Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Βηματάκια

Αρνητική προδιάθεση
Ποιες είναι οι πιο συχνά επαναλαμβανόμενες λέξεις που χρησιμοποιεί η «Σύγχρονη Πόλη» στα δύο χρόνια της παραμονής της στη διοίκηση του Δήμου; Νοικοκύρεμα, έλεγχος, χρέη, δάνειο, οι προηγούμενοι…Λέξεις επί το πλείστον αρνητικές αν εξαιρέσουμε την πρώτη που κατά το «νοικοκύρηδες» χαρακτηρίζει συνολικά την παράταξη της ΝΔ λες και οι άλλοι σκορποχώρι ήταν ή ερημοσπίτιδες (και μετά, δεν του αρέσει η χρήση του όρου «δημοκρατική παράταξη»….). Λοιπόν, με αρνητική φρασεολογία πώς να δημιουργήσεις θετικό κλίμα, πώς να εμπνεύσεις, τι όραμα να δώσεις στους δημότες; Όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ τον βάζεις να ακούει για ελέγχους και νοικοκύρεμα… Ευτυχώς που στην παράταξη της πλειοψηφίας υπάρχουν 1-2 γυναικεία χαμόγελα που δίνουν έναν τόνο δροσιάς και αισιοδοξίας αν και αυτά ορισμένες φορές μετατρέπονται σε βλοσυρό ύφος προσπαθώντας να ενταχθούν στο γενικότερο κλίμα της δήθεν καμένης γης που κληρονόμησαν.
Διαφήμιση κόλαφος
Εντωμεταξύ, την μεγαλύτερη ζημιά στη «Σύγχρονη Πόλη» δεν την έκαναν τα διάφορα λάθη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και η γενικότερη απουσία έργου, αλλά μια διαφήμιση που έπαιξε τελευταία και μάλιστα με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η διαφήμιση για τα έργα του URBAN στην Κομοτηνή. Μια διαφήμιση που από μόνη της κατέρριψε τον μακροσκελή απολογισμό πρώην αντιδημάρχου και νυν γευσιγνώστη. Ούτε η «Νέα Πορεία» θα μπορούσε να διαφημίσει τόσο καλά το έργο της…
Όργωσαν άσφαλτο
Σε άλλες εποχές, τότε που το βαμβάκι το φύτευαν και στις στέγες των σπιτιών, θα λέγαμε πως οι αγρότες αποφάσισαν να οργώσουν και τους δρόμους για να μεγαλώσουν την παραγωγή του «λευκού χρυσού». Τώρα τι να πει κανείς… Δύο πράγματα. Πρώτον ότι δεν ήταν ανάγκη να σέρνουν και τα άροτρα μερικά από τα τρακτέρ που συμμετείχαν στη χθεσινή αγροτική κινητοποίηση και δεύτερον, ότι το βαμβάκι ήταν η καταστροφή της Ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Δεν είναι αγροτικό προϊόν αφού δεν τρώγεται αλλά χρησιμεύει για πρώτη ύλη στη βιομηχανία, έκανε τους αγρότες καλλιεργητές από το σπίτι, κούρασε τα χωράφια και ήπιε όλο σχεδόν το διαθέσιμο νερό.
Αρνητικό ισοζύγιο
Και αν πει κανείς ότι το βαμβάκι έφερε χρήμα στον τόπο, υπάρχει σοβαρότατος αντίλογος. Έφερε χρήμα που οδηγήθηκε στην κατανάλωση. Έφερε χρήμα που οδήγησε τα αγροτικά νοικοκυριά να αγοράζουν όλα τα κηπευτικά από το σούπερ-μάρκετ και αυτή η εξέλιξη έφερε, σε μεγάλο ποσοστό, τις αυξήσεις στα προϊόντα αυτά. Έφερε χρήμα αλλά ξέκοψε τους αγρότες από την πραγματική αγροτική οικονομία. Σήμερα, χωρίς τεχνογνωσία πώς να εφαρμόσουν τις εναλλακτικές καλλιέργειες, πώς να αλλάξουν τη νοοτροπία που διαμόρφωσαν την τελευταία εικοσαετία.
Καλά οργανωμένη
Άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, λέγανε μετά την συγκέντρωση των αγροτών, ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στον Στυλιανίδη. Ο λόγος; Ότι η συγκέντρωση στήθηκε τέλεια από τον υπουργό, δεν αναφέρθηκε πουθενά η λέξη «ΝΔ» και «κυβέρνηση» και προπαντός, δεν διαβάστηκε το υπόμνημα που κατέθεσε στην συγκέντρωση η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος. Χώρια που την εκδήλωση την χαιρέτησαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός. Δύο άνθρωποι σχεδόν δικοί του. Και το «σχεδόν» πάει στον δήμαρχο!
Παράταιρα ακούγονταν
Από τα καλύτερα της χθεσινής διαμαρτυρίας των αγροτών, τα επαναστατικά τραγούδια που ακούγονταν από τα μεγάφωνα. Κυρίως εκείνα για το Κιλελέρ και τους κολίγους του Θεσσαλικού κάμπου που τους καλούσαν να πάρουν στα χέρια τους τη γη που πότιζαν καθημερινά με τον ιδρώτα τους, αλλά ήταν γη των αφεντάδων. Παράταιρα ηχούσαν με το γενικότερο κλίμα της συγκέντρωσης. Μερικοί μάλιστα μπορεί να αισθάνθηκαν άσχημα ή και να ανησύχησαν μήπως τίποτα ακτήμονες τους πάρουν τα χωράφια.
Κρύο και ζέστη
Διακόσια ευρώ θα εισπράξουν, τον Ιανουάριο, οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης στην περιοχή μας καθώς προφανώς θα είμαστε στη ζώνη που νιώθει το περισσότερο κρύο στην Ελλάδα. Άραγε η Τρίτη ζώνη, με τα λιγότερα χρήματα, θα περιλαμβάνει και περιοχές όπως η Κρήτη και η Ρόδος; Όχι τίποτε άλλο, αλλά όταν εμείς καίμε καλοριφέρ, εκεί ανάβουν τα κλιματιστικά. Στο κρύο…
Θα γελάσουμε
Ε και να ανοίξει η Ζιράτ, στην πλατεία της Κομοτηνής, και να γεμίσει τον Τύπο και τα ΜΜΕ με διαφήμιση διατυμπανίζοντας τη λειτουργία της. Γέλια που θα κάνουμε… Και να δίνει και τον μεγαλύτερο τόκο στις καταθέσεις… Εκεί να δείτε γέλια… Ε, αν προσφέρουν και το χαμηλότερο επιτόκιο για στεγαστικά και για κεφάλαια κίνησης…
Αμάν μειώσεις…
Παράδοξο για την Ελληνική πραγματικότητα αλλά πραγματικό. Αεροπορική εταιρεία μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων από το 2009. Ωστόσο, μειώνει τον επίναυλο καυσίμων κατά 2 και 3 ευρώ για τα εισιτήρια εσωτερικού και εξωτερικού αντίστοιχα. Εντάξει, ξαναγυρίσαμε στην Ελληνική πραγματικότητα.
Παγκόσμια οικονομική κρίση
Στην παγκόσμια οικονομική κρίση, έριξε τα προβλήματα των αγροτών, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ και μέχρι πρότινος της ΕΑΣ Ροδόπης Κυριάκος Κρόκος. Το περίεργο είναι ότι ακόμα και τώρα κάποιοι τα ενστερνίζονται αυτά. Πως θα σωθεί μετά ο αγροτικός κλάδος;
Νέα μέτρα
Εντωμεταξύ κάτω από τα 44 δολάρια το βαρέλι κατρακύλησε χθες η τιμή του πετρελαίου και η κρίση στην παγκόσμια οικονομία άρχισε να γίνεται εντονότερη. Στην Ελλάδα εκτός του σχεδίου μαζικών απολύσεων που κάνει μέσω των ΜΜΕ τον γύρο της χώρας και της δήθεν κατάργησης του δώρου των Χριστουγέννων, θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα. Όταν αγοράζουμε ρούχα ή παπούτσια, θα τα φοράμε επιτόπου και θα αφήνουμε τα παλιά στο μαγαζί ώστε να δίνονται σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας.
Αυτοδιοίκηση σε κρίση
Ωπ, δημοτικό παντοπωλείο θα λειτουργήσει και ο Δήμος Καλαμάτας. Είτε μας έκλεψε την ιδέα είτε έχει τον ίδιο επικοινωνιολόγο. Άντε, να ανοίξουν παντοπωλεία οι Δήμοι και μετά να έρχονται οι Νομαρχίες να ελέγχουν την ποιότητα των προϊόντων.
Πολιτικός γάμος
Περίεργος «γάμος» αυτός της χθεσινής συγκέντρωσης. Διακομματικός και διαπολιτικός. Αλλά πώς να στεριώσει αφού ούτε στάρι, που είναι και παραγωγής μας, έριξαν οι αγρότες, ούτε και κοτόπουλα σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: