Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Βηματάκια

Στην αυτοδιοίκηση
Η προφανής αδυναμία της δημοτικής αρχής στον Δήμο Κομοτηνής να κατανοήσει τη λειτουργία και το στόχο της αυτοδιοίκησης φέρνει συχνά σε δύσκολη θέση τόσο τη δημοτική ομάδα του ίδιου του δημάρχου όσο και γενικότερα το δημοτικό συμβούλιο, ακόμη δε και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, για τον οποίο όλες οι παρατάξεις μιλούν με τα καλύτερα λόγια.
Πρόσφατο παράδειγμα η πρόταση-απόφαση του δημάρχου προς το σώμα για το ξεσπίτωμα του δημοτικού συμβουλίου. Αντί το εγχείρημα να αφεθεί στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου ο οποίος θα διαβουλευόταν με τους επικεφαλής των παρατάξεων, δόθηκε η εντύπωση από το δήμαρχο μιας λογικής που λίγο απέχει από το «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» αφού όπως πολλές φορές έχει διαπιστωθεί κατά το παρελθόν, ο κ. Κοτσάκης προτιμά μια σύντομη συζήτηση των θεμάτων, όταν η αντιπολίτευση είναι αρνητικά διακείμενη και η προσφυγή στην ψηφοφορία οπότε το θέμα περνά με την απλή πλειοψηφία της «Σύγχρονης Πόλης». Από τη δημοτική αρχή διαφεύγει η αυτοδιοικητική λογική που θέλει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αν όχι ομοφωνία, στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Βεβαίως και η πλειοψηφία θα «επιβάλει» τις θέσεις της αλλά θα πρέπει και να προσπαθήσει να πείσει για την ορθότητα των επιχειρημάτων της την αντιπολίτευση. Άλλωστε και η αντιπολίτευση στο Δήμο, έχει αποδείξει ότι δεν ακολουθεί την αδιάλλακτη θέση του «όχι σε όλα», ωστόσο και δε μπορεί να συναινέσει και σε όλα, όταν μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ίδια η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόσυρση θεμάτων διαπιστώνοντας προβλήματα. Του έμειναν άλλοι 14 μήνες για να μάθει…
Σούσι μπάρ
Νέο κατάστημα – ταχυφαγείο θα ανοίξει οσονούπω στην πόλη μας. Οι λάτρεις του σούσι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε πολύ μειωμένες τιμές (λόγω καλοκαιριού) την σπεσιαλιτέ του εστιατορίου … σούσι – μέδουσα!!! Λόγω της εμφάνισης της στο Θρακικό Πέλαγος, ο καταστηματάρχης και οι συνεργάτες του έχουν βγει παγανιά και μαζεύουν μέδουσες με το κιλό. Υπομονή σε λίγες ημέρες…
Εργασιοθεραπεία
Εντωμεταξύ, εμφανής είναι και η κούραση τόσο για το δήμαρχο όσο και για τους αντιδημάρχους και συμβούλους της «Σύγχρονης Πόλης». Άλλωστε, μόλις προχθές ο δήμαρχος τόνισε με έμφαση ότι εργάζονται στο Δήμο και για το Δήμο, 18 ώρες ημερησίως, επιβεβαιώνοντας προ ετών δήλωσή του, ότι από τις 7:30 το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του δημάρχου. Πάντως, για να γινόταν περισσότερο πιστευτός θα μπορούσε να «περιορίσει» τις εργάσιμες ώρες στις 15, καθώς με τις 18 δε βγαίνει ο λογαριασμός. Πότε τρώει, πότε κοιμάται, πότε να πιει ένα καφέ ή ένα ποτάκι…
Μπερδέψαμε τα μπούτια μας
Τελικά ακόμα κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει για το ποιος επισκέφθηκε τις υπηρεσίες δασοπροστασίας στην Κομοτηνή. Ήταν βουλευτής ή κάποιο συμπαθές τετράποδο, γιατί διαβάζοντας τον τοπικό τύπο μπερδεύτηκα!
Ανεπιθύμητος θα γίνει
Persona non grata κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ο ένοικος του γκέτο της Ιώνων. Και είναι επίτευγμα ότι ο ίδιος κατάφερε να φτάσει την κατάσταση ως εδώ, με μισό μάτι να τον βλέπουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, να κατονομαστεί ακόμη και από το μητροπολίτη ο οποίος να σημειωθεί ότι είχε επισκεφθεί το γκέτο προσδοκώντας σχέση πραγματικής φιλίας. Αντί αυτής, ο ένοικος του γκέτο προσφέρει λυκοφιλία σε όλου ανεξαιρέτως αφού και όσους «αξιοποιεί» προς υλοποίηση της πολιτικής του, για να μη φαίνεται ο ίδιος, σύντομα θα τους εγκαταλείψει καθώς δε θα εξυπηρετούν άλλο τους σχεδιασμούς του. Αν προλάβει και δεν τον έχουν αποσύρει ως τότε καθώς ο χρόνος του τελειώνει, αν δεν έχει ήδη τελειώσει.
Δαίμων…
…του τυπογραφείου ή βιασύνη; Πάντως το λάθος έγινε, καθώς στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας μας και στην συγκεκριμένη στήλη, γράψαμε ότι ο Κώστας Ναλμπάντης είναι αντιδήμαρχος και υπάλληλος της ΔΕΚΕ, εννοώντας φυσικά τον Κώστα Μιχελή και όχι τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ. Βλέπεται όσο κρατούσε το «αξίωμα» του αντιδημάρχου ήταν ο πιο γνωστός και εργατικός στην διοίκηση, χώρια ότι ήταν ακόμα και πιο αναγνωρίσιμος! Έφυγε από αντιδήμαρχος ο Ναλμπάντης, διέλυσε το μαγαζί… Άντε και εις ανώτερα το 2010!!!
Άσπονδος σύμμαχος
Τα ξαναρχίνει ο Δημήτρης Κοτσάκης στον Γιώργο Παπαδριέλλη!!! Παίρνουμε δάνεια λέει για να πληρώσουμε τα χρεωστούμενα των έργων του 1993!!! Δηλαδή η τότε διοίκηση του Γιώργου Παπαδριέλλη και πάλι στην ημερήσια αναφορά… Εγώ και πάλι δεν έχω καταλάβει. Ποιος χρωστάει, τι χρωστάει, από πότε το χρωστάει, σε ποιον χρωστάει.
Πόθεν Έσχες
Χωρίς αξιόλογες μεταβολές παρουσιάζονται για άλλη μια χρονιά τα πόθεν έσχες των βουλευτών για το 2007. Αντιθέτως, για μια ακόμη φορά οι δηλώσεις είχαν μόνον το δεύτερο τμήμα, δηλαδή το «έσχες» και όχι το πρώτο κομμάτι που αφορά το «πόθεν» και τον τρόπο με τον οποίο οι εθνοπατέρες μας απέκτησαν τις περιουσίες τους. Πάντως ο βουλευτής Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν φέρεται από τους πιο φτωχούς βουλευτές, καθώς ούτε ακίνητα έχει, ούτε και καταθέσεις στην τράπεζα. Εντωμεταξύ το πόθεν έσχες των πολιτικών είναι για το οικονομικό έτος 2007 και σ’ αυτό φαίνεται και η Χρύσα Μανωλιά, η οποία απ’ ότι φαίνεται είναι λάτρης της θάλασσας καθώς έχει δύο βάρκες. Σε ότι αφορά τον υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη 173.422,54€ ο ετήσιος μισθός του, 205.620,30€ οι καταθέσεις του στην τράπεζα, ενώ ο ίδιος και η σύζυγός τους διαθέτουν ένα οικόπεδο στην Κομοτηνή, ένα διαμέρισμα στη Γλυφάδα και ένα στην Καλλιθέα. Το χαρτοφυλάκιό του αποτελείται από αμοιβαία κεφάλαια της ING Πειραιώς αξίας 571.833€. Η σύζυγός είναι εταίρος με κεφάλαιο 9000€ σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών, ενώ παράλληλα διαθέτει και ένα όχημα μεγάλου κυβισμού (4.200 κ.εκ.), το οποίο αποκτήθηκε το 2006.
Παράλληλη απασχόληση
Παρατηρήσαμε φαινόμενα τραγελαφικά κι όμως αληθινά. Αντιδήμαρχοι και πρόεδροι των δημοτικών επιχειρήσεων σε δήμο του νομού μας να απασχολούν στην ιδιωτική τους εργασία τον υπάλληλο που έχει προσληφθεί με το πρόγραμμα STAGE στο συγκεκριμένο δήμο. Αλλάζουν τα πράγματα σε λίγο καιρό και καλό είναι τουλάχιστον ο υπάλληλος να δείξει ένα καλό πρόσωπο, για να μπορέσει να κρατήσει και την δουλειά του.
Εισιτήριο… αγάπης!
Ξέχασε αυτό το καλοκαίρι ο Νομάρχης μας Άρης Γιαννακίδης να καλέσει σε άτυπη σύσκεψη όλους αυτούς που αγαπάνε τον Πανθρακικό για να αγοράσουνε εισιτήρια διαρκείας και να βοηθήσουνε χρηματικά τον σύλλογο. Τρία συνεχόμενα χρόνια το κάνει ελπίζω να μην «κλέψει» κάποιος την ιδέα, γιατί κάτι τέτοιο ακούγεται. Άλλωστε δικαιωματικά του ανήκει αυτό το “event”, καθώς είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ομάδας!!!
Νέα βουλγάρικη… βόμβα
Στο «πάγωμα» της συμμετοχής της στην κατασκευή του αγωγού μελετά η γείτονα χώρα Βουλγαρία, λόγω οικονομικών προβλημάτων, με συνέπεια να επανεξετάζονται συνολικά τα σχέδια στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα άγνωστες οι συνέπειες για την Ελλάδα, η οποία έχει συμμετοχή στο έργο. Η Βουλγαρία θα πρέπει να επανεξετάσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει αναφορικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά και του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου «South Stream», σύμφωνα με το νέο πρόεδρο της επιτροπής Οικονομικών του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Μάρτιν Ντιμιτρόφ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των παραπάνω αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα της ενέργειας, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν το ύψος των αποζημιώσεων που θα απαιτηθούν προκειμένου να γίνει άρση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Βουλγαρία, μέσω της υπογραφής συμφωνιών ή της επιλογής στρατηγικών επενδυτών. Για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε, ο Μάρτιν Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι πρέπει να κατασκευαστεί αποκλειστικά μέσω ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει μέρος του οικονομικού κόστους για την κατασκευή του, με δεδομένη την αύξηση του ελλείμματος του κεντρικού προϋπολογισμού στα 3 δισ. λέβα μέχρι το τέλος του 2009.
Ανακαίνιση
Δεν μπορώ να καταλάβω τι σόι εξυγίανση και εκσυγχρονισμός γίνεται στα ΚΤΕΛ!!! Τζάμπα τα ποσά που διατίθενται για την ανακαίνιση των κτιρίων. Μπορεί ο στόλος σιγά – σιγά ν’ αλλάζει, αλλά πουθενά μια ιστοσελίδα που να ενημερώνει τους χρήστες του ίντερνετ για τα δρομολόγια. Αντιθέτως έγινες πολύ διαφήμιση για έναν πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό που όταν τηλεφωνείς σε ενημερώνει βέβαια, αλλά με το αζημίωτο. Η κλήση σε γραμμή υψηλής χρέωσης (το διαπιστώνουμε μετά όταν έρχεται ο λογαριασμός) είναι η εναλλακτική λύση τον 21ο αιώνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: