Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Βηματάκια

Θέλει καλοπέραση
Αν κάποιος ξένος παρατηρούσε και μόνο τις φωτογραφίες στις τοπικές εφημερίδες, δε μπορεί, θα αναφωνούσε: Ποια κρίση, εδώ αυτοί δυο μήνες τρώνε και χορεύουν σε γλέντια… Δε θα είχε δίκιο όμως, καθότι εμείς θα βρίσκαμε να τους απαντήσουμε: Η φτώχεια θέλει καλοπέραση…
Χριστουγεννιάτικος Βαλεντίνος
Αγίου Βαλεντίνου μεθαύριο και αυτό το κακόγουστο αστείο με τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο ακόμα στις κολώνες της πόλης … πρέπει να τελειώσει. Εκτός και αν φοβούνται οι υπεύθυνοι στον Δήμο Κομοτηνής, να τα φυλάξουν σε αποθήκες ιδιώτη, όπως κάνουν συνήθως, με τον κίνδυνο κλοπής να παραμονεύει. Σου λέει «τα αφήνουμε στις κολώνες, ποιος θα έχει το θράσος να τα κλέψει;»Ε, αυτά μόνο εδώ γίνονται…
Θα τσικνίσουμε
Ετοιμάζονται τα σουβλάκια, από τώρα γιατί πολλές χιλιάδες θα είναι. Ο λόγος για την εκδήλωση που ξεκίνησε πέρυσι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία. Ποια εκδήλωση; το τσίκνισμα πριν τη νηστεία της Σαρακοστής, η οποία έγινε πέρυσι στην οδό Καβείρων και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Καθόλου γούρι…
…δεν έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Μπαράκ. Όχι τον Ομπάμα, τον Μαχμούντ, τον πρόεδρο των Εργατικών στο Ισραήλ, οι οποίοι για πρώτη φορά καταλαμβάνουν σε ένα δημοψήφισμα τόσο χαμηλά ποσοστά. Ας όψεται ο καταιγισμός βομβών στην Γάζα. Έτσι με σχεδόν το 100% των καταμετρηθέντων ψήφων το κόμμα Kadima της υπουργού Εξωτερικών Λίβνι προηγείται του ακροδεξιού Λικούντ του Νετανάχιου με 28 -27 έδρες. Το κόμμα του ακροδεξιού Λίμπερμαν αναμένεται να πάρει 15 έδρες, ενώ οι Εργατικοί μένουν στις 13 έδρες. Η στροφή του εκλογικού σώματος προς τα δεξιά είναι περισσότερο από σαφής. Εκεί οδήγησε ο μιλιταρισμός και η πολιτική γενοκτονίας απέναντι στους Παλαιστίνιους, εφαρμοσμένες κοινή συναινέσει. Το 46% των Ισραηλινών είναι πια υπέρ της μετακίνησης των Παλαιστινίων έξω από την εδαφική επικράτεια που κατέχει το Ισραήλ. Τα περιθώρια πλέον στενεύουν τραγικά για τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι ή ενώνονται ή τους πετάνε στη θάλασσα…κυριολεκτικά!
Η αξέχαστη
Αλλά, να μη ξεχάσουμε και τη «Μαγγαλιάδα» που έγινε μια φορά επί δημαρχίας Βαβατσικλή και δε ξαναδιοργανώθηκε καθότι δυσβάσταχτα ήταν τα έξοδα για το Δήμο. Αν άλλοι φορείς ή ενώσεις είχαν αντιληφθεί σε τι ατρακσιόν για ολόκληρη την περιφέρεια μπορούσε να εξελιχθεί εκείνη η ετήσια εκδήλωση, τώρα θα ήταν από τους θεσμούς των εορταστικών εκδηλώσεων. Και στην Κομοτηνή γίνεται να έχεις τέτοια εκδήλωση καθότι δεν έχουμε, προς το παρόν, αεροδρόμιο και οι καπνοί από τα δεκάδες μαγγάλια δε θα εμποδίζουν τις πτήσεις. Να δούμε αν η γιορτή της Τσικνοπέμπτης του Επιμελητηρίου ανοίξει και καθιερωθεί σαν θεσμός.
Όχι άλλη λιτότητα
Δεν γίνεται να ξαναμπούμε σε επιτήρηση, γιατί μόλις ανακοινωθεί αυτή, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή του θα πρέπει να βγουν έντιμα μπροστά στον ελληνικό λαό και να ανακοινώσουν την αποτυχία τους. Στο διάγγελμά τους, το οποίο θα είναι και το πρώτο σοβαρό από όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ορίσουν εκλογές. Η επιτήρηση είναι μία σημαντική πολιτική ήττα για τον πρωθυπουργό. Και το καλύτερο όλων είναι να τα εγκαταλείψουν. Διότι, όταν χάνεις, φεύγεις... Και όπως λένε, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
Θέμα αριθμών
Αν οι φανατικοί του Ολυμπιακού περιορίζονταν στη νέα κερκίδα «πέταλο», κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε έστω και αν στις υπόλοιπες υπήρχαν διάσπαρτοι φίλοι του θρύλου και του ποδοσφαίρου. Άλλωστε και με τον Παναθηναϊκό, αλλά και με τον ΠΑΟΚ, υπήρχαν στις κερκίδες φίλοι των φιλοξενούμενων και προφανώς δεν έγινε κάτι επιλήψιμο. Απλώς, μάλλον κόπηκαν περισσότερα εισιτήρια από κάθε άλλο εντός έδρας παιχνίδι.
Εικόνα διάλυσης
Συζητούν δημόσια για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ. Εδώ κόσμος απολύεται και πεινάει με αφορμή την κρίση (ήρθε στην Ελλάδα τελικά ή υπό την απειλή της άφιξής της έγινε το άσπρο-μαύρο και η εγχώρια βαπτίστηκε διεθνής;) και στο κυβερνών κόμμα συζητούν για την επόμενη ημέρα τους... Ταυτόχρονα, σφάζονται για τα ψηφοδέλτια, σε δημόσια θέα. Και πάνω από όλα ενδιαφέρονται για την ψήφο των ομογενών. Ψάχνουν τρύπες όχι για να κρυφτούν, αλλά για να μπαλώσουν τη λαίλαπα που τους περιμένει στην κάλπη. Αμοραλισμός παντού!
Στο Γκίνες…
Σήμερα θα έχουμε αν είχαν δίκιο τα media και τα blog που από το μεσημέρι χθες είχαν για παραιτημένο το βουλευτή της ΝΔ Μανώλη. Χθες πάντως, πρωί – πρωί, ο κ. Μανώλης τα έριχνε χοντρά σε υπουργούς από πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Τα περισσότερα τα άκουσαν Ντόρα και Αλογοσκούφης. Πάντως αν τελικά παραιτηθεί, στο Γκίνες θα τον γράψουν για αξιοπρεπή πολιτική στάση. Αν πάλι δε τον κάνει, πάλι στο Γκίνες θα βρεθεί, όμως για διαφορετικό λόγο. Εκτός και αν ότι κυκλοφόρησε χθες στο διαδίκτυο ήταν απλώς ράδιο αρβύλα.
Ακούς εκεί…
«Κατσιβελέ πάρτυ των Βαλκανίων» χαρακτήρισε το Balkan Bus ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Κώστας Λιούρτας, ξεπερνώντας και τους … bloggers! Πάντως το συγκεκριμένο πάρτυ, τα δύο χρόνια που διοργανώνεται ήταν υπό την «προστασία» της πρώην προέδρου Νίκης Μουστάκα και φέτος θα περάσει στην Φελίνα Καζάκου. Τώρα αν πάρει την γενναία απόφαση η πρόεδρος του «Ορφέα» και το αναβάλλει, θα είναι στα υπέρ της. Έτσι κι αλλιώς δεν θα στεναχωρήσει και κανέναν, παρά μόνο κάποιον του αντίπαλου ιδεολογικά στρατοπέδου, που όποτε βρίσκει ευκαιρίες μεταπηδάει με άνεση από τον έναν πολιτικό χώρο στον άλλον.
Δε χαιρέτησε
Αυτό και αν είναι είδηση… Δε χαιρέτησε ο ένοικος του γκέτο της Ιώνων στη βιβλιοπαρουσίαση; Λέτε να πρέπει να ξεχάσουμε παλιές κακές συνήθειες; Δε θα είναι
και άσχημα…
Όμορφος κόσμος το πρωί
Ήμασταν οι πρώτοι που γράψαμε ότι ο Γρηγόρης Αρναούτογλου πληρώθηκε αδρά από τον Δήμο Κομοτηνής και έρχεται τώρα να το επιβεβαιώσει και ο Κώστας Λιούρτας, ο οποίος το πληροφορήθηκε (όπως γράφει) από έναν αντιδήμαρχο! Τελικά πήρε ή δεν πήρε λεφτά;;; Την διαμονή, την διατροφή και την μετακίνηση του στην Κομοτηνή, δεν την πλήρωσε κανένας;;;
Κάτω τα χέρια από την Πετρούλα
Οι πληροφορίες λένε ότι έγινε καταγγελία στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το δελτίο καιρού που αναφωνεί η Πετρούλα. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, είδηση θα ήταν η καταγγελία να αφορούσε στα δελτία ειδήσεων, αρκετών αθηναϊκών καναλιών. Αλλά, ποιος θα πάρει τέτοια ευθύνη; Πάντως τοπικά ο περιφερειάρχης την είπε την καλή του άποψη για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της περιφέρειας για δεύτερη φορά και μάλιστα προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο στην ομιλία του στο πλαίσιο της 25ης Συνόδου των Περιφερειαρχών στην Ξάνθη.
Φελίνα, έτσι δεν είναι;;;
Έτσι, έτσι, έτσι…
Για όλους το ίδιο
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στη νομαρχία από απολυμένους και εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα. Η υπόθεση της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» εξελίσσεται σε κεντρικό σημείο σε ότι αφορά στην απασχόληση στη χώρα μας. Και τούτο, διότι απλό είναι το ερώτημα. Ότι ισχύσει γι’ αυτούς, γιατί να μην ισχύσει για όλους τους απολυμένους της χώρας;
Προσωρινή ανεργία
Έδωσαν και ωραίο τίτλο οι «άρχοντες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης... «Προσωρινή ανεργία»! Για αυτό κόπτονται όλοι για την ανεργία και μας βομβαρδίσουν με τις χιλιάδες απολύσεις. Όμως, για να είναι μία είδηση σωστή και ολοκληρωμένη, θα πρέπει να λένε από πόσους απολύουν πόσους... Πάντως, όπως και να έχει το θέμα, η κρίση δεν πλήττει τους μεγαλοσχήμονες αλλά τους ανθρώπους που παλεύουν για τον επιούσιο. Διότι τώρα βρήκαν και τη λύση του «ευέλικτου προγράμματος εργασίας». Μήπως ήταν και αυτός ένας στόχος, για να δουλεύει ο κόσμος τζάμπα, να φοβάται για τη δουλειά του και να μην διεκδικεί; Ποιοι επωφελούνται από την κρίση που λένε ότι τους πλήττει; Εύκολη η απάντηση. Πότε με το καλό λήγει η κρίση; Ποτέ! Και αν εφαρμοστεί αυτή η σπουδαία «ευέλικτη» πρόταση και έχει φύγει η κρίση, ο εργαζόμενος θα επιστρέψει στην πρότερα κατάσταση; Μάλλον όχι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: