Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Βηματάκια

Αναγνωστήριο η Βουλή
Λοιπόν, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν στην Βουλή, σε λίγο δεν θα χρειάζεται να παρίστανται υπουργοί και βουλευτές για να μιλήσουν. Ας μπει μια γιγαντοοθόνη και να στέλνουν ηλεκτρονικά την ομιλία τους. Σήμερα στην Βουλή, ελάχιστοι είναι οι αγορητές. Όλοι οι άλλοι διαβάζουν τον λόγο που τους έγραψε ένας κειμενογράφος χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από το κείμενο. Και όμως, από του βήματος της Βουλής δεν επιτρέπεται ο γραπτός λόγος, παρά μόνο κάποιες σημειώσεις που θα βοηθήσουν τον επίδοξο ομιλητή. Στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις διαβάστηκαν και ομιλίες με μυθιστορηματική μορφή και άλλες για επίπεδο γυμνασίου, άντε πρώτης λυκείου. Το ότι δεν υπάρχουν πια ρήτορες στην ελληνική Βουλή, έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον όμως ας μην γίνει η Βουλή,…αναγνωστήριο.
Διαμέρισμα … η νέα μόδα
Περίεργο πράγμα αυτό που ανέλυσε ο Γιάννης Ραγκούσης στον «Καποδίστρια 2» κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Οι νομαρχίες θα γίνουν διαμερίσματα και θα προσφέρουν διοικητική υποστήριξη στις νέες Περιφέρειες. Δηλαδή ο Άρης Γιαννακίδης θα είναι πλέον ο διαμερισμάρχης μας και όχι ο νομάρχης μας;
Σιγά μη γεμίσει…
Καλές οι προσκλήσεις να πάει ο κόσμος στο γήπεδο την Κυριακή, αν όμως ήταν να έρθουν 3.500 Λαρισαίοι, πάλι δεν θα έβρισκαν θέση να καθίσουν οι κάτοχοι διαρκείας. Τα πάντα έκανε η διοίκηση για να διώξει τον κόσμο από το γήπεδο, στον αγώνα με τον Άρη, έβγαλε και μια ανακοίνωση και ούτε καν απάντησε στον Άρη που με την δική του ανακοίνωση έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τώρα, με Λάρισα και λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, δύσκολα να γεμίσει το γήπεδο. Μισοάδειο ή μισογεμάτο θα είναι, ,αναλόγως πως θα το δει κανείς. Και άντε να πάρει η πράσινη ομάδα τους τρεις βαθμούς, γιατί αν συνεχίσει να βελτιώνεται και να μένει με τον ένα βαθμό, θα είναι η πρώτη ομάδα που θα υπογράψει…
Επικοινωνιολόγος να σου τύχει
Έπρεπε να κάνει ρεπορτάζ η εφημερίδα μας για να διαπιστώσει ο δήμαρχος Κομοτηνής, ότι μετά από δυόμιση χρόνια το παλιό Ηρώο στο πάρκο του μουσείου ήταν εγκαταλελειμμένο με ανεξίτηλα πάνω του, τα σημάδια των βανδάλων! Μετά από ρεπορτάζ μας δηλαδή ευαισθητοποιήθηκε ο δήμαρχος να πράξει αυτά που τον ψήφισε ο κόσμος να κάνει. Και να φανταστείτε ότι στον Δήμο Κομοτηνής πληρώνουμε και επικοινωνιολόγους με παχυλό μισθό σε περίοδο οικονομικής κρίσης! Δηλαδή ο Άγγελος Λάσκαρης, ο επικοινωνιολόγος δηλαδή, δεν θα μπορούσε να κάνει μια βόλτα (τόσες κάνει στο διπλανό κτίριο της Περιφέρειας) να δει από κοντά την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το Ηρώο και να το αναφέρει; Εμείς προσφερόμαστε (αφιλοκερδώς) να κάνουμε αυτή την δουλειά, οπότε ο δήμαρχος μπορεί να στείλει από εκεί που ήρθαν όλους αυτούς που του φόρτωσαν, είναι η αλήθεια! Και τα χρήματα τα οποία παίρνουν ας τα διαθέσει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Μνηστήρες
Σκοπός της κυβέρνησης είναι οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2010, να γίνουν με το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Αν βέβαια προλάβει, καθώς μέσα σε 10 μήνες (οι υπόλοιποι 2 είναι η προκήρυξη και η προεκλογική περίοδος) πρέπει να γίνει το νομοσχέδιο και να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή. Μην νομίζετε ότι είναι εύκολο, γιατί θα υπάρξουν και πολλές αντιδράσεις. Αυτοί βέβαια που περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις είναι όλοι οι μνηστήρες της θέσης του δημάρχου και πιστέψτε με είναι πολλοί εδώ στην Κομοτηνή! Και από τις δύο παρατάξεις…
Η άμυνα δεν τραβάει
Και συνεχίζοντας στον αθλητικό στίβο, να ξαναπούμε ότι η άμυνα είναι η αχίλλειος πτέρνα του φετινού Πανθρακικού. Γιατί και δοκάρια είχε με την ΑΕΚ η ομάδα και κάποια σουτ, αλλά αν ο χασογκόλης Σκόκο έβαζε τις δικές του ευκαιρίες, φορτηγό τραίνο έπρεπε να νοικιάσουμε για να φέρουμε πίσω τις μπάλες. Ήδη πολλοί αναπολούν τους περσινούς αμυντικούς που είχε η ομάδα και όταν χρειαζόταν απέδιδαν με χαρά.
Ποιο ΠΑΣΟΚ;
Πάνε να τον «κάψουνε» τον Σωκράτη Ξυνίδη με τα επανηλειμμένα δημοσιεύματα που τον θέλουν γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο ιδρυτής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», θέλει να είναι κι αυτός υποψήφιος για την θέση του γραμματέα, γιατί όπως λέει δεν θέλει την προώθηση κάποιου του συστήματος της Ιπποκράτους, προτείνοντας ότι αν κάνει πίσω το ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του, θα αποσυρθεί και ο ίδιος. Τέλος στο νέο ΠΑΣΟΚ δηλαδή!!! Στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, όπως θέλουν να το λένε κάποιοι. Πρέπει να θυμηθούμε όμως ότι εδώ στη Ροδόπη, αυτοί που θέλουν και ευαγγελίζονται το νέο ΠΑΣΟΚ έφεραν σε εκδήλωση υποστήριξης «αντάρτη» υποψηφίου δημάρχου της Κομοτηνής τον συγκεκριμένο στέλεχος του κόμματος, παρουσιάζοντας τον μάλιστα στις πρώτες θέσεις της εκδήλωσης, παρέα με ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ!!! Για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή…
Ως την παρέλαση;
Τελικά, μόλις 22.500 , γράφει ο Τύπος, ήταν οι αιτήσεις για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων και των Περιφερειαρχών. Ίσως την παρέλαση της 28ης να την προλάβουν. Πάντως, επειδή πολύ συζήτηση πέφτει σχετικά, δεν υφίσταται (θεσμικά) εντοπιότητα για τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών. Ωστόσο, φαντάζεστε έναν Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ με καταγωγή από Καβάλα ή από τον Έβρο; Ότι και να αποφασίζει, όλοι θα δυσπιστούν. Τώρα, αν είναι από την Κομοτηνή, μέχρι και εξεγέρσεις θα έχουμε σε νομούς της Περιφέρειας.
Τι θα κάνουν οι επίδοξοι;
Δεν επιθυμούν τελικά debate οι τέσσερεις υποψήφιοι για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, και πάλι καλά γιατί (ουφ) θα γλυτώσουμε όλοι εμείς ακόμη μια βαρετή βραδιά. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε όμως τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν οι επίδοξοι αρχηγοί μέχρι τη μέρα της ψηφοφορίας (άντε να περάσει κι αυτό γιατί τους βαρεθήκαμε ήδη). Ο Αβραμόπουλος θα πάρει πούλμαν και θα κάνει μια μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα για να πείσει τους Νεοδημοκράτες να τον ψηφίσουν. Ο Σαμαράς όπως τον κόβουμε μέχρι στιγμής, δε θα αφήσει κανάλι για κανάλι, ραδιόφωνο για ραδιόφωνο και πλατεία για πλατεία, στις οποίες θα κάνει πολλές μα πολλές συγκεντρώσεις. Η Ντόρα από τη μεριά της θα χρησιμοποιήσει τα ΜΜΕ που έτσι κι αλλιώς τη στηρίζουν. Ο Νομάρχης (δεν ξεχνάμε ποτέ τον Νομάρχη) θα κάνει την αρκούδα, το Ζορό, και τον ποδηλάτη κάθε πρωί στα ενημερωτικά, ενώ ίσως πείσει τον Αυτιά να παίζει τα βίντεό του περισσότερες φορές. Μια ωραία προεκλογική περίοδος!
Μας τελείωσε η προεδρία!
Κάποιοι στη ΝΔ δεν είναι ευχαριστημένοι με τις υποψηφιότητες που έχουν εκδηλωθεί για την αρχηγία της και αναζητούν ένα «νέο και άφθαρτο» πρόσωπο, ένα σαραντάρη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν βρίσκονται στην περιοχή μας, την Ροδόπη! Ελπίζουν, δηλαδή, μήπως επαναληφθεί το σενάριο του 1997, όταν οι βαρόνοι του κόμματος προώθησαν την τελευταία στιγμή τον Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ «αδειάζοντας» τον Μιλτιάδη Έβερτ και το Γιώργο Σουφλιά.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει ένας σαραντάρης με πολιτική πυγμή, συνέπεια, ήθος και αποφασιστικότητα. Κάποιος ο οποίος να ανταπεξέλθει στο ρόλο του πολιτικού στον 21ο αιώνα και να μην θυμίζει συνέχεια λαϊκιστή πολιτικό άλλων δεκαετιών! Όλοι αυτοί που θέλουν για αρχηγό ένα σαραντάρη, οι της Ροδόπης δηλαδή, ξεχνούν ότι είναι πολύ νωπές οι μνήμες από το πείραμα του σαραντάρη Καραμανλή, που απέτυχε παταγωδώς και έφερε τη ΝΔ στην χειρότερη στιγμή της ιστορίας της. Γιατί ο Καραμανλής δεν ήθελε να γίνει αρχηγός το 1997, τον έκαναν με το ζόρι. Οι σαραντάρηδες, λοιπόν, προς το παρόν μας τελείωσαν.
Μια μέρα μετά
Εντωμεταξύ, στις 28 θα γιορτάσουμε την αντίσταση μας στον φασισμό και στις 29 όσοι «πιστοί» θα προσέλθουν στην δεξίωση του γκέτο της Ιώνων. Πάλι καλά που δεν συνέπεσε η εθνική επέτειος με την δεξίωση.
Δημοψήφισμα;
Έχουν περάσει 5 μήνες από την ημέρα που 250 πολίτες του Έβρου κατέθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης αίτημα για να γίνει δημοψήφισμα για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Η πρωτοβουλία πολιτών κατά του συγκεκριμένου αγωγού εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο καυτηριάζει την στάση του δημοτικού συμβουλίου να μην τους απαντήσει τόσο καιρό! Το δελτίο τύπου που έχει τίτλο «δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει (το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης)», ενώ παράλληλα σχολιάζει την στάση του δημάρχου να μην φέρει καν το θέμα για συζήτηση κάνοντας λόγο για μη αναγνώριση του πιο βασικού συστατικού στοιχείου της Δημοκρατίας, τον διάλογο.
Αλλαγή νοοτροπίας!
Τελικά οι καλές σχέσεις μεταξύ των διοικήσεων Ξάνθης και Καβάλας συνέτεινε ώστε οι αγώνες μεταξύ των δύο γειτονικών πόλεων να έχουν πολύχρωμες κερκίδες και να ζωντανέψουν μνήμες των τριών προηγούμενων δεκαετιών. Έτσι όπως έγινε γνωστό μετά την προγραμματισμένη σύσκεψη των εκπροσώπων των δύο ομάδων ενόψει του κυριακάτικου αγώνα Skoda Ξάνθης – Καβάλας, η διοίκηση της καβαλιώτικης ομάδας ζήτησε την παραχώρηση 1.000 εισιτηρίων για τη Θύρα Δ του γηπέδου, κάτι που έγινε αποδεκτό από την ξανθιώτικη ΠΑΕ. Έτσι το ντέρμπυ θα γίνει με φιλάθλους και των δύο ομάδων, δίνοντας παράλληλα και τον χαρακτήρα της γιορτής. Κάτι παρόμοιο δυστυχώς δεν έχει κάνει ακόμα η ΠΑΕ Πανθρακικός, η οποία βρίσκεται στην δεκαετία του ’80 με τις τότε αντιπαλότητες, στερώντας το δικαίωμα του κάθε φιλάθλου να δει την αγαπημένη του ομάδα από κοντά. Να μου πείτε εδώ το στερεί από τους εντός έδρας αγώνες (π.χ. με τον Άρη), δεν θα το κάνει για τους εκτός;
Είναι πολλά τα λεφτά…
Για το έλλειμμα μην ανησυχείτε, εξαρτάται σε ποια ημερομηνία θα μετρηθεί. Για την ελληνική περιφέρεια καλό θα είναι να επιβεβαιωθεί η δέσμευση των προηγούμενων ότι το 80% (τουλάχιστον) του ΕΣΠΑ θα οδηγηθεί στην ελληνική περιφέρεια. Τα άλλα όλα είναι λόγια, αυτά είναι λεφτά πραγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: