Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Αναζητείται ο Κάτων
Τώρα που πέρασαν κάποιες μέρες και ξελαμπικάρησαν τα μυαλά, να δούμε και μερικά πράγματα που πάνω στην παράνοια της προηγούμενης Πέμπτης, δεν επισημάνθηκαν. Λίγες μέρες πριν από την Πανθρακική πορεία των φοιτητών που σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά θα έκαιγε τα καταστήματα των καταστηματαρχών, είναι κι αυτή μια από τις κοινωνικές τάξεις, στην Κομοτηνή έπεσαν οι πρώτες μολότοφ και όχι από φοιτητές αλλά προδήλως από νεαρούς Κομοτηναίους. Πριν λίγο είχαν κατεβάσει αρκετά από τα τζάμια στην Περιφέρεια και ακολούθησε ένας πετροπόλεμος με τα ΜΑΤ, σε τακτά διαστήματα έπεφταν και μολότοφ. Λοιπόν κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, επισήμως, κανείς δεν κινητοποιήθηκε. Πάντως ότι υπήρχαν μολότοφ στα χέρια νεαρών (γνωστών – αγνώστων) ήταν γνωστό από το πρωί, δεν ήταν βέβαιο και αν θα γινόταν χρήση τους. Γνωστή ήταν και η Πανθρακική πορεία που θα γινόταν στην Κομοτηνή όπως και η κατάληξη της. Δηλαδή ότι 20 – 30 από το πλήθος των φοιτητών ενδεχομένως να συγκρουόταν με τα ΜΑΤ, μπροστά στην Περιφέρεια και μετά να αποσύρονταν εντός της πρώην Νομικής. Ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί στη Κομοτηνή, άλλωστε το κτίριο της Περιφέρειας και λόγο της γειτνίασης του με το πανεπιστήμιο (άσυλο) πάντα λειτουργούσε σαν αποδέκτης τέτοιων κραδασμών. Πως τώρα από αυτά τα γνωστά σε όλους τους σχετικούς φτάσαμε στην «Καταστροφή της Κομοτηνής» είναι προς διερεύνηση. Και δημοσιογραφική προφανώς. Όπως και προς διερεύνηση είναι και ποιος έπαιξε τον ρόλο του Κάτωνα («να καταστραφεί η Καρχηδόν») φέρνοντας ένα σωρό άσχετους, περίεργους, μέχρι και αγρότες και λίγους επαγγελματίες, να αναλαμβάνουν δράση «Πολιτοφυλακής».
Διεύρυνση της ψαλίδας
Μπορεί σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν μετά την δολοφονία του 16χρονου μαθητή, θα συσπείρωναν την βάση της κυβερνητικής παράταξης και η ψαλίδα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ θα έκλεινε, αλλά κάτι τέτοιο δεν φάνηκε στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο τύπο. Από 4,8% έως 5,6% είναι η διαφορά που δίνουν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων, καθώς επίσης παρατηρείται και μείωση της διαφοράς στην καταλληλότητα της πρωθυπουργίας της χώρας.
Και ο πυρσός
Όσο για τον πυρσό και όχι φωτοβολίδες, που άναψε και πετάχτηκε από την ταράτσα της Νομικής και άναψε τα αίματα στους επίδοξους μπουκαδόρους και συνετιστές των φοιτητών, μήπως δεν πετάχτηκε από φοιτητές, «κουκουλοφόρους», αλλά από τα καλόπαιδα που πριν 1 – 2 ημέρες πετούσαν τις μολότοφ; Πάντως πυρσούς, ούτε οι πραγματικοί κουκουλοφόροι δεν πετούν. Ε, οι χουλιγκάνοι στα γήπεδα ναι…
Κομματιασμένο πόρισμα
Αναμενόμενα κύλησαν τα πράγματα, όσον αφορά την έκδοση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου. Προανακριτική ζητούν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και … περίπου ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικές ευθύνες χωρίς δόλο βλέπει η ΝΔ. Πάντως, οι διαφορετικές προτάσεις επιβεβαιώνουν την έλλειψη ουσιαστικής λειτουργίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Από φοιτητές
Πάντως όποιος ψάξει σε φοιτητικά μπλογκς στο internet, θα δει πως είδαν οι φοιτητές και πως έζησαν τα γεγονότα με περιγραφές και σχόλια που δεν απέχουν από την πραγματικότητα και προφανώς έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα ακόμη και τώρα διαδίδουν οι αγανακτισμένοι πολίτες… Και δυστυχώς, τα χειρότερα σχόλια αφορούν στην πόλη και στους κατοίκους της. Όχι βέβαια σε όλους αλλά όπως και να το κάνουμε, η σκιά τέτοιων γεγονότων πέφτει σε όλους.
Ναι μεν … αλλά!
Δελτίο τύπου, με καθυστέρηση τεσσάρων ημερών, για τα γεγονότα της «αγανάκτησης» εξέδωσε το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Μέσα σ’ αυτό, διαβάζουμε για την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσεις, με συνέπεια οι πολίτες της Κομοτηνής να βρεθούν στα πρόθυρα της κοινωνικής αντιπαράθεσης. Αυτό που δεν διαβάζουμε και κατά πάσα πιθανότητα έχει αποκρυφτεί επιμελώς είναι η λέξη … καταδικάζουμε. Ε, σύντροφοι;
Πνίγηκε παντού
Εντωμεταξύ, θα κατανοήσατε ότι τα γεγονότα της Κομοτηνής πνίγηκαν από τον Αθηναϊκό Τύπο και τα πανελλήνιας εμβέλειας αθηναϊκά κανάλια. Άλλωστε, έγινε στην Πάτρα, αν μάθαινε όλη η Ελλάδα και τι έγινε στην Κομοτηνή, κάθε πορεία θα είχε μπροστά της αγανακτισμένους πολίτες με την αιτιολογία, μήπως και καούν τα καταστήματα και οι πόλεις. Δυστυχώς, ούτε τα παράδειγμα των συντηρητικών Γκολικών δεν ήμασταν ικανοί να αντιγράψουμε, όταν ένα εκατομμύριο Παριζιάνοι διαδήλωσαν κατά των επεισοδίων, δηλαδή κατά του γαλλικού Μάη το 1968. Εκείνοι είπαν δεν θέλουμε «ταραχές» και «εξέγερση», εμείς ψελλίσαμε «να μη καούν τα καταστήματα»…
Σε ναρκοπέδιο
Ναρκοπέδιο ήταν η περιοχή του Λεβαδειακού και δεν την επισκεφθήκαμε σχεδόν ποτέ; Με ψηλά τα χέρια χάσαμε το παιχνίδι. Για πρώτη φορά…
Παρέμβαση εισαγγελέα
Σύμφωνα με πληροφορίες της τοπικής εφημερίδας «Παρέμβαση», στην ηλεκτρονική της έκδοση, ο εισαγγελέας θα ψάξει τελικά το θέμα αποστολής γραπτών μηνυμάτων (sms), που σαν αποδέκτες είχαν εκατοντάδες συμπολίτες μας, τους οποίους και καλούσαν για οργάνωση Πολιτοφυλακής, διασπείροντας έτσι τον πανικό και τον φόβο.
Όλα τα είχε η Κυβέρνηση
Και μέσα στο βαρύ κλίμα των ημερών για την Κυβέρνηση, έρχεται να προστεθεί κι ακόμα ένας πονοκέφαλος, αυτός των αγροτών! Ξαναζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ και ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και λέμε σχεδόν, γιατί εδώ στα μέρη μας … δεν κινείται τίποτα! Βλέπεται η «αντιπολιτευτική» Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συμπλέει με τις κυβερνητικές αποφάσεις, όπως κάνει άλλωστε τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια.
Μπουζούκια και πάλι
Στα φόρτε τους τα μπουζούκια τις τελευταίες ημέρες στα τηλεοπτικά πάνελ. Μετά τα μπουζούκια της 6ης Δεκεμβρίου με τον λουλουδοπόλεμο, έχουμε και τα μπουζούκια της 13ης Δεκεμβρίου με κανονικό πόλεμο. Ένας νεκρός και μία αοιδός τραυματίας!!!
Φήμες
Έντονες ήταν οι φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το απόγευμα στους δημοσιογραφικούς κύκλους, μετά την ανακοίνωση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και αφορούσαν τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Και αυτές οι φήμες άρχισαν να έχουν βάση όταν οι δημοσιογράφοι διαβάζοντας το πόρισμα, εντόπισαν πολιτικές ευθύνες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα πρόσωπα του Ευάγγελου Μπασιάκου και του Αλέξανδρου Κοντού, ευθύνες που καταλογίστηκαν από τους ίδιους τους Νεοδημοκράτες βουλευτές. Επομένως υπήρχε θέμα αντικατάστασης τους. Τι θα γίνει όμως, κανένας δεν ξέρει … παρά μόνο ο πρωθυπουργός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: