Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Βηματάκια

Η νέα οικονομία
Ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από τα 28 δις τα 15 θα διατεθούν μέσο των τραπεζών για στήριξη επιχειρήσεων και κλάδων παραγωγής και μέσα από αυτά θα στηριχθούν, για παράδειγμα, η κλωστοϋφαντουργία και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Πάντως, αφού έγινε η αρχή, όλο και περισσότερα θα ζητούν να μπουν στο κλάμπ των κρατικών ενισχύσεων. Δηλαδή, γιατί έχει μείωση εισοδήματος ο αγρότης και δεν έχει ο οποιοσδήποτε επαγγελματίας ή μισθωτός; Αφού οι αυξήσεις στους μισθούς είναι κατά πολύ μικρότερες από τις ανατιμήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες, όλοι έχουν πρόβλημα. Ζούμε πρωτοφανείς καταστάσεις πάντως. Σε φιλελεύθερη, καπιταλιστική οικονομία με πρακτικές σοβιέτ προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Όμως τι στην αλήθεια στηρίζουν τα κρατικά κονδύλια; Την κατανάλωση ή την παραγωγική διαδικασία. Την παιδαγωγική διαδικασία λένε τα σαΐνια της οικονομίας, εξηγώντας πως αν έχει καταναλωτική δύναμη ο κόσμος, αγοράζει προϊόντα και έτσι αυτά δεν μένουν στο ράφι των εργοστασίων και των επιχειρήσεων. Άσε που κερδίζει και το κράτος από την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων… Και αυτή η ιστορία σερβίρεται με το περιτύλιγμα της ανάπτυξης. Πρόκειται για μία καινοφανή οικονομική θεωρία η οποία βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην Ελλάδα. Με λίγα λόγια το σλόγκαν της λέει «έχω μια δουλειά, μειώνονται τα κέρδη μου, να έρθει το κράτος να μου δώσει λεφτά για να συνεχίσω να ζω όπως πρώτα». Αν δεν πάρει το νόμπελ της οικονομίας αυτή η θεωρία, που θα το δώσουν;
Τι την κάναμε…
Εντωμεταξύ, κόλαση το κυκλοφοριακό χθες στην Κομοτηνή. Λόγο της κλειστής Εγνατίας όλα τα αυτοκίνητα και φυσικά και τα φορτηγά, μέσα από την πόλη περνούσαν με αποτέλεσμα ατελείωτη ταλαιπωρία, σπατάλη χρόνου και καυσίμων και σπάσιμο νεύρων. Και που έγινε η Εγνατία τι καταλάβαμε; Στην πραγματικότητα, το μέσον για επιτυχείς κινητοποιήσεις κατασκευαζόταν τόσα χρόνια. Και μας κόστισε και πανάκριβα…
Δυο φορές πρόεδρος
Κι όμως, η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν τέλεια. Η τυπικότητα που επιβάλει η περίσταση ανάγκασε χθες τον Μπαράκ Ομπάμα να ορκιστεί για δεύτερη φορά! Η ανακολουθία σε μια από τις λέξεις του όρκου που έδωσε στην επίσημη τελετή ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε αιτία για να επαναληφθεί η διαδικασία. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου διάβασε τον όρκο ενώπιον των δημοσιογράφων.
Για τον καιρό…
Προς τον μεγαλοκαναλάρχη της Κομοτηνής που ήταν και ο τυχερός στην πίτα της ΑΜ-Θ. Πάρε μια «Πετρούλα» να λέει τον καιρό και θα σπάσεις όλα τα ρεκόρ τηλεθέασης.
Μάλλον αργεί…
Να και το πάρκο που αναπλάθεται και θα ήταν έτοιμο στο τέλος του 2008. Αν είχαμε ρίξει την κεντρική κερκίδα του γηπέδου, μπορεί και να ήταν έτοιμη σήμερα. Και όπως φαίνεται από την φωτογραφία το πάρκο έχει πολύ δουλειά ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, για να έρχεται και νεολαία στο πάρκο, ασύρματο ίντερνετ να βάλει ο Δήμος. Ιδίως άνοιξη και φθινόπωρο πολλοί θα είναι οι νέοι που θα επισκέπτονται με τους φορητούς υπολογιστές στο χέρι.
Χρυσές δουλειές
Η καντίνα που έκανε την εμφάνισή της στο μπλόκο των αγροτών στην Εγνατία Οδό, έκανε χρυσές δουλειές. Όσοι αγρότες ήταν εκεί την επισκέφθηκαν και άφησαν τα ευρώ τους για ένα σάντουιτς, για ένα αναψυκτικό ή ακόμα και για ένα τσίπουρο! Τρανό παράδειγμα ότι τα μπλόκα δεν σπάνε με παχυλά λόγια και υποσχέσεις…
Εναέρια επιχείρηση
Η εταιρία που ανέλαβε την ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιοποίηση των γεωγραφικών δεδομένων του Δήμου Κομοτηνής διαθέτει και τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο το οποίο ίπταται σε ύψος 10 έως 100 μέτρων και φέρει κάμερα για φωτογράφηση. Όπως είπε ο υπεύθυνος της εταιρίας, αν θέλει ο Δήμος υπάρχει δυνατότητα καταγραφής όλων των μνημείων ώστε να μπουν στην ηλεκτρονική σελίδα του. Καλό, αλλά καλύτερα θα είναι , αν το ελικόπτερο κάνει αθόρυβη πτήση να πετάει πάνω από την Κομοτηνή και να ελέγχει που βρίσκονται αντιδήμαρχοι και πρόεδροι επιχειρήσεων ώστε να ξέρει ο δήμαρχος ποιος μιλάει με ποιον και ποιες πολιτικές συμμαχίες δημιουργούνται.
Εφημερίδα…
…θα βγάλει το τοπικό ΠΑΣΟΚ και ήδη ο γραμματέας του κόμματος στη Ροδόπη ξεκίνησε τις επαφές με την ομάδα σύνταξης, η οποία θα αποτελείται από νέους ανθρώπους. Επόμενο βήμα της ομάδας αυτής, η δημιουργία καινούργιας ιστοσελίδας της νομαρχιακής επιτροπής για την καλύτερη επικοινωνία με την νεολαία. Σ’ όλα αυτά να προστεθούν και οι επισκέψεις στελεχών στην περιοχής μας (του Κουβέλη σήμερα και ενός ακόμη τον Φεβρουάριο που θα ‘ρθει να μιλήσει για τα αγροτικά), η προετοιμασία της χοροεσπερίδας στις 14 ή 21 Φεβρουαρίου, καθώς και η νεοσυσταθείς επιτροπή για την εξεύρεση εκλογικών αντιπροσώπων… Φουλ εκλογική ετοιμότητα!
Διορία
Μέχρι το τέλος του 2009 έδωσε διορία στέλεχος της «Σύγχρονης Πόλης» στον δήμαρχο Κομοτηνής. Μετά, «αν δεν βάλει μυαλό», όπως μας είπε, «θα πάω σπίτι μου»! Δεν νομίζουμε όμως να πάρει τέτοια απόφαση τελικά, όχι γιατί ο δήμαρχος θ’ αλλάξει πολιτική ή συνήθειες, γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φάει την πολιτική με το κουτάλι, δεν τα παρατάει τόσο εύκολα.
Μεταμεσονύκτιος
Τηλεοπτική εμφάνιση έκαναν προχθές το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ροδόπης Κώστας Λιούρτας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Αργύρης Αργυρόπουλος στην εκπομπή «Αποδείξεις» του Νίκου Ευαγγελάτου. Στο πρώτο μέρος της εκπομπής, μίλησαν για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του νομού, ενώ στο δεύτερο ο Λιούρτας εμφανίσθηκε σε παράθυρο να συνομιλεί ζωντανά με τον τηλεοπτικό οικοδεσπότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: