Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Βηματάκια

Πάλης ξεκίνημα
Πασόκοι, κεντροαριστεροί, νεοφιλελεύθεροι, λαϊκοί δεξιοί και αριστεροί, όλοι σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ευχαριστώντας θεσμούς του κράτους και της αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά χωρίς να καταγγείλουν κανένα και καμία πολιτική. Και όλα αυτά, έχοντας «νεκρώσει» η Ροδόπη για να έχει επιτυχία η εκδήλωση. Το λαϊκό κίνημα έχει λάβει νέας μορφής αγώνες και εδώ από την ακριτική περιοχή δίνουμε το παράδειγμα (προς αποφυγήν).
Κερδισμένοι
Οι μόνοι κερδισμένοι της χθεσινής κινητοποίησης των αγροτών ήταν σίγουρα οι … πολιτικοί. Βρέθηκαν σχεδόν όλοι και είχαν την ευκαιρία να τα πούνε με τους ψηφοφόρους τους και ν’ ανταλλάξουν χειραψίες. Έτσι το παρών έδωσε εκεί ο Νομάρχης Ροδόπης, ο Υπερνομάρχης, εκπρόσωποι των βουλευτών, εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών των κομμάτων, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αντινομάρχες, πολιτευτές και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς…
Νέοι αγώνες
Ευτυχώς που λόγω της βροχής λίγοι διέσχιζαν χθες την πλατεία και όλοι οι απολαμβάνοντες τον καφέ τους βρισκόταν μέσα στα καταστήματα, ιδίως αυτοί που επωφελήθηκαν από το κλείσιμο… Διαφορετικά, περισσότερο κόσμο θα φαινόταν να έχει μαζέψει η πλατεία απ’ ότι ο κόμβος της Εγνατίας. Έκλεισαν οι Δήμοι και η Νομαρχία, σε συμπαράσταση κάλεσαν και διάφοροι φορείς τα μέλη τους. Η βροχή χάλασε τα ψώνια και την απόλαυση του φραπέ.
Πόσοι ήταν τελικά;;;
Η εκτίμηση μας για τον αριθμό των συμμετεχόντων στην χθεσινή διαμαρτυρία των αγροτών, δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 200. Απ’ αυτούς αν βγάλουμε τους εργαζομένους στον Δήμο Αιγείρου και Ιάσμου που βρέθηκαν εκεί, τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζομένους στα εργοστάσια του Λαναρά, τους εργαζομένους της ΕΑΣ, τους φοιτητές, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς, τι μένει άραγε;
Επιτέλους μέτρα
Και πολλά συγχαρητήρια στον νομάρχη που έκλεισε (για μία ακόμη φορά) το μαγαζί του και έβρισκαν οι Κομοτηναίοι χώρο να σταθμεύσουν εκεί γύρω και δεν ταλαιπωρήθηκαν από την βροχή. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία η οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται 3 – 4 φορές την εβδομάδα. Επιτέλους κάποιος παίρνει μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών από το κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Κίνηση ρουα – ματ
Σε αμηχανία βρέθηκαν αρκετοί από τους αγρότες με την στάση της αστυνομίας να κλείσει την Εγνατία Οδό πρώτη, στο ύψος του Ιάσμου. Μετά την προσυγκέντρωση μπροστά στα εκκοκκιστήρια, ένας αριθμός τρακτέρ οδηγήθηκε στην γέφυρα των Υφαντών, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος μεταφέρθηκε στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας. Εκεί τους περίμενε μια μεγάλη έκπληξη, αφού δεν υπήρχε καθόλου κίνηση αυτοκίνητων, καθώς αυτή είχε διακοπεί εδώ και ώρα. Την αμηχανία τους δεν έκρυψαν και δημοσιογράφοι τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίο προσπαθούσαν μάταια, να πάρουν δηλώσεις από αγανακτισμένους οδηγούς!
Θεσμικές απουσίες
Αν και η πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων του νομού έδωσε το παρών στις κινητοποιήσεις των αγροτών, εντούτοις κάποιοι απουσίαζαν. Ο λόγος για τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη και τον δήμαρχο Φιλλύρας Κιασήφ Χασάν…
Με δύο τρόπους
Ρωτούν οι Κομοτηναίοι αν και πότε (και πως) θα καταργηθούν οι δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτήδων. Ένας τρόπος είναι να περάσει το θέλημα ορισμένων, να εκλέγονται οι μουφτήδες και άρα να χάσουν, δια νόμου, τις δικαστικές αρμοδιότητες. Ο άλλος τρόπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ανήκουμε, είναι να προσφύγει κάποιος κατά των δικαστικών αρμοδιοτήτων, ξεκινώντας από τα ελληνικά δικαστήρια και φθάνοντας στο ανώτατο ευρωπαϊκό. Αρκεί να μπορεί να διαθέσει χρήμα, χρόνο και να έχει υπομονή και επιμονή ν’ αντέξει στον πόλεμο νεύρων που θα του γίνει.
Δεν φταίει κανείς
Πάντως οι εποχές άλλαξαν και δεν μοιάζουν σε τίποτα με τις κινητοποιήσεις του παρελθόντος. Όχι τόσο για την συμμετοχή των αγροτών, αλλά για τον καταγγελτικό τους λόγο. Για μια ακόμη φορά από το λεξιλόγιο των αγροτών έλειπαν λέξεις όπως «Καραμανλής» και «ΝΔ», αντίθετα με τα παλιά χρόνια που περνούσαν γενεές δεκατέσσερις το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του.
Πριν 10 χρόνια
Βλέποντας κανείς την χθεσινή αγροτική κινητοποίηση και την προετοιμασία που είχε προηγηθεί, μελαγχολεί κινητοποιήσεις προηγούμενης δεκαετίας ακόμη και τοπικά στην Ροδόπη. Τότε που έβαζαν μπρος τα τρακτέρ και νόμιζες ότι γινόταν σεισμός. Τότε που τα σκληρά και αδιαπραγμάτευτα μπλόκα εμπόδιζαν για μέρες την κυκλοφορία. Όχι πως ήταν ευχάριστες οι κινητοποιήσεις τότε, σύγκριση γίνεται του τότε με το σήμερα. Η πλειοψηφία εκείνων των αγροτών, πολλοί από τους οποίους με χωρατά συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, είναι σήμερα άνω των 65 ετών, συνταξιούχοι. Οι αγώνες πέρασαν στα χέρια νεότερων, γίνονται πιο σοφιστικέ, με συναντήσεις στο ΕΒΕ, αλλά καθόλου αποτελεσματικοί.
Ευχαριστίες
Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αγρότες ευχαρίστησαν κιόλας την κυβέρνηση, στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να τους δει προχθές στο γραφείο του και ν’ ακούσει τα αιτήματα τους από κοντά. Οι αγρότες πριν τον Σταμάτη, ευχαρίστησαν για τον ίδιο λόγο και τον Νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.
Ένα κρας τεστ
Εντωμεταξύ, ας βρέξει όσο θέλει και κατακλυσμό να κάνει θωρακισμένοι είμαστε. Δήμοι και Νομαρχία ολοκλήρωσαν τα αντιπλημμυρικά έργα οπότε… Πάντως αν ρίξει με το τουλούμι, κατά το κοινώς λεγόμενο, θα έχουμε ένα σοβαρό κρας τεστ για τα αντιπλημμυρικά.
Στη φάτνη;
Να έχουν απομείνει σκόρπια χριστουγεννιάτικα στολίδια εδώ και εκεί ανά την πόλη πάει κι έρχεται. Η φάτνη όμως στην πλατεία; Για τις αποκριές λίγο δύσκολα να αξιοποιηθεί. Μήπως εκεί μέσα θα δοθεί η υποσχεθείσα συνέντευξη τύπου για το κόστος και τις χορηγίες των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, προσβλέποντας, ίσως, σ’ ένα θαύμα για τα οικονομικά κόστη;
Και ενημερωμένος…
Αυτός που νοιάζεται για τα προβλήματα των αγροτών, πρώτος έσπευσε να συναντήσει το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αεικίνητος ο Χατζηοσμάν. Για τους προσεκτικούς στο υπουργικό γραφείο στην άκρη αριστερά υπάρχει και μία εφημερίδα, οι Financial Times. Για να την είχε μαζί του ο δικός μας κάπως απίθανο, ωστόσο όλο και θα της έριξε μια ματιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: