επικίνδυνα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στους δήμους Φερών και Ορεστιάδας με τις αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν ήδη ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών, απ’ όπου και οι φωτογραφίες που εξασφάλισε η στήλη μας. Κυρίως πλημμύρισαν υπόγεια που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικοί χώροι ενώ έχουν καταγραφεί και καταστροφές ηλεκτρικού εξοπλισμού. Η Πυροσβεστική χρειάστηκε να παραμείνει για ώρες σε εννέα περιπτώσεις πλημμυρισμένων υπογείων.
Φτάσαμε στη «σταύρωση»…
Με τον Βαρθολομαίο είμαστε, αλλά πριν χρόνια δεν τα έλεγε έτσι, ούτε η δημοσιογραφική προπαγάνδα εκείνης της εποχής ήταν προς αυτή τη κατεύθυνση. Τότε ο «εχθρός», τουλάχιστον της δημοσιογραφικής προπαγάνδας, ήταν ο Χριστόδουλος ο οποίος έλεγε αυτά που λένε αυτοί τώρα.
Η Θράκη στο προσκήνιο
Ακόμη ένας βουλευτής από την Θράκη συμπεριλαμβάνεται στο υπουργικό σχήμα της κυβέρνησης. Ο Εβρίτης βουλευτής Γιώργος Ντόλιος από χθες ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του υφυπουργού Εσωτερικών ενώ μετά τα Χριστούγεννα αναμένεται και η ορκωμοσία του. Χθες το πρωί μάλιστα ο κύριος Ντόλιος είχε συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση ώστε να τον ενημερώσει λεπτομερώς για τις υποχρεώσεις του. Η συγκεκριμένη επιλογή του Γιώργου Ντόλιου, μαζί με τους Γιώργο Πεταλωτή από την Κομοτηνή και Σωκράτη Ξυνίδη από την Ξάνθη, δικαιώνει τόσο τους ίδιους όσο και τους πολίτες της Θράκης, που βλέπουν τρεις Θρακιώτες στην κυβέρνηση και στα ανώτατα σκαλοπάτια του κυβερνόντος κόμματος. Ελπίζουμε τώρα, όλοι αυτή που «βομβάριζαν» καθημερινά παραπολιτικές στήλες με το πόσο ενδιαφερόταν ο Καραμανλής για την Θράκη με τις υπουργοποιήσεις Στυλιανίδη και Κοντού, τώρα να σταματήσουν! Απ’ ότι φάνηκε οι υπουργοποιήσεις αυτές, μόνο τους συγκεκριμένους βουλευτές ωφέλησαν, παρά τον τόπο…
Βγήκαν από τα ρούχα τους
Έλεος… ζητούν από τον πρωθυπουργό οι Καβαλιώτες βλέποντας να υπουργοποιείται ένας ακόμη Θρακιώτης ο Γιώργος Ντόλιος. Και η αλήθεια είναι ότι η Θράκη έχει πάρει τα πάνω της πολιτικά με τις τελευταίες κυβερνήσεις. Δύο υπουργούς έφτασε να έχει επί ΝΔ, δύο υφυπουργούς και γραμματέα του κόμματος επί ΠΑΣΟΚ. Ε, λογικό είναι να έχουν βγει από τα ρούχα τους οι Καβαλιώτες.
Έργα συντήρησης … εγκαινίων
Μπορεί το κτίριο του Θρακικού Πνευματικού Κέντρου, όπου στεγάζεται το Θρακικό Ωδείο Κομοτηνής να τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κομοτηνής, απ’ ότι μαρτυρά και η πινακίδα που κρέμεται έξω από το κτίριο, αλλά η πίσω όψη αυτού έχει τα μαύρα του τα χάλια, καθώς η μούχλα και η υγρασία έχει κάνει την εμφάνιση της!!! Προτείνουμε στην δημοτική αρχή να κάνει έργα συντήρησης του κτιρίου, αφού τελεί και υπό την αιγίδα του, και φυσικά να τα … εγκαινιάσει!
Την ίδια… τύχη;
Για να δούμε θα έχει η κ .Κόκλα την τύχη του Σταμάτη ο οποίος μόλις ήρθε ως νέος Περιφερειάρχης αντιμετώπισε για 10 μέρες τις πλημμύρες σε Ροδόπη και Έβρο; Πάντως προς το παρόν δεν τίθεται θέμα συναγερμού στον γειτονικό νομό. Από την άλλη πλευρά και να συμβεί κάτι, η νέα Περιφερειάρχης θα γνωρίσει πια είναι η κατάσταση με τις πλημμύρες στον Έβρο και θα είναι, πλέον, έμπειρη στον τομέα αυτό.
Αμίλητο νερό!
Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο δημοτικό συμβούλιο κατά την συζήτηση της δημιουργίας ή όχι μπαζότοπου στην περιοχή του Κοσμίου, με τους κατοίκους του οικισμού να εξελίσσονται σε πρωταγωνιστές. Πάντως, άσχετα με το αν είχαν δίκιο ή άδικο, οι κάτοικοι αυτοί έχουν εκπρόσωπο στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα από την συμπολίτευση. Ο λόγος για την Φελίνα Καζάκου, την πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης «Ορφέας», που κατάγεται από εκεί. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές μάλιστα, η εν λόγω δημοτική σύμβουλος, πήρε το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της, από τα δύο εκλογικά κέντρα του Κοσμίου. Τώρα που τα θέματα του οικισμού «καίνε» στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από την Φελίνα…
Κουτσάλογα
Ο Πανθρακικός τελικά έκλεισε πολλές πόρτες σε ορισμένους ανθρώπους, αλλά στην ουσία δεν φταίει αυτός ή καλύτερα το Διοικητικό του Συμβούλιο. Δεν φταίει αυτό που μπλέχτηκε με την πολιτική, γιατί μπλέχτηκε με την πολιτική! Και όταν μπλέκεσαι με την πολιτική, πρέπει να διαλέξεις σε ποιο στρατόπεδο θα είσαι. Τώρα αν αναγκάστηκες να είσαι με «κουτσά άλογα», τότε κανείς δεν σου φταίει. Απλώς ακολουθείς την μοίρα σου…
«Μένουμε σπίτι»
Για την περίοδο των γιορτών στην Κομοτηνή ισχύει το «μένουμε σπίτι» όχι τόσο από έλλειψη χρημάτων αλλά επειδή, τουλάχιστον με το αυτοκίνητο, αδύνατη είναι η κυκλοφορία εντός την πόλης. Δεν άρχισαν και αυτά τα μεγάλα έργα που θα αλλάξουν το κέντρο και θα βελτιώσουν τις κυκλοφοριακές συνθήκες… Όσο για τους δημοτικούς αστυνομικούς, τουλάχιστον στο ρόλο των «τροχαίων», το έργο έχει μεγάλη επιτυχία.
Ποια η διαφορά;
Είπε ο Σταμάτης Μαρούδας, επικεφαλής της Δημοτικής Αναγέννησης, ότι πλέον οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρέπει «να συμπορευθούν στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, με διαφάνεια και ειλικρίνεια για το καλό του τόπου». Τόσο εύκολα και γρήγορα ξεχάστηκε το 2006; Τότε δηλαδή ποιες ήταν οι διαφορές;;; Θα μας πει κανείς, κάποτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: