Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Σούπερ-Παντοπωλείο
Δύο ακόμη «Κοινωνικά Παντοπωλεία» εγκαινιάστηκαν χθες, ένα στον Πειραιά και το άλλο στην Καλαμάτα. «Κοινωνικό Παντοπωλείο» εξήγγειλε και ο Δήμος Κομοτηνής και να δούμε για πότε τα εγκαίνια. Πάντως, αν είναι το ίδιο με των άλλων πόλεων (υπάρχει και στην Καβάλα) πρόκειται για ένα πρόγραμμα κοινωνικής εταιρικής ευθύνης γνωστής, πολυεθνικής, αλυσίδας σούπερ-μάρκετ, πρόταση της οποίας, όπως φαίνεται, υιοθετούν διάφοροι Δήμοι ανά την χώρα. Τα είδη που θα διατίθενται, σε δημότες που ούτε έχουν ούτε κατέχουν, είναι πρώτης ανάγκης, δηλαδή τρόφιμα, καθαριστικά σπιτιού και γενικότερα είδη νοικοκυριού, μη πάει το μυαλό κανενός σε ουίσκι και χαβιάρι… Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της εταιρείας, εκτός και αν συνεχίσει επ’ άπειρου. Αν όμως κάποτε τελειώσει, το κόστος λειτουργίας προφανώς θα πρέπει να το αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου οι Δήμοι καθώς αναξιοπαθούντες θα συνεχίσουν να υπάρχουν.
Πινακοθήκη
Στα εγκαίνια της Πινακοθήκης του Χρήστου και της Κλειούς Μανέα, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το πρωί στην Κομοτηνή, η απουσία του Δημάρχου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ορισμένοι είπανε ότι ο πρώτος δημότης της πόλης δεν μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός, για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, άλλοι δε και συγκεκριμένα οι οργανωτές έβλεπαν τα χαρτιά τους, για να δουν αν υπήρξε κανένα πρόβλημα στην αποστολή της πρόσκληση προς τον Δημήτρη Κοτσάκη. Τελικά ο δήμαρχος έκανε την εμφάνιση του, μόλις τέλειωσε η εκδήλωση με τις ομιλίες του Πρύτανη Κωνσταντίνου Σιμόπουλου και του δωρητή Χρήστου Μανέα. Κι αυτό οφείλεται σε τηλεφώνημα που δέχθηκε. Τώρα αν δεν είχε πρόσκληση ή αν το ξέχασε αυτό δεν θα το μάθουμε. Πάντως μέχρι το σημείο που τέλειωσε η τελετή των εγκαινίων, κανένας από την δημοτική αρχή δεν έδωσε το παρών.
Άλλο ματς είδαν
Φιλοαριανές εφημερίδες που κυκλοφόρησαν χθες είχαν πρωτοσέλιδο τίτλο, «μπορούσε το διπλό ο Άρης στην Κομοτηνή» και υπότιτλο για την ευκαιρία του Μπατιόν στο 93΄. Ε, επειδή δεν υπήρχε τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, άντε μετά να βγάλει ασφαλή συμπέρασμα ο φίλαθλος κόσμος. Μηδενικό ήταν ο Άρης σε όλο το πρώτο ημίχρονο, ενώ και στο δεύτερο πάλι ο Πανθρακικός είχε την κλασσική ευκαιρία για να σκοράρει. Συνολικά στο παιχνίδι όλες τις κλασσικές ευκαιρίες 2-3 τις είχε, στο αριστερό του πόδι, ο Πόνσε αλλά δε μπόρεσε να πετύχει το πρώτο του γκολ στη Σούπερ Λίγκα.
Πρόσκληση εγκαινίων
Στο δρόμο, απ’ ότι φαίνεται, χάθηκε και η πρόσκληση εγκαινίων του Β’ ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής προς τον Νομάρχη Ροδόπης. Γι’ αυτό τον λόγο δεν έδωσε και το παρόν ο Άρης Γιαννακίδης. Η απορία υπάρχει όμως! Δεν το κάλεσαν ηθελημένα ή κάποιοι στις δημόσιες σχέσεις του δημάρχου τα έχουν κάνει θάλασσα;
Νωρίς ή αργά;
Κανονικά, για ένα 20λεπτο το υπολογίζαμε το χθεσινοβραδινό δημοτικό συμβούλιο αλλά αρκετά και σημαντικά ήταν τα θέματα. Να τράβηξε ως τα μεσάνυχτα καιμετά να άκουσαν και τα κάλαντα;
Αισιοδοξία
Στα ύψη η αισιοδοξία των στελεχών, μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών, όποτε αυτές γίνουν. Δύο ήταν οι σκόπελοι πριν την τελική νίκη, μας εκμυστηρεύτηκαν, και ο ένας προσπεράστηκε με επιτυχία. Αφού η ΝΔ δεν μπόρεσε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της αυτήν την περίοδο με τα επεισόδια που ακολούθησαν της δολοφονίας του 15χρονου μαθητή, μένει πια ο ανασχηματισμός, που απ’ ότι φαίνεται κι αυτός δεν θα επιφέρει κανένα αποτέλεσμα στην κυβέρνηση. Ήδη ο φιλοκυβερνητικός τύπος αναφέρεται σ’ αυτόν με πρωτοσέλιδα τύπου: «Με … μπάζα και φθαρμένα υλικά, ο ανασχηματισμός είναι από χέρι αποτυχημένος».
Θεία πορεία
Εντωμεταξύ, ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά… με το που θα γεννηθεί το θείο βρέφος θα μπει μπροστά σε πορεία κατά της κακοποίησης βρεφών και θα ζητά την παραίτηση και την παραδειγματική τιμωρία του Ηρώδη. Μέχρι και το Συνασπισμό θα δούμε να μάχεται υπέρ της πορείας και του θείου βρέφους.
Παραφωνία
Νομίζω ότι στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Κομοτηνής υπάρχει μια «παραφωνία». Και τι «παραφωνία». Πράσινη, σοσιαλιστική «παραφωνία», που παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει, αυτή παραμένει ακλόνητη!
Ξεκινούν οι πίτες
Τελειώνει η χρονιά και αμέσως μετά ξεκινά ο γολγοθάς των δημοσιογράφων, οι πίτες που αρχίζουν να κόβονται πρωτοχρονιά και φθάνουν ως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ούτε μία, ούτε δέκα, αλλά δεκάδες και όλες συνοδεύονται από ομιλίες, ευτυχώς μόνο του προέδρου που είναι επικεφαλής του θεσμού ή της οργάνωσης. Τα σκήπτρα βέβαια θα κρατήσουν και φέτος οι πίτες των δύο Επιμελητηρίων, όπου και πάλι θα δοκιμαστεί η υπομονή όλων εξαιτίας των πολλών και πολλές φορές μακροσκελών χαιρετισμών-ομιλιών.
Νέο μπλόκο των αγροτών
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις αγροτών του νομού Σερρών. Χθες το μεσημέρι αποφάσισαν εκ νέου τον 24ωρο αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού Προμαχώνα και δεν επιτρέπουν την είσοδο και την έξοδο αυτοκινήτων από και προς τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Συλλόγου Αγροτών Νιγρίτας, «ο Προμαχώνας θα μείνει κλειστός για το επόμενο 24ωρο( σήμερα), ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν εως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι η παράταση της ευρωπαϊκής επιδότησης για τον καπνό, η επιστροφή του ΦΠΑ, 50 Ευρώ επιδότηση ανά στρέμμα στην καλλιέργεια βαμβακιών και δημητριακών και "πάγωμα" των δανείων στην Αγροτική Τράπεζα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: