Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Μάλλον ντόπιοι
Τι έγινε χθες μεταξύ Περιφέρειας και παλιάς Νομικής; Ένας κλεφτοπόλεμος μεταξύ νεαρών και δυνάμεων της αστυνομίας, που σχεδόν είχε προαναγγελθεί καθώς ήταν γνωστό πως οι νεαροί είχαν εφοδιαστεί από το προηγούμενο βράδυ με μπουκάλια ρετσίνας και μπύρας, ειδικά για την κατασκευή αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ. Τελικά τις χρησιμοποίησαν κιόλας. Εντωμεταξύ, γύρω στις 11:00 το πρωί κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως λεωφορεία με αναρχικούς κινούνταν προς Κομοτηνή. Πως λέμε, με τον Πανθρακικό στις Σέρρες, χθες είχαμε το, με τους αναρχικούς στην Κομοτηνή. Τελικά, λεωφορεία δεν ήρθαν και οι νεαροί που επιτέθηκαν στην Περιφέρεια και στη συνέχεια ξεκίνησαν κλεφτοπόλεμο με την αστυνομία, ήταν μάλλον Κομοτηναίοι, ίσως να υπήρχαν και κάποιοι φοιτητές. Γι’ αυτό και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται, έχουν αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων των νεαρών.
Μάλλον θεατές
Άλλωστε οι φοιτητές, παρακολουθούσαν τον πετροπόλεμο από τα παράθυρα της παλιάς Νομικής, ενώ κάποιοι έβγαλαν και καρεκλάκια μπροστά στην είσοδο, φωτό, για να έχουν καλύτερη θέα. Ωστόσο, τα δακρυγόνα που χρησιμοποίησε η αστυνομία για να τιθασεύσει την ορμή των νεαρών άλλαξε το τοπίο, πολλοί που δε γνώρισαν έσπευσαν να τρίψουν τα μάτια τους, ότι χειρότερο, με αποτέλεσμα το τσούξιμο να είναι εντονότερο.
Μάλλον ερασιτέχνες
Όσο για τους «μαχητές της πόλης» χωρίς κράνη και κουκούλες ήταν εύκολα αναγνωρίσιμοι ιδίως ορισμένοι με έντονα σωματικά χαρακτηριστικά όπως ένας πανύψηλος νεαρός, γνωστός σε όλους ανεξαιρέτως, αστυνομικούς και δημοσιογράφους.
Την πετροβόλησαν
Πάντως οι όποιες ζημιές έγιναν χθες στην Κομοτηνή, περιορίστηκαν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ την οποία πετροβόλησαν κατά βούληση οι νεαροί, πριν ορμίσει η αστυνομία και τους περιορίσει. Τα τζάμια που έσπασαν ήταν κυρίως του ισογείου, κάποια άντεξαν στον πετροβολισμό, ενώ μία πέτρα πέτυχε το στόχος και στον πρώτο όροφο της Περιφέρειας. Ψιλά πράγματα σε σχέση με όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη κυρίως.
Θρυλική πόρτα
Να και η πόρτα που αλλάζει πιο συχνά τζάμια σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Πρόκειται για την κύρια πόρτα εισόδου της Περιφέρειας, η οποία με την πρώτη ευκαιρία χάνει… τους υαλοπίνακές της. Έτσι και χθες μπήκε στο στόχο των νεαρών με το αποτέλεσμα που βλέπετε στην φωτογραφία. Η γειτνίαση Περιφέρειας με Πανεπιστήμιο, όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχε πάντως πολλές αρνητικές συνέπειες. Η πόρτα πάντως την έχει πληρώσει αρκετές φορές.
Τα τρία Φ
Εντωμεταξύ, άλλοι είδαν κοινωνική εξέγερση, άλλη έναρξη της επανάστασης, ορισμένοι πρόβλεψαν τη γέννηση νέων τρομοκρατικών οργανώσεων. Απομένει να παρομοιάσουμε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με το Γαλλικό Μάη, γιατί λίγο μακριά πέφτουν από την Οκτωβριανή επανάσταση… Δεκαεξάχρονοι, ούτε και κάποιοι ως τα είκοσι, σπάνε και ρημάζουν. Ε και στα γήπεδα ανθεί ο χουλιγκανισμός και όλοι προσπαθούν να τον απομονώσουν. Εδώ έχουμε να κάνουμε με «ηρωικές» παιδικές μορφές που αντανακλούν στα χαρακτηριστικά της νεοελληνικής πραγματικότητας, τα γνωστά τρία Φ. Φραμπαλάς, Φραπές, Φασαρία…
Σοβαρά πράγματα;
Και το ότι της πλάκας γίνεται με τους γνωστούς-άγνωστους κουκουλοφόρους και κρανιοφόρους αποδείχτηκε και χθες στην Κομοτηνή. Πόσο σοβαρά μπορεί να είναι τα πράγματα όταν σε απόσταση αναπνοής, περίοικοι παρακολουθούν και σχολιάζουν τη «βίαιη» αντιπαράθεση που γίνεται μπροστά τους (φώτο). Βέβαια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα πράγματα «σοβαρεύουν», αλλά είναι και άλλα τα μεγέθη, άλλη η κουλτούρα μιας μεγαλούπολης, έχουν και τα ΜΜΕ να φουσκώνουν σε παγκόσμια είδηση και το παραμικρό, οπότε ήδη στημένο είναι το σκηνικό. Μα, είναι σοβαρά τα πράγματα, θα πείτε και με το δίκιο σας, καθώς πυρπολούνται μαγαζιά και αυτοκίνητα, γίνονται μάχες σώμα με σώμα αναρχικών με αστυνομία… Χα, σοβαρά θα είναι τα πράγματα αύριο στο δημοτικό συμβούλιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: