Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Τα σέβη στον πρόξενο
Εκτός των άλλων, έχουμε να κάνουμε και με τους κάφρους που στην κίνηση να πάρει δρόμο το προξενείο, είδαν ρατσιστική συμπεριφορά. Ίσως επειδή ούτε να διαβάσουν γνωρίζουν αλλά και να ξέρουν δεν μπορούν να κατανοήσουν τι διαβάζουν. Την απάντηση βέβαια την έδωσαν προχθές βράδυ οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι πλην ελάχιστων εξαιρέσεων με ιδιαίτερα μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του προσωρινού ένοικου του γκέτο της Ιώνων. Με την πράξη τους, όχι μόνο δίνουν άλλοθι στον ένοικο αν κάνει ότι του γουστάρει στην περιοχή, αλλά δείχνουν και ότι οι ίδιοι έχουν έλλειμμα δημοκρατίας. Ε και επειδή το καταλαβαίνουν, το έλλειμμα τους, παίρνουν παράδειγμα από την δημοκρατία της γειτονικής και φιλικής μας χώρας αλλά και από τον εκπρόσωπο της στην περιοχή.
Επί του πιεστηρίου
Ηλεκτροπληξία υπέστη χειριστής γεωργικού μηχανήματος στην Τραϊανούπολη Έβρου όταν το όχημα από άγνωστη αιτία προσέκρουσε σε ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ. Στο όχημα -το οποίο έκανε συλλογή βαμβακιού- επέβαινε κι ένας ακόμη άνδρας ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό, πήδηξε έξω και διεσώθη. Ο χειριστής που έπαθε ηλεκτροπληξία έχασε τις αισθήσεις του και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου και νοσηλεύεται. Λόγω του περιστατικού υπήρξαν ολιγόωρες διακοπές ρεύματος στις περιοχές Δωρικού, Νίψας και Αετοχωρίου.
Από την τσέπη τους!
Στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο μάθαμε και κάτι ακόμα. Ψάχνοντας ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τάσος Βαβατσικλής στον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, αλλά και στο εσωτερικό κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, βρήκε ότι ο κώδικας και ο κανονισμός ορίζει επακριβώς που πρέπει να γίνονται οι συνεδριάσεις τους. Επομένως όλως παράνομα και χωρίς να υπάρχει βάσιμος λόγος, έγινε η μεταφορά των συνεδριάσεων του, από το φυσικό χώρο του δημαρχείου, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου. Η Νέα Πορεία λοιπόν προσέφυγε στα αρμόδια όργανα για την παραβίαση αυτού του θεσμού και σύμφωνα με το νόμο ο δήμαρχος παρανομεί! Επομένως αν (λέμε αν) εφαρμοστεί ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας το Δημοτικό Συμβούλιο θα ξανασυνεδριάσει στο χώρο του δημοτικού μεγάρου και θα καταλογισθεί η δαπάνη μετατροπής του παλιού χώρου στην δημοτική αρχή. Δηλαδή αυτοί που ψήφισαν τότε, οι της «Σύγχρονης Πόλης», θα βάλουν από την τσέπη τους λεφτά και θα ξαναφτιάξουν την αίθουσα!!!
Στην θάλασσα τους αργοναύτες
Ίσως επίτηδες να μη παίρνει μεταφραστή ο Πανθρακικός. Τουλάχιστον προχθές, ότι και αν έλεγε ο προπονητής ήταν υπό αίρεση καθώς ακολουθούσε βραδινή τηλεοπτική παρουσία του ανθρώπου δίχως τίτλο ο οποίος είναι αλήθεια κάτι προσπάθησε να πει για την κατάσταση στην ομάδα, αλλά ήταν και τέτοιες οι ερωτήσεις που λίγο έλειψε να μετατραπεί η συνέντευξη σε παρατράγουδο. Πάντως, οι δίχως τίτλο ήταν αισιόδοξος ότι αύριο στην Καβάλα, στην θάλασσα θα τους ρίξουμε τους αργοναύτες. Όπως είπε, μέχρι τώρα ετοιμαζόταν η ομάδα και ήρθε η ώρα να μαζέψει τους καρπούς της προσπάθειας. Και αν το λάθος έγινε στη σπορά και δεν βγάλει καρπούς ή πρασινάδα; Σε κάθε περίπτωση, το διπλό στην Καβάλα θα είναι η μεγαλύτερη έκπληξη της χρονιάς. Ούτε οι δύο διεκδικητές του τίτλου μπόρεσαν να την νικήσουν.
Εν ευθέτω χρόνω
Όταν μιλούν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούγονται αρκετά πράγματα, τα οποία δεν τιμούν την έκρυθμη λειτουργία μια δημοτικής αρχής. Ο Σταμάτης Μαρούδας λοιπόν, μία ημέρα πριν την συνεδρίαση για τον δημοτικό έλεγχο, απευθύνθηκε στον Θανάση Βίβογλου, υπεύθυνο της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Κομοτηνής, ζητώντας του να μάθει, εγγράφως, τις κινήσεις στο ταμείο. Ζητώντας να μάθει ο δημοτικός σύμβουλος, αν η υπόθεση αυτή είναι χρονοβόρα, ο υπάλληλος του απάντησε ότι δεν παίρνει πάνω από 5 λεπτά! Όμως η αίτηση έφτασε πριν την απάντηση στα χέρια του δημάρχου, και ο Σταμάτης Μαρούδας πήρε την απάντηση του … εγγράφως! Αυτή έλεγε ότι ΘΑ του απαντήσουν «εν ευθέτω χρόνω»!!! Φαντάζεστε δηλαδή να ζητήσουμε κάτι παρόμοιο, εμείς οι απλοί «θνητοί» πολίτες…
Όλοι σε κάτι πιστεύουν
Καλά πήγε ο Σαμαράς στην Καβάλα, δικός του είναι ο νομός, ενώ ετοιμάζεται να έρθει και στη Θράκη. Πάντως οι Ντορικοί, τοπικά, ακόμη πιστεύουν ότι θα δουν την κόρη του Μητσοτάκη στην αρχηγία και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Ε, εδώ μια ολόκληρη πόλη πιστεύει ότι ο Πανθρακικός μπορεί να σωθεί, 3-4 άνθρωποι δεν δικαιούνται να πιστεύουν ότι θα νικήσει η Ντόρα;
Κόλαφος με τους Γραμματείς
Έχουν περάσει 26 μέρες από τον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει οριστεί παρά μόνον ένας γενικός γραμματέας σε υπουργείο. Στο Δικαιοσύνης- και αυτός προκάλεσε πολλές συζητήσεις, μιας που είχε διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης της συζύγου του υπουργού Χάρη Καστανίδη! Ξέρουμε ότι οι γενικοί γραμματείς είναι άμεσοι συνεργάτες των υπουργών και διοικητικοί υπεύθυνοι των υπουργείων. Η παρουσία τους, λοιπόν, είναι αναγκαία. Και, όμως, επί σχεδόν ένα μήνα δεν έχει γίνει τίποτα. Μια επιτροπή αξιολογεί 30 χιλιάδες βιογραφικά και καταλήγει σε λίστα 10 υποψηφίων, από την οποία ο υπουργός θα επιλέξει! Ποιόν θα επιλέξει; Κάποιον που ήδη γνωρίζει, όπως είναι το κανονικό; Φοβάται ότι θα τον κράξουν σαν τον Καστανίδη, στη λογική «τι τα θέλεις τα βιογραφικά, αφού επιλέγεις τον γνωστό σου;». Θα επιλέξει κάποιον άγνωστο, για να μην τα ακούσει; Και θα είναι εμπιστοσύνης; Θα ταιριάζουν τα χνώτα τους; Πιάστ’ αυγό και κούρευτο...
Καθαριότητα;
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια του δημοτικού ελέγχου, μίλησαν για την καθαριότητα στην πόλη και τους οικισμούς, η οποία ομολογουμένως είναι απαράδεκτη και ντροπιάζει την περιοχή μας. Πάντως ο δήμαρχος Κομοτηνής απαντώντας στους επικριτές του, είπε πως έχει τελείως αντίθετη άποψη, ενώ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κώστας Μιχελής δεν πήρε καν τον λόγο!!!
Κάτι ξέρει ο δήμαρχος
Να δείτε που κάτι παραπάνω ξέρει ο δήμαρχος και όλο για δάνεια μιλάει, όπως είπε δε και στο δημοτικό συμβούλιο, ας λέει ότι θέλει η αντιπολίτευση αυτός με δανεικά (μακάρι να ήταν και αγύριστα) θα κάνει αναπτυξιακή πολιτική στο δήμο Κομοτηνής. Πάντως για να επανέλθουμε στο ότι κάτι ξέρει, ενδεχομένως να έχει διαβάσει η ακούσει ο δήμαρχος για το νομοσχέδιο που θα διευκολύνει όσους δανείστηκαν και αντικειμενικά, δεν μπορούν να πληρώσουν την τράπεζα. Λέτε να δούμε τον Δήμο Κομοτηνής, πρώτο στη λίστα όσων θα ζητήσουν διευκολύνσεις; Δεν είναι φυσικό πρόσωπο, ωστόσο με μια τροπολογία, όλα γίνονται…
Τους πλήρωσα
Το να θεωρεί ο δήμαρχος πάντως κατόρθωμα ότι πλήρωσε τους εργαζομένους του Δήμου Κομοτηνής, κάτι σημαίνει. Γιατί το συγκεκριμένο το είπε όχι μία, αλλά τέσσερις φορές απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Κι αυτοί τον κοιτούσαν μ’ ανοιχτό το στόμα, όχι γιατί άκουγαν κάτι το εξωπραγματικό, αλλά γιατί αναρωτιόντουσαν αν ένας δήμαρχος καυχιέται για τέτοια πράγματα, φαντάζεστε που έχει φτάσει οικονομικά ο Δήμος!
Τι λες χριστιανέ μου;
Σε γέλια ξέσπασαν όλοι οι παρευρισκόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και δημοσιογράφοι, όταν άκουσαν τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Κυπριανίδη, να αποκαλεί τον Αλή Μέρτογλου, σε κάποια αντίθετη γνώμη του συναδέλφου του, «χριστιανέ μου»!!! Για να πάρει την απάντηση του Μέρτογλου ότι «κάνει λάθος, είμαι ευρω-μουσουλμάνος».
Πολύ αίμα
Εντύπωση προκάλεσαν οι αψιμαχίες που είχαν μεταξύ τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης Κώστας Ναλμπάντης, Χρήστος Μέτιος και Δημήτρης Ερελιάδης κατά την διάρκεια της συζήτησης μίας ένστασης ενός συμπολίτη για την πιάτσα των ταξί στο ΚΤΕΛ Ροδόπης. Όσοι ήταν εκεί ερμήνευσαν την κόντρα, ως ένα ξεκίνημα της άλλης εσωκομματικής κόντρας ανάμεσα στους Μητσοτακικούς (που τους εκπροσωπεί η Ντόρα) και τους Καραμανλικούς (τους original του θείου, που τους εκπροσωπεί ο Σαμαράς). Πάντως αν κρίνουμε από την «μάχη», οι Μητσοτακικοί βάφτηκαν στο … αίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: